Polet na lepše – v Hoedspruit

Pred časom sem pisal o averziji do arabskega razumevanja luksuza. Čeprav so mi tudi izkušeni popotniki obljubljali tako rekoč nepozabno izkušnjo, me nista navdušila niti letalska družba Emirates niti dubajsko letališče in Dubaj bo verjetno zadnji kraj, ki ga bom obiskal kot turist. Razen, če bo seveda brezplačno – nikoli ne reci nikoli, sploh če je govora o odkrivanju sveta in dobri priložnosti za nerganje. No, le nekaj ur po Dubaju in Emiratih smo izkusili popolno nasprotje in, ja, bolj mi je bilo všeč!

Iz Johannesburga smo zjutraj leteli v Hoedspruit v bližini Krugerjevega narodnega parka. Letališče OR Tambo v Johannesburgu je simpatično, a po nekaterih karakteristikah precej spominja na Jomo Kenyatto v Nairobiju. Predvsem je nekoliko pretemno. Sicer vse funkcionira tako kot je treba, razen seveda obmejnih organov, ki si zaslužijo čisto svoj zapis. Leteli smo z mini letalsko družbo South African Express, ki ni isto kot South African Airlines, je pa del skupine. Verjetno je to precej bedna družba, glede na to, da narobe označen šalter še najbolj spominja na premično stojnico, kakršne imajo v Ljubljani prodajalci cenene robe na nabrežju Ljubljanice. Kufer potem vržeš na neugledno tovarniško tehtnico in samo upaš, da si na pravi poti – na verodostojnost zatežene črnke, ki bi bila raje kjer koli drugje in očitno belcev organsko ne prenaša, se pač ni mogoče zanašati. Na pisti nas je čakalo tole:

Iz Boeinga 777-300 v Bombardier Dash 8. Drugim se je ta simpatični avionček zdel dosti bolj zabaven kot meni, sem pač že letel z avionom brez vrat in s pilotom, ki je nosil svoje padalo, zato se mi je zdela ta konzerva čisto solidno prevozno sredstvo. Let je prav kratek in izkazalo se je, da stevardesam največji izziv predstavlja razdelitev res neverjetno obilnih obrokov. Zaradi zmede s premikanjem ure, ki mi jo je zakuhal pametni telefon, sem bil te pozornosti zelo vesel – zamudil sem namreč zajtrk. Zdaj mi je žal, da za protiutež obroku, ki ga na primerljivo dolgih letih ponudi Adria Airways, paketa nisem fotografiral. Južnoafričani ne pretiravajo z v soli pečenim brancinom na bazilikini posteljici s komarčkovim pirejem, ampak servirajo sendvič, nekaj piškotov in podobno… Krepka hrana, ki ne povzroča težav ob uživanju.

Hoedspruit ima 2000 prebivalcev, Center za ogrožene živalske vrste, delavnico za predelavo terencev, precej solidno založen trgovski center, kjer se kupi adapterje za vtičnice in repelent za komarje Peaceful Sleep ter dve letališči, vojaško in civilno.

No, in temu jaz rečem simpatično letališče! Človeku je kar malo žal, da nima časa za čakanje v tej čakalnici.

Prtljago dobiš na dvorišču letališča:

prtljaga

In pustolovščina v kolonialnem slogu se lahko počasi začne!

Prejšnja objava Naslednja objava

1 komentar

  • Odgovori chef 26. 4. 2013 at 18:32

    Jebenti, ko napišem nek pozitivno naravnan tekst pa nobenih komentarjev in komaj en like. Bi moral napisat, da sem dol letel za 48,30 EUR, hehe.

  • Komentiraj