Pozitivna diskriminacija nevzgojenih

Pogledaš mulca in precej jasno lahko sklepaš, kakšne težave imajo starši. Pogledaš psa in veš kakšne težave ima vodja. In mnogi vodje imajo strašne težave. Pred časom sem večerjal v dobri restavraciji, kjer so psi očitno dobrodošli. Večino časa se nisva mogla pogovarjati, ker je nekaj brez odmora bevskalo. Dolgo je trajalo, da sem identificiral izvor, saj je bila kaka dva kilograma težka zver skrita v ženski torbici, tako da je na plan molela le gobček.

So ljudje, ki pustijo mlade pse crkniti. In so ljudje, ki pse prenašajo v torbicah.

Prvi so sicer nevarnejši, a oboji so zreli za obisk strokovnjaka.

Uboga žival je motila celo restavracijo, osebje ni imelo jajc, da bi zadevo uredilo, jaz pa sem se delal vljudnejšega, kot sem v resnici, in skušal vse skupaj preslišati. Zaradi takih telebanov normalni psi v nekatere gostilne ne smejo na pivo. Pred Šeše barom v Solkanu pa sem zadnjič opazil kar simpatičen napis.

Šeše bar

Enako bi moralo veljati za nevzgojene starše.

Prejšnja objava Naslednja objava

14 komentarjev

 • Odgovori Danijel 3. 5. 2019 at 19:46

  Prej ali slej se bomo morali vrniti od “jaz” k “mi”. In rehabilitirati uvidevnost, ki je zadnje čase skoraj kletvica.

 • Odgovori Katarina 3. 5. 2019 at 20:38

  Se globoko strinjam….v povprecju so pa psi vzgojeni neprimerno bolje od otrok in povzrocajo neprimerno manj hrupa.

  Ravno prejšnji teden sem bila v eni prenovljeni gostilni pri nas, na vrtu je ob vsaki mizi na tleh posoda z vodo in prakticno pod vsako mizo lezi ena mrcina, kot da jih ni…

 • Odgovori Kekec 3. 5. 2019 at 21:22

  Nedolgo nazaj sem skoraj simpatiziral s pacientkami, ki s tujih smetišč k nam uvažajo (po njihovo) uboge in zanemarjene pse. Danes nisem več prepričan, če se nimajo tisti psi bolje kot ti, ki se oblečeni prenašajo v torbicah in prevažajo v otroških vozičkih.

  Nevzgojeni mulci v gostilnah so tik pred izumrtljem, saj je večina prilepljena na tablico ali telefon od lupinice (1m) dalje. Tako da, uživajte v cirkusu dokler traja.

 • Odgovori Matej Zalar 4. 5. 2019 at 8:02

  @Danijel: Bojim se, da smo/so nepovratno zavozili. Izobraženci še nikoli niso bili tako slaboumni in diploma iz česarkoli sploh ne pomeni, da bo nekdo razumel prednosti cepjenja otrok, ker ne razume poante družbene odgovornosti, ampak vidi samo dobrobit svojega paglavca, češ, če so vsi ostali cepljeni, zakaj bi bil pa še moj?

  @Katarina: Verjetno služabniki nevzgojenih psov vseeno večinoma razumejo, da nevzgojeni psi ne sodijo kamorkoli že zato, ker imajo z njimi potem same težave. Služabniki svojih otrok pač nimajo teh zadržkov, ker so otroci naše največje bogastvo.

  @Kekec: Hja, ne vem o katerih psih govoriš … odsluženi dirkalni psi nikoli niso kaj prida uživali življenja … Sicer pa sem se o potepuških psih točno to spraševal tudi jaz. Psi, ki jih recimo videvaš po Carigradu, so videti povsem zadovoljni. Tepejo jih ne, hrane je po vseh vogalih dovolj, družbo imajo pa tudi prav dobro. Da jim nič ne manjka, mi je potrdil tudi priznani storkovnjak za pse.

 • Odgovori kren 5. 5. 2019 at 0:15

  Izgubili smo kompas, ampak to popolnoma… pes je novi otrok, otrok je novi statusni simbol. Oboje pa je nedotakljivo.
  Imam oboje, otroka (dva) in psa. In veljam za tirana. Zakaj? Ker pes ponoči spi na dvorišču v pesjaku in na signal roke da prostor, ter zato, ker otroka nimata dostopa do elektronike (telefon, tv, računalnik – razen za naš bebav šolski sistem…) med tednom. Dejansko me ljudje obsojajo zaradi tega…. pa niti slučajno nisem nasilen ne v vzgoji otrok, ne psa. Edino pravilo, ki mu sledim je, da držim obljubo. Obljube pa se skladajo z mojimi prepričanji, ki jih uspem zagovarjat z enostavno kmečkom logiko.

  • Odgovori Aleksander Resman 6. 5. 2019 at 12:21

   Popolnoma razumem. Red in disciplina. V najbolj osnovni, za človeka, za družbo, za vsako živo bitje najbolj osnovna potreba. Pri nas si pa tiran, diktator če spoštuješ, ceniš, vzgajaš red in disciplino. Tisti, ki se tega ne zavedajo, delajo medvedjo uslugo.

 • Odgovori Matej Zalar 6. 5. 2019 at 8:55

  Ti zganjaš teror!

  • Odgovori kren 6. 5. 2019 at 11:06

   Jap. S tem, da otroka nimata dostopa do idiotizmov na netu preko tedna in pes ne sme spat na kavču? Ok, potem zganjam teror.
   Ali pa mogoče usmerjam otroka v zmerno uporabo elektronike, v človeka, ki bo razumel, da gre tudi brez tega? In psa v vzgojeno žival in ne člana družine?
   Sicer pa, vsak po svoje.

 • Odgovori Anonimno 6. 5. 2019 at 13:45

  Kren je karakter in stara šola. Otroke navaja na red in disciplino. Pes je pa pes. Ne otrok, ne član družine, ampak še vedno žival. In takšnim pohvala z moje strani. Tudi mene čudno gledajo, ko pravijo, da bodo na obisk prišli s psom in rečem ne. Sam ga nimam, zato tudi tujega ne potrebujem ne na dvorišču, ne na terasi, najmanj pa v hiši :). Seveda so užaljeni, da to je njihov ljubljenček.

 • Odgovori Matej Zalar 6. 5. 2019 at 15:55

  Normalnemu človeku seveda na kraj pameti ne pride, da bi na obiske hodil s psom, razen če gostitelj nima nič proti. Me pa redno preseneča začudenje ljudi, češ, a psica je pa kar sama doma. Kaj pa dela? Nič ne dela. Spi, enako, kot kadar sem doma.
  Ne moreš pa reči, da pes ni član družine. Seveda je. Samo pravila so drugačna. Če je komu prav, da se pes kadarkoli valja na kavču, naj bo tako. To še ne pomeni, da je razvajen, tako kot ni teror, če pes spi na dvorišču. Hočem povedati, da me tako pametovanje s pravili – kaj je prav in kaj ni – strašansko moti, ker so psi in ljudje različni. Bokse pozimi ne more spat na dvorišču, ker bi crknil.
  Kar se mularije tiče, tudi jaz mislim, da jim omejitev elektronike nič ne škodi. Bolj me preseneča, da ti uspeva brez kakih posebnih scen oziroma predvidevam, da omejitev ni tako stroga. Kolikor se prekomerna uporaba elektronike tudi meni zdi norost, pa tudi ni smiselno povsem omejiti dostopa do teh dobrin, ki so pač postale del vsakdana. Če so tako grozne, se pa lahko navsezadnje človek preseli tudi med amiše in se po opravkih vozi s kočijo.

 • Odgovori Anonimno 6. 5. 2019 at 16:53

  Matej, da ne bo pomote, tudi tebe štejem med močne karakterje in redoljubno sorto ljudi. Kar je pohvalno. Ker nas je precej malo še ostalo :).

 • Odgovori Matej Zalar 6. 5. 2019 at 17:53

  No, saj, tudi mene zmerjajo s tiranom 🙂

  • Odgovori Anonimno 6. 5. 2019 at 18:44

   Nič hudega. Kar takšen bodi še naprej ;).

  Komentiraj