Ranjeni Köln

Med potjo iz Valkanele naravnost v Köln sem odkrival občutke Nemca, ki se z morja vrača po 1200 kilometrov dolgi poti. Nergavost ljudem očitno ne prepreči, da me ne bi vabili na piknike, zato sem se med potjo ustavil pri kolegu Andreju v Bevkah. Uspešno sem se izognil fuzbalu, ko sem se odločno uprl pivu, so me pa že malo čudno gledali, če sem slučajno zbolel. Preden sem odšel, pa mi je crknil telefon, zato sem bil na pumpi za 50 evrov prisiljen kupiti plastik-fantastik Nokio, ki je tako grda, da mi jo je nerodno nositi s seboj.

Praktično brez ustavljanja sem ga žgal 750 kilometrov do Nürnberga, kjer sem zatrokiral na avtocestni bencinski črpalki. Pravzaprav sem prevozil še kakšnih 50 kilometrov več, ker sem v Münchnu zavil proti Stuttgartu. Očitno je lahko danes res že vsak urednik potovalne rubrike. Ko sem se zjutraj zbudil v oblačno jutro, sem najprej mislil, da sem zavil v Bolgarijo. Tudi Nemčija ni več tisto, kar je bila včasih, odkar so Bolgare in Romune spustili na zahod, pa sploh ne.

Ko se je ulilo, sem vse miselne procesorje zaposlil s preračunavanjem n spremenljivk kot so smer in hitrost gibanja nevihtnih oblakov, hitrost in smer mojega gibanja, seveda upoštevajoč Murphyjev zakon, da bo vreme gotovo slabo. V Kölnu, četrtem največjem nemškem mestu, sem parkiral na urejenem postajališču za avtodome v središču mesta, kot je pisalo v Bord Atlasu, vodniku po postajališčih. Tokrat me je nategnil. Ob Renu sem do centra hodil kot bedak, a k sreči sem imel vsaj dober razgled na katedralo.

Na promenadi ob reki me je motil plevel, ko sem končno prišel do glavne postaje, skozi katero prideš do trga pred katedralo, me je pa mesto že razočaralo. Köln so med drugo svetovno vojno hudo bombardirali in mesto porušili malodane do tal, čudežno – ali zato, ker je iz spoštovanja do vere niso ciljali – je ostala cela le katedrala in nekaj bajt. Mesto so potem postavili na novo, kot je videti, pa dela še niso dokončana. Povsod nekaj kopljejo. Praktično ni ulice, kjer ne bi stala vsaj kakšna štemarca, če že ne pravo gradbišče ali dvajsetmetrska luknja. Köln nekako nima duše, vsaj tako sem ga občutil.

Katedralo so začeli graditi že davnega 1248. in zaključili ne tako zelo davnega leta 1880. Večini obiskovalcev z rokami v žepih in s kapami na glavah bi vstop v veličastno notranjost prepovedal. Ob teh turistih se mi vstopnina v St. Paul’s Cathedral ne zdi več tako zgrešena.

Zlezel sem tudi na južni turn. V primerjavi s 157-metrskima zvonikoma je splitski 60-metrski smešno nizek. Še sreča, da sem poleti treniral za Grintovec, sicer bi utegnil imeti podobne težave, kot marsikdo, ki se je na poti gor sopihajoč zatikal med ozkimi stenami. Zvonarska je težka! Sploh, če imaš grbo.

Od zvonikov katedrale sta višji samo dve kölnski zgradbi: Colonius, telekomunikacijski stolp (253 m) je od leta 1992 za obiskovalce zaprt, v Kölnturm (brez antene 148,5 metra, z anteno 165,5 metra) se mi pa ni ljubilo.

Če me na razglednih stolpih kaj moti, so to zaščitne mreže, zaradi katerih se izgubi funkcija razglednosti.

Po Kölnu vozi vse sorte, od avtobusov, do tramvajev in podzemnih železnic.

Romanska cerkev Groß St. Martin se šopiri v bližini katedrale, s katero dajeta mestu značilno veduto, kot vidite na prvi nočni fotki. Bajte v ospredju so skoraj vse po vrsti oštarije. Predelu ob Renu in okrog Altstadtmarkta se reče Altstadt. Bombardiranje mu ni prizaneslo, a so ga obnovili še posebej pedantno.

S Kölschom so me malo razočarali. Ne zaradi okusa, ta je dober. Prepričan sem bil, da ga bom dobil v tradicionalni štangi, a me je natakar, Indijec, samo debelo gledal in prinesel 0,3-decilitrski kozarec. Konec koncev je tudi Altstadt dolgočasen in bolj malo se dogaja tudi po sončnem zahodu.

Hohestrasse je bila bolj obljudena. Nekakšna kölnska Čopova, samo bistveno daljša. Prehodil sem tudi Schilgergasse in Ehrenstrasse, pa vse trge naokrog, ampak niso nič posebnega. Kaj pa vem, Köln je, čeprav skoraj milijonsko mesto, vreden enodnevnega obiska, drugi dan pa že tavaš po muzejih, ki so seveda druga pesem. Ampak jaz več kot dveh na dan ne vzdržim …

Zvečer sem se malo zaklal. Geografijo znam kar dobro, ampak vseeno me je presenetilo, da se je začelo temniti šele ob devetih zvečer in tako sem vsaj eno uro zmrzoval na desnem bregu Rena, tik pod Deutzer Brucke, čakajoč na fotografski the moment. Srečal sem kar nekaj čudakov, ena punca se je očitno prišla učit z Mini Cooperjem, večina jih je le postavala, nekaj pa jih je prav tam iz vode prilezlo s kanujem osmercem. Kasneje sem fotografiral še Hohenzollernbrücke.

Domov sem šel peš, najprej čez most Deutzer …

… potem pa ob Renu nazaj do Californie, ker sem bil po takorekoč neprespani noči obupno utrujen. Če bi bil ženska, bi mi bilo na tej poti kar malo neprijetno. Lahko bi poskrbeli za boljšo razsvetljavo, tako sem pa samo čakal, kdaj bo od nekod skočil kakšen norec. Gromozanske rečne tovorne ladje pa ponoči očitno ne smejo zganjat hrupa, ker so vse stale.

Köln so uspeli postaviti, tudi za bogato mesto so ga uspeli napraviti, čeprav bistveno manjši Düsseldorf danes prednjači. Niso pa mu mogli vnesti duše kot jo imajo ostala velika evropska mesta. Nekaj manjka.

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori channah 18. 9. 2008 at 9:04

  Jst mislim, da se ti je zmrzovanje ob Renu vseeno splačalo. Fotka je čist prehuda! Sploh pa so vse zelo gledljive, tako da ti je težko verjeti, da je Köln tako ‘lame’ kot praviš. Verjetno mu res manjka tisto, kar je bilo med vojno porušenega, določenih stvari se pač ne da povlečt iz ruševin za noben denar ali jih pričarati iz zraka. Zaščitne mreže pa … za vse izgubljene duše verjetno dobrodošle 😉

 • Odgovori Aljaz 18. 9. 2008 at 10:00

  Čeprav te Köln ni navdušil, me zanima, ali kaj priporočaš za si ogledati. Razen muzejev, teh imam zadnje čase že dovolj.

  Drug teden grem namreč tja na Photokino in sem si nameraval vzeti še kakšen dan za spoznavanje mesta, a sem zdaj po tvojem zapisu malo v dvomih, če se mi splača zapraviti en dan v “mestu brez duše”.

  Kajti če je Köln res tako dolgočasen kot praviš, se raje zapeljem še tistih 300 kilometrov do Amsterdama… tam vsaj vem, da mi ne bo dolgčas 🙂

 • Odgovori chef 18. 9. 2008 at 10:20

  Jaz ti predlagam, da se zapelješ še tistih 300 kilometrov, je pa res, da moraš imeti za Amsterdam že več časa.

  V Kölnu pa dejansko ni prav veliko za počet. Zvečer greš na žur, to je zrihtano, podnevi pa vidiš katedralo, Altstadt, lahko greš na sprehod do tistih nebotičnikov, ampak ne boš videl ničesar. Pa živalski vrt je še kar v redu, je zelo blizu centra, U-Bahn te pripelje naravnost tja.

  Muzeji znajo biti pa vseeno zanimivi, če ne greš ravno v Römisch-Germanisches muzej. Mislim da bom v ponedeljek objavil še en tekst, tam opisujem hišo Farine, ta tip je izumil Kolonjsko vodico – v hiši je tudi muzej, ki je majhen in se ga res splača videt.

  Če bi bilo lepše vreme, bi si jaz rental bicikel in se zapeljal še po širši okolici – Köln ima cel kup parkov. Lahko si pa pogledaš vseh 12 romanesknih cerkva in crkneš od dolgčasa 🙂

  Kakorkoli, Köln res ni tako zelo dolgočasen, morda sem enostavno preveč pričakoval. Primerjave z Ljubljano praktično ni, Köln je le pravo mesto. Ljubljana pa ima fletkan center, ki sem ga v Kölnu pogrešil.

  @channah: Seveda se je splačalo. Kar se pa mrež tiče, so tam po mojem zaradi tistih, ki hodijo spodaj. Ne želiš si fasat na glavo idiota, ki se vrže s sto petdesetih metrov… Revež bo pa že našel kakšen drug primeren plac da konča svoje mizerno življenje.

 • Odgovori piskec 18. 9. 2008 at 12:58

  Hej, Chef, vedno boljše fotke! Super.

 • Odgovori Nina 18. 9. 2008 at 13:53

  vedno, ko pogledam na tvoj blog, vidim neke cerkve 😀

 • Odgovori horn3t 18. 9. 2008 at 14:17

  Jaz pa moram reči, da je moje mnenje povsem drugačno – da ima Köln dušo – je pa res, da jo moraš najti in da si ljudje to tudi različno predstavljamo.
  Kaj se splača ogledati? Mogoče čokoladni muzej ali pa muzej piva, če že govorimo o muzejih. Tudi parki so lepi, povsod je polno raznih jezerc in ribnikov… Če te bolj zanima nočno življenje, ga je povsod dovolj, od Rena naprej. Za vsakega se praktično najde nekaj, le včasih se je potrebno malo bolje potruditi, da to najdeš. Predvsem pa za Köln velja, da v centru nimaš početi kaj dosti, razen gledati izložbe.
  Mogoče sem pristranski, saj je Köln praktično moj (drugi) dom. Ampak v primerjavi z Amsterdamom, mi je bilo to nemško mesto bolj všeč (še lepše se mi je zdelo na Češkem ali Slovaškem, ampak to je druga zgodba).
  Če drugega ne, se pa splača prebiti do okolice Univeze, kjer je kup prijetnih lokalov (in kjer vedo, kako posteči Kölsch – mimogrede, dokler je podstavek pod kozarcem, se bi ga moralo praviloma doatakati, dokler se kozarca ne pokrije), dobra hrana in res prava družba. Ali pa zlezeš na najvišji grič v Kölnu, kjer so mini pikniki in ostali zabavni dogodki. Kar brez strahu – samo vprašaš, če lahko prisedeš in po večini te bodo povsod veseli, sploh če še kako tekoče zlato s seboj prineseš za malo več družbe.
  Kölnu dajejo dušo ljudje, ne zgradbe ali trgi…
  Pa še nekaj: sicer se v Kölnu govori, da je katedaralo rešil čudež, ampak moje skromno mnenje je, da v okolici težje nadješ boljšo orientacijsko točko za usmerjanje bombardiranja, kot sta značilna dva zvonika (žal je taka kruta realnost vojne).
  Drugače pa odličen prispevek.
  LP

 • Odgovori chef 18. 9. 2008 at 22:16

  @piskec: Hvala.

  @Nina: Kaj pa čem. Sightseeing. In skozi zgodovino človeštva so postavili preklemansko veliko cerkva.

  @horn3t: Vsekakor bi moral biti v Kölnu dlje, da bi ga zares spoznal. Ampak tako pač je. Jaz sem po mojem bolj južnjaške sorte. Barcelona me je potegnila v trenutku, tudi London, New York, München… Kasneje, kot boš bral, Düsseldorf. Köln pa nikakor. Nisva kompatibilna s tem mestom 🙁

 • Odgovori Mateja 19. 9. 2008 at 10:49

  Se podpišem pod komentar od horn3t! Živela tam eno leto,zato lahko rečem, da Köln definitivno ima dušo! Čudovito mesto, tam doživela best days of my life!

 • Odgovori chef 19. 9. 2008 at 11:02

  Seveda, če si bil apa na študentski izmenjavi 😆 (Ali kaj podobno žurerskega, heeeh)

 • Odgovori blitz 20. 9. 2008 at 10:00

  Kakšna pa je ostudna Nokia za 50 evrov? Najbrž taka, kot jo imamo pri nas doma. 😉

 • Odgovori Rado 20. 9. 2008 at 10:25

  S tem potopisom si se zelo izkazal chefe. Mojstrsko! (pa poti na Lisco se tudi spomnem!)

  Sugestija: Kaj če bi si prihodnjič izbral države Balkana. Pa da vidimo, kako je v naši bivši Jugi.

 • Odgovori chef 20. 9. 2008 at 22:05

  @blitz: Če jo ima oseba, ki je mlajša od deset let, odpustim. Sicer pa vrži v kanto 😆

  @Rado: Hvala. Sicer nimam pojma o kateri Lisci govoriš, za Balkan pa malo pobrskaj – sem že pisal o Zagrebu, Plitvičkih jezerih, Sarajevu, Mostarju, Omišu, Splitu, pa nekaj malega o Istri. Za naslednje leto pa kaže, da bom precej natančno obdeloval skrite (nemorske) hrvaške kotičke.

 • Odgovori blitz 20. 9. 2008 at 22:13

  chef, potolažil si me. Res ga ima oseba, mlajša od petdeset let.

 • Odgovori Luka 21. 9. 2008 at 0:21

  Ha :>

 • Odgovori Nergač » Vonj po Provansi 8. 9. 2010 at 18:01

  […] ko sem v Kölnu obiskal nekdanjo fabrko parfumov gospoda Farine in prebral Süskinda, sem se nad dišavami […]

 • Odgovori Nergač » Regensburg 22. 11. 2010 at 18:01

  […] je od daleč podobno kölnski katedrali, samo da sta zvonika (visoka 105 metrov) za dobrih 52  metrov nižja. Če ste kdaj doživeli […]

 • Odgovori Nergač » Dunaj … langweilig 28. 4. 2011 at 18:01

  […] mesta pa še ne. Navduševanje nad gotskimi katedralami me je počasi minilo. Ko si enkrat videl kölnsko, te začnejo dolgočasit. Navdušenja nad fijakanjem s kočijami pa itak ne […]

 • Odgovori Nergač » Sarajevski fast food 7. 11. 2011 at 18:02

  […] otroštva se mi je v možgane odtisnil tudi Köln,3 Fotr naju je z mamo tja vzel na službeno pot. Razen poleta z letalom4 se spomnim še katedrale […]

 • Komentiraj