Rapsodija brez telefona

Ne sicer toliko kot filmske uprizoritve književnih del, a tudi biografije me vedno navdajajo z dvomi. Če nič drugega, bo vsaj muzika dobra, sem si mislil, ko sem Lisico povabil v kino. »Na zmenek,« je rekla. Nenavadno se mi zdi reči, da gredo dolgoletni pari na zmenek, pa če se to zgodi še tako redko, ampak če je njej prav, naj bo. Postavila je nenavaden pogoj.

brez telefona

Film mi je bil všeč, čeprav se strinjam, da »ponuja precej poenostavljeno in polikano verzijo resničnih dogodkov«, kot pišejo na Deseti umetnosti. Na živce mi gredo tudi nedoslednosti. Tega nisem vedel, sem pa kasneje prebral, da je Freddie Mercury izvedel za virus HIV šele dve leti po Live Aidu. Seveda so morali ustvarjalci filmu, ki sicer k sreči ni pretirano osladen, dodati solzavost, ki doseže vrhunec ob bežnem srečanju Freddieja z od aidsa precej zdelanim fantičem. Film sem ocenil z 8/10.

Lisica je ob koncu filma vseeno jokala kot dež. Češ da svet ni fer. Seveda ni fer, ampak če se deset let onegaviš z več stotimi razuzdanci, ki so se vsi po vrsti onegavili z več desetimi razuzdanci, ne gre pričakovati drugega. Priznam pa, da je šlo na jok tudi meni. Ne zaradi Freddieja, ampak zato, ker je bilo v začetku devetdesetih let konec z muziko talentov iz garaž in zakotnih beznic. Glasbena industrija je bljuvala na veliko sceno več ali manj samo še bleferje in do danes je šlo na splošno vse v kurec, tako da se zdi svet pred štiridesetimi leti kot nek drug planet.

In telefoni danes sploh niso največji problem, čeprav Lisica ob pivu sploh ni vedela kam naj vtakne roke in kam naj gleda. Jaz pa tudi ne. Na koncu me je še ozmerjala, da sem buljil v natakarico.

In tokrat res nisem. Moj bog, saj je vendar punca še otrok!

Prejšnja objava Naslednja objava

14 komentarjev

 • Odgovori afna 19. 12. 2018 at 10:00

  Tudi jaz, ki se imam za pravega “desca”, sem imel solzne oči, iz istega razloga kot ti. Še najbolj povprečni glasbeniki iz tistega obdobja so imeli več talenta, kot danes kvazi največji “umetniki”. Če pa primerjamo z geniji, kot so bili Freddie, Plant, Waters, Gilmour, Page, Prince,….pa jim sodobniki ne sežejo niti do nohta na nožnem mezincu. Itak je sodobna glasba v kurcu. Ko pa greš na koncert, tudi če igra katera od legend, vidiš pred sabo samo še telefone. Je pač treba dokumentirat in objavit na FB.

 • Odgovori filmoljub 19. 12. 2018 at 11:08

  Mimogrede: ena izjemna uprizoritev vrhunskega književnega dela:
  https://www.imdb.com/title/tt7278862/
  .
  Priporočam oboje. Najprej knjigo. Tudi za Lisico, seveda.

  • Odgovori Anonimno 19. 12. 2018 at 18:22

   Ferrante. Prebrala sem prvi dve knjigi, zdaj pa čakam tretji del v cenejši vezavi.
   Nazaj priporočam v branje knjigo Vsa ta nevidna svetloba. Popolnoma me je navdušila.

  • Odgovori Lisica 19. 12. 2018 at 18:27

   Aja, Lisica pri aparatu.

 • Odgovori Matej Zalar 19. 12. 2018 at 11:15

  @Afna: No, tako. Da si zaslovel in obogatel, si moral biti včasih genij. Danes lahko obogati vsak sposoben blefer. Ne samo na glasbenem področju.

  @Filmoljub: Hvala! Me pa serije žal grozno odvračajo od zaslona. Za film sem si pripravljen vzeti tisti dobri dve uri časa ali pač tri in pol, če je že tako, da bi gledal nekaj po odlomkih … težko me bodo prepričali. Je pa verjetno ravno zaradi same dolžine lažje uprizoriti književno delo v seriji, kot pa v filmu.

 • Odgovori filmoljub 19. 12. 2018 at 12:29

  Natanko vem, kaj misliš — tudi sam nisem posebej naklonjen serijam (kar lahko vidiš po tem, da v skoraj enajstih letih filmskega bloganja nisem opisal niti ene), ampak tale je ena tistih, kjer pa mogoče velja narediti izjemo. Predvsem pa, še enkrat: serija romanov Genialna prijateljica italijanske avtorice Elene Ferrante (skupno so štiri knjige) je — četudi je na prvi pogled videti kot “ženska” literatura — ena najboljših zgodb, kar sem jih bral v zadnjih petih letih. Daj jo brati vsaj Lisici, pa boš potem videl, kaj bo rekla. 😉

 • Odgovori Đani 19. 12. 2018 at 14:53

  https://youtu.be/fVMtKQMAZqw
  Ma ja…so še đeki… 🙂

 • Odgovori Đani 19. 12. 2018 at 15:05

  https://www.youtube.com/watch?v=x0N9gIm1wQg&list=RDx0N9gIm1wQg&start_radio=1
  Ima još…R&R ne bo nikol umrl 🙂
  Niso pa bli Quini nek presežek..vsaj zame ne.

  • Odgovori Afna 19. 12. 2018 at 23:47

   Queen tudi zame niso nek presežek. Po drugi strani pa je bil Mercury en najboljših frontmenov in tudi en najboljših vokalistov v zgodovini rock glasbe.

 • Odgovori Šejkspir 19. 12. 2018 at 16:42

  “svet ni fer. Seveda ni fer, ampak če se deset let onegaviš z več stotimi razuzdanci, ki so se vsi po vrsti onegavili z več desetimi razuzdanci, ne gre pričakovati drugega.”

  LOL
  10/10

  • Odgovori Đani 19. 12. 2018 at 17:37

   Sori, milo rečeno,…mene pa taka obrekovanja motijo. Koga to briga kaj je on počel? Narobe ? Al prav ? Mind yo bis !

   • Odgovori Juicyfer 19. 12. 2018 at 18:33

    Zakaj te moti resnica?
    Resnica ni enako obrekovanje.
    Resnica ni enako sovražni govor
    Resnice ne zanimajo tvoja čustva.

   • Odgovori Juicyfer 19. 12. 2018 at 18:36

    Če ti resnica ne odgovarja se še vedno lahko skriješ v zavetje svoje varne škatle za objemanje.

    Ampak resnica bo ko boš prišel ven, še vedno tam

 • Odgovori Matej Zalar 19. 12. 2018 at 18:40

  @Filmoljub: OK, OK, prepričal si me.Kakšna izjema sem ter tja res ne škodi. Tvoj okus za film cenim – izključujoč horror, seveda, ampak to že veš 🙂

  @Đani: Saj ne pravim, da ni več dobre muzike. Seveda je. In sploh Jay Kay zna in cenim tudi, da se ne vede kot opica. Ampak to ne pride na lestvice in na radio oziroma pride kvečjemu izjemoma.
  Sicer pa nihče ne obrekuje. Da je bil Freddie Mercury razuzdan, je znano dejstvo. Nekaj takih je moralo žal umreti, da je ljudem počasi prišlo v zavest, da morajo vsaj natakniti tisto olagumo.

 • Komentiraj