Rojstnodnevna nesnaga

Na podeželju so se razpasle skoraj tako kot tisti modro-rumeni trampolini, ki jih postavljajo ne samo pred vaškimi picerijami, kjer cmarijo vse od kalamarov do čevapčičev, ampak kot statusni simbol in dokaz skrbi za dobrobit otročadi tudi na domačih vrtovih.

Če Abrahama praznuje moški, mu fantje z vasi postavijo mlaj, kar je simpatična etnološka posebnost samo do trenutka, ko drevo okrasijo z ukradenim znakom za omejitev hitrosti, pod vrh pa obesijo motorko, gasilsko čelado, volan traktorja ali kar celo karoserijo starega fičota, karkoli pač slavljenca identificira kot pravega dedca.

Če petdesetletnico praznuje ženska, pa mlaj nadomestijo ali mu preprosto dodajo ostudno plastično vrtnico na več metrov visokem peclju, ki se še posebej dobro vklopi v milje živo pisanih fasad in na črno zgrajenih prizidkov. Pred časom sem to onesnaževanje slovenskega ruralnega okolja omenil Lisici in obljubil, da ji med naslednjim kolesarskim izletom pošljem vrtnico. Morda nisem bil dovolj pozoren, ampak prvo sem našel šele po sto kilometrih.

Postavljavci so se potrudili tudi z mlajem in seveda niso pozabili ukrasti prometnega znaka.

To počno pripadniki naroda, ki se kolektivno z blaznim veseljem posmehuje Čehom ali gleda zviška na ljudi, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov prihajajo iz severnoafriških in bližnjevzhodnih dežel. Ampak razlika med nami in njimi je predvsem v tem, da oni v neredu živijo zato, ker jim je za urejenost malo mar, v deželi večne tranzicije, kjer je najbolj pomembno, kaj si mislijo sosedje, pa estetiko grdega ustvarjamo zaradi obupnega pomanjkanja okusa, domišljije in humorja.

Prejšnja objava Naslednja objava

57 komentarjev

 • Odgovori Gregor 10. 4. 2016 at 18:25

  Ko bi bilo vsaj samo za abrahama, tako pa so se razpasli tile mlaji praktično za vse “okrogle” ki se končajo z ničlo.
  V našem kraju sem lani na dobrih treh kilometrih naštel vse od 30 do 80.

 • Odgovori Matej Zalar 10. 4. 2016 at 18:48

  Seveda! Ko jo dobi ena, jo morajo imeti vse. Še višjo, še lepšo!

 • Odgovori Aljaž 10. 4. 2016 at 20:55

  Meni je pa smešno tudi tisto, ko nekomu za x0 let, zrihtajo, da mu na tisti veliki oglasni pano, ki jih vidimo ob cestah, zalimajo veliko fotografijo slavljenca, zraven pa seveda še koliko let praznuje. JANEZ PRAZNUJE 60!!!!! Ja pa boli me kurac 😀

 • Odgovori filmoljub 10. 4. 2016 at 21:00

  Pri nas je za zdaj kljub vsemu več tistih govejih jumbo-plakatov ali napisov čez cesto v slogu “Vili jih praznuje 40”. In pa vrtnih palčkov. Ter fasad božjastnih barv. In bencinskih mestnih terencev pred vrati vrstnih hiš. Ter trampolinov na vrtovih.

 • Odgovori Mmml 10. 4. 2016 at 21:08

  Ok mlaji, ok božjastne fasade in nelegalni prizidki, ok kvazi terenci… ampak kaj za božjo voljo je narobe s trampolinom pred hišo na vrtu?

 • Odgovori Natasa 10. 4. 2016 at 21:14

  Meni se mi pa zdi kar zabavno, ko druzba nekomu za okroglo na sredo dvorisca raztrosi sleper poln razsekanih suhih drv. Po moznosti sredi poletja, ko je ze ob osmih zjutraj 28 stopinj.

 • Odgovori Jana 10. 4. 2016 at 21:54

  No, teh vrtnic pri nas na Dolenjskem še nisem videla. So ogabne in čist pašejo k mentaliteti povprečnega Slovenca.

 • Odgovori Jana 10. 4. 2016 at 21:57

  http://med.over.net/forum5/read.php?109,2107156

  Ljudem je všeč! Očitno smo eni pač tok “zategnjeni”… 😉

 • Odgovori Tilen 10. 4. 2016 at 22:26

  Zakaj me tvoji zapisi, kakor hitro se vrneš iz “ciganskih” dežel v “civilizacijo”, pri priči navdajo z gnevom in me ima, da bi med postankom v Barceloni skočil z ladje in zavil nazaj na jug? 🙁

 • Odgovori Matej Zalar 10. 4. 2016 at 23:16

  @Aljaž: Točno! In vedno so slavljenci tako tipični Slovenci, kot da bi gledal strip.

  @Mmml: S trampolini je narobe to, kar je narobe z vsem ostalim naštetim. Grdo je. In seveda tudi nepotrebno. Predvsem je pa to očitno nek bebav statusni simbol.

  @Nataša: To je v bistvu simpatično darilo, če seveda kuriš na drve. Je pa res, da je simpatično samo prvič.

  @Jana: Tako je. Ne strinjaš se s primitivizmom? Ne bodi no tako zategnjen! Snob si! Nisi sproščen! In to ti očita kakšen traktorist, ki v Šenčurju protestira proti namestitvi beguncev.

  @Tilen: Moje sožalje.

  • Odgovori Živa Loštrek 11. 4. 2016 at 11:54

   Trampolin niti slučajno ni statusni simbol. Stane malo več ali pa enako kot dobri čevlji, traja pa leta. Mi smo ga imeli za hišo, pa nikakor ne zaradi bahanja. Moja nečakinja je na njem preživela ogromno športnih ur, se naučila delati salte naprej in nazaj in še kakšne druge trike. Če je trampolin statusni simbol, potem je statusni simbol kolo.

   • Odgovori Matej Zalar 11. 4. 2016 at 12:20

    Seveda je kolo lahko statusni simbol.

    • Odgovori Živa Loštrek 13. 4. 2016 at 15:08

     Lahko je, ja. Tako kot čevlji, denarnica, ura…..še skret papir je pocen pa ta fensi.

    • Odgovori Marko 13. 4. 2016 at 15:22

     Šiht za minimalca postaja statusni simbol.

 • Odgovori Seamus 11. 4. 2016 at 0:39

  Priporočam vam vožnjo na relaciji Vodice – Moste- Križ (mogoče ovinek čez Komendo) – Kamnik. Sedaj, ko je cesta nova to ne bo prehudo. Na tej relaciji (10km!) vidiš vse zgoraj opisano – mlaj, vrtnice, jumbo plakate, božjastne fasade, vrtne palčke, vidiš lahko tudi kakšno ogromno štorkljo, pa še kaj sem verjetno izpustil. Gostota je na tej relaciji res neverjetna, čeprav polovica poti predstavlja vožnjo čez polja!

 • Odgovori Roman Černigoj 11. 4. 2016 at 6:44

  Hah, vrtnice še nisem videl in je na prvo žogo celo simpatična.
  Verjetno je s tem enako kot z mlajem in prometnim znakom. Vse te mine, ko isto sliko vidiš stotriinpetdesetič. Dolgcajt. Pozabili ste še na en cuker: prideš v soboto zvečer naključno v neko pizzerijo in zagledaš nenormalno veliko avtomobilov na parkingu in prometne znake na vseh vogalih, notri pa klasični zabavni program. Če kdo bere: za okroglo obletnico raje sedim sam doma, kot da fašem enega od omenjenih dokazov staranja. Aja, še to: mlaj naj bi se v naših krajih pojavil šele po 2. sv. vojni. Tudi ded je včasih govoril, da v njegovih mladih letih (po letu 1920) mlajev niso postavljali. Sploh pa ne za vsak drek.

 • Odgovori Bojan Lorger 11. 4. 2016 at 6:57

  Mene osebno od kraja niso motili. Zdaj sem videl pa že smreko za 7 let, mlaj za polovični abraham, alo a so vsi znoreli ? Potem pridejo postavit mlaj , pijačo in vse prinesejo zraven, potem mora postavljeno stati toliko dni, kot je slavljenec star. Čez 50, 60 itd dni pridejo to podirat, takrat časti slavljenec. Pa še ni konec, potem naredi pač nekje še zabavo in pojedino. Nekateri praznujejo en RD, po trikrat, štirikrat.

 • Odgovori Matej Zalar 11. 4. 2016 at 11:04

  @Roman: Verjetno velika večina debilnih šeg izvira iz časa, ko je ljudem začelo iti bolje in so se začeli ukvarjati s traparijami. Od leta 2000 naprej pa je vse skupaj podivjalo.

  @Bojan: Ali pa šrange … kar je bila včasih čisto OK fora, se je zdaj izrodilo v lupljenje ubogega ženina za prazen drek. Eno je plačat rundo v oštariji in razžagat nekaj debel, nekaj drugega pa drkanje v glavo, ker je nekdo Ljubljančan, in se mora cela vas napiti do nezavesti, sicer se ne moreš odpeljat, ker imaš avto na klocnih.

 • Odgovori Aleš Gorenc 11. 4. 2016 at 11:46

  Oh, kako gledamo zviška na življenje na vasi. Celo trampoline imajo za otroke. Itak, v mestih niso potrebni, ker otroke nadomeščajo psi in Severnoafričani, ki so nekajkrat bolj kulturni.

  • Odgovori Matej Zalar 11. 4. 2016 at 12:21

   Ne razumem komentarja, ampak občutek imam, da izraža neke vrste bebavost.

   • Odgovori Aleš Gorenc 11. 4. 2016 at 12:51

    Slovenske vasi osvajajo evropska priznanja, Olimje in Podčetrtek – najlepši manjši kraj v vsej Evropi.

    Verjetno ker izražajo neke vrste bebavost.

    • Odgovori Matej Zalar 11. 4. 2016 at 15:03

     Verjetno zato, ker v teh vaseh fasade niso fluorescentnih barv in ker pred vsako drugo bajto ne postavljajo teh ogabnih plastik-fantastik inštalacij, ampak ohranjajo zdravo mero okusa, česar očitno v drugih vaseh primanjkuje. O vrednosti takšnih tekmovanj bi lahko tudi kakšno rekli, ampak ne bomo, ker je kristalno jasno, da sta Podčetrtek in Olimje lepa kraja.

     Če te je k zapisu komentarja vodil nekakšen srd, ker Ljubljančan piše o podeželju, naj te pa lepo potolažim – poišči tag “Ljubljana” in videl boiš, da sem še najbolj kritičen prav do najlepšega mesta na svetu.

 • Odgovori MAtevž Marolt 11. 4. 2016 at 13:57

  Ah, v Sloveniji je življenje na vasi kvalitetnejše od mestnega, zato so imeli Lj, MB velike minuse v preteklem desetletju. Le dve državi v Evropi imata manj mestnega prebivalstva, BiH in Moldavija.

  Eden od razlogov je tudi ta, da je večja vključenost v društvo, gasilski dom, sosedi, podružnične šole, otroci se brez skrbi igrajo okol hiš in po vasi.

  Sicer pa se maša mestna kultura in obogatitev odraža v divjih naseljih Rakova Jelša, Cesta dveh cesarjev, Sibirija, pa recimo rdeč kebab na Čopovi, haha, koliko časa je trajalo, da so ga kaznovali in je moral nazaj preštrihat fasado. Da ne pzabim na vandaske grafite, tage, sploh okoli metelkove je polno te visoke kulture.
  Če je kdo že bil v Egiptu, BiH in Srbiji ve, kaj nam prihodnost v urbanizem prinaša.

 • Odgovori Jure Štrajn 11. 4. 2016 at 14:01

  V Sloveniji so brez dvoma vasi veliko lepše od mest, sploh zahodne in Gorenjske, Koroške, ki so bogatejše in z manj barvnimi ekcesi.

 • Odgovori Matej Zalar 11. 4. 2016 at 15:07

  To sta še dva komentarja, ki ju izredno težko razumem kako drugače kot da ju je vodila neka podeželska užaljenost. Nikjer nisem napisal, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu, je pa res, da pred bloke zaenkrat še ne postavljamo plastičnih vrtnic. Zato pa imamo makadamska plačljiva parkirišča, napol zgrajene štadione, razfukana predmestja in na splošno – ruralno miselnost. Meščanstvo je bilo namreč po drugi svetovni vojni pobito ali izgnano, zato pa smo taki kmetavzi, kakršni smo.

  Me pa zabavajo ti vaški kompleksi. Napišem, da so gigantske umetne vrtnice grde in ljudstvo to razume kot napad na podeželane na splošno, odgovarja pa z debilizmi kot je “ker otroke nadomeščajo psi in Severnoafričani, ki so nekajkrat bolj kulturni.”

  • Odgovori JURE ŠTRAJN 11. 4. 2016 at 15:36

   Dobro, te bom podučil, da se znake KUPI pri cestnem podjetju in ne ukrade… da ne boš generaliziral kot to počnemo mi.

   • Odgovori Matej Zalar 11. 4. 2016 at 15:59

    Uh, potem je ta tako imenovani štos še bolj beden kot sem si mislil.

   • Odgovori Seamus 11. 4. 2016 at 20:23

    Kolikor je meni znano se je te znake vedno ukradlo. To, da bi nekdo ta znak kupil …
    Jah, res si tega nisem predstavljal. Po drugi strani pa se sklada s sodobnimi potrošniškimi navadami – instant vse, tudi znak za na mlaj. Groza.
    Ok, huje je samo še to, da znak kupi sosed, potem si ga pa še ti izposodiš.

    • Odgovori Matej Zalar 11. 4. 2016 at 20:43

     Če ga lahko kupiš pri cestnem podejtju kot Matej Zalar, potem je res nekaj narobe, ker v tem primeru bi si lahko prometno ureditev vsak organiziral po svoje. “Dober dan, dajte mi prosim en znak za enosmerni promet, enega za prepoved zavijanja levo in za omejitev hitrosti 30 km/h.”

     Vzemite tri in četrtega za prepoved trobljenja dobite brezplačno!

     • Gorazd 11. 4. 2016 at 21:33

      Jap, bravo, saj za to prodajajo znake, veliko podjetji ima svoj prometni režim (5, 10, 20, enosmerna, pozor, viličar, ne parkiraj in tako naprej).

     • Seamus 11. 4. 2016 at 22:38

      No sj, če pogledaš z druge strani – tvoja (tudi moja ni nič boljša) soseska je urejena natanko tako.

 • Odgovori Matej Zalar 11. 4. 2016 at 22:19

  Krasno. Za rojstni dan si bom preuredil prometni režim na Tržaški.

  • Odgovori Gorazd 11. 4. 2016 at 22:37

   Potrebno je ločit javno in zasebno, nismo več v komunizmu. Na javnih cestah znake postavlja država, na občinskih občina, na lastni parceli pa si lahko postaviš kar ti srce poželi.

   Država ali občina v npr. Luki Koper ali Papirnici Vevče ne postavljata znakov, sami urejajo svoj promet.

   • Odgovori Gorazd 11. 4. 2016 at 22:47

    Mogoče še bolj noro dejstvo, ki je že preko meja dojemanja… industrijske tire s signalizacijo ne urejajo SŽ ampak njihovi lastniki – podjetja.

 • Odgovori Matej Zalar 11. 4. 2016 at 23:12

  No, saj to je jasno. A,pak takole bom rekel: frendi, ki se niti toliko ne potrudijo, da bi tablo ukradli, so en klinc vredni.

  • Odgovori Gorazd 11. 4. 2016 at 23:44

   A ni težje kupit kot ukrast, sploh če moraš še lasten denar potrošit – delo in čas 😉

   • Odgovori Matej Zalar 12. 4. 2016 at 11:20

    Jaz bi sicer raje ukradel že zato, ker mi gre na živce nakupovanje, ampak glavno sporočilo mora biti pripravljenost na tveganje. Kaj naj si mislim o prijateljih, ki kupujejo nekaj takega, kar najdemo na vsakem vogalu? Da bom klical, ker mi ne užge avto, oni mi bodo pa dali telefonsko številko AMZS?

 • Odgovori Mojca 11. 4. 2016 at 23:15

  Na Cesti II v Rožni dolini je en mlaj za 18 let … Mogoče so ga že odstranili

 • Odgovori Oskar Sever 12. 4. 2016 at 7:42

  Niso, niso, ravno šel mimo.

  • Odgovori Matej Zalar 12. 4. 2016 at 11:21

   Saj to je to! Podeželske finte prodirajo v urbano okolje najlepšega mesta na svetu, na Kongresnem trgu špilajo Modrijani … seveda v skladu s slovenskim razumevanjem idile, ki je lahko samo vaška. Razlog je znan. Meščanstvo je bilo po vojni pobito, izgnano ali utišano.

 • Odgovori NatasaPr 12. 4. 2016 at 9:48

  Pri moji sestri imajo trampolin, pa zraven še tri gugalnice. Štirim otrokom je to višek vsakdanje zabave, sestra je pa tud zadovoljna, da jim je to ljubše kot gledanje tv in igranje igric na računalniku 🙂 Je pa res, da v naši vasi ni otroškega igrišča, tako da se vsak znajde po svoje. In to ni statusni simbol, sploh ker so trampolini zdaj smešno poceni, na estetiko okolice pa ob štirih živahnih otrocih hitro pozabiš.
  No, pa da komentiram še osnovno temo – te vrtnice so tudi meni višek kiča in upam, da se za mojo okroglo obletnico ne bo nihče spomnil kaj takega, bom pa za vsak slučaj kak mesec pred rojstnim dnem to večkrat glasno poudarila.
  Je imel pa naš sosed kake pol leta nazaj pred hišo postavljen en ogromen plakat, ki je gledal na cesto in na njem je bil on kot otrok na kahli. Za posrat. Meni bi bilo nerodno na njegovem mestu, za nas sosede je bilo pa precej smešno 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 12. 4. 2016 at 11:22

  Včeraj sem opazoval zanimivo dogajanje na Brdu, kjer so tudi postavili trampolin. Mulec ga je očitno uničeval, oče ga je kregal. Družinska idila. Vse za srečo naših otork 🙂

  • Odgovori filmoljub 13. 4. 2016 at 18:16

   Trampolini na vrtovih me estetsko sicer bistveno manj motijo kot vijoličaste ali živo rdeče fasade, a rastejo iz podobnih razlogov. Prvič, butalski neoliberalni individualizem oz. miselnost “vse se da kupiti in vsak lahko počne, kar hoče”. Drugič, potreba po dokazovanju edinstvenosti (ironično je le, da to počnejo vsi, kar je rahlo protislovno) in izkazovanju drugačnosti ter izstopanju iz socialističnega kolektivizma, za vsako ceno in ne glede na vse. Tretjič, razkazovanje pred sosedi in mimoidočimi, češ “glejte, kako velikega imam (vrt) in kaj vse sem pripravljen storiti za otroke”. Trampolini pred individualnimi hišami (povečini zgrajenimi še s strani starih staršev) so samo en delček tipičnega slovenskega (samo)dokazovanja v slogu “evo, porkamadona, v življenju mi je uspelo”. Podobno kot bencinski mestni terenci pred njimi.

   • Odgovori Matej Zalar 13. 4. 2016 at 23:18

    Tako, ampak … ko gr eza otroke, gre pač za otroke! To že vemo.

    Ko smo že pri fasadah … v zadnjem času opažam, da so tudi ljudje oblečeni kot pajaci in če greš v nek običajen bife, bo notri populacija pobarvana kot fasade v povprečni vasi. Sončna očala z belim okvirjem, oranžna jakna, trenirka z odvratnim potiskom in rumene superge … in to nosi 40-leten dec.

 • Odgovori Anonimno 12. 4. 2016 at 16:18

  Upam, da se hecaš. Najprej pizdiš, da se znake krade in je kao to problem. Ko izveš, da se znak lahko kupi pa praviš, da prijatelji niso nič vredni, če so znak kupili. Daj si razčisti meglo v glavi…

 • Odgovori Matej Zalar 12. 4. 2016 at 17:00

  Ne pizdim zaradi tega, ker se znake krade. Nauči se brat.

 • Odgovori Anonimno 13. 4. 2016 at 14:23

  Nerganje je ok, qurcanje za brez veze čez vse domače pa ni ok. Kaj reči? “It is our culture” in pika.

 • Odgovori Marko 13. 4. 2016 at 14:26

  @Matej: težko je biti popoln.

 • Odgovori Matej Zalar 13. 4. 2016 at 14:56

  @Marko: Najhuje pa se je zadovoljiti z nepopolnostjo in se niti malo truditi za to, da bi bili boljši. Še enkrat čestitam za komentar.

  • Odgovori Marko 13. 4. 2016 at 15:26

   Matej, vsak se trudi biti boljši po svojih močeh (vsaj dokler se ne ubije njegovega duha). In ne, hujše kot resigniranost v nepopolnosti je, če človek dobi sindrom boga (za verne Boga).

 • Odgovori Matej Zalar 13. 4. 2016 at 16:20

  Ti nam pa res ne prizanašaš s pridigami, kaj?

  • Odgovori Marko 13. 4. 2016 at 17:22

   Vse se da zmenit; tudi za konec pridiganja.

 • Odgovori Anonimno 18. 4. 2016 at 16:03

  Aha potem tale del: “Postavljavci so se potrudili tudi z mlajem in seveda niso pozabili ukrasti prometnega znaka.” Ni bil del nerganja? Si želel s tem stavkom povedati, da je prav, da so ukradli znak? To ni bistvo objave? Zakaj si sploh napisal ta stavek? Lahko malo razložiš glede na to, da ni jasno glede česa nergaš in glede česa ne? Poduči me.

  Moti te postavljanje mlaja? Predlagam, da si pogledaš kaj je predstavljal v preteklosti mlaj. Zgolj hiter pregled po googlu je vrnil tudi stavek: “… postane glasnik občestvenega veselja…” Seveda tukaj govorijo o mlaju za prvi maj. Od kdaj naprej bi se pa moral veseliti samo na določen dan, ko bo tebi prav?

  Ah ja tile provincionalci. Le od kje so se vzeli? Zakaj so še tu?

 • Odgovori Matej Zalar 19. 4. 2016 at 12:25

  Za anonimnemga bebcu tvoje sorte si ne mislim vzeti več kot dve sekundi časa.

 • Odgovori Tomaž 23. 4. 2016 at 12:38

  A si to že videl, ko km pred hišo slavljenca na vsakih 20 m ob cesti stoji kol s sliko – razvoj od embrija do desca. Do kam bodo šli?

 • Odgovori Matej Zalar 23. 4. 2016 at 19:13

  @Tomaž: Seveda, lani sem to tudi ovekovečil.

 • Komentiraj