Še ena o LPP

V ponedeljek sem pisal o poklicnem vozniku, ki med prevažanjem vaših otrok mirno uporablja telefon. Komentatorji so kasneje poročali tudi o voznikih, ki med svojim delom rešujejo križanke. Pa ne takrat, ko na končni postaji čakajo na odhod, ampak med postanki na postajah ali pred rdečo lučjo. Morda imajo vozniki LPP res več časa od človeka, ki dobi slabše plačilo za tekočim trakom, ampak predstavljam si, da je delo poklicnega voznika tudi nekoliko bolj odgovorno.

Za take kršitve preprosto ne bi smelo biti opravičila. Prav to sem v odgovor sicer dobil od službe LPP. Prvi odgovor je sicer prišel že v petek:

Spoštovani,
Prejeli smo vašo pripombo na ravnanje voznika, za kar se vam iskreno opravičujemo. Z voznikom bo v zvezi s tem opravljen razgovor, v postopku pa bo sprejeta odločitev o ukrepu zaradi kršitve delovnih obveznosti in cestno prometnih predpisov. O ukrepu vas bomo obvestili.
Lep pozdrav.

Opravičilo gor ali dol – konec koncev nisem bil oškodovan. Moti me, da danes nihče več ne opravlja dela tako, kot se od njega pričakuje. Od LPP sem sicer zahteval informacijo, »kako v takšnih primerih ukrepa LPP, pa tudi konkretna sankcija, ki bo doletela voznika.« Odgovor sem dobil v torek:

Spoštovani,
sporočamo vam, da se je v tem primeru, zaradi kršitve delovnih obveznosti, zoper voznika ukrepalo v skladu z delovno pravno zakonodajo.
Lep pozdrav.

Morda na LPP ne razumejo besede konkretno, bolj verjetno pa se mi zdi, da je to pač princip dela tipične javne službe in da jim je za njihove potnike, kot se je izkazalo že večkrat, preprosto vseeno. Tako voznikom, kot seveda tudi upravi. Čez teden nisem imel časa za ukvarjanje z javnimi uslužbenci iz časa dinozavrov, zato sem za enkrat vrnil samo prijazen odgovor:

Pozdravljeni,
v pričakovanju obvestila o konkretnih sankcijah se lepo zahvaljujem za kratek odgovor.
Lep pozdrav želim,

Medtem sem končno kupil tudi mestno kolo, katerega strošek se mi bo povrnil po štiridesetih vožnjah in če mi ga do takrat ne ukradejo, bo to lep uspeh, konec koncev pa tudi prihranek. To seveda ne pomeni, da od LPP ne bom terjal konkretnega odgovora. Problem vidim v tem, da potuhnjenost vedno izzove neprijetnosti in rahlo nevarno je, če neka organizacija – ki živi od javnega denarja – izpade kot nedotakljiva. Ljudje v sistem ne zaupajo več. Mislim, da si nihče ne želi, da bi kakšen od potnikov, ki voznika med vožnjo dobi pri uporabi telefona, pravico pač vzel v svoje roke.

Dokler se bodo počutili nedotakljive, bomo pač lahko objavljali fotografije voznikov, ki med službeno vožnjo več sto metrov sproščeno klepetajo s sopotnikom, medtem ko se potniki razburjajo zaradi padanja po tleh, vsi ostali udeleženci v prometu pa zaradi izsiljevanja. Sicer pa – točka za nasmešek!

Prejšnja objava Naslednja objava

5 komentarjev

 • Odgovori Matija Gabrovšek 28. 2. 2014 at 20:42

  Čestitam za vztrajnost. Ja, tipičen javni sektor. Zavedajo se, da kaj dosti potnikov ne bodo izgubili, ker se tako ali tako z LPP vozijo v glavnem tisti, ki nimajo druge izbire. In je še dolgo ne bodo imeli. Drugače pa – odgovor je zelo konkreten, vsaj v primerjavi s tem, kar sicer počnejo.

 • Odgovori avtomobilistka 28. 2. 2014 at 21:54

  Veliko se vozim skozi Gameljne. Vas Rašica ima za osnovnošolce (Predvidevam, ker ne vem kako ta sistem deluje.) organiziran kombi prevoz na relaciji šola-dom. Voznik se velikokrat pogovarja po telefonu.

  Za poklicne šoferje velja ničelna toleranca za alkohol. Zakaj ne tudi za uporabo telefona med vožnjo? To so vendar otroci, ki ih vsak dan prevaža!

  Ker smo pa ravno pri mobitelih. Danes na lj. obvoznici: voznik kombija (Kalček trgovina) je nekaj brkljal po telefonu in zapeljal na tisto nagnjeno travnato bankino (ali kako se že reče). Kombi je bil že v vodoravnem položaju in se je zadnji trenutek rešil. Ampak pod 'zapeljal' ne mislim, da je imel samo eno gumo na travi. Prišel je skoraj do vrha, hudiča.

  Vsak dan so bolj nori.

 • Odgovori Matej Zalar 1. 3. 2014 at 7:05

  @Matija: Meni je najbolj všeč, kako zelo svet se tem zbirokratiziranim norcem, ki jim gre v tej državi še edinim kolikor toliko dobro, zdi nek poljuben zakon, na katerega se lahko obesijo v določeni situaciji. Na koncu s epa še čudijo, ker jih ljudstvo zmerja z zajedavsko golaznijo.

  @avtomobilistka: Odkar imajo ljudje telefone, se jim je na cesti dobesedno odpeljalo.

 • Odgovori Gasper 5. 3. 2014 at 8:43

  @Matej, tole nikakor ni zadovoljiv odgovor. Sklicevanje na zakon na prvo žogo je “race to the bottom” in žal vse prepogosta reč.

  Lahko jih vprašaš še bolj specifično: 1. kako so ukrepali v konkretnem primeru, 2. kako imajo to rešeno v splošnem – kakšna pravila imajo in kako jih uveljavljajo, 3. kdo in kako izvajaja nadzor.

 • Odgovori Matej Zalar 5. 3. 2014 at 12:02

  Točno to nameravam. Dejstvo pa je, da je vedenje voznikov in uprave popolnoma enako – dol jim visi, potniki pa nimajo druge možnosti, kot da se prevažajo z LPP. Ko bo nekdo vzel pravico v svoje roke, bo pa cirkus.

 • Komentiraj