Še o bosanskih policistih

Na lanskem potovanju v Bosno je bila edina bosanska avtocesta še bistveno krajša kot letos. Magistralka med Slavonskim Brodom in Sarajevom se vleče kot ponedeljek. K sreči je dobro trasirana in lahko z boljšim avtomobilom ves čas varno prehitevaš. A vseeno smo se na enem odseku vsaj dvajset kilometrov po prašni cesti pomikali s polžjo hitrostjo. Potem sem iz čiste nervoze na prazni ravni cesti prehitel dva avtomobila. Nekaj sem moral narediti, sicer bi od dolgčasa zaspal. Isti trenutek, ko sem zavil nazaj na levo, je predme skočil policist z loparčkom.

Trdil je, da sem prehiteval čez polno črto. Poledal sem po prašni cesti, a črte nisem videl. Niti polne niti črtkane. Ko sem mu to vljudno povedal, je pokazal na hrbtno stran table, ki je stala nazaj ob cesti, češ da na njej lepo piše, da je prehitevanje prepovedano. Jebiga.

Povabil me je k policijskemu avtomobilu, seveda Golfu dvojki. Ko je na počečkan listič počasi čečkal moje podatke, sem računal, koliko mu moram vtakniti v žep glede na težo prekrška, njegovo oceno vrednosti avtomobila in s tem debeline moje denarnice in ocene njegove mesečne plače.

»em, a, t, e, j,” je godrnjal, ko je počasi prepisoval z vozniškega dovoljenja. “Kaznu morate platiti u Kakanju …«

»Mogu li platiti vam?«

»Nije muguče na licu mjesta, trebate ići u Kakanj

Potarnal sem , da mi to vzame ogromno časa in da bi raje plačal njemu, a je bil neomajen. Pričakovati, da bo vzel podkupnino, je bilo očitno odveč. Je pa rad poklepetal z menoj, še vedno si je namreč zapisoval priimek, in izvedel, da sem turistični novinar in da grem v Sarajevo in da pišem reportažo o njihovi deželi. In da se mi v Kakanj ne ljubi, ker mi to vzame vsaj eno uro dragocenega časa.

Pogledal je kolega: »Šta čemo?«

»Pa ne vidiš?«mu je odgovoril. »Novinar je, žuri mu se, naravno!«

In mi je, še preden je na odrgnjen pildek do konca napisal datum rojstva, vrnil dokumente in mi zaželel srečno pot. Plačal nisem niti marke


Letos sva šla s Florjanom v Bihać. Čeprav je v Bosni in Hercegovini hitrost v naseljih načeloma omejena na 60 km/h, so ponekod omejitve tudi 40 km/h. Večinoma po nepotrebnem. Tam ponavadi stojijo policisti z laserji. Tudi v predmestju Bihaća, takoj za tablo za omejitev hitrosti 40 km/h in opozorila na radar. Zaradi tega sem hitrost prilagodil, a nisem gledal na števec. Loparček. Menda sem vozil 63 km/h. Tega nisem verjel, še manj Florjan, ki je celo spremljal števec in videl, da sem celo vozil po omejitvi ali samo malo hitreje. Vseeno sem se odločil, da bom s policisti ravnal v rokavicah.

Tako mi je bilo pred njima iskreno žal, da sem vozil prehitro . Zanimalo ju je, kje bova spala, povedal sem mu, da v kampu Orljani, za katerega ne vem točno, kje sploh je. »Nema problema, ja ću reći sve, samo da vam napišem kaznu.« Prijazno. Še preden je karkoli napisal, mi je razložil, da bom moral kazen, cifra je bila spet smešno nizka, plačati na banki ali na pošti. Odločil sem se za preverjeno taktiko in mu razložil, da sem turistični novinar in da pišem reportažo o njihovi zemlji in da moram biti naslednjega dne dopoldne že v Ljubljani. Pošte so bile zvečer že zaprte, zjutraj se pa odprejo ob osmi uri, ko naj bi bil že na poti. Z veseljem bi plačal kar policistu, ampak tudi ta ni hotel vzeti niti marke. Tako je samo potrdil, da Bosanci ne jemljejo podkupnin. Vsaj ne od novinarjev.

Kakorkoli, spet sem se gladko izmazal, češ da mi nočejo povzročat težav in da naj vnaprej vozim previdno. Seveda sta mi tudi nazorno razložila pot do kampa, kamor pa kasneje sploh nisva prišla, ker sva se ga nacukala.

Zaradi takih malenkosti imam rad Bosno.

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori seamus 11. 9. 2009 at 8:43

  Hudiča, ti pa skoz prehitro voziš …

  (In upam, da se bo sedaj usul plaz zgražanja 😆 Samo še ker fotrov avto je imel tokrat je treba pogruntat 😈 )

 • Odgovori teoo 11. 9. 2009 at 8:51

  fak, jaz zadnje cajte ful neki teh točk nabiram. od danes naprej bom “raziskovalni novinar”

 • Odgovori blitz 11. 9. 2009 at 9:24

  Tudi jaz sem pomislil isto kot seamus. Zdaj se pa sprašujem, ali to počneš namerno, pač v službi raziskovalnega turističnega novinarstva ali pa si preprosto divjakl, ki redno ignorira vse predpise?

 • Odgovori Nina 11. 9. 2009 at 9:50

  par let nazaj je bosanski policaj od prijaznih deklic z veseljem vzel denar. ko smo jamrale, da nam je ostalo samo še nekaj drobiža v KM, je vzel polovico tega in nas poslal naprej 😀

 • Odgovori kruhinmleko 11. 9. 2009 at 19:06

  meni so isto vzeli, s tem da sem se naredil tako neumenga da mi je moral celo razložit kako to pri njih stvari potekajo 😀

 • Odgovori siggi 12. 9. 2009 at 0:29

  Hehe še kot otrok se spomnim, da je očeta 2x ustavu na istem odseku v istem dnevu, le na drugi strani ceste… Omejitev 40, obakrat je kazau radar 56 km/h, obakrat je z istim tonom reku da je “ograničenje 40, vi ste vozili 56” (kolkokrat je to že mogu izgovorit) in obakrat je biu zadovoljen z 10 markami. Oče ni v nobenem primeru prekoraču hitrosti (v eno smer smo vozili v skupini 5,6 avtomobilov in je nas edine izloču, za nazaj pa je bremzau za traktorjem… pa še kr 56 :))

 • Odgovori pijanec 12. 9. 2009 at 3:54

  Omejitve v Bosni (podobno kot na Hrvaškem) so tako neumne, da jih prevozi vsak … če le tam v tistem trenutku meri policija.

 • Odgovori chef 13. 9. 2009 at 14:15

  @pijanec: Najboljša fora je v Srbiji, kjer absolutno vsi gastarbajterji tudi v naseljih vizijo krepko čez 100 km/h, ne glede na kolesarje, kokoši in Zastave 101, ki se fijakajo 30 km/h.

 • Odgovori oko 13. 9. 2009 at 14:27

  “Tudi iz smeri Herceg Novega je v predmestju Bihaća, takoj za tablo, omejitev 40 km/h…”

  mimo grede Herceg Novi je v Boki Kotorski, verjetno si prihajal iz smeri Bosanskog Novog, ali Novog Grada kakor mu Srbi rečejo. drugače so pa mene v bosni tudi trikrat ustavljali in niti enkrat nisem rabil plačat, ne kazni ne podkupnine, čeprav sem redno “prekoračil hitrost za 50%” in bi moral k sodniku za prekrške, prepoved vožnje po Bosni, bla bla bla.

 • Odgovori mica 13. 9. 2009 at 14:38

  zapis je ljubek in srčkan. Bolelo bi me srce, če bi te res začopatili….
  🙂

 • Odgovori chef 13. 9. 2009 at 17:39

  @oko: Hvala za opozorilo! Sem popravil.

 • Odgovori pijanec 14. 9. 2009 at 5:19

  @chef: Pravzaprav 90% hrvaških cest je znotraj “naselja” – deloma prometno urejene so samo tiste ceste, ki jih uporabljajo turisti. Hrvati pač table za naselje postavljajo na uradne meje naselij, ne glede na to, če je to gozd, travnik ali pa dejansko naselje. Potem pa ni čudno, da se tam pač vozi 100 km/h.

 • Odgovori Nergač » 0,0 v glavi? 16. 6. 2010 at 7:31

  […] In kaj je žalostno? Da se Slovenci kljub takim anekdotam še naprej delamo norca ali se celo zgražamo nad policisti iz republik nekdanje Juge, ki so z vsemi žavbami namazani in te na laser nastreljajo čeprav si se peljal 40 km/h. […]

 • Odgovori NoMercy 16. 6. 2010 at 8:58

  kjut zapis 🙂
  Imam takšnih izkušenj po bivši Yugi za cel roman 🙂
  Vsekakor pa sem na teh izkušnjah močno prepričan, da te države ne smejo v Šengen (kjer se nam potencialno obetajo kazni tam in PIKE doma 🙁 )
  Najlepše dogodke (3x) sem imel v HR, ko so me policaji “skinuli sa snajperom” pri cca 200 km/h 🙂 Na srečo je bilo precej pozno popoldan, da je bila sodnija zaprta … zagrožena kazen pa 5.000 HRK, izgon iz države, prepoved vožnje v državi 3 mesece … + še cca 30 vrstic, ki mi jih je prebral policaj iz “plonk” lista … skratka odnesel sem jo z 82€ kazni + 3€ za tečajne razlike in jutranjo kavo policajem 🙂 (ja, listek za kazen sem dobil 🙂 )
  Ko sem se končno umiril v načinu vožnje sem običajno “zabušaval” v vožnji za kakšnim domorodcem v Kajenu ali čem podobnim pri cca 180 km/h 🙂 – reveži so se mi prav smilili 🙂

 • Komentiraj