Spomladanska smuka

Po prijetnem decembru mi januar res ni bil naklonjen, tako da sem priprave na priprave prekinil za okroglih sedem tednov in ne samo izgubil težko pridobljeno osnovo, ampak si naložil še nekaj dodatnega sala. K sreči smo priprave na Majorki prestavili na konec marca, tako da vsaj nisem izgubil še dostojanstva na terenu. Kakorkoli, malo nerodno je po tako dolgi pavzi zajahati kolo za 11.499 evrov, ki si ga v trenutni formi nikakor ne zaslužiš, je pa res, da človek dobi precej več zagona v najbolj kočljivih trenutkih, ko se mu zdi, da bi bilo najbolje poiskati kak drug šport, ki traja le uro ali dve.

Navdušen nad novo Dogmo F10 sem šel tako na teren še uro prej kot sem bil načrtoval in že na prvi vožnji zanosno zavil čez klanec, kjer med sezono drug pred drugim napenjamo mišice, v obdobju, ko nekateri še smučajo in drugi že razmišljajo o tričetrt hlačah, pa sem ugotavljal, da je kaseta 12-25 sicer prijetna za oko, a precej nepraktična za lagodno vožnjo po zimskem spanju.

Nemalo pa me je presenetilo, da se je še 15. februarja ob že kar pomladanskih temperaturah smučalo tudi na Šentjoštu, reflektorji pa so nakazovali, da bo smuka ugodna tudi zvečer. Očitno tam ne jamrajo, ampak iščejo rešitve ter za smuko poskrbijo sami.

Še bolj me je presenetila – čeprav Šentjoščani veljajo za prijazne ljudi – zgovornost simpatične smučarke, ki je kar sama načela pogovor, najprej o pomladanskem vremenu, kot da bi imel opravka s pripadnikom kakega sproščenega naroda iz dežel, kjer ne želijo drug drugemu, da bi jim krava crknila, kjer si med seboj dejansko zaupajo in kjer so bolj presenečeni, če jih nekdo nategne, kot če jih nekdo ne. Potem sva na hitro poklepetala še o kolesarjenju in pozabila ni niti pohvaliti Pinarella.

Take sproščenosti tukaj zlepa ne doživiš.

Prejšnja objava Naslednja objava

8 komentarjev

 • Odgovori kren 21. 2. 2017 at 20:34

  Veš kaj je pa še bolj presenetljivo? Da me hudo spominja na mojo sokrajanko. Iz kraja,ki je glede slovenske zaprtosti in zadrtosti lahko vzor ostali Sloveniji 🙂 očitno se dnevne migracije v službo ven iz našega kotla končno odražajo na razpoloženju folka. Lahko pa se motim, pa ni prava hehe.

 • Odgovori Boki 22. 2. 2017 at 13:59

  Lustna punca in lep bicikl!

 • Odgovori rtm 22. 2. 2017 at 14:21

  Ko sediš in poganjaš pedala, kako so iztegnjene noge v kolenu:
  ravna črta ali
  pod kotom – približno koliko?

  thx

 • Odgovori Luka 22. 2. 2017 at 17:42

  Se nikoli nisem pomislil na to, ampak – ali so taka kolesa zavarovana? Pa ne samo pred krajo, tudi v primeru poskodb okvirja, menjalnika, … niti ne vem, katere komponente so izolirano najdrazje, o kolesih nimam pojma.

  • Odgovori Boki 2. 3. 2017 at 14:18

   Ne vem ce taka zavarovanja v Sloveniji obstajajo ampak na Nizozemskem lahko zavarujes kolo pred krajo in nesrecami, tudi tistimi, katere povzrocis sam. Znesek seveda ni majhen, za kolo v vrednosti 7 tisoc EUR bi dal za tako zavarovanje tam okol 70 EUR na mesec sem preracunal.

 • Odgovori Matej Zalar 22. 2. 2017 at 18:09

  @Kren: Kaj pa vem, dvomim, da so tisti, ki se vozijo delat v katerokoli slovensko večje – heh – mesto kaj bistveno manj zarukani. Jo ni če zljubljansko urbano zagovednost. Pri tem se je treba seveda vprašati kaj je sploh ostalo od meščanstva.

  @RTM: Toliko, da v bokih ne poskakuješ. Neka gozdarska fora je, da naj bi bila noga skoraj povsem iztegnjena, ko imaš v spodnji poziciji pedala na pedalu peto. V resnici je pa bolj zapleteno, o tem sem enkrat napisal članek na 15 straneh 🙂

  @Luka: Pri tem biciklu je najdražji okvir, potem pa feltne 🙂 Če ubrišeš, si sam kriv. Praksa od mojega zadnjega bližnjega srečanja s pijancem je kar hecna. Najprej gnjaviš policijo za zapisnik, potem se vsi čudijo na zavarovalnici, vmes pijanec kliče in tarna, če bi se dalo zmenit za 500 evrov, na koncu pa od njegove zavarovalnice vendarle dobiš dovolj, da si zadovoljen.

 • Odgovori kren 22. 2. 2017 at 20:02

  Bi bil presenečen, kako uspešno se nekateri gozdarji iz mojih logov upirajo slovenski “urbanosti”…. mi je prav všeč, da še vztrajam v rojstnem kraju, ker navkljub pričakovanjem vidim, da vsaj del mladine zna razmišljat s svojo glavo. In ne povzema ne krajevne izoliranosti, ne “napredka” mesta v 100 %. Nekako jim uspeva meni všečna kritična mešanica obojega. Žal seveda s tem v domačem okolju veljajo za izdajalce, tam, kjer delajo, pa za hostarje 🙂 no ja, glavno da so srečni in bodo s svojo generacijo premaknili mišljenje za 0,01 % naprej.

 • Odgovori Zmago1 23. 2. 2017 at 8:08

  Kaj pa lisica prav na luštno punco ?

 • Komentiraj