Sprehod po ustavnem robu

Kaj ga spet lomi, sem se spraševal ob naslovu Pahorjeva hoja po ustavnem robu. Ukradli so mi nekaj minut časa, kolikor sem ga porabil do ugotovitve, da Pahorju očitajo samo tisto, kar pričakuje normalen človek od predsednika vseh Slovencev. Da bo zavzel nevtralno stališče, da se bo vedel dostojno in normalno in da se navsezadnje pri izbiri mandatarja ne bo obiral, temveč bo skušal delovati učinkovito.

Radikalizacija je taktika, ne strategija

Bistvena težava za večji del javnosti in medijske javnosti pa seveda ni v tem, da predsednik Pahor na klepet ni povabil Šarca, ampak v tem, da se je normalno, kot državnik, pogovarjal z Janezom Janšo. Seveda je precej bolj všečno Janšo zmerjati, ni pa to niti državotvorno niti vljudno. Sploh, če imamo opravka s predsednikom stranke, ki je na volitvah zbrala skoraj dvakrat več glasov kot drugouvrščena Lista Marjana Šarca.

V teh okoliščinah se pred izbiro mandatarja ni treba pogovarjati z nikomer, ker je vse jasno. Bil bi skoraj škandal, če predsednik države za mandatarja ne bi izbral tako očitnega zmagovalca, pa naj bodo njegove možnosti za sestavo vlade še tako pičle.

Seveda moremo podobne, od novic neredko nejasno ločene in predvsem nesmiselne komentarje pričakovati tudi v naslednjih dneh in tednih. Ne zdi se mi čisto neverjetno, da bi Janši uspelo sestaviti vlado. Na kakršenkoli način že. Saj vendar nimamo opravka z nekim Jankovićem, ampak s pregnanim političnim mačkom, ki je za oblast pripravljen storiti marsikaj. Glede na vsa polena pod njegove noge niti ni nenavadno, da se je preobrazil v to, kar je. Za radikalizacijo, ki je po mojem predvsem taktična in ne toliko strateška usmeritev, so po mojem med drugim odgovorni tisti, ki ga žagajo že od nekdaj. Drugače kot z vsemi sredstvi mu ni moglo uspeti, seveda pa si je s tem tudi sam žagal vejo, na kateri je sedel.

Janša vas bo pojedel

S predsednikom Pahorjem se strinjam, da močni voditelji nimajo nujno tako avtoritarnih teženj, da bi se jih morali bati kot hudičev v tem smislu, da bodo migrante ali celo tudi drugače misleče strpali v lagerje. In to seveda ne pomeni, da se strinjam z Janševimi – ali bog ne daj Orbanovimi – prijemi za utrjevanje oblasti. Ampak, kot sem poudaril že večkrat, za take patrone se imamo zahvaliti predvsem impotentni liberalni politiki. Politiki brez idej in brez poguma. Politiki, ki se ukvarja z nepomembnimi rečmi. Politiki, ki še zdaleč ni socialna. Politiki, ki nima več stika z realnostjo. Enako velja za medije. In podmazano, prestrašeno javnost. Četrtina Slovencev se boji tujcev, tri četrtine pa Janše.

Demokracija je na preizkušnji. Ampak ne samo zaradi politikov, kot so Orban, Trump in Janša.

Prejšnja objava Naslednja objava

6 komentarjev

 • Odgovori NZ 8. 6. 2018 at 18:40

  Ah ja, komentarji in medijski pritiski tipa “Trump not my president”… pa ravno je “your president” (jasno velja za Američane), debilko ali ne, bil je legitimno izvoljen. Enako velja za Ivana Plešastega, daleč od tega da bi simpatiziral z njim, če sem pošten me motita predvsem zagledanost v preteklost in konstantna mučeniška drža, a vseeno je dedec dobil največ glasov in ima absolutno pravico prvi poizkusiti sestaviti vlado. Kot napisano, je podeljen mandat Pahorjeva edina de facto možnost, razen če želi izgubiti še tisto malo kredibilnosti ki mu jo je ostalo. Jaz sicer napovedujem nove volitve v kratkem

 • Odgovori Seamus 8. 6. 2018 at 21:04

  Strah jih je. To je vse. In ker so debili, se potem obnašajo debilno in ne vedo kako se obranitit temnih sil JJ. Meni je občutek prav beden. Ni programa, ni nobene ideje, samo antiJanša. A res ne premorejo enega spodobnega voditelja zbrskat nekje, ki bo vsaj do kolen temu demonu.

 • Odgovori Matej Zalar 9. 6. 2018 at 0:07

  Ja, dobra. Strah jih je. Še pred nekaj meseci ni kazalo tako slabo in zdaj se seveda ne znajdejo. Žal vse kaže na vlado, ki bo ohranjala status quo. Nesposoben in neizkušen – nemočen – pajac, ki bo vodil koalicijo jastrebov.

 • Odgovori jazsembog 9. 6. 2018 at 0:47

  Imam občutek, da se bo zgodovina ponovila in bo Šarec izpadel amaterko, kot pred leti Zoki.

 • Odgovori Matej Zalar 9. 6. 2018 at 7:25

  To je možno. Zdaj si pa predstavljal: najprej Pahor zavlačuje en mesec in potem vseeno izbere Janšo, ker drugače ob takem rezultatu niti ne gre. Potem Janša nekaj časa sestavlja vlado in mu ne uspe, kar je najbolj verjetno. Potem se Pahor spet pogovarja in izbere Šarca. In temu tudi ne uspe. Ampak javnost bi bila očitno v tem primeru s Pahorjem zadovoljna. Navsezadnje bi nekaj mesecev trajal status quo, kar večini seveda najbolj ustreza.

 • Odgovori Simon 9. 6. 2018 at 18:05

  Dobro napisano. Točno to jaz že trobim vseskozi pa me nobeden ne razume. Da, so Janšo ustvarili ta levi. Zadnjič rečem enemu kolegu, ki je pri Levici: “Če bi Janšo pustili na miru pa ne bi bil pol toliko popularen.” Na kar mi on: “Janše ne moreš pustiti pri miru!” Prav, pol ga pa mejte!

 • Komentiraj