Starost je hudič

Medtem ko jaz poleti hujšam, psica v vročini crkuje od vročine in ujame normalno linijo šele sredi zime. Večina misli, da je kakšno leto ali dve star samec, a bo kmalu stara osem let. Še vedno je v odlični formi in ravno zadnjič sem se spet čudil krepostni postavi.

Pippa

Potem pa se je nekega večera komaj pobrala iz postelje in ugotovil sem, da se tokrat ni lizala zato, da bi opozarjala nase, ampak ker jo je očitno nekaj bolelo. Šepaje se je vlekla po stopnicah, kot kaka betežna starka in verjetno se je prvič sama sebi smilila s kolikor toliko dobrim razlogom. Saj se je že poškodovala, a je to ni potrlo in se je delala kot da ni nič.

To je bil trenutek, ko sem se prvič zares zavedel, da res ni neuničljiva. In da res ni igrača. In da se mi smili. In da sem pripravljen zanjo narediti več kot je realno smiselno.

Z nekaj smole je artritis, a lahko upamo, pravi veterinar, da si je nategnila vez v komolcu. To bi bilo poceni. Dražje bo, če se je odškrnil košček kosti. V najslabšem primeru pa bo do konca življenja trpela.

Ob terapiji s protibolečinskimi in protivnetnimi tabletami ji je zapovedan desetdnevni strogi počitek. Kaj je lahko hujšega? Po prvi dozi tablet je ne boli več in je prepričana, da je spet stara tri leta. Da jo nosim po stopnicah, se ji zdi trapasto še bolj kot meni. Trideset kilogramov žive teže nosim trikrat na dan v drugo nadstropje.

Pippa pod Rožnikom

Prejšnja objava Naslednja objava

5 komentarjev

 • Odgovori Katarina 12. 1. 2019 at 18:23

  Boga reva! upam, da bo kmalu bolje. Protibolečinske so pa problem, takoj ko neha bolet začnejo skakati okol, ko da ni nič. Moja si je uspela šive strgat in ima luštno kilo na popku…za popravit bi bila pa še 3x večja operacija kot v prvo, seveda brez garancije, da si ne bo spet strgala…

 • Odgovori Anja 12. 1. 2019 at 18:38

  Če je res sranje bo kaka spondioloza-bokserjem ni prizanešeno. dogs4motion ti je poznan? Trenutno edini rehabilitacijski center (laser terapije, UZ terapije, TENS, masaže, vodna steza, pasji fitnes)…Ko boste slikali hrbtenico in imeli diagnozo se ju splača kontaktirat. Moja pasja starina z njuno pomočjo ohranja vitalnost in rešujemo zateglost. Moja ima sicer samo displazijo, ki jo že več let uspešno krotim s pripravkom glukozamina, hondrotina (konkretno od Dorwest-zaradi alergij) in gibanjem, vajami. Pri pokojnemu psu smo pa starostne težave krotili s Cortaflex izdelki, hvalijo tudi Flexadin. Pa srečno! In ja- kakšen topel pulover, plašč za sprehode v mrazu, če se izkaže za kak artritis etc. Tudi Backontrack pohvalijo (za regeneracijo itd)-tale trenutno ni v mojem budgetu, tako da iz lastnih izkušenj pojma nimam. Pa srečno!

 • Odgovori Ptičeva duša 13. 1. 2019 at 0:53

  Res ji želim čimprejšnje in popolno okrevanje.
  Razmisli o zdravstvenem zavarovanju za kuže.

 • Odgovori kv_mozart 14. 1. 2019 at 21:45

  Naš srednji šnavcer je dočakal skoraj 18 let in smo ga na koncu 5 mesecev nosili v 6. nadstropje (tudi ob 2h zjutraj), ker je bil čisto gluh in slep.

 • Odgovori Kavka 15. 1. 2019 at 10:57

  Slepega in gluhega psa, kateri še hoditi ne more več normalno, je potrebno uspavati, ne pa ga zaradi lastnega strahu, mučiti do naravne smrti. Pes samo trpi in nima prav nič več od življenja razen muk in bolečine…
  Pa sem imel že dva psa, tako da vem, o čem govorim…

 • Komentiraj