Štart Dirke Po Sloveniji

Končno se je začela Dirka po Sloveniji, ki je, tako kot Dirka okoli Slovenije, menda največji kolesarski dogodek v Sloveniji. Očitno se navzemamo ameriškega poceni oglaševanja, zato je skoraj vsak dogodek največji. Že septembra se bo namreč zgodil še en tak in sicer svetovni pokal gorskih kolesarjev v Mariboru. Štart letos petetapne dirke je bil danes v samem središču Ljubljane, na Prešernovem trgu. Še sreča da ne v BTC-ju ali, kot pred časom pred Mercator centrom v Šiški, čeprav je imel marsikateri Ljubljančan pripombe češ da bi on to prepovedal in podobno. Še en dokaz več, da znamo biti tudi Ljubljančani tumasti. Rad bi videl Parižana, ki se buni zaradi zapore Elizejskih poljan v zadnji etapi Toura!

De Rose

Bilo je kaj videti! Tisti, ki o kolesarstvu nimajo pojma, sta najbrž navdušili hostesi, dame so zadovoljno opazovale kolesarske riti in brezhibne frizure italijanskih kolesarjev, tehnični friki so se navduševali nad vrhunskimi bicikli, fani pa so se fotografirali z idoli. Vrhunskih kolesarjev letos ne manjka. Med Slovenci seveda največ pričakujemo od lanskega zmagovalca Tomaža Noseta (Adria mobil), že dvakratnega zmagovalca Mitje Mahoriča (Perutnina Ptuj) in od večnega osmoljenca, a vendar aktualnega državnega prvaka Jureta Golčerja (Tenax). Največ zanimanja je požel Gorazd Štangelj (Lampre Fondital), ki sicer ne cilja na skupno zmago, zato pa od njega vsi ogromno pričakujemo na najprestižnejši etapi s ciljem na Ljubljanskem gradu. Ne smem pa pozabiti na zmagovalca VN Kranja, Boruta Božiča (LPR), od katerega prav tako pričakujemo kakšno šprintersko etapno zmago. Božo na levi sliki in Štangelj na desni:

Borut Božič Gorazd Štangelj

Od najbolj znanih tujcev je štartal zmagovalec Gira di Italia leta 2000 in zmagovalec dveh etap letošnjega Gira, Stefano Garzelli (Aqua Sapone):

Stefano Garzelli

Iz Pro Tour ekipe Liquigas sta tu kolesarja, ki sta letos oblekla roza majico: Enrico Gasparotto (levo) in dedi Andrea Noe (v sredini).

Liquigas

V šprintu bo imel Božič najbrž največjo konkurenco v Lamprejevem vrhunskem šprinterju Danilu Napolitanu, ki je letos že slavil etapno zmago na Giru. Zame najlepši bicikli so De Rose. Kje je zic štanga? Jasno, ni je, ker je integrirana.

De Rosa

Vrednost robe na fotografiji ocenjujem na približno 25.000 evrov:

Cannondale

Perutninarji so bolj skromni, so pa narodno osveščeni in prisegajo na slovensko robo:

Cult
Radenska Powerbar – skrajno levo Robert Vrečer1, z njim sva nekdaj imela borbe za primat v gorskokolesarskem vzponu. Vedno me je potresel.

Radenska Powerbar

Sava iz Kranja:

Sava

Perutnina s Ptuja:

Perutnina Ptuj

Kolesarji novomeške Adrie mobil so na prizorišče vkorakali samozavestno kot fuzbalerji:

Adria Mobil

Ekipa Tenax in v majico slovenskega državnega prvaka odet njihov glavni adut, Jure Golčer:

Tenax

Deževat je začelo pet minut pred štartom.

P.S.: med tem ko sem se ukvarjal s tem zapisom, so kolesarji že zaključili prvo etapo s ciljem v Zagrebu. Zmagal je kdo drug kot Napolitano, naš Božo je osvojil dobro peto mesto.

 1. in ne Vrečar z “a”, kot novinarji tipa Divac vztrajno pišejo po časopisih []
Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori guinness 12. 6. 2007 at 18:06

  Pravi parižani se vedno pizdijo glede zaprtega mesta (tako pri Paris-Nice kot pri zadnji etapi Toura) – center je nepredušno zaprt že od jutra in ljudi potrebujejo trikrat do štirikrat več do službe iz predmestij kot ponavadi.

  Tudi sam tega nisem verjel, dokler nisem doživel.

 • Odgovori b0r 12. 6. 2007 at 18:25

  fajn blo tole vidt v samem središču ljubljane, sm tud tebe vidu kako si vse vneto ogledoval, zame je blo tole prvič da sm biu na štartu kake večdnevne dirke, samo predstavljam si kak norija more biti šele na touru ali giru 🙂 k je vseh kolesarjev in ekpi 10krat več 😀

  hvala za slike, sm pozabu fotoapart jst, k sm šou lih iz izpita 🙂

 • Odgovori Uroš 12. 6. 2007 at 20:34

  Saj res, fotoaparat moram vzeti s seboj za ju3. 🙂

  Lepo napisano. Pa upajmo na našo zmago.

 • Odgovori heni 12. 6. 2007 at 22:10

  Moje videnje :
  Danes sem imel službene dolžnosti v neposredni bližini štarta tako da sem potek samih priprav za štart lahko spremljal praktično od začetka pa do samega štarta kolesarjev. Delavci ki so postavljali štart, transparente in ostale stvari se niso dali motiti raznim turističnim skupinam, ki so se z fotoaparati in kamerami smukali okoli Prešernovega spomenika in najbrž večina med njimi in tudi naključnimi ljubljančani ni vedela da delavci pripravljajo štartni prostor za enega ” največjih ” športnih dogodkov v Sloveniji. V začetku so ljudje samo z radovednostjo pogledovali proti delavcem, ko pa je kasneje zadonela muzika iz zvočnikov in so na prizorišče pričeli prihajati pisani avtomobili z kolesarji je med ljudmi ( predvsem starejšimi ) nastala mala panika ; kaj neki hudiča se bo spet dogajalo pri Prešercu ? No, in ko so nekateri malo bolj podučeni drugim začeli razlagati da bo pa neka kolesarska prireditev ( maraton ali kaj podobnega ) so nekateri(e) kolerični takoj vzrojili da kako si dovolijo zapreti center mesta zaradi enih kolesarjev, da je to nekaj nezaslišanega. Me prav zanima kakšne komentarje taki in podobni ljudje dajejo kadar mesto ali ulice blokirajo zaradi tega ker se čez mesto pelje en ” usran ” politik in za vsakim vogalom stojita vsaj dva policaja.
  Zanimivo da jaz na Prešenovem trgu in na samem Tromostovju nisem videl policajev, ki bi varovali prireditev pred pijanimi navijači, ki bi lahko v svoji navijaški razgretosti razbili kakšno izložbeno okno ali pa celo pretepli kakšnega nasprotnika kolesarskega športa, ki bi slučajno rekel kaj čez kolesarstvo. ! Ja, sreča dragi policaji da imamo tudi take športe kot je kolesarstvo, kjer ni potrebna zaščita do zob oboroženih specialcev, tako kot je to pri navadni vaški fuzbalski tekmi.
  Je pa tudi zanimivo da ni bilo nikjer videti niti Sintalovih niti kakih drugih varnostnikov ki ponavadi varujejo tudi čisto navadnovaško veselico !?? Vsakdo se je lahko svobodno sprehajal med kolesrji otipaval njihova kolesa in celo spregovoril ( če je znal italijansko ) kakšno besedo z imeni kot so GARZELLI, BALDATO, NAPOLITANO, ŠTANGELJ…….Mimogrede ko sem bil na štartu Gira na Bledu si se lahko zvezdnikom kot so bili : PANTANI, CIPOLINI, ULRICH……..približal le do visoke varovalne ograje, ki je ločila gledalce od kolesarjev. Ja, res je da ne moreš primerjati Gira in dirke po sloveniji, ampak vseeno ……na Prešercu sem imel danes občutek kot da vsi policaji in varnostniki štrajakajo. In po eni strani je bilo kar prav tako da jih ni bilo (prav velko ), vse je minilo brez vsakih problemov in incidentov ki se dogajajo na drugih javnih prireditvah in športnih dogodkih.

 • Odgovori tomo 13. 6. 2007 at 7:16

  Ja, najbrž bi izurjeni tatovi brez problema kakšno kolo za 5000€ sunili, tako kot se je to že dogajalo na svetovnem pokalu v gorskem kolesarstvu v Mariboru.

 • Odgovori chef 13. 6. 2007 at 7:43

  Hja, pametnjakoviči bodo vedno obstajali.

  Fajn, da ni bilo preveč policajev. In fajn, da niso ukradli kakšnega bicikla. Se mi zdi, da fatov ni prav nič skrbelo. Če bi si kupil en Aqua Sapone dres in rdečo čelado, bi se po mojem komot odpeljal 😀

 • Odgovori chef 13. 6. 2007 at 7:43

  Ja, sem pa pozabil omeniti, da sva se s tomom srečala 😀

 • Odgovori NoniBoy 14. 6. 2007 at 22:51

  Naš Božo… poglejte na moj blog kako sem Božota našprintal pred parimi leti – takrat sem bil še v formi :))) CHEF – ti si car!!! 😉 Uživajte ljubitelji kolesarstva… pa držite pesti za Jureta, ki se matra na RAAMu

 • Odgovori Leon 15. 6. 2007 at 13:48

  hostese se mi zdijo kar fletne punce, vendar imajo meni osebno nagravžna oblačila, kar jih nekoliko pokvari

 • Odgovori leiichii 16. 6. 2007 at 16:50

  jaz grem danes v novo mesto kjer bo zaključek pete etape dirke in imam vip karto tako da upam da bom uživala… 😀

 • Odgovori kalbo 16. 6. 2007 at 20:32

  Chef, danes sem te pa videl v Grosuplju :). Na Peščenik te pa ni blo, je bil kar zanimiv šprint za drugi gorski cilj. Sem te mislil na pir k Antonu povabit, pa si v hipi nekam izginil. Se mi zdi, da si jo ubral za mično hosteso :).

  Bi blo pa fajn kaj napisat o RTV SLO, ki zadevo kot je dirka po sloveniji omeni le z bedno reportažo ob polnoči, Sramota. To bi mogli v celoti v živo prenašat. Če lohk prenašajo vsako mašo bi lahko tud t.

 • Odgovori chef 16. 6. 2007 at 22:51

  @kalbo: sem se kar junaško držal in me hostese niso kaj preveč medle… Bolj bicikli in ogromen avtobus od Aurum Hotels 😆
  Na Peščeniku me pa ni bilo, ker je bilo nekam sumljivo črno, jaz pa s sveže spucanim biciklom za jutrišnjo Franjo 😀

  Kar se tiče RTV, me pa to razburjanje že dolgočasi. A morda kdo ve, koliko bi tak prenos koštal? To ni fuzbal, kjer postaviš tri stacionarne kamere in konec.

  Reportaže bi bile pa res lahko take, da bi imel povprečen ljubitelj kolesarstva dejansko kaj od njih.

 • Odgovori leiichii 17. 6. 2007 at 0:21

  jst sm vidla reportažo zvečer v lokalo ob ene enajstih zvečer… bla je kratka par minut… razumem da drugih ne prenašajo vseh ampak dirko po sloveniji bi lahko prenašali dlje časa…

 • Odgovori kalbo 17. 6. 2007 at 12:54

  @chef: Pa se ti je res nekam svetil bicikel :). Na Peščeniku se je pa res kar lepo uscalo. Kar se pa prenosa tiče, se mi pa zdi, da ni problem denar, ampak mačehovski odnos do kolesarstva. Če ne drugega bi bila lahko v živo vsaj etapa na Vršič, oziroma njen zadnji del. Če majo keš za vsako ustoličenje podškofa, bi se lahko našel pa še za to. Da se jim J**e za kolesarstvo so pokazali že z reportažo ob polnoči. Ta hip si pa pomojem v zadnjem delu franje….vso srečo…. Jest letos ne morem, ker mamo novorojenko doma 🙂

 • Odgovori Nergač » » Kolesarski Maraton Franja - dobro sem se razbil 18. 6. 2007 at 12:38

  […] kolesarski dogodek leta, čeprav to pravijo tako za Dirko okoli Slovenije, kot tudi za dirko Po Sloveniji. Zakaj je Franja večja? Jasno, ker je na vseh treh trasah (sobotni Družinsko-šolski maraton, […]

 • Odgovori Nergač » » Miška je dandanes cenejša od dežnika 6. 7. 2007 at 8:31

  […] Ko je onega dne crknila miška, smo dva dni sicer vzdržali brez, toda drastičen upad kvalitete življenja je narekoval nakup nove. Še preden sem v ljubljanskem centru začel dobro iskati trgovino z računalniško opremo, se je pošteno in prav nič poletno ulilo naravnost po moji glavi. Nekaj časa sem uspel koristiti kavalirsko ponujen dežnik blogerskega kolega Toma, ki sem ga naključno (ali tudi ne) srečal na štartu dirke Po Sloveniji. […]

 • Komentiraj