To se lahko zgodi samo meni

V petek ob 23:25 sem se vračal domov in ker je Tržaška ob tej uri – z izjemo redkih divjakov, ki na ravni cesti preizkušajo zmogljivosti svojih motornih vozil – praktično prazna, sem jo pač prečkal izven prehoda za pešce. Avtomobili, ki so prihajali iz smeri Trsta, so bili oddaljeni več sto metrov , iz smeri Ljubljane pa se je avto peljal dovolj hitro, da bi prišel mimo, še preden bi dosegel sredino ceste.

Nisem pa vedel, da so policaji.

Ne samo to, v avtu so sedeli trije in modre luči so bile neizbežne. Mislim, da so mi z ustnic lahko prebrali besedo, ki se začne s črko p. Postopali so korektno. Se pa človeku neumno zdi, da ga najprej eno minuto obravnavajo kar sredi Tržaške, dokler nisem na vprašanje v smislu “kam pa kam” odgovoril, da bi predvsem čim prej rad šel s ceste. Potem so me na veselje prisotnih obravnavali kar pred oštarijo, mislim pa, da se ne zavedajo, da se je absolutno vsak postavil na mojo stran. Brez opozorila ni šlo, menda zato, ker čez štiripasovnico se pa res ne hodi. Kot berem, sem kršil kar nekaj odstavkov 83. člena, naučil pa sem se, da smem cesto izven prehoda za pešce (vendar ne, če sta smerni vozišči fizično ločeni ali ju loči neprekinjena ločilna črta) prečkati le, če je prehod za pešce oddaljen več kot sto metrov.

Izdali so mi plačilni nalog za 40 evrov (polovico bom plačal točno 16. dan), jaz pa sem jim povedal, da bom ta prekršek delal še naprej in še z večjim užitkom. Mislim, da jih je to v skrbi za mojo varnost celo nekoliko prizadelo. In danes sem ga res naredil že dvakrat, s čimer sem globo že zrelativiziral na slabih 7 evrov za vsako prečkanje ceste.

Seveda me veseli, da organi pregona svoje delo opravljajo učinkovito in profesionalno ter s tem skrbijo za boljšo varnost udeležencev v cestnem prometu. Še posebej zato, ker izdajajo plačilne naloge kolesarjem in pešcem, ki so krivi za največ težkih nesreč, v katerih so praviloma žrtve šibkejši udeleženci v cestnem prometu. Čakam samo še na učinkovitejši lov na voznike, ki ne upoštevajo rdeče luči ali prehoda za pešce. Se pa zavedam, da so hitrejši, medtem ko je pešec zelo pripravna žrtev – tako za voznike, ki izsiljujejo prednost, kot tudi za skrbne policiste.

Prejšnja objava Naslednja objava

31 komentarjev

 • Odgovori filmoljub 12. 7. 2014 at 18:47

  Jaz sem enkrat kasiral kazen po tistem, ko sem (tako kot kakšnih 16 004 drugih vsak dan) še pred prenovo Slovenske ceste prečkal tisti del med Konzorcijem in pošto, torej zunaj prehoda, in neznanko spretno izskočil na pločnik med dvema zaporednima trolama — tam pa –HOPLA– stoji policaj. Se pač delam gartnerja™ in grem kar naprej, on pa kliče in hodi za menoj, približno do slaščičarne hotela Slon. Seveda sem kasiral kazen, ampak pozneje (tako kot vedno) sem o nečem razmišljal: kaj, če ga preprosto ne bi jebal pet posto in vztrajno hodil dalje, pospešil korak ali se celo pognal v beg? Kaj bi bilo? Bi požrtvovalno tekel za menoj? Me celo fizično ustavil ali podrl na tla, zaradi kurčevega napačnega prečkanja ceste (pri čemer nisem ogroža nikogar)? Freeze, don't you move motherfucker! Ker nekako se mi zdi, da se v 9 od 10 primerov to najverjetneje ne bi zgodilo. Preizkusil te domneve odtlej sicer nisem, a jo v vednost omenjam. Nauk: če te ustavljajo policaji, jih enostavno spreglej ali skušaj spizditi. V nobenem primeru se ne more zgoditi nič strašnejšega od tega, da se jim pustiš mirno legitimirati. Je pa seveda res, da je po bitki lahko vsak general. Aham in eto.™

 • Odgovori Matej Zalar 12. 7. 2014 at 19:21

  Bom napisal, kdaj so se meni pandurji dokončno zamerili kot neuporabni inkasanti. Bilo je točno na Slovenski, kakšnih deset, dvanajst let nazaj. V nalivu, enem tistih, ko poplavi podvoz pod železnico na Dunajski cesti, nas je čez cesto teklo kakšnih deset osebkov – vse so nas ustavili in napotili pod streho v Knafljev prehod, kjer so nam neki policijski šolarčki (bilo jih je pet ali šest) vsakemu posebej napisali kazni.

  Ob takih moronih se ne čudim, da kdaj kakšnemu veseljaku poči film in se z njimi stepe.

  Moti me, da so me doslej večkrat oglobili kot pešca ali kolesarja, medtem ko so me v avtu zaradi česar koli drugega kot zaradi prehitre vožnje, dobili točno enkrat. Pri nas lahko počneš vse: ne vklapljaš žmigovcev, ponoči voziš brez luči, celo leto imaš prižgane meglenke, fijakaš se po levem pasu avtoceste, ne upoštevaš rdeče in prehodov za pešce, izsiljuješ kolesarje … ampak ne, čez Tržaško pa pešci že ne bodo hodili izven prehoda!

  Včeraj mi niti na misel ni prišlo, da bi bežal, ker sem imel v rokah preveč vrednih stvari. Me pa res zanima, kaj bi naredili, ko bi jim izginil med bloki in se potuhnil točno doma, ker ziher ne poznajo luknje, kjer bi se izmuznil, hehe.

 • Odgovori Fartner 12. 7. 2014 at 19:54

  Se pač delam gartnerja™

  😀

 • Odgovori Zlobni 12. 7. 2014 at 20:11

  Matej, očitno si nediscipliniran. S tem ko skakljaš preko cestišča, ogrožaš sebe,voznike in drugim udeležencem si za vzgled !
  Po tvojem prepričanju, smejo isto vajo, vedno in povsod delati vsi, ki čakajo pred prehodi in semaforji.

  Jaz bi uzakonil odvzem obuvala in udarec s šibo po nagi riti !

 • Odgovori Stoyan Svet 12. 7. 2014 at 20:16

  Ko sem živel v ZDA na Floridi v Miamiju sem velikorat ob prisotnosti policaja prečkal prazno cesto izven prehoda. Nikoli me noben policaj ni ustavil. Tudi z avtom zavijanje v desno ob rdečem semaforju, če je prazna cesta tam to ni prekršek.
  Seveda so za naše policaje izživljanje nad pešci, ki prečkajo prazno cesto mimo prehoda, najbolj primerni. Lahko bi jo odnesel samo z opozorilom, ampak policijski inkasanti pač morajo izpolniti svojo normo.

 • Odgovori Maja V. Jakubek 12. 7. 2014 at 20:35

  So prišli do spoznanja, da je malha prazna in da je treba plačo zaslužit. Mojo prijateljico so kaznovali zato ker je bil avto čez črto postavljen na parkirišču in to za 160 Evrov….tako da ja, fantje so začel delat da bodo plačo tudi zaslužili 🙂

 • Odgovori Janč 12. 7. 2014 at 20:40

  @Matej:

  Najbrž bi bil presenečen, koliko življenj pešcev je že vzela Tržaška. Že samo pri Viški Gimnaziji.

  Je bil pa moj profesor filozofije na Viški še večji jack – on je hodil sicer čez prehod za pešce, a ni šljivil semaforja in se ni oziral na promet (vsaj tako je izgledalo).

  @Filmoljub:

  To, kar predlagaš, zna biti življensko nevarno.

  1. Če nekdo beži zaradi majhnega prekrška, policist sumi, da je razlog večji prekršek, torej vsaj droga, če ne kaj večjega. In ja, tekel bo za tabo.

  2. Saj veš, kaj se je zgodilo albancu, ki je bežal z mobilnikom (kar je prestrašenemu policaju izgledalo kot pištola) v roki? Dobil je kar nekaj metkov v hrbet.

 • Odgovori Janč 12. 7. 2014 at 20:49

  Je pa Tržaška sploh fenomen zase:

  V zadnjem času sem večkrat opazil, ko je kdo šel čez prehod čez rdečo, s tem dejanjem pa nehote za sabo potegnil še par drugih osebkov, ki so šli za njim kot ovce, češ, sigurno gori zelena. Problem pa je, da so šli za razliko od prvega čez lepo turistično, in se potem čudili zaviranju vozil. K sreči se je vsakič srečno izteklo.

  In kar nekajkrat se je čez prehod ob zeleni luči peljalo vozilo z nezmanjšano hitrostjo, od tega enkrat avtobus LPP, enkrat pa avto, kljub temu, da so bili pešci že skoraj na sredi vozišča. Nekateri res slabo vidijo.

 • Odgovori Klavdija Hiti 12. 7. 2014 at 21:01

  Haha, kako morjo, jaz sem na Tržaški pri Tobačni stala na ločevalnem pasu, 30m od semaforja, mogoče mal več, mimo peljali policaji in me niso niti šlivili. In pol slišim kako druge dobivajo. Najhuje pa je blo, ko sem hotela vozit traktor, seveda brez izpita, neregistriran traktor, brez kabine ali varnostnega loka, ter z rdečo nafto. In na križišču gredo policaji mimo in me buljo, ja niso še vidli babe za volanom od traktorja, ja tudi to je šlo lepo mimo. So me pa v 10 letih odkar bom kmal imela izpit ustavli sam 2x pa obakrat pihat, pač kontrola prometa.

 • Odgovori Matej Zalar 12. 7. 2014 at 21:21

  @Janč: Prepričan sem, da so pešci opolnoči umirali na prazni cesti. Meni je sicer jasno, da oni “samo opravljajo svoje delo”, ampak lepo te no prosim. Tamle s Tbilisijske se odpravijo opravljat svoje delo tudi na neko križišče, kjer se je še pred enim letom smelo zavijat levo, potem si je pa birokrat izmislil, da se to ne sme več (zaradi prevelike pretočnosti prometa, ki je nastala zaradi gradnje vsepovprek), zdaj pa lepo policaji tam pišejo položnice, kar je tako obupno kretensko, da se lahko kar samim sebi zahvalijo za renome, ki so ga pač pridobili.

  Nimam se težave kesat takrat, kadar naredim svinjarijo (pred letom dni so me lepo nasadili, pa sem imel srečo, da so štrajkali), ampak to včeraj je bilo pa čisto navadno zajebavanje, ki ne bo imelo nobenega učinka na prometno varnost.

  Ne bom pa zdaj igral nekega užaljenca. Naredil sem prekršek, dobili so me in bom pač plačal.

 • Odgovori Zlobni 12. 7. 2014 at 21:32

  Križišče pri gimnaziji, tudi meni ne gre v lajšte !
  Je široko in pregledno……….

 • Odgovori filmoljub 12. 7. 2014 at 22:46

  1. Če nekdo beži zaradi majhnega prekrška, policist sumi, da je razlog večji prekršek, torej vsaj droga, če ne kaj večjega. In ja, tekel bo za tabo.

  Ha ha, česa tako neumnega pa že dolgo ne. Če policist po naključju ni ravno psihotični nevrotik z nagnjeni do teorij zarote, bo seveda sumil samo to, da si spizdil, da bi se izognil plačilu kazni (zgolj in samo za tisti prekršek, za katerega te lovi). Je pa teoretično seveda mogoče marsikaj, ampak prav tako me lahko recimo povozi smetarski tovornjak med jutranjim opravljanjem velike potrebe.

 • Odgovori Matej Zalar 12. 7. 2014 at 22:55

  @filmoljub: Vsi pa dobro vemo, da med begom pred policajem ni pametno telefonirat 😉

 • Odgovori nekdo 12. 7. 2014 at 22:55

  Policaj, ki je v hrbet ustreil nekega bežečega se piše Bobera in je tudi sicer znan, da se rad pretepa, kadar je v skupini s svojimi prijateljčki policaji.

 • Odgovori Zlobni 12. 7. 2014 at 23:01

  filmoljub – ne delaj tega med kantami za smeti, res ni varno !

 • Odgovori Klavdija Hiti 12. 7. 2014 at 23:04

  A je tle kdo iz štajerskega konca, rada bi izsledila enga tipa, ki se izdaja za kriminalista, da mi poveste al je tipo res to kar govori al ne.

 • Odgovori Matej Zalar 12. 7. 2014 at 23:11

  @Klavdija, tole si preberi, hehe!

 • Odgovori Klavdija Hiti 12. 7. 2014 at 23:20

  Wiii, fajn, ampak jaz imam še bl noro izkušnjo s tem tipom in pret po 4 al 5 letih me je pričel gnjavit.

 • Odgovori Ana Kos 12. 7. 2014 at 23:31

  No, lepo izmeri, če je 100 m ali več od najbližjega prehoda za pešce pa boš videl, kdo bo koga hecal 😀

  Meni s eje enkrat zgodilo nekaj groznega … še vedno ohranja spomin ob takihle pripovedih:
  Šibala sem čez cesto v temi, no, slabo osvetljena cesta pozimi, spustila sem mimovozeči avto mimo … šele tedaj, ko so švignili mimo, sem videla, da so policisti; mene v tako malo svetlobe najbrž niso niti opazili 😉 in potem stekla čez … in se tam zaradi slbe osvetljenosti, spotaknila ob kup snega in pogrnila po pločniku 😀

  Kot kolesarka pa rečem, da so mnogi kolesarji slabi kolesarji, neobzirni in šlampasti.

 • Odgovori zmago1 13. 7. 2014 at 10:34

  Pomilsikako bedno se šele počuti tisti ki se ga napije in odpelje zjutraj domov s ponijem po pločniku z ene 10 na uro, (da ne bi vozil pijan avta), pa ga ustavi policija in mu da za pihat ter ga oglobi s 1.000€ kazni 🙁 Meni se to sicer ni zgodilo ampak je pa res bedna fora,….

 • Odgovori Matej Zalar 13. 7. 2014 at 11:35

  @zmago1: Jaz se sicer strinjam, da je kolesarjenje v pijanem stanju nevarno, ne pa tudi, da bi morala biti globa izenačena z vožnjo avtomobila v vinjenem stanju. To je klasičen primer, kako je naša država bolj papeška od papeža. Zanima me, kaj bi se zadnjič zgodilo, če bi bil mrtvo pijan in bi se čez cesto opotekal. Sem v tem primeru manj nevaren od pijanega kolesarja? Bi mi nabili enako kazen?

 • Odgovori darja 13. 7. 2014 at 13:57

  Chef, ti bi malo mencal pred njimi, rekel, da imaš drisko, stekel na wc v oštarijo in tam visel ene pol ure. Ziher te ne bi zunaj čakali!

  Če bi pijan kolovratil po cesti, bi pa prespal pri njih na dilah. Kazen je večja, ker je to že drug prekršek – nekaj v zvezi z javnim redom.

  Sicer pa sočustvujem s tabo. Res imaš smolo :- ))) Pa nehaj zdaj delat prekrške! Kaj če policaji berejo tvoj blog?

 • Odgovori Kalimero 13. 7. 2014 at 14:43

  Hah, zanimiva je ta teorija našega brkota, po kateri je bil večkrat oglobljen v vlogi pešca ali kolesarja kot avtomobilista samo zato, ker policijski inkasanti slednjim raje skozi prste pogledajo… Torej posredno nekako prizna, da redkih položnic zaradi nepravilne vožnje z avtom ni dobil, ker bi bil motoriziran bolj discipliniran udeleženec v prometu kot kolesar ali pešec , ampak zaradi različne policijske tolerance. Torej, ko bo policijska politika začela slediti njegovi želji po učinkovitejšem lovu na voznike, se mu bodo plačilni nalogi tudi na tem področju začeli množiti.

 • Odgovori Arabela B. 13. 7. 2014 at 16:13

  No, ne zgodi se samo tebi… V temi na Bavarcu sem stekla čez cesto prav njim v naročje… Hmm… osebne jim nisem hotela pokazat in moj izgovor, da tega pravzaprav nikoli ne počnem, je zalegel. Izkazalo se je, da sem bolj trmasta od njih. Prislužila sem si le opomin. 😀

 • Odgovori Matej Zalar 13. 7. 2014 at 16:26

  @darja: Za vsaj dva vem, da bereta 🙂

  @Arabela B.: Vidiš, to je pa pozitivna stran ženstvenosti … če jaz ne bi pokazal dokumenta, bi me verjetno vklenili in pretepli 🙂

 • Odgovori Arabela B. 13. 7. 2014 at 17:32

  Najbrž res. 😉 Ne verjamem pa, da bi se ti kaj bolje godilo, če bi nabasal na policajke… tiste so pa itak žleht za vse.

 • Odgovori Matej Zalar 13. 7. 2014 at 17:39

  Menda ena kar naprej preži pri Iliriji – na pešce.

 • Odgovori Zlobni 13. 7. 2014 at 18:23

  Očitno je to tvoja običajna praksa, denar imaš, samomorilska nagnjenja so izrazita, pozornosti si želiš, torej imaš vse možnost, da te v fazi raztresenosti, nekdo nasadi in popelje kašen meter bližje, želenemu cilju.
  Pri Iliriji še nisem videl policije, razen na običajni vožnji in karambolu !

 • Odgovori Matej Zalar 13. 7. 2014 at 19:51

  Skratka, pravi dedec!

 • Odgovori Screech 20. 7. 2014 at 1:51

  Za pijano kolovratenje po cesti ni kazni, razen običajnih neupoštevanje prehodov za pešce ipd. Nemčija nima niti kazni za pijane kolesarje, saj še ti nikoli niso nikogar ubili; če pa se sam, pa si si očitno sam kriv. Zato je takšna kazen že sama po sebi neumnost – ker bi kvečjemu lahko služila temu, da kolesar ščiti samega sebe. To pa ni naloga države.

  Kazen za prečkanje izven prehoda je itak banalna, še večja je razdalja 100 metrov. Običajno v Evropi imajo 40-50 metrov. Sicer pa, pravzaprav vse pešce, ki jih do smrti povozi pri prečkanju ceste, jih povozi na prehodih za pešce. Vsakemu je pač jasno, da je človek 10x bolj previden pri prečkanju izven prehoda in ni ta kazen nič drugega kot čisto zajebavanje. V Parizu vsi skačejo povsod, celo poleg policije, pa nihče ne nori za pešci.

 • Odgovori Matej Zalar 20. 7. 2014 at 4:56

  Ja, v normalnih deželah zakoni niso napisani zato, da ljudi zajebavajo, ampak zato, da praktično urejajo življenje. In tudi policajem je dovoljeno razmišljat, pri nas pa še vedno zajebavajo kot v starih časih, samo da si paščcem pač ne upajo več pobirat vezalk.

  Pa če smo že pri tem – od kazni naprej sem šel čez Tržaško izven prehoda že vsaj dvajsetkrat. Smo pa zadnjič tudi cel večer poslušali motorista, ki je divjal gor in dol – trajalo je kakšno uro, policije ni bilo.

 • Komentiraj