Trgovinski zamašek

Izkušnje z ljubljanskimi mestnimi avtobusi so mi skoraj v užitek, če jih primerjam z izkušnjami v večjih trgovinah in nakupovalnih centrih. Izogibam se jim kolikor je mogoče in čeprav imam viški Interspar takorekoč na poti iz službe domov, grem raje mimo bloka, pod železnico in pet minut daleč do Mercatorja. Ta je kar simpatičen, ker mi ni treba odganjati punc, ki ponujajo Knorrove župce ali razlagajo o problematiki zobnih ščetk s trdimi ščetinami, in ker mi ni treba najprej dobrih sto metrov pešačiti mimo obešalnikov s cenenimi gatami in modrci velikosti 145 F. Žal pa se ne izognem čakanju v predolgih vrstah in nasploh ljudem, s katerimi moram kohabitirati v istem prostoru, kar pomeni, da se moram prerivati, špekulirati in se brzdati, da ne bi totalno znorel, če stara mama v poznih osemdesestih letih nadira prodajalko, ker ji ni najprej podala težkih stvari. Da ne govorim o kadilcih, ki po Murphyju vedno težijo točno za tiste cigarete, ki jih ni pri blagajni.

Včeraj je bila pred menoj v vrsti gospa v sedemdesetih letih, tista tipična uglajena Ljubljančanka v snežno belem plašču in z belim klobučkom. Ker sem imel delo z zlaganjem hrane v zastonjske vrečke in iskanjem drobiža, ki mi ga je uspelo odšteti na cent natančno, nisem opazil, da se gospa še ni uspela prebiti iz trgovine. Zabarikadirana sva bila z desetimi vozički. Žal nisem fotografiral takoj, ker sem najprej rešil gospo.

vozički

To pomeni, da je bilo pred nama v vrsti točno deset neotesancev. Pa da ne bo kdo rekel, da so za pospravljanje vozičkov zadolženi zaposleni. Kupec, ki takoj, ko nabaše vrečo z nakupljenimi artikli, voziček porine na sredo trgovine, je pezde, ki bi si zaslužil eno vzgojno okoli ušes. Razumel bi, če bi voziček pustila sredi trgovine dva ali trije. Ampak da obstaja deset kretenov, ki so sposobni izhod totalno zabarikadirati, je za moje pojme začetek konca civilizacije.

Šele ko sem se obrnil, sem opazil, da je na drugi strani situacija le malo boljša.

nakupovalni vozički

Ni se mi ljubilo zafrkavati še na drugi strani, ker če bi medtem videl samo še enega tovrstnega neotesanca, bi ga verjetno popadel za vrat. Ampak to še ni vse! Zadnjič sem sredi majhnega parkirišča, ki je od trgovine oddaljeno največ dvajset korakov, videl tri vozičke! Lenuh si kramo udobno pripelje pred avto, jo preloži v prtljažnik in voziček odmakne ravno toliko, da lahko odpelje s parkirišča. Seveda mora potem voziček premikati nekdo drug.

In ko takšnega malomarneža nahruliš, se začne razburjati, da se te to nič ne tiče. Kako da ne, prekleto, zaradi takšnih pezdetov moram v vseh večjih trgovskih centrih po žepih iskati kovance ali kupovati žetone. Ob teh ljudeh me resno prime, da bi se stepel.

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori seamus 24. 2. 2009 at 8:23

  Ja zaradi takih kretenov maš pol tiste žetone! JEbiga edina rešitev, ki pomaga tem zarukancem je udarec po denarnici – ne bo pustil 10centov, pa če ga tepeš 😆

 • Odgovori razlog 24. 2. 2009 at 8:31

  Eni prprosto mislijo, da se ne spodobi, če bi pospravili za sabo. Saj je zato nekdo plačan.
  A ne? Pih!

 • Odgovori piskec 24. 2. 2009 at 10:01

  Uau, takih barikad pa jaz še nisem doživel!!! Si jih pa čisto v živo predstavljam. :))))

  A veš, enkrat, ko se vsaj malo sprijazniš z vsem tem, se ne jeziš več, si pa lahko iskreno presenečen in izdaviš samo še: UAU!!! ;)))

 • Odgovori Andrej 24. 2. 2009 at 10:58

  Ja jaz sem tudi eden tistih, ki pospravljam za drugimi in nisem zato nič plačan! Sam na živce mi gredo pa k ….
  Pa tudi tisi ki parkirajo pred vhod tako da komaj ven prideš iz trgovine!

 • Odgovori chef 24. 2. 2009 at 10:59

  @seamus: Mene jezi, da se moramo vedno prilagajat kretenom. Je pa to logično, ker je delež kretenov pač večji.

  @piskec: Saj v resnici sem rekel UAU, celo malo sem se smejal. Moja sitnoba je bolj poza bloga, hehe.

 • Odgovori Aljaz 24. 2. 2009 at 11:04

  Jaz pa sem se vedno neprijetno počutil v omenjeni trgovini. Nizek strop, oblika prostora, slaba osvetlitev… prav klavstofobičen občutek sem imel vedno tam notri.

  Glede vozičkov pa me ne preseneča. Če trgovke puščajo tiste ogromne rdeče palete na kolesih kar med policami (kakšno leto nazaj je bila to stalna praksa), tako da povsem zabarikadirajo prehode med njimi, se ne čudim, da ljudje sledijo slabemu zgledu.

  In da ne začnem omenjati hitrosti blagajničark. Morda se je v letu dni kaj spremenilo, a moja izkušnja je, da bi še polž hitreje skeniral črtne kode in kasiral.

  Podobno je bilo tudi pri kruhu; tam si lahko včasih par minut čakal, da se je sploh kdo prikazal, potem pa si niti rok ni umil in ti povrhu vsega prodal še suh kruh, ki bi ga sam kvečjemu vrgel zajcem.

  Skratka, iz mojih izkušenj je tale Mercator ena neprijazna, klavstrofobična trgovina s pišmeuhovskimi zapolsenimi in sem zelo vesel, da mi ni treba več hoditi vanjo.

  Čeprav, če je edina druga alternativa viški Interspar… hja, težka izbira.

 • Odgovori Thor 24. 2. 2009 at 11:57

  A ni tam pri končni postaji še en Interspar? nekaj manjši, pač ne ogromen trgovski center..

 • Odgovori tisa 24. 2. 2009 at 14:05

  Nisem neka ljubiteljica Intersaprov, a ta Mercator na Viču mi je šel po treh letih nakupovanja v njem pošteno na živce. Bil je pač najbljižja trgovina in sem skoraj vedno kupovala tam, ampak vrste v katerih si moral čakati na blagajno, so bile najdaljše, ki sem jih kdaj kje videla. Hočeš nekaj na hitro kupiti potem pa čakaš na blagajno 15 minut. Tako da je proti temu Interspar prav fajn – pač ignoriraš spodnje gate in štumfe 🙂 .

 • Odgovori chef 24. 2. 2009 at 16:51

  Haha, zdaj ko tole pravita, sem se spomnil, da je Mercator res prava katastrofa kar se tiče stanja v vrsti 😆 Samo kar se zaposlenih tiče … po mojih izkušnjah so povsod v Ljubljani pišmevuharski, sploh kar se rezanja in zlaganja salame tiče. O tem moram še enkrat napisat prispevek.

  @Thor: Interspar je res na končni postaji štirinajstke, ampak do tja pa jaz ne mislim hodit peš, hehe.

 • Odgovori Anonimno 24. 2. 2009 at 19:05

  Heh, raj pejte pogledat Merkator na Kotnikovi. Tam kar mrgoli narkomanov, saj je zravn metadonski center. In pridt notr ne da bi te ker zafiksan idiot sfehtal za 1 evro, je skoraj nemogoče.

  Sama štacuna pa živi polom. Imajo delikateso zravn kruha, vendar se velikokrat zgodi, da ena dela na obeh rajonih. Najprej postreže vsem 15 v vrsti za kruh. Potem pa še teh 15 postreže na delikatesi. Zdej pa če si prvi v vrsti za kruh, boš prvi na vrsti na delikatesi, ampak prej boš še počakal, da jih 14 postreže na kruhu!!!!

  Katastrofa

 • Odgovori romeno 24. 2. 2009 at 19:07

  Čredni nagon je hudič ja. En pusti voziček po svoje pa potem ostali še sledijo. So pa me že v večih trgovinah čudno gledali, ko sem jih pospravil. S prodajalkami na čelu.

 • Odgovori robi81 24. 2. 2009 at 20:08

  Me prav zanima, če ti ljudje, ki puščajo vozičke povsod (kar meni tudi gre pošteno na živce, lenuhi leni), enako delajo doma ali mogoče celo pospravijo kaj za seboj.

 • Odgovori Sara 24. 2. 2009 at 20:23

  Phhh pa majhne trgovine 🙁 mam pa ze raje velike centre kjer imam vsaj izbiro 🙂 samo kaj ko bi vedno kaj kar nimajo 🙂

 • Odgovori Mirč 24. 2. 2009 at 22:39

  Čez Spar ga ni. Je veliko cenejši od Mercatorja, še posebej od Mercatorjevih malih trgovin, kjer ni nobene prave izbire, cene pa so praviloma za vsaj 10-20 % višje od cen v hipermarketih.

 • Odgovori dr. Kac 24. 2. 2009 at 23:04

  Besede slavnega ameriskega filozofa: “Povprecen clovek je debil. Si potem predstavljate, kako neumna je sele ostala polovica ljudi?!?” 🙂

 • Odgovori Mirč 24. 2. 2009 at 23:17

  Pa še tale popravek, ki mi ne pusti spati:
  Mercator (manjka vejica) o katerem govorim (še ena vejica) je simpatičen … 🙂

  Gre za vmesni stavek oz. prilastkov odvisnik, ki ga od nadrednega stavka ločimo z vejicama.
  Recimo: Gospa, s katero sva se znašla pred številnimi vozički, ni vedela, kaj naj stori.
  Zasanjana blagajničarka, o kateri ne bi izgubljal besed, je le čudno zavijala z očmi.

  Rad berem tvoje pisarije. Malce smeha se ob koncu dneva prav prileže. 🙂

 • Odgovori chef 25. 2. 2009 at 7:34

  @Anonimnež: Na Kotnikovi je Mercator?

  @robi81: Doma pa po mojem cel vikend kosi, pere avto in mala fasado. To je tipičen Slovenec.

  @Sara: Jaz enostavno ne razumem kakšno izbiro potrebujete ljudje. V temle srednje velikem Mercatorju dobim dejansko praktično vse. OK, razen rib, ampak rib v nakupovalnih centrih jaz itak ne bi kupoval. Pa magar če je Leclerc :twisted evil:

  @dr. Kac: To je definitivno res.

  @Mirč: Jaz za normalen odnos plačam marsikaj. Če me hoče Intersparova babnica vedno nategnit za 4 deke pri vsaki salami, ko ji rečem, da naj mi nareže toliko, kot sem zahteval, pa viha nos, me tam pač ne bodo več videli. Da ne govorim o vozičkih in kavcijah!

  Tam bi pa res morala biti vejica, ja. Hvala. Vejice včasih pozabljam, včasih jih zavestno izpustim, ker se ne strinjam z njimi. Tako kot se ne strinjam, da se znamke avtomobilov piše z malo začetnico.

 • Odgovori Alex van der Volk 25. 2. 2009 at 9:02

  Zato pa jaz podpiram tiste kovančke, četudi jih ravno takrat nimaš. Amapak da si imel pa voljo pospravljati vozičke na svoje mesto je pa tudi dogodek zase 🙂

 • Odgovori chef 25. 2. 2009 at 11:02

  Kaj naj bi pa naredil? Kot prvo sicer sploh ven ne bi prišel, kot drugo pa še imam nekaj čuta v sebi, čeprav sem sitnoba.

 • Odgovori Petra 25. 2. 2009 at 11:51

  Najbolj bizarna trgovina EVER je bil Mercator na Malgajevi (nasproti Tivolija), kjer so delale tri prodajalke: ena, ki je bila non stop pijana, ena, ki je bila videti tako nesrečno, kot da bo lihkar vstala izza blagajne in tekla na Celovško pod prvi avtobus in ena, ki je imela vedno umazane lase in zobe in je ponavadi delala pri kruhu in delikatesi. Sicer je imela ob rezanju kruha na roki vrečko, ampak je z njo vedno držala nož… To trgovino smo ljubkovalno klicali Kazenski Mercator in zdaj jo hvalabogu prenavljajo. Mogoče bo pa tudi osebje ‘prenovljeno’…

 • Odgovori Anonimno 25. 2. 2009 at 12:38

  @chef

  Takoj za zravstvenim domom na metelkovi..lahko pa da pripada metelkovi ulici…ne vem

 • Odgovori chef 25. 2. 2009 at 13:52

  @Petra: Poznam. In tudi interier je enak kot pred 20 leti. Podoben je še Mercator na Litostrojski. Enkrat moram tja s fotoaparatom. Tam imajo od sadja 5 jabolk, štiri banane in nekaj gnilih hrušk. Po vogalih vse črno.

  @Anonimnež: Točno, tisti malo skrit za vogal, haha. Niti ni tako majhen, ampak tam pa ničesar ni za dobit! Najslabša ponudba v Sloveniji. Huje je bilo smao še enkrat v Tušu na Cesti v Mestni log, kjer nisem dobili niti jogurta 3.2 niti mozzarele niti sirove štručke!

 • Odgovori Mirč 25. 2. 2009 at 21:34

  @Petra: Zdi se mi, da je vse tvoje upanje zaman. Še prehitro se bodo vrnile iste prodajalke. 🙂

  V Kranju smo imeli več kot 30 let staro, dotrajano in nikoli prenovljeno Živilino trgovino z najbolj neprijaznimi prodajalkami in najbolj zasoljenimi cenami na Gorenjskem. Izbire ni bilo praktično nobene, sadje in zelenjava pa sta bila že v dopoldanskih urah poden od podna.

  Družba Živila je pričakovano odšla k vragu oz. jo je kupil Mercator (podobno kot ljubljansko Emono). Po prodaji družbe so hitro zaprli našo staro trgovino, vendar so jo šele po dobrih dveh letih porušili povsem do tal in zgradili novo.

  In glej ga, zlomka: ves navdušen pridem na odprtje nove Mercatorjeve trgovine in zagledam same stare in naveličane obraze tako dobro znanih prodajalk. 🙂

  Hvala bogu, da je 100 metrov stran Interspar. Malo se sprehodim, še malo privarčujem, v našo trgovino pa zavijem samo, če je res nujno. Se splača, pa ne samo finančno. 🙂

 • Odgovori Bzz 26. 2. 2009 at 0:09

  Glede teh vozičkov. Po moje se barikada zgodi tako, da se najprej res najdeta dva kretena, ki malomarno pustita voziček, potem pa začne delovati čredni nagon in jih še ostali avtomatsko pustijo tam, ker pač zgleda, da se tam zbirajo in ostalim ne potegne, da se dajo optimalno zložit.

  Vidim, da te še vedno jezi pisanje znamk avtomobilov z malo začetnico, tudi mene, sma se nekoč že udarila glede tega 🙂 btw, ko sem ravno napisal avtomobil, sem se spomnil, da v bistvu ne vem, kakšna je razlika med avtom in avtomobilom.

 • Odgovori chef 26. 2. 2009 at 7:55

  Zame so ovce, ki ne opazijo gneče, še hujši idioti kot prva dva pridaniča.

 • Komentiraj