Update Androida kot ponesrečena plastična operacija

Telefon me je že nekaj tednov posiljeval s prošnjo za posodobitev Androida, a sem s postopkom odlašal na predlog prijateljev, ki so domnevali, da me bo posodobitev popolnoma iztirila. Toda včeraj sem moral zahtevam stroja popustiti. Name je pritiskal z ikono v zgornji vrstici in z obvestilom v meniju, ki se pokaže, če po zaslonu podrsaš od zgornjega roba navzdol, vsake tri ure pa sem moral postopek odložiti za naslednje tri ure. Včeraj torej nisem zmogel več. Sistem se je posodabljal točno toliko časa kot sem ga porabil za kuhanje kosila, zato sem pred vklopom še v miru pojedel.

Potem sem popolnoma popenil.

Malo je manjkalo, pa bi telefon med rjovenjem razbil, vendar sem z njim k sreči udrihal po kavču in ne po trših predmetih. Nekatere ikone so se spremenile. Spremenili so fonte. Spremenili so orodno vrstico. Spremenili so barve. Izginil je widget s koledarjem. Na zaslonu se izpisujejo nepomembnosti in vse je malenkost drugače. V roki sem držal telefon, ki s telefonom izpred dobre pol ure ni imel ničesar skupnega. Bilo je kot neuspešna plastična operacija tiste samooklicane starlete, ki se zdaj preživlja z drkanjem za denar.

Kasneje sem ugotovil, da sistem deluje bistveno hitreje, tistega simpatičnega koledarčka pa ni več, tako da se bom moral navaditi na novega, popolnoma nepreglednega, ki zasede cel zaslon in med drugim prikazuje dogodke, ki so se zgodili že nekaj dni ali tednov prej. Seveda sem porabil kar nekaj časa, da sem ga sploh našel in naslednja dva tedna se bom navajal na nove barve, ki so videti kot oprava Urške Čepin. Seveda razumem, da je programska oprema živ sistem in da so posodobitve nujne. Kot odraslega, resnega človeka pa me jezi, da ob tem težave povzročijo s spremembo barv in grafike. Jaz sem vendar človek, ki na Windowsih še vedno fura videz verzije 95! In, neverjetno, čisto nič mi ne manjka!

Zakaj programje postaja čedalje bolj otročje, je seveda jasno. Dovolj je, da si ogledamo fotografije Googlovih in Facebookovih poslovnih prostorov. Minimalistično neuporabne menije, otročje sličice in besede kot je cookie si lahko izmislijo samo mentalni infanti, ki v službi cele dneve visijo zato, ker nimajo prijateljev in ker imajo doma verjetno tako svinjarijo, da ni za vzdržat, v pisarni, ki je pobarvana kot stene v vrtcih, pa lahko igra biljard.

Izmišljujejo si rešitve kot je cloud, shranjevanje datotek v nekem vzporednem univerzumu, ki je odvisen od programerske otročadi, ki informacijski balon napihujejo z izmišljevanjem večinoma neuporabnih aplikacij brez vsakršne dodane vrednosti. Uporabniki teh aplikacij in oblakov potem protiameriško razpoloženje kažejo s podpisovanjem spletnih peticij, nošenjem majic z debilnimi sporočili in pizdenjem nad NSA, zvečer pa na Facebooku objavijo in v oblak shranijo fotografije svojih golih otrok, ker se jim zdi luštno, da so jih okopali.

Prejšnja objava Naslednja objava

7 komentarjev

 • Odgovori Seamus 28. 5. 2015 at 21:22

  Najbolj zanimivo mi je, da Windows 7 X64 še vedno brez hudih komplikacij omogoča takšen izgled. Razlog je verjetno v tem, da je to tudi profesionalno orodje, kjer mora zadeva stabilno delovati. In deluje.
  Za razliko od mobilnega telefona.

 • Odgovori Matej Zalar 28. 5. 2015 at 23:05

  Kar se telefona/Androida tiče, ti pa moram povedat, da je to res neverjetno stablen in dobro delujoč sistem. Kolkor so tile fantje iz Kalifornije otročji, pa očitno znajo vsaj postaviti sistem, ki deluje.

  • Odgovori RTM 29. 5. 2015 at 13:05

   Android je zgrajen na jedru Linux, zato je stabilen in dobro delujoč sistem.
   Ni reklama, je dejstvo.

   • Odgovori Matej Zalar 29. 5. 2015 at 19:30

    Hja, super … škoda samo, da tudi grafike ne delajo Linuxovi inženirji.

 • Odgovori Ime in priimek 29. 5. 2015 at 14:06

  Ponovno odličen zapis. Sem dobil asociacijo na menjavo Nokijinega OS Symbian Anna na Belle (ne uporabljam več Nokie). Je nekako nujno zlo, gredo pa tudi meni konstantne posodobitve googlovih izdelkov na živce. Zaenkrat OS-a (na srečo) še nisem rabil posodobit.

 • Odgovori Matej Zalar 29. 5. 2015 at 19:32

  Slej ko prej ga boš moral. Jaz sem odlašal toliko časa, da mi je začel grozit z nekimi virusi, če sem pregledoval spletno stran, ki mi prej ni povzročala težav. To delajo nalašč, da nas zjebejo. Moram pa tudi priznat, da še z nobenim telefonom nisem imel tako malo (pravzaprav nič) problemov kot z Galaxyjem S4 Active. Kot kaže je treba kupit top model tistega hipa in potem dejansko funkcionira več kot približno eno leto. Odplačal ga bom že čez dobrega pol leta in za zdaj še ne kaže znakov hiranja.

 • Odgovori katarina 29. 5. 2015 at 19:45

  po službeni dolžnosti sem uporabnica BlackberryOS. Precejšnja katastrofa od sistema, ampak ene 2 meseca nazaj se je zadeva posodobila in sem besno navdušena nad spremembami. Grafika je dejansko iz tega stoletja, baterija drži dlje, polni se hitreje, super!

 • Komentiraj