Urbani zagovedneži

Ljubljana še zdaleč ni pravo mesto, čeprav v Sloveniji po mojem edina odstopa kot vsaj približno globalna vas, kjer ni atrakcija že vsak črnec. Tudi nekaj pravih meščanskih gospa in gospodov z nekaj sreče vidimo na ulicah in po kavarnah, ampak še vedno je preveč fičfiričev in pritepencev, ki bi radi v Ljubljani živeli na enak način kot v  kraju, ki mu pravimo mesto samo zato, ker smo Slovenci. Seveda tudi mnogi, ki živijo v Ljubljani že vse življenje, še vedno furajo nekakšno mešanico proletarskega in ruralnega lifestyla, kar niti ni nenavadno – po mojem v Ljubljani težko najdeš družino, ki bi že tri generacije živela v mestu in temu primerno je tudi vedenje.

Simptomatičen pojav slovenskega meščanstva je na primer, da bi se radi kamorkoli pripeljali z avtomobilom in da bi radi tudi povsod parkirali – po pločnikih, kolesarskih stezah, sredi krožišč, na zelenicah … – in to zastonj! To so ljudje, ki pol ure krožijo okoli Miklošičeve in pizdijo, ker ni prostega parkirišča, ne pride jim pa na misel, da bi zavili v garažno hišo in za parkirišče plačali. Če že najdejo prostor, parkirajo čez dve parkirni mesti, na pol na pločnik ali tako, da avto štrli pol metra daleč na cesto. Točno tako kot naši prijatelji z vasi, kjer je seveda vedno dovolj ali preveč prostora.

To so ljudje, ki se tudi do najbližje trgovine peljejo z avtom namesto s kolesom ali z avtobusom. To so tisti, ki derejo v BTC in v Kolosej, središče mesta pa ignorirajo, razen če Janković zrihta koncert Danijele sredi Prešerca, kamor to itak ne sodi, kar je seveda še en dokaz provincialnosti mesta, katerega župan je samo odraz zaplankanosti.

To so ljudje, ki živijo sredi Mestnega trga in pizdijo, ker z avtomobilom ne morejo točno pred prag svoje hiše, kar problematizirajo z banalnim in verjetno ekskluzivnim primerom, ko so (menda) morali pogrebci neko mrtvo žensko čez pol mesta odnesti peš, ker z mrliškim vozom niso mogli do hiše. Sprašujejo se še, kako bo prišel rešilec do njihove bolne stare mame; ampak hitreje bodo fantje spustili potopni stebriček in pičili po praznem trgu kot da bi  morali slalomirat med vsepovsod parkiranimi avtomobili brezbrižnežev, ki so “samo za minuto skočili v trgovino”. Kdor živi sredi mesta, naj se pač sprijazni s problematiko parkiranja, tako kot sem se moral jaz sprijazniti z železniško progo in tako kot se mora nekdo iz Velike Račne sprijazniti, da se vsak dan vozi v službo pol ure. Seveda razumem, da je bajto na Starem trgu šenkala babica in da se danes tega nikomur ne ljubi prodajat in kupovat novega stanovanja s pokritim parkirnim mestom za deset jurjev, ampak kakor si boš postlal, tako boš spal, pravijo. Verjetno bi bilo mogoče to problematiko rešiti tudi na bolj življenjski način, ampak Slovenci bi bolj liberalno ureditev hitro izigrali – pravzaprav smo tako ureditev že imeli in jaz se dobro spomnim, kako je bilo: anarhija.

Govorim tudi o tistih, ki živijo v staromeščanskih hišah, a nimajo ali nočejo zbrat denarja za obnovo fasade. Pri čemer je seveda dovolj, da noče eden in seveda vse propade, dokler v mesto naslednjič ne pride predsedovanje tej ali oni instituciji, ko oblasti postane nerodno in porihtajo nekaj fasad. Pa tisti, ki za svojimi mestnimi hišnimi ljubljenci ne pobirajo drekov. In če jih slučajno opozoriš, totalno popenijo, da se tebe to nič ne tiče, ti pa bi jim najraje drek z golimi rokami zatlačil za vrat. To so ljudje, ki že vse življenje šofirajo, a še zdaj ne obvladajo osnov vožnje v krožiščih, kaj šele vzdržno hitro speljevanje (ponavadi gre tako: zelena luč, prva sekunda, da prestavi v prvo, naslednji dve, da spusti sklopko in čez petsto metrov se že pelje 40 km/h) ali zavijanje levo v križiščih. In konec koncev, to so ljudje, ki pridejo v Cankarjev dom oblečeni v šuškave trenirke in ki ignorirajo garderobo.

Obenem špilamo težke urbane frajerje in se ne zavedamo, da nas na Zahodu že na sto metrov prepoznajo kot jugovzhodnjake in se čudimo, ker po trgovinah obešajo napise, ki prepovedujejo vstop Slovencem. Po svoje jih kar razumem, sploh ko poslušam slovenske zgodbice o podvigih, kako jim je uspelo nategniti tega ali onega vratarja ali si z goljufijo izboriti ta ali oni popust.

Prejšnja objava Naslednja objava

40 komentarjev

 • Odgovori niko 25. 3. 2010 at 8:37

  Urbani zagovedneži? Za moje pojme so to modelčki, ki niti ne poznajo sosedov, ki niti ne opazijo, kaj se s sosedi dogaja, ki jim lahko sosed umira tri vrata od njihovih, ki zjutraj ne morejo odpreti ust, da bi pozdravili človeka na stopnišču, ki ne morejo pomagati nekomu, ki se muči nositi po stopnicah tovor ali nakum, ki je preveč za eno mater z otrokom, ki vodijo svojega psa srat na otroška igrišča in v parke in redno POZABLJAJO, da bi morali za svojim psom ali psičkom očediti, ki … ki ne morejo živeti brez mesta, hkrati pa gledališče vidijo le od zunaj, ki so jim razprodaje kulturni dogodek, ki konzumirajo vse, kar je tuje, domače pa razvrednotijo, kolikor se le da, ki … vidiš, to so pa pravi in pristni urbani zagovedneži.

 • Odgovori NoMercy 25. 3. 2010 at 8:55

  jebat ga – v mestu je pač največ podgan in golobov na m2 🙂
  ljudje smo pa prilagodljivi in zgledi vlečejo 🙂

 • Odgovori Matic 25. 3. 2010 at 9:05

  Lepo napisano…

 • Odgovori chef 25. 3. 2010 at 9:14

  @niko: Saj točno to opisujem, res sem pa pozabil na skrhanost medčloveških odnosih, o katerih sem enkrat že pisal. Kaj čmo.

  @NoMercy: V Sloveniji, kjer je najbolj od vsega cenjen primitivizem, je to še posebej očitno.

  @Matic: Šele zdaj sem videl, da si včeraj napisal zelo podoben komentar.

 • Odgovori niko 25. 3. 2010 at 10:18

  chef, saj s tem sem se strinjal, a … zakaj ponavljati, če se strinjam. Ko se ne strinjam, pa seveda omenim, če se mi zdi pomembno.

  Jaz sem imel namen le opozoriti na drugo plat: ČE TE JEBEJO, TE JEBEJO TAKO V MESTU KOT NA PODEŽELJU.

  Osebno, pa dokaj bolj cenim podeželane kot meščane.

 • Odgovori En odveč 25. 3. 2010 at 12:36

  chef, chef… Zdej se pa že ponavljaš. Res mal preveč eno in isto pišeš, dasiravno je to bolj povzetek vsega.

  Velika Račna, hm, pa klanec na Čušperk? 😀

 • Odgovori Tomaž T. 25. 3. 2010 at 13:03

  V katerih trgovinah prepovedujejo vstop Slovencem? A samo nam?

 • Odgovori schpella 25. 3. 2010 at 13:07

  Ja, Pilarjev klan’c je pozimi živ obup 🙂

 • Odgovori ervinator 25. 3. 2010 at 13:31

  Še en fenomen je precej razširjen med slovenskimi zaplankanci, tako mestnimi kakor tudi primestnimi in podeželskimi. In sicer čisto zaresno prepričanje, da Ljubljana, ki je v resnici veliko evropsko mesto, sploh ni pravo mesto ali da je vas.

 • Odgovori Vanja 25. 3. 2010 at 14:19

  Ljubljana veliko evropsko mesto? hahahahahaha. Ja res, veeeelikansko. A zato po mestu kar neprej srečujem ene in iste ksihte?

 • Odgovori smoger 25. 3. 2010 at 14:25

  SLO =
  a.) vas
  b.) predmestje
  c.) osamljen otok
  d.) d.)

  Jaz sem za d.)

 • Odgovori mihapiha 25. 3. 2010 at 14:30

  Ljubljana je veliko evropsko mesto?!?!?! Ne me hecat.
  Pa poglejmo:
  Površina
  – mesto: 275 km²
  Prebivalstvo (2002)
  – mesto: 258.873

  Na primer Gradec (Graz) ima 252,852 prebivalcev, torej je tudi Graz veliko evropsko mesto, skupaj z prav tako velikimi evropskimi mesti kot npr. London City z 7.512.400 prebivalci, ali pa naprimer Milano (da gremo na malo manj velika) z 1.182.693 prebivalci, da ne grem naprej.

  Ali pa gremo drugače. Veliko evropsko mesto. Torej če ima evropa baje 700.990.000 prebivalcev, jih torej v velikem evropskem mestu Ljubljana živi 0,0361%. Torej če je v Sloveniji 2.040.788 prebivalcev, je 0,0361% 736. Potemtakem je mesto Kozje, ki ima 738 prebivalcev veliko slovensko mesto?!?

  Lahko je prisrčno, lahko je živahno, lahko je očarljivo… nikakor pa ne more biti Veliko Evropsko mesto. Nikoli ni bila, nikoli ne bo. No lahko je v pogledu nekoga, čigar obzorje seže sto kilometrov daleč.

 • Odgovori kruhinmleko 25. 3. 2010 at 17:14

  vožnja z avtom povsod je pa striktno samo posledica lenobe ljudi, ker je tko bolj komot..

  parkiranja sploh ne bom omenjal, ker je neverjetno da ravno s pomanjkanjem parkirnega prostora v LJ večina ljubljančanov parkira kot da bi bilo parkirišče namenjeno samo njemu in ga boli za uni dve črti, ki sta tam narisani.

  pozdravljanje, hahaha, da ne začnem.. imam čudno navado da pozdravim sosede, ki je obenem postala neverjetno zabavna dogodivščina. ko koga pozdraviš, te gleda kot da je s tabo kaj narobe ali pa ves prestrašen odhiti naprej.
  kaj šele da bi komu pomagal s čim, recimo stari mami z vrečkami ali pa mamici, ki vleče mulca, voziček in vso špecerijo v 3. štuk in ko se ponudiš si jo pa užalil, ker lahko sama 😀

  ljudje so šli v maloro, ni več to kar je bilo že samo 15let nazaj. še maškar več ne vidiš da pridejo težit na vrata za pust!!

 • Odgovori jst 25. 3. 2010 at 17:41

  @mihapiha & ervinator…. bi se kr strinjal da je Ljubljana kr večje Evropsko mesto… če pogledamo, da so za Ljubljano, npr. Porto, Strasbourg, Montpelier, Bordeaux, Kiel, Newcastle, itd. bi se lahko reklo, da spada LJ med večja mesta. Seveda se ne more primerjat z Moskvo, Londonom, Parizem in takimi, ampak vseeno…

 • Odgovori blitz 25. 3. 2010 at 18:54

  hej, kdo pa je tebi takole grdo na žulj stopil? Zdi se, da si prav posebej zaradi nečesa razpičen

 • Odgovori ervinator 25. 3. 2010 at 19:10

  Slovenski zaplankanci, ki trdijo, da Ljubljana ni veliko evropsko mesto, svojo nerazgledanost tipično podkrepijo tako, da Ljubljano primerjajo z evropskimi velemesti (najraje z Londonom, Parizom in Berlinom). Nekateri od teh bedakov ostanejo zaplankani še potem, ko v takem mestu že nekaj časa živijo (Andrej Košak), večina teh zaplankancev pa je druga evropska mesta spoznala le za kak dan ali dva kot turisti. Še niti kot študenti niso bivali v katerem drugem velikem evropskem mestu razen v Sloveniji.

 • Odgovori seamus 25. 3. 2010 at 20:35

  @kruhinmleko – potem pa to dopovej eno leto in pol staremu otroku, ki vsakogar pozdravi…

  Zagovedneži jo čudno gledajo, njej je pa čudno zakaj ne odzdravi, pa se še lepo posmeje zravn pa vseeno nič. In tudi mamice z otroki zravn samo šibajo mimo brez odzdravljanja. Bedno.

 • Odgovori mihapiha 26. 3. 2010 at 9:43

  Porto ima 264.000 prebivalcev, torej več kot Ljubljana in tudi Porto NI veliko evropsko mesto.
  Strasbourg jih je že 3 leta nazaj imel 272.700 torej je tudi to mesto večje kot Ljubljana.
  Montpellier ima več kot 4 x več prebivalcev na kvadradni kilometer kot Ljubljana. Bordeaux pa 5x več. Newcaste samo mesto ima 272 tisoč prebivalcev, kar je več ko Ljubljana, poleg tega je šele 37 (!!!!) občina po številu prebivalcev v VB. In ne, niti slučajno se ne more reči, da spada Ljubljana med večja evropska mesta. Tak kot da bi zase reku da sem z 1,8m višine med največjimi v evropi.

  In samo za jako razgledanega, svetovljan, ki se pač ne more sprijazniti, da je ljubljana čudovito, a majhno mestece (lej sej nič hudega če si pač mal prikrajšan, mogoč ti je pa tehnika tulk boljša) Še spisek evropskih megapolisov, le malenkostno večjih od ogromne ljubljane
  Münster, Sterlitamak, Wiesbaden, Doncaster, ogromni metropolis Palma de Mallorca ima zgolj in le 50.000 prebivalcev več.
  Ampak počakmo da se vselijo vsi v celovške dvore, potem bo pa ljubljana že večje svetovno mesto.

 • Odgovori ervinator 26. 3. 2010 at 13:20

  V debati ni še niti enega relevantnega protiargumenta trditvi, da je Ljubljana veliko evropsko mesto. Tako kot ni niti enega protiargumenta tezi, sta Gradec in Porto veliki evropski mesti.

 • Odgovori Anubis 26. 3. 2010 at 14:12

  In kaj se bo/bi zgodilo potem, ko/če bi kdo zapisal protiargument?

 • Odgovori urban 26. 3. 2010 at 14:58

  Urbani zagovedneži so tisti, ki kimajo takemu pavšalnemu neokritizerstvu. To je rod metro polizancev, softičev, cosmo-barbik. Ljudi, ki s svojo kvazi-sofisticiranostjo pumpajo svoj oholi ego. Urbani zagovedneži so tisti, ki hočejo besedo “urbano” razumeti kot “razumno” in “moderno”.

 • Odgovori Vanja 26. 3. 2010 at 15:01

  ne ervinator, madona, potem pa ne vem katero glavno mesto je pravzaprav majhno…..Pravzaprav je vse veliko, če si iz Hlebč.

 • Odgovori ervinator 26. 3. 2010 at 18:33

  Vanja, pri definiciji in kriterijih velikega mesta ne gre za to, kaj se meni kot rojenemu Ljubljančanu – ali pač tebi kot divji balkanki – zdi.

 • Odgovori Alkoholik 27. 3. 2010 at 21:15

  In taki urbani zagovedneži, kot jim praviš predragi nergač, pravkar izklapljajo luči v eni največjih fars kar smo jim lahko priča.

 • Odgovori seamus 28. 3. 2010 at 10:44

  @Alkoholik – tole se je že pred časom skurcalo in je še vedno aktualno:
  http://seamus.blog.siol.net/2008/09/15/globalna-zatemnitev-ali-kako-so-nas-nategnili/

 • Odgovori chef 29. 3. 2010 at 9:42

  Haha, a spet ste ugašali luči? Neverjetno.

 • Odgovori mihapiha 29. 3. 2010 at 11:17

  pustmo. evinator je rojen ljubljančan in ker je pač s tem omejen, je zanj Ljubljana veliko evropsko mesto. Zanj in še za dva druga. Ostali ljudje, ki pač nismo s tem omejeni, razumemo da Ljubljana s svojimi 200 tisoč (in 3mi omejenimi) dušami ni in nikoli ne bo veliko evropsko mesto. Ker nas je v Sloveniji 2 miljona. In namesto, da bi povdarjali lepote te očarljive, mejhne, prestolnice evropske države, nekateri pač lažejo sami seb kako so veliki. In če je argumentov, da Ljubljana na srečo ni veliko evropsko mesto vsaj 250 tisoč (tulk prebivalcev ji manjka do vsaj zgledne cifre) je v prid te teze samo en argument, da tako misli ta osebek. Če pa ljubljano delajo veliko vsakodnevni cestni zamaški, parkirani avtomobili na zelenicah, 14 klošarjev… potem je pač velika.
  No v nečem se pa lahko meri z velikimi evropskimi mesti, z ljubljanskim maratonom. Če bo šlo tako naprej se bo po udeleženosti lahko meril z maratoni velikih evropskim mest.

 • Odgovori vanja 29. 3. 2010 at 12:04

  dragi Ervinator, večino svojega življenja sem preživela v Torontu. Zato se mi zdi Ljubljana zelo mičkena. in po vseh merilih tudi je. Ne glede na to kaj jaz in ti misliva.
  Zaradi tvoje oznake o divji Blaknaki pa naj dodam še tole; Ljubljana je proti Beogradu zelo zelo mičkena in provincialna.
  in jah lahkos e tolažimo akko šarmantnoa in cute, da je, vendar je Ljubljana mestece z zelo malo karakterja in nula energije. In če odštejemo pijane študente zvečer…tudi mesto brez pravega nočnega živeljnja.
  in ja, Ljubljano imam rada. Ker je moje mesto, tukaj živim. kar ne zamegli moje presoje o Ljubljani. In ne zmanjša želje, da nekoč spet odidem nekam v pravo mesto.

 • Odgovori NoMercy 29. 3. 2010 at 12:05

  v LJ je preveč zagovednežev na 10Kprebivalcev. In ker nimajo svojega geta so pač prepoznavni.
  LJ je pa veliko mesto ker pač spada med prestolnice države. 🙂

 • Odgovori vanja 29. 3. 2010 at 12:05

  aja tudi sama sem rojena Ljubljančanka…samo da sem potem pač živela še v drugih krajih….

 • Odgovori Sulfus 2. 4. 2010 at 18:57

  Stopite med delovnikom ob osmih na cesto in mi povejte če vas večerni vrvež prepriča, da se res nahajate v velemestu…mestu?…mestu duhov?…

  Fak nedolgo tega sem neko sredo ob pol desetih šetal po Bavarcu (aka najprometnejša cesta v centru centra mesta) in od prometa si lahko videl samo par zdolgočasenih taksistov in čefurje na Flexerjih.

 • Odgovori chef 2. 4. 2010 at 23:07

  Ne me zezat, a jih je recesija usekala in nimajo več za 50 cc skuterje?

 • Odgovori Žogca 3. 4. 2010 at 0:29

  Ljubljana je eno blazno fletno mesto, vsaj jaz imam Ljubljano neznansko rada. In zdi se mi, da postaja z vsakim dnem lepša. Je pa res, da je z enega vidika gledano življenje v njej manj komot kot je bilo nekoč. Ampak ljudje tega ne dojamejo, nočejo dojeti. Včasih je bilo komot, ko smo imeli petkrat manj avtomobilov. Si se pripeljal, kamor si se hotel in parkiral, kjer si hotel. Danes to ni več mogoče, ampak narod vztraja pri tem, da mora biti mogoče, sledi pa kaos. Parkirajo povsod, nič ni sveto, ampak res nič več. Mene kar srce boli, ko vidim ves ta pleh po travnikih, pločnikih, povsod. Pa vsi bi vse zatonj. Težalk frajer z novim passatom nima dva evra, da bi si plačal eno uro avtohiše, ampak bo raje zapeljal na zelenico. Bi kar davila. :mrgreen:

 • Odgovori ervinator 6. 4. 2010 at 20:47

  Vanja, torej si izven Slovenije živela tudi v Srbiji in Kanadi. Sam pa sem živel (se razume, da ne le bival kot turist) na Švedskem, v Luksemburgu in Nemčiji. Vendar je tvoja argumentacija napačna. Beograd in Toronto sta namreč velemesti, in zato irelevantni v debati, ali je Slovenija veliko ali malo mesto, oziroma po mnenju brezveznikov niti pravo mesto ne.

 • Odgovori ervinator 6. 4. 2010 at 20:48

  Popravljam: Beograd in Toronto sta velemesti, in zato irelevantni v debati, ali je Ljubljana veliko ali malo mesto, oziroma po mnenju brezveznikov niti pravo mesto ne.

 • Odgovori eva 7. 4. 2010 at 20:17

  Kje so pa vstopi Slovencem prepovedani?

 • Odgovori chef 7. 4. 2010 at 23:53

  Mislim da je visel en tak pildek v Italiji.

  ENako sramotno se mi zdi, da v avstrijskih smučarskih kočah piše: “Prosimo, da v koči ne uživate s seboj prinešene hrane.” – in to samo v slovenskem jeziku. Ne brez razloga, kajpak.

 • Odgovori seamus 8. 4. 2010 at 0:10

  Vstop je bil prepovedan v Avstriji, pri montažnih hišah zraven Ikee v Gradcu.

 • Odgovori Nergač » Smrtno nevarno v Kamniku 21. 6. 2010 at 7:31

  […] dobili ogaben trgovski center, ki bo praktično obkrožal stanovanjska naselja. Seveda na veselje urbanih zagovednežev, ki jih po vsem Kamniku mrgoli. Seveda je krožišče krasna ideja že zato, ker bom zjutraj na […]

 • Odgovori Nergač » Dragi Janković 12. 12. 2011 at 18:00

  […] Postrežba na eminentnih lokacijah je katastrofalna, pivo imajo samo majhno, ambient je urbano zagoveden. Ampak verjamem, da so ob visokih cenah najemnin že do zdaj težko sfolgali – potem pa […]

 • Komentiraj