Več kot le zidovi

Požar v Parizu so mediji dobro izkoristili za večdnevno onaniranje ob katastrofi. Poročanje s terena, izjave zgroženih očividcev, analize in mnenja strokovnjakov, pametovanje o krhkosti in minljivosti stvaritev človeka. Seveda pa ni šlo niti brez cinizma dušebrižnega dela javnosti.

Ne samo cerkev

Eni so opozarjali na tisočletne zločine RKC, za druge je 850 let stara katedrala nič drugega kot kup kvišku naloženega kamenja, ozaljšanega s kičastim okrasjem, tretji so opozarjali na hipokrizijo, ker nikomur ni bilo nič mar, ko je padala kulturna dediščina v Siriji.

Ves ta cinizem je tudi posledica izgube identitete, ki nam jo je izoblikovala zahodna civilizacija, ne le renesansa in pomlad narodov, ampak tudi mračnjaški srednji vek in inkvizicija in vojne. Zdaj bi pa človek 21. stoletja, ki mu gre na živce vse, od religije do imigrantov, vso to bogato zgodovino najraje zreduciral na kup kamenja in nekakšne zločine nad človeštvom, ki se jih nihče več ne spomni.

Licemerje? Kje pa!

Prizori požara v katedrali Notre-Dame so me navdali z žalostjo, a ne toliko zato, ker je gorela kulturna dediščina, ampak ker sem to videl kot neke vrste simbol razgrajevanja naše identitete, ki je, bog pomagaj, zaznamovana s krščanstvom. Morda se je to moralo zgoditi za spodbudo k razmisleku o tem kdo in od kod smo. Za ugotovitev, da grožnja naši identiteti niso imigranti, ampak da smo grožnja predvsem samim sebi. Skratka, ne cmerimo se toliko zaradi zidov in uničene kulturne dediščine, ampak zaradi tega, kar so nam ti zidovi predstavljali.

In naj mi bo, prosim, odpuščeno, ker me požar pri sosedu prizadene bolj, kot bi me požar pri nekem neznancu iz Bele krajine, ki ga še nikdar nisem videl. Tako smo narejeni. Če bi objokovali vse, kar se na svetu hudega dogaja, bi se nam verjetno zmešalo.

Prejšnja objava Naslednja objava

25 komentarjev

 • Odgovori Zmrda 18. 4. 2019 at 18:51

  Meni je predvsem smešno, da večina teh whataboutistov prileze na plano samo ob taksnih dogodkih. Noben jim ne brani, da o Siriji, ledenikih al cemurkoli ze ne komentirajo vse ostale dni, ampak takrat vecinoma seveda ne.

 • Odgovori Matej Zalar 18. 4. 2019 at 21:28

  Tako. Kak norec se razstreli na železniški postaji sredi evropske prestolnice, umre 21 ljudi, 57 je ranjenih, vsaj Evropa žaluje …
  “Ha! Kje ste pa bili, ko je v Bagdadu ekslpodiral avto bomba in … sami ste si krivi, kaj pa podpirate imperialistične politike zahodnih velesil, evo vam zdaj, bombo sredi Evrope!”

 • Odgovori Jernej 18. 4. 2019 at 22:14

  Še vedno pa ne vem, zakaj bi moral objokovat eno od množice katedral, ki za povrh sploh ni tako zelo zanimiva. Pač je tam, zanima me toliko kot neka starejša mestna hiša povprečnega evropskega mesta recimo. Že v Parizu je cel kup drugih stavb, ki bi mi jih bilo bolj žal… kolikor mi pač je do sentimentalnosti glede stavb.

  Še vedno se mi zdi absurd, da so v tako kratkem času zbrali toliko (obljub) denarja, ki bi ga bolj koristno za cel svet porabili kako drugače. Recimo za ohranjanje tistega, kar Matjaž Krivic poimenuje z Earth Temples… Pa poimenuj to stališče whataboutism ali razgradnja vrednot in identitete. Z Notre Dame in stavbami nasploh se res niti malo ne poistovetim.

 • Odgovori Anonimno 18. 4. 2019 at 22:40

  @ Jernej, kot da bi tebi en bluzil kako bi bilo bolj pametno porabiti tvoj denar

 • Odgovori Matej Zalar 18. 4. 2019 at 22:43

  @Jernej: Ja, o tem govorim. Boli tebe kurac, pojma nimaš niti o zgodovini niti o umetnosti niti o arhitekturi, nič te ne zanima, pomembno je samo, da kolikor toliko dobro preguraš svoje življenje, da se imaš fajn in da greš julija na morje. Saj ne rečem, zate je luštno, za civilizacijo pa ne.

  • Odgovori Jernej 19. 4. 2019 at 5:53

   @matej…. 1. Na morje poleti ne hodim 2. O zgodovini, arhitekturi in umetnosti si bom drznil trdit, da vem najmanj toliko kot ti. Morda o določenih zadevah še kaj več 3. Razlika je menda v tem, da mi je za Notre Dame, pa tudi templje v Palmyri prejkone vseeno. So tam, so (lahko) zanimive za pogledat ampak jokali zarad tega ne bomo 4. Za obstoj in dobrobit civilizacije so nepremičnine, sploh sakralnega tipa, precej nepomembne. Vse so minljive tako ali drugače. Ajde, piramide se še kar dobro držijo. 5. Če je komu res do reševanja civilizacije (in sebe) bo svoj denar bolj koristno vložil v živo naravo in prihodnost ne pa objokovanje in ohranjanje preteklosti.

   • Odgovori Matej Zalar 19. 4. 2019 at 7:19

    Če ti povem po pravici, tudi meni osebno Notre-Dame ne pomeni prav veliko. Zaradi mene, tudi če je ne bi bilo več, jaz bi še naprej solidno živel. Ampak ta cenena racionalizacija vsega po vrsti me skrajno moti, ker v resnici enostavno nismo dovolj racionalni, da bi tako tudi v resnici živeli. Civilizacija potrebuje religije in neke simbole, če se ti zdijo še tako butasti. In težava te civilizacije – tudi okojevarstvene – izvirajo iz tega, da danes človek ne verjame več v nič, razen v nekakšen napredek pa v rast pa v nekakšno prihodnost, za katero se morava strinjati, da v resnici ni tako svetla.
    To, da so pogasili katedralo in da jo bodo obnovili, pa ne izključuje tega, da nam je mar za prihodnost, to so neumne floskule. Kar tako pozabiti na preteklost je nemogoče, ker smo proizvod preteklosti. Ali naj kar ukinemo zgodovino kot vedo, ker je nekoristna. Naj raje tuhtajo o prihodnosti!
    Tisti bogataši, ki so menda zbrali nekaj sto milijonov evrov, bi ta denar sicer zagonili kako drugače. Sicer pa, ne vem? Kaj predlagaš? Da vse skupaj pustijo kot je oziroma da katedralo lepo porušijo in tam uredijo park?
    Pa saj sem že vse napisal v postu … najbolje, da res pozabimo kar na vse in se prilagodimo načinu življenja, ki nam ga bodo vsilili tisti, ki bodo pač najmočnejši. Jebeš tradicijo in naše vrednoste, poglejmo v prihodnost in se prilagodimo!

    • Odgovori Jernej 19. 4. 2019 at 11:01

     Če smo radikalni si odgovoril sam sebi… koliko turistov hodi gledat ruševine v Rim, Atene, Angkor, Kairo itd.? Kot da bi bila res neka huda izguba, če to ne bi bila več funkcionalna cerkev ampak njen ostanek.

     Mimogrede, se ti res zdi, da vsi tisti, ki obljubljajo denar tega res zapravljajo za skupno dobro? Ali pa si kupujejo nekaj drugega? Če nič drugega je to prelaganje/pranje denarja iz ene firme v drugo, ki je verjetno v lasti istih ljudi, hkrati pa pranje javne podobe. Trdim samo, da bi nekaj dobrega za skupnost, v resnici naredili bistveno drugače.

     Če kaj obžalujem v tej zgodbi je, da ni več veliko ljudi, kot so bili bogataši/meceni v zgodovini, ki so za olajšanje duše in pranje denarja gradili stvari (tudi) za javnost, ne pa le za maksimizacijo dobička.

     Sicer pa ja, jebeš tradicijo. Edina stalnica so spremembe. Nihče jih nima rad, vključno z mano, ampak mimo njih ne gre. Znak razgradnje civilizacije je ravno nostalgija, recikliranje nekih tradicionalnih vrednot in nezmožnost prilagajanja novim realnostim. In to v ničemer ne izključuje zgodovinskega spomina iz katerega je vedno možno potegnit uporabne nauke.

     • Matej Zalar 20. 4. 2019 at 9:40

      Midva res nisva na liniji. Jaz pravim, da je tvoje razmišljanje ena od težav. Ne želim živeti v svetu, kjer se bom moral prilagajati nekim novim vrednotam, ki jih bodo s seboj pripeljali na primer Kitajci. Se pa strinjam, slejkoprej bo do tega prišlo in ker bova takrat že pod rušo, se je brezveze sploh sekirati. Če kakšna cerkev zagori, jo pustimo, da pogori do tal in praznujmo svetlo prihodnost, ki ne bo obremenjena s šaro preteklosti.

 • Odgovori Matej Zalar 18. 4. 2019 at 22:48

  Nekoč smo posedali, mislim, da v Vrsarju., na trgu pred cerkvijo. Mimo pride mlada familija, foter je zdolgočasen v božjo mater, mati predlaga, da bi si šlil ogledati cerkev. “Zakaj pa?” je vprašal foter in dal s tonom glasu vedeti, da se mu zdi to popolnoma trapasto. Kaj bi tam počel drugega, pa ne vem. Verjetno bi cuzal žujo in na telefonu preverjal svoj milni mehurček na Facebooku.

 • Odgovori Boki 18. 4. 2019 at 22:50

  Nekdo je pod novico na MMC-ju komentiral….kdo pa pise o Palmiri? Ne vem kdo, upam da sirski in ostali regijski casniki! Ampak se bojim, da tudi tistim dol visi za UNESCOvo dediscino v Palmiri.
  @Jernej: tako kot se vecina prebivalcev zahodnega sveta ne poistoveti s Palmiro….in se o njej pac ne pise kaj veliko. Pac, kup kamenja, ane! Se bojim da gre pri takih komentarjih za posledico tiste polstoletne indoktrinacije, ko je bilo potrebno del zgodovine preprosto izbrisati. Ne ravno z rusenjem stavb z motikami in dinamitom ampak z razvrednotenjem teh znamenitosti, saj so jih postavili tisti na tisti strani zgodovine, ki ne obstoja vec.
  Pa da ne bo pomote, tezko mi je bilo gledati, kako je cerkev gorela, ampak danes sem na to ze pozabil. Razmisljam pa tudi jaz, kako je mozno, da cerkev prestane dve svetovni vojni, revolucije, itd. vsega skupaj 800 let, zgori pa v 21. stoletju, ko imamo na voljo taksne ali drugacne varnostne resitve, da do cesa takega ne bi smelo priti.

 • Odgovori Anonimno 19. 4. 2019 at 5:08

  Ko se skorajda vsi tako oklepajo zgodovine da pozabijo na prihodnost.

 • Odgovori Matej Zalar 19. 4. 2019 at 7:04

  @Anonimno: Haha, pa te butaste flsokule, saj menda ne misliš, da te jemljem resno?

  @Boki: Cerkev je že večkrat gorela tudi v preteklosti. Na božjo previdnost se očitno ne gre zanašati 🙂

 • Odgovori NZ 19. 4. 2019 at 8:23

  @Matej Zalar: tole sem si drznil deliti na svoji knjigi fac, v piko zadeto.
  Tri počela klasične grške filozofije; Kdo smo? Od kod prihajamo? Kam gremo? Očitno nas globalno zanima samo še zadnje, pa še to le za en dan naprej.

 • Odgovori Matej Zalar 19. 4. 2019 at 8:34

  Ja. Pa bodo rekli … antična Grčija je propadla, ker so se preveč spraševali o preteklosti.
  Brutalna zmota v prihodnost usmerjenih pametnjakovičev je v tem, da spraševanja (tudi) o preteklosti) izključuje pogled v prihodnost. To je seveda popolna neumnost, ampak za FB-komentiranje je dovolj dobro.

 • Odgovori Ida Marec 19. 4. 2019 at 13:07

  Vrhunski zapis, Matej!

 • Odgovori Jani 19. 4. 2019 at 13:34

  Tko kot so sami porušili dvojčke.. Tko so drugi zakuril katedralo.
  Sama sreča da ni bilo žrtev…
  Laž vrti svet naprej. 🙁

 • Odgovori Jeffrey 19. 4. 2019 at 14:46

  Usoda pariške Notre-Dame je tudi v meni vzbudila nemalo obžalovanja, saj gre za enkraten kulturni in zgodovinski biser, vendar pa sem daleč od tega da bi iz tega sedaj zganjal patetično dramo, kako se nam sedaj ruši identiteta in tradicija, kajti če omenjeni vrednoti stojita in padeta na eni poškodovani katedrali, potem nimam nič proti če ju takoj vrag vzame…^^

  • Odgovori Katarina 21. 4. 2019 at 11:24

   tole ja, povzame vse! Škoda, ampak life goes on. Če civilizacija propade na eni bajti, potem je boljše da propade

 • Odgovori BlažH 19. 4. 2019 at 16:38

  Muslimanski svet gradi na stotine đamij po celem svetu, med drugim tudi v Lj. Potem pa se najdejo biki, ki bogatim Francozom očitajo denar za katedralo, ker bi z njim lahko reševali muslimane v Siriji. Naj sami rešujejo svoje, kot da zidajo po Evropi. Ampak ne, oni so še meje za svoje uboge brate zaprli.

 • Odgovori Kekec 19. 4. 2019 at 22:43

  Čez 200 let bo ta požar v zgodovini te cerkve samo zaznamek. Da se je enkrat okol 2020 pač mal posmodilo in so potem dokaj hitro, tam do leta 2050 zadevo popravili. Nekatere stvari so pač trajnejše od življenja povprečnega jerneja.

 • Odgovori Jazsembog 20. 4. 2019 at 3:02

  Se popolnoma strinjam, da je cinizem posledica izguba samozavesti, ponosa in tradicionalnosti in naših krščanskih vrednot.
  Dedje so postali mehkužni, pičke pa gobčne in izgubljajo svojo ženskost.
  Marsikatera prej idilična zahodna – krščanska soseska se je spremenila v drek tretjega sveta, kjer je doma antikrist in kriminal vseh vrst.
  Tretji svet je pač kakršen je. Primitiven v božjo mater. Čutijo, da smo šibki in si za to upajo marsikaj. V starih dobrih časih bi hitro dobili po pički.
  Ko imajo Arabci milijarde in milijarde težkih dobičkov, in ko Huawei raste 30% na leto, ko so vse zahodne korporacije daleč ozadaj z rastjo, bi morali mi pustiti eno katedralo zgoreti?
  Po eni strani cinizem, po drugi strani pa donacije raznih bogatašev, ki se skoraj celo življenje sramujejo, da so kristjani, razen občasnih pribliskov, kot je ta.

 • Odgovori krizaPlačevanjaRTV 20. 4. 2019 at 8:29

  Verjetno smo na Notre Damo vezani tudi zaradi zgodbe o Notredamskem zvonarju. Ta znana zgodba se je usedal globoko v podzavest in to se pozna pri takšnem požaru.

 • Odgovori Ema 20. 4. 2019 at 8:58

  Kriza plačevanja… Res je!

 • Odgovori Matej Zalar 20. 4. 2019 at 9:37

  Na prvi strani današnje Sobotne priloge je Vesna Milek povzela zgodovinarko, strokovnjakinjo za srednji vek Fanny Madeline, ki je za Le Mond napisala, “da je požar na tako simbolični zgradbi manifestacija kolapsa našega sveta. Kolaps biotske raznovrstnosti, grožnja izumrtja in ne nazadnje konec zahodnih liberalnih demokraciji.”

  Kdor ne razume besed “simbol” ali “manifestacija”, bo morda to razumel dobesedno, češ, na eni katdrali pa že ne bodo padle naše vresnote. V resnici pa gre za to, da vrednote že padajo. Večina zadovoljuje svoje potrebe samo še s potrošništvom in z zabavo ob debilnih šovih, manjšina kao pametnih in razgledanih svetovljanov pa se zateka v whataboutizem, kot lepo pove Zmrda.

 • Komentiraj