Veseli dan kulture … ljudstvo pa lačno

Od kulturnega dne zaradi preobilice dela nisem imel prav dosti in tokrat celo nisem prebral niti ene pesmi. Opazil sem, da je postalo moderno sledilce na družabnih omrežjih obveščati o kulturnem udejstvovanju v muzejih. Enkrat letno so ljudje torej kulturni, a si nisem čisto na jasnem, ali gredo v muzej zato, ker je vstopnina brezplačna, zato, ker jih v resnici muzeji zanimajo samo 8. februarja ali morda zato, ker je pač treba iti v muzej. Ker gredo vsi. Zanima me razstava Srednjeveška Ljubljana – v svoji bližnji socialni okolici sem očitno edini s tem interesom –, a mi še ni uspelo priti do mestnega muzeja. Zdaj vidim, da bom moral po včeraj izpuščeni priložnosti plačati za vstopnico celih šest evrov – kar je malo manj kot za kino, če je predstava daljša od 120 minut.1

Nepojmljivo

Sem se pa včeraj precej zabaval, ko sem nekaj minut postopal pred lokalno trgovino. Prejšnji večer sem k sreči pregledoval dnevne novice, sicer bi na prazničen dan verjetno ostal lačen tudi jaz. Ljudje, ki ne sledijo politično-sindikalno-družbenemu dogajanju, pa so v zaprte duri trgovine buljili s točno takim pogledom, kot bi jaz buljil v psico, če bi se začela pomenkovati o vremenu. Nekega stoletnika je situacija tako presenetila, da je obstal z odprtimi usti. Zapiral jih je samo toliko, da je lahko govoril.

»A je zaprto?«

»Da, gospod, ob praznikih po novem zapirajo.«

»Zakaj?«

»Zaradi politike in sindikatov.«

Potem ust sploh ni več zaprl.

»Veste, prodajalke so zdaj doma s svojimi družinami. Tudi tiste v Intersparu. Tiste na Petrolu pa ne. Bo treba na sprehod do tja.«

Prodajalci imajo prosto, ustvarjalci pa delamo

Potem je prišel študent, po čike ali kaj takega. Od togote je brcnil v stebriček.

Starejša gospa se je skoraj zaletela v steklena vrata. Napisa na njih sploh ni mogla razumeti.

»Pizda, a trgovine so pa danes zaprte,« pa je bil pozdrav, ki mi ga je namenil Robocop.

Se strinjam. Cela pizdarija. Lahko je biti pameten in nakladati o dobrobiti prodajalk, če so trgovine odprte na petek in svetek. Ko jih zapro, je pa cirkus, in ljudstvo dere po kruh, banane in pralni prašek na bencinske črpalke. Tam verjetno delajo tiste uboge pare, ki nimajo družin, da bi z njimi preživljali kulturni praznik.

Delali so tudi muzealci, vsaj tisti za šalterji. Pa naj Möderndörfer še enkrat reče, da bolj cenimo tiste, ki prodajajo, kakor tiste, ki ustvarjajo. Ampak, saj ima prav. Tudi jaz se po tisti butasti klasifikaciji uvrščam med umetniške ustvarjalce.

 1. In daljša od 120 minut je skoraj vsaka predstava, kar me kot ljubitelja filmov silno moti, pa ne zaradi višjih cen vstopnic, ampak zato, ker si večina filmov ne zasluži, da bi bila tako dolga. Ampak, seveda, treba je nekako zaslužiti denar, če ne drugače, pa s posnetki logotipov različnih blagovnih znamk, ki se slučajno pojavijo v kadru. []
Prejšnja objava Naslednja objava

17 komentarjev

 • Odgovori Seamus 9. 2. 2018 at 19:22

  Baje je razstava zanimiva. Osebno ne vem, ker sem delal, samo tako pravi ostala družina. In vmes ko nisem delal sem kuhal. In ko sem hotel po nekaj korenja za župo in svinsko pleče za svinjski brisket sem obupano obstal pred praznim parkiriščem pred Hoferjem.

 • Odgovori Matej Zalar 9. 2. 2018 at 19:28

  No, saj tisti Šiptar čez cesto, tam ob železnici, je pa verjetno imel odprto, ali?

 • Odgovori kv_mozart 9. 2. 2018 at 20:40

  Za kulturni praznik sem z lopato skidal 50 m dolg in 4 m širok pločnik.

 • Odgovori Matej Zalar 9. 2. 2018 at 20:44

  Ha! Fizkultura je ziher koristnejša od kulture 🙂

 • Odgovori lenivec 9. 2. 2018 at 21:04

  Moram reči, da sem bil nad razstavo v Mestnem muzeju precej razočaran. Če bi moral za vstopnino odšteti 6 evrov, bi me kar malo bolelo.

  Mimogrede, na kulturni dan je obiskovalce (oz, predvsem starejše obiskovalke) Mestnega muzeja nadlegoval Kek z nekimi svojimi bebavimi forami.

 • Odgovori Spam 9. 2. 2018 at 21:20

  Tudi jaz sem nekaj časa nazaj bil na dotični razstavi. Po ogledu sem pri sebi pizdil, da to več ni normalno. Pričakoval sem veliko več. Poplava malih muzejev in spraševal sem se kako fino je političnemu kadru, ki ga odložijo, kot direktorja takšne ustanove ali pa kakšno priležnico, kot tajnico… Pravzaprav sploh ne delajo. Dobivajo rento na račun davkoplačevalcev. Vsem se pa tako jebe, da še napisev ne uredijo po muzeju.

  Za tem sem se nategnil še na razstavi jantra v Novem mestu. Takrat sem se pa res počutil, kot kreten, da sem se za to pripeljal iz Lj.

 • Odgovori Matej Zalar 9. 2. 2018 at 21:23

  No, jaz sem dal zadnjič dobrih 6 evrov za The Post in sem bil tudi precej razočaran … Taki filmi si zaslužijo, da jih krademo. Od razstave niti ne pričakujem ne vem kaj, ampak sem ter tja je pa treba tudi v kakšen ljubljanski muzej, da lahko potem nergamo kako je vse zanič …

  … to s Kekom je spet tipična slovenska fora, da se v vsako pasjo procesijo vtika neke humorne vložke, ki seveda sploh niso smešni.

 • Odgovori Matej Zalar 9. 2. 2018 at 21:29

  @Spam: Verjamem, zadovoljni kot svinja s samimi sabo, da so uspeli “s skromnimi sredstvi” postaviti tako krasno razstavo, sploh niso sposobni doumeti, da je v bistvu brezveze … ampak saj niso oni krivi, kriva je država, ker ne da več denarja!

  No, zdaj ste me tako zrajcali, da bom moral res tja. Se je pa treba naučiti, da v Republiki Sloveniji nikamor ne smemo s previsokimi pričakovanji. Sploh če imamo opraviti z državnimi institucijami. No, pa saj tudi tista privat razstava o človekovem telesu ni bila kaj prida oziroma je bila pol manjša kot po vsem svetu, vključno z Zagrebom, se mi zdi. Za Slovenijo bo pa že v redu …

 • Odgovori Seamus 9. 2. 2018 at 21:32

  @matej – verjetno, samo jest sem župo že kuhal.

 • Odgovori marko 10. 2. 2018 at 9:18

  Me čudi, da se tako lotevate kuhe… sredi izvedbe ugotovit, da ti nekaj manjka… no ja, mogoče pa le ima kakšno prednost življenje daleč od vsega, možgani še delajo.

 • Odgovori Matej Zalar 10. 2. 2018 at 10:34

  Ti pa zdaj zaradi malo korenja pametuješ praktično najhujšemu perfekcionistu kar jih poznam.

 • Odgovori Seamus 10. 2. 2018 at 12:08

  @matej – 😀
  @marko – bistvo kuhe je (vsaj zame) improvizacija – torej uporaba možganov in iskanje novih zadev, ki se velikokrat zgodijo ravno zaradi tega, ker nekaj manjka. Tudi pri župi, kar je sicer rahlo v nasprotju s filozofijo kuhanja župe po Ivačičevo.
  Torej, ker korenja ni bilo, štacune so bile pa zaprte, sem naredil župo, ki je bila še boljša kot ponavadi, z eno izjemo – za kosilo potem nismo jedli korenja iz župe 😉 . Za info pa – dal sem precej več ostale zelenjava, predvsem dvojno (pa ne meso 😉 ) količino kolerabe in peteršilja.
  In za konec še nekaj, da ne bo kakšne pomote – to da so trgovine zaprte me ne moti. Samo navaditi se moram. Za potenco bolj me moti kaj se gredo v javnem sektorju!

 • Odgovori Matej Zalar 10. 2. 2018 at 18:31

  To kar se gredo v javnem sektorju, pa zdaj res že presega vse meje dobrega okusa. Zdaj bodo med tednom še otroke naprtili staršem, kot da jih imajo čas vahtati, ker lahko dobijo dopust v zasebnem sektorju kadarkoli. Jaz bom počasi že pripravljen demonstrirati za to, da se jim še zaostri delovne pogoje.

 • Odgovori Seamus 10. 2. 2018 at 19:27

  @Matej – kot predstavnik staršev mi je na naši šoli uspelo pomagati doseči, da šola vsaj ne bo zaprta, kot je bilo prvotno mišljeno in poslano staršem. Ker ne samo to, kar si napisal. Ta dan bo potrebno tudi nadomestiti in jasno, da bo to v soboto. in potem naj bom razumevajoč do njihovih zahtev. Strinjam se, da nek pofukelj za mizo v uradu za rudarstvo i gubljenje vremena ne more imeti iste plače. Samo zaboga, potem naj štrajkajo za to, da bo razlika, ne pa, da se vsem dvignejo plače. Kar tako, ker se jim zdi in ker je tisti pofukelj dobil višjo plačo.

 • Odgovori Simon 12. 2. 2018 at 9:24

  Tudi jaz sem bil že enkrat prej na tej Srednjeveški razstavi, samo da sem plačal za to vstopnico z vodenim ogledom, ker je bilo veliko boljše kot pa če bi sam šel samo gledati.

  Za ta praznik se je edino splačalo si ogledat predavanja o srednjeveški Ljubljani, ki so bila tekom celega dneva.

  Tisto s Kek-om je bilo pa prav tečno, da je tam s kamero skakal itd.

 • Odgovori Tana 13. 2. 2018 at 10:15

  Ljudstvo ne samo, da je na dan “kulture” bilo lačno, ostali s(m)o tudi goli in bosi; saj so bili vsi centri prav tako zaprti. Hehehe … malo heca, v vsakem hecu je pa tudi vsaj kanček resnice. 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 13. 2. 2018 at 16:05

  @Seamus: Tisti pofukelj sploh ne bi smel imeti službe in država bi verjetno prihranila za dve medicinski sestri. Ampak vedno se v teh primerih vprašam kaj potem narediti s tem nezaposljivim pofukljem. Je ceneje, če postane državno breme?

  Seveda pa je jasno, da je za to sranje odgovorna vlada. Najprej se hvalijo z gospodarsko rastjo (ki sploh ni njihovo maslo), kot da visoka gospodarska rast po tako dolgi recesiji in v trenutnih ugodnih globalnih razmerah ni po svoje logična. Potem pa še popustijo zdravnikom in se pol leta pred volitvami čudijo, da se je sindikalistom odpeljalo. Najbolj bizarno pa je, da bo iz tega sranja največ izvlekla SD.

  @Simon: No, midva sva šla v soboto in sem skoraj crknil od dolgčasa. Zakaj mi raje niso prodali brošure za 6 evrov ali magar za 12, kolikor staneta dve vstopnici, in bi si vse udobno prebral v udobju tiste kafeterije. Meč in nekaj brošk ter fotokopije dokumentov pač niso tisto, ob čemer ljudje danes padejo dol.

  @Tana: No, jasno je samo, da ljudje niso ravno lačni kulture.

 • Komentiraj