Vibracije za žensko srečo

V Salzburgu sem prvič izvedel za vibracijsko vadbo, namenjeno samo damam.

DSC_9529

Še bolj me je navdušilo, da ob vibracijskem treningu ponujajo tudi vročo linijo LifeStyle Ladies za 88 centov na minuto, potem pa sem ugotovil, da vibracijski trening nima nič skupnega z vibratorji za vaginalno uporabo, ampak gre za nekakšno vibracijsko ploščo, ki s frekvenco 25 do 50 hercev vibrira z amplitudo 1 do 2 milimetra. S pomočjo vibracij je vadba bojda bistveno učinkovitejša, saj učinek konvencionalnega 60-minutnega treninga z vibracijami dosežemo že v desetih minutah. Naprava seveda ni poceni, toda poceni ni niti ženska sreča.

Moški se zadovolji s precej cenejšimi rekviziti: potrebuje nekaj uteži, drog in klop. Od pojava telovadišč ob dobro obiskanih sprehajalnih poteh je vadba ne samo cenejša, ampak lahko gozdni telovadci svojo popolnost v realnem svetu izrazijo še preden doma pred ogledalom napnejo abdominalno mišičje in fotografijo svoje do pasu gole figure delijo z virtualnim svetom. Zdi se, da motivacija pri aktivnih moških nikoli ni bila vprašljiva in da nimajo nobenih težav telovaditi pred občinstvom.

Ženske, jasno, bolj komplicirajo.

Želijo si, da se trener z njo ukvarja. Da jih stehta. Izmeri odstotek maščobe in da maščobo tudi locira. Da na podlagi pridobljenih podatkov napiše načrt vadbe in prehrane. Med tem početjem se trudi biti še bolj všečen kot predsednik Pahor, samo da je bolj dostojen in klientk ne ogovarja z miška mala. Kunštno se izraža. Pa napni kvadricepse pa morava ostat v aerobnem območju pa pazi na core pa okrepit je treba everzorje … Dotika se jih s profesionalnimi, komaj zaznavnimi dotiki daleč od erogenih con, one pa ob vsakem dotiku vzdrhtijo kot hrastov list v poznojesenskem vetrcu. Doma ne pozabijo navdušeno razložiti, da jih je Davor pohvalil. In da jim je bolj všeč kot Emil. Zato, ker si vzame več časa. Tudi Marta ga je pohvalila.

Ampak vseeno se slej ko prej naveličajo, ker v vadbi v resnici ne uživajo, ampak se rekreirajo iz instrumentalnih vzgibov, ali pa ugotovijo, da je imel Davor v resnici nečedne namene, ki jih je morda celo udejanjil, potem pa vadba ni bila več isto. Zato si strokovnjaki kar naprej izmišljujejo nove načine vadbe.

Pri tem je skoraj neverjetno, da jih izumljajo celo hitreje kot se jih ženske naveličajo.

Prejšnja objava Naslednja objava

6 komentarjev

 • Odgovori darja 23. 9. 2015 at 19:31

  O teh ‘vibracijah’ se ne govori, razen v seksu. Vau!
  Obstojajo pa že desetletja, predvsem za hendikepirane.

 • Odgovori Riki 23. 9. 2015 at 23:53

  “ki s frekvenco 25 do 50 hercev na minuto !
  ===================

  Herc oz Hz je enota za število ciklusov na sekundo:
  50 Hz pomeni torej 50 ciklusov na sekundo.
  Npr. izmenični električni tok (220V/50Hz)

 • Odgovori Matej Zalar 23. 9. 2015 at 23:55

  Oh, seveda so cikli na sekundo. Kot slab fizik sem šel celo preverit 🙂

  Hvala – pobrisano.

 • Odgovori Riki 24. 9. 2015 at 0:10

  Ni za kaj!
  Nisem prepričan, da so vibracijske metode nekaj novega. Namreč bral sem o neki raziskavi, ki se je vršila lansko leto. Ena skupina je vsak dan kolesarila, druga skupina pa je poleg kolesarjenja še stala na vibracijski plošči vsak dan po 15 minut. Prva skupina je bolj izgubljala na kostni masi kot druga.
  Ugotovili so namreč, da profesionalni kolesarji izgubljajo kostno maso in so glede tega celo na slabšem kot nešportniki. Posledica zaradi neobremenjevanja kosti pri dolgournem vsakodnevnem sedenju na kolesu.

 • Odgovori katarina 24. 9. 2015 at 18:12

  vibracij se ni za branit, ampak nisem ziher v čem je tole blazno koristno…kar se pa tiče vadbe, jaz rabim sprostitev frustracij, kar tale vibracija sigurno ni. Treba je kvihte premetavat okol, drugače ni nč, najrajši s trenerjem, ne zaradi pecanja, ampak predvsem zaradi pravilne vadbe in drže, ker me moj križ grdo kaznuje za vsako najmanjšo napako 🙁

 • Odgovori Matej Zalar 25. 9. 2015 at 10:01

  @Riki: Da vibracije vplivajo na izboljšanje zmogljivosti, se sliši logino, ker se jim mora telo pač prilagoditi. Teorija o kolesarjih z nizko kostno maso me pa nekoliko bega. Res je sicer, da svoj delovnik v dobršni meri presedijo, ampak to velja praktično za vsakogar, ki dela za računalnikom – in ki se popoldne ne rekreira. Bolj se bojim, da je majhna kostna masa posledica nezdravih prehranskih praks 🙂 Je pa seveda res, da so včasih kolesarji preveč zanemarjali druge vidike vadbe in so praktično samo kolesarili, kar pa tudi ni zdravo.

  @Katarina: Dobre vibracije so super, seveda. Bat se je pa treba vsakogar, ki obljublja čudeže v desetih minutah. Torej se zgodi kaj? Dve minuti delam počepe na vibracijski deski in naslednji dan imam musklfiber kot da sem jih delal 12 minut? OK, super, prihranim pri času, ker mi jih ni treba delat več kot 20 sekund, ampak tako preprosto to vseeno ne gre.

 • Komentiraj