Vojska za vse

Suverena država, ki ne zna ali noče imeti svoje vojske, si po mojem niti ne zasluži biti država. Vem, da obstajajo izjeme kot je Islandija, ki nima svoje vojske, a izjeme so izjeme zato, ker so izjeme. Če bi vsi postali izjeme, vojska sploh ne bi bilo več. Vendar dvomim, da bi lahko odsihmal živeli v miru.

Ko je vojna, je vojna za vse. Razen za Slovence.

Od zadnje vojne na suverenem slovenskem ozemlju je minilo manj kot trideset let in že je postala nebodijetreba. Predraga je in poleg tega še preveč … no, militantna. Spomnim se, da je vrhovni poveljnik pred leti ugotovil, da je vojska dobro usposobljena za delovanje v miru, ne pa tudi v vojni. Enako je pokazala tudi neka vojaška vaja.

Zanimivo, za delovanje v miru sem precej dobro usposobljen tudi jaz, slabše pa bi se verjetno odrezal v vojnih razmerah, sploh zato, ker nisem bil nikoli v vojski, z orožjem pa imam štiri izkušnje. Dvakrat sem v tarčo streljal s pištolo in dvakrat sem vanjo metal sekiro.

Glede na Pahorjeve ugotovitve tako ni nenavadno, da je vrh države slovenske vojake z misije v Iraku odpoklical, evakuiral, relociral, rotiral (…) takoj, ko so na vojaško bazo padle prve bombe in to kljub temu, da sploh ni bilo resne vojne.

No one left behind

Mednarodna skupnost zaradi sramotnega umika verjetno privzdiguje obrvi, meni pa je najbolj žal za vojake. Vrhovni poveljnik Slovenske vojske, ki ga je izvolilo ljudstvo, svojo funkcijo ob prvi priložnosti izkoristi za osebni piar. Četudi zanemarimo incident z zahtevo, naj njegova tajnica posname filmček, je bilo boleče gledati, kako fajn se mu je zdelo, da v vojnih razmerah, z obrambnim ministrom na svoji desni in načelnico generalštaba na desni rešuje krizo … ki je sploh ni bilo.

V vojski naj bi veljalo, da nikogar ne pusti za seboj, kar je najbrž ključnega pomena za to, da je vojak pripravljen nositi glavo naprodaj. Ko tvega, da bo stopil na mino in ostal brez nog, ve, da ga kolegi ne bodo pustili na bojišču umreti. No one left behind. Razen, ko imate opraviti s Slovenci.

Dobri ljudje, mir je v vaših rokah

Normalne vojske, ki bi bila ljudem v ponos, si niti ne zaslužimo niti je očitno nismo sposobni imeti. Ko se pojavi kolikor toliko resna in realna rešitev, to je uvedba naborništva, nastane cirkus samo zato, ker si je to spomnil napačni pajac.

Protiargumenti so se zdeli bizarni, razen če sprejmemo, da nam ni pomoči in da je smiselno pasivno upati na najboljše in v skrajni sili organizirati gverilo. Dotlej pa lahko mir vzdržujemo z nabijanjem o strpnosti, zaračunavanjem vrečk, ukinitvijo pisoarjev in podobnimi akcijami za boljši svet. Naj vlada vtis, da je vse v redu. Ker se trudimo. Ali se vsaj delamo, da se trudimo. In ob tem žugamo s kazalci vsem, ki imajo manj miroljubne težnje.

Poznam rešitev

Nisem prepričan, da bi obvezna vojaščina bistveno vplivala na prebujenje narodnega ponosa ali celo na spoštovanje države, kaj šele na to, da bi fantje spet postali moški. Dvomim pa, da bi naborniška vojska škodila. Argument, da je za vojsko škoda časa, je popolnoma neresen glede na to, da se pomembnemu deležu študentov ne zdi izguba časa kelnarjenje za štiri evre na uro.

Verjetno nihče ne gre v svojih najboljših letih vojsko s posebnim veseljem in tudi jaz sem bil vesel ukinitve naborniške vojske, kar se je zgodilo približno takrat, ko bi sicer v oklepne enote vpoklicali mojo malenkost. Zdaj mi je malo žal, da sem to priložnost zamudil, čeprav sem imel časa na pretek.

Zato sem dobil zadnjič odlično zamisel, kako po eni strani rešiti slovenski obrambni sistem in po drugi spodbuditi študente k resnemu študiju. Po mojem predlogu bi v vojsko kot nabornike vpoklicali vse, ki med študijem padejo ali pavzirajo, in so tako ali tako družbi samo v breme. Razen, če mislimo, da so študentje-natakarji za to državo pomembnejši kot študentje-vojaki.

Vzgojni moment? Kdor ne študira, naj ne bluzi.

Tako pade argument, da je za vojsko mlademu človeku škoda časa. Če ima čas bluziti med študijem, ga bo imel tudi za vojaščino, seveda s prostim izhodom iz kasarne v izpitnem obdobju.

Seveda bi v duhu enakosti čast služiti domovini po enakem principu pripadla tudi dekletom. Če naj bi z vojsko iz razvajenih fantov naredili može, ne vidim nobenega razloga za to, da ne bi z enakim drilom iz razvajenih deklet napravili ženske. Danes nam namreč manjka enih in drugih.

Predvsem pa manjka vojakov_inj.

Prejšnja objava Naslednja objava

17 komentarjev

 • Odgovori Silvo Koželj 28. 1. 2020 at 21:19

  Če nej ,še vojska ne vzame.Pravjo

 • Odgovori Rok 28. 1. 2020 at 23:59

  Zdaj se kelnari za 4,6€. So dvignl minimalca. 😉

  Bolj me skrbi s kje bi se denar našu. Sej pa še za redno vojsko nimajo denarja za spodobno opremo. Kaj šele za tisoče nabornikov. Mislim sej denarja je dosti, sam vzeli bi ga spet na napačnem koncu.

 • Odgovori Stane Debevec 29. 1. 2020 at 8:41

  Dobro jutro.

  Ne razumem argumenta, da ni denarja za naborniško vojsko. Kako to da je bil denar v SFRJ? Pa še toliko ga je bilo, da smo razvijali in izdelovali lastna letala in orožje.
  Mislim da kot običajno ni problem v vojakih, ampak na vrhu – države in vojske.

  Pozdrav Stane.

  • Odgovori Danijel 29. 1. 2020 at 19:39

   kje bi se našel denar? vzameš sredstva nepotrebnim študijskim programom. Kdor nima za samoplačniški vpis na študij filozofije, lahko gre na brezplačni program deficitarne metalurgije. Če mu to ne sede, lahko gre delat al pa v vojsko. S tem se morda tudi zmanjša število prejemnikov ostalih socialnih transferjev.
   Še kar se pa ne morem otresti občutka, da naborniška vojska ni kos modernim načinom vojskovanja? Najbrž se računa na to, da jih bo posledično več ostalo v profesionalni vojski.

 • Odgovori Matej Zalar 29. 1. 2020 at 10:33

  Seveda ni denarja. Denarja ni za nič.

 • Odgovori Boki 29. 1. 2020 at 12:30

  Prelepo je vsem, zivimo v najbolj mirnih casih v celotni zgodovini, ze dolgo ni bilo nobene vojne na nasih tleh. Obenem pa vsi pozabljajo, da smo si v zgodovini delno tudi sami izpriborili svobodo, pa naj si bo z organiziranimi enotami ali gverilo. Na koncu niti ni tako pomembno kako, tudi gverila bo delovala bolje, ce bodo bodoci gverilci ze pred tem kdaj slisali kaj o vojaski taktiki in rokovali z orozjem…ali vsaj nekaj mesecev sli cez neko solanje, kjer bodo morali spostovati ukaze in se obnasati odgovorno.

  Seveda je jasno, da v resni vojni sami ne moremo premagati nikogar. S pomocjo drugih pa lahko. Ce bomo cakali na americane, da se bodo iz severa Francije v mesecih ali letu dni prebili v Slovenijo, bo vsega hitro konec , ampak ne nam v prid.

  Ampak tega naroda res ne razumem. NATA nocemo, rusom se j*** za nas pa ce se sleherni slovenec, ponosni rusofil, se tako prepricuje, da se jim ne, primerjave s Svico ali Avstrijo pa tudi ne pijejo vode…resda so nevtralni ampak imajo pa vojsko in verjetno ne kar neke larifari. Dobro, ostaneta nam Islandija in Kostarika.

  • Odgovori Disguy 29. 1. 2020 at 21:31

   Švicarji so nevtralni, ampak imajo tako profesionalno vojsko, da se lahko dosti držav skrije pred njimi. Če se ne motim imajo tudi vsi rezervisti pri sebi doma neko avtomatsko orožje in kakih 500 nabojev, kar naj bi zadoščalo v primeru nenadnega izbruha vojne.

   • Odgovori Tomaz Z. 1. 2. 2020 at 2:11

    Ne samo, da imajo vsi doma sluzbeno pusko in zapecatno skatlo nabojev, kar je zakonska obveza (in se preverja enkrat letno), prav tako so zakonsko obvezani enkrat letno udeleziti se strelskih vaj.

 • Odgovori Simona 29. 1. 2020 at 18:50

  Tako pravim tudi jaz! Ponovna uvedba služenja vojaškega roka bi z vso disciplino in nesmiselnimi rutinskimi opravili prej koristila kot škodila marsikateremu mladcu, mladenki ali malo manj mladim. Alternativno pa morda kakšna podobna institucija semi – odprtega tipa kot nekakšen liberalen samostan kjer bi vstajali zgodaj, lomili hrbte z motiko in lopato, preživljali tehnološko abstinenčno krizo ter naštevali človeške pravice, ki so jim kratene. Delam namreč z delinkventno mladino (ter njihovimi starši!). Dodatne razlage za moj argument, upam, niso potrebne.

 • Odgovori Disguy 29. 1. 2020 at 21:37

  Morda pa bo kdo v parlamentu predlagal, da rešimo problem pomanjkanja sredstev in osebja s stvaritvijo pomožnega vojaškega sestava, ki bi ga tvorili pripadnik balkanske mafije in vsem dobro znani ”nabiralci bakra” . Itak imajo oni ta hip orožja vsak toliko kot ga premore vojska, plus izkušenj z uporabo jim tudi ziher ne manjka.

 • Odgovori NatasaPr 30. 1. 2020 at 7:35

  No, jaz sem tudi za to, ampak seveda ne, da se v nabor vključi samo mladino, ampak tudi tiste, ki na naboru še niste/nismo bili. Ker ste/smo le že malo v letih, bi jaz podprla tudi predlog (sem ga nekje po Twitterju zasledila), da se v okvir civilnega služenja vključi tudi oskrba starostnikov (za zaposlene mogoče vikend varianta) in s tem poskrbimo še za en deficit za katerega naši politiki kar ne najdejo ustrezne rešitve.
  Tista farsa z nočno konferenco je pa seveda znak, da nekaterim močno primanjkuje pozornosti in so pač sledili vzgledu ameriških predsednikov, ki sprejemajo kar precej bolj resne odločitve od tega ali bodo poklicali 6 vojakov nazaj ali ne. Se pa po kuloarjih govori, da vojaki niso bili prav zadovoljni s to odločitvijo, navsezadnje za misijo prejemajo kar konkreten dodatek, pa da smo bili zaradi te odločitve fajn kregani od tistih, ki dejansko komandirajo naše odgovorne 🙂

 • Odgovori kekec 30. 1. 2020 at 9:40

  Študent, ki bluzi, stane več če ga daš v vojsko, kot če kelnari ali je doma na zizi. Tako da, računica se ti tukaj ne izide ravno.

  Vojske kot je bila v zadnjih letih pred ukinitvijo naborništva, ko je vsak nabornik iz nje prišel kot pitan pujs, ne rabi nihče.

 • Odgovori Rado 3. 2. 2020 at 9:49

  “Od zadnje vojne na suverenem slovenskem ozemlju je minilo manj kot trideset let”

  Da je bila vojna v Sloveniji leta leta 1991, je izmišljotina slovenskih propagandistov. Po normativih Združenih narodov spadajo takšni incidenti v kategorijo “oboroženih spopadov”. Da bi vojna bila vojna, mora dosegati vsaj en “normativ”. Biti mora več kot 1000 žrtev ali trajati mora daljši čas ali mora biti velika materialna škoda.

  Nobenega od teh normativa slovenski spopadi niso dosegli.

  • Odgovori Boki 4. 2. 2020 at 16:43

   Ko se slovenec zapici v detajle….boh te nima rd…

 • Odgovori Matej Zalar 4. 2. 2020 at 16:51

  Tistemu, ki umre pod streli agresorja, ki deluje v okviru sovražne vojske, je verjetno vseeno ali je bil edina žrtev ali jih je bilo še 1000.

 • Odgovori Rado 4. 2. 2020 at 19:07

  Mrtvi seveda ničesar ne čutijo, zato trditev, da jim je vseeno ne drži. A moj “point” ni bil na tem, ampak na propagandistični uporabi termina vojna.

  Težko je reći agresor nekomu, ki je imel kasarne po vsej Sloveniji že vsaj 45 let prej.
  Slovenija je bila mednarodno priznana šele januarja 1992. Takrat pa JLA ni več napadala Slovenije.

 • Odgovori Jazsembog 8. 2. 2020 at 10:27

  Naši so odreagirali kot navadne riti, skupaj z ostalo Evropo Čeprav kakšne pretirane škode ni. Ker naše noben resno ne vzame.
  Je pa največja rit, francoska, njihov predsednik, ki izreče da je svet manj varen. Ker so ubili terorista, islamskega skrajneža. Ko so ubili terorista, sem si dal na FB profil ameriško zastavo. Živel sem v tretjem svetu, govorim tekoče kitajsko. Ti ljudje spoštujejo samo moč.

 • Komentiraj