www.landzeit-nateg.at

Težko izrazim gnev, ki se me poloti na avtocestnih počivališčih. Enega najbolj nagnusnih sva zadnjič videla v Belgiji, kar sem glede na sloves te države tudi pričakoval. Čedalje bolj svinjska so tudi slovenska, ki so, čeprav že takrat premajhna, še pred nekaj leti veljala za zgledno urejena,.

Nagnusno je, da mora človek, potem, ko je plačal petdeset ali sto evrov za rezervoar goriva, plačat celo za scanje. Po dolgem času sem pred nekaj tedni po Nemčiji spet potoval z avtomobilom in ugotovil, da se je Sanifair podražil. Po novem za scanje plačate 70 centov, a z vavčerjem lahko v trgovini unovčite samo pol evra – dvajset centov pa pripade Sanifairu. Podoben sistem so si izmislili tudi drugod. Zadnjič sem to opazil tudi na bencinskem servisu na Jesenicah – sekreta najprej ne najdeš, potem se moraš v avto vrnit po 50 centov, navsezadnje ti pa prepovedo umivanje nog.

Še prej sem za lulanje pol evra plačal tudi na počivališču pri Bischofshofnu, na kavo pa smo šli v Landzeit zraven bencinske črpalke. Ne razumem, kako smo bili lahko tako neumni. Tovrstnim obratom se skušam ognit v širokem loku in če sem lačen, na avtocesti vedno iščem Burger King ali McDonald’s, saj je hrana cenejša, kakovost pa je po mojem celo na strani Američanov. Zato se v Landzeitu težko znajdem in nekaj časa je trajalo do ugotovitve, da gre za klasično samopostrežno zgodbo. Naročiš, zložiš na pladenj, plačaš, odneseš in izpljuneš.

Naročil sem espreso, dve kavi z mlekom in kapučino. Na blagajni se je izpisalo 7,60. To me je nekoliko presenetilo, poceni, sem si mislil. Ampak deklica v narodni noši ni nehala tipkat in cena je narasla na še bolj presenetljivih 14,50 evrov. V redu, Evropa pač.

Ampak dokončno mi je pokrovko dvignila ugotovitev, da sem namesto kave z mlekom (naročil sem Kaffee mit Milch) dobil jebeni latte machiato, kapučinu rečejo grosser Brauner, espresu pa kleiner Brauner. In vse je bilo ogabno. Mislim, resnično ogabno, česa takega v Ljubljani ne postrežejo niti v najslabših pajzlih in še zdaj mi je žal, da svinjarije nisem preprosto odnesel nazaj, ampak sem jo po prvem požirku preprosto pustil na pladnju.

Vem, da v Avstriji – obstajajo izjeme – namesto kave strežejo svinjarijo, ampak česa takega pa nisem doživel še nikoli. Težko razumem, da so kultivirani ljudje pripravljeni piti drisko, hkrati pa je to znak, kako zelo zaostala je Slovenija. Pri nas jamramo, če dobra kava stane poldrugi evro, petdeset kilometrov severno pa za ogabno brozgo plačujejo dvakrat ali trikrat več in se jim zdi to čisto normalno.

Pa samo nekaj dvatisočakov je vmes.  

Prejšnja objava Naslednja objava

28 komentarjev

 • Odgovori Seamus 25. 7. 2014 at 19:58

  Podobno je tudi pri tisti postojanki proti Dunaju. Ogabno, ogabno, ogabno. cena pa cca ista. In res mi ni jasno zakaj smo se tam ustavili, čeprav smo vedeli kaj nas čaka.

 • Odgovori Zlobni 25. 7. 2014 at 20:53

  Lulaj čepe, pa boš imel suhe noge 🙁

 • Odgovori P. J. 25. 7. 2014 at 22:06

  Za DE sicer velja, da je “dobra” kava na Shell-ovih BS (notri, na avtomatu – Dalmayer). Tudi sicer doma kupujemo to “znamko”. Glede stranisc pa je ponavadi bolje uporabljati manjse “Rasthoff”-e, kakor BS.

 • Odgovori Kalimero 26. 7. 2014 at 9:54

  Prav smešno je, ko se zagovorniki liberalnega kapitalizma začnete kot kakšni “demokratični socialisti” pritoževati čez ponudnike blaga in storitev, ki naj bi vas po vašem izigravali, ker vam česa ne nudijo zastonj ali po nižjih cenah od pričakovanih. Zakaj v takih primeri pozabljate na svoje običajne parole, da je vse stvar ponudbe in povpraševanja, da je prosti trg učinkovit in pravičen, ker vsebuje polno informirane potrošnike, ki se lahko pogajajo za ceno s ponudniki in kako je vsaka odločitev svobodna, ker na trgu nihče nikogar v nič ne sili?

 • Odgovori xenabojevnica 26. 7. 2014 at 10:28

  Tudi mene je 50 centov za stranišče in rampa presenetilo lani na Petrolu Čatež. F**** rampa za scanje na domači pumpi!

 • Odgovori zmago1 26. 7. 2014 at 22:46

  ima pa Petrol vsaj kavo vrhunsko iz saeco avtomata po 1 eur….oz 1,5 na avtocesti.

 • Odgovori darja 27. 7. 2014 at 1:31

  Je pa neki – nikjer v Avstriji ne boste videli debelega človeka!
  Nobenih zamaščencev, ki uživajo v hrani in pijači – jih ni!

  V top restavraciji (res top) si naročim wiener schnitzel. Na krožniku sem dobila kr neki – ene prepečene drobtine, mesa pa toliko, kot da bi en spohal papirnati servetek!
  Priloga brusnice – pa ne take, kot pri nas. Ga ni cukra, kislce tok pekoče! Samo kanček si dal v usta in ti je nehote zategnilo ksiht v najbolj groteskno masko. Smo se kar mal čudn gledal z drugimi.
  Vsaj ene par pomfrijev je bilo (ko bobi palčke), da sem to glodala pol ure in komaj dočakala, da gremo!

 • Odgovori darja 27. 7. 2014 at 1:35

  @ zlobni – si me/nas pa res nasmejal! In to, da se nasmeješ do solz, je zame top dan.

 • Odgovori Matej Zalar 27. 7. 2014 at 19:52

  @darja: Dunajski zrezek mora biti čim bolj tanek.

  @zmago1: Slišal sem, da se je tudi ta kava malo pokvarila in menda tudi podražila. Kakorkoli, jaz sem začel s kavo malo komplicirat, zato mi niti Petrolova ni bohvekako všeč – je pa čisto prijetno jutranje poživilo preden greš v hribe, če že nimaš s seboj spodaj omenjene Bune Cold Brew 🙂

  @xenabojevnica: Jaz rampo razumem kot prepreko za Romune v belih kombijih, ki si jih seveda nihče ne želi na sekretih. Oni (pa tudi kakšen Slovenec) potem sicer sčijejo in serjejo med kontejnerji, ampak to ni težava najemnika gostinskega obrata oziroma pumpe, temveč težava Darsa, ki upravlja s prostorom samim.

  @Kalimero: Seveda ima vsak možnost izbire, to je lepota prostega trga – da mi nečesa ni treba kupiti. Če se nategnem, je pa seveda normalno, da bom pizdil. Tvoj problem nio v tem, da dejansko verjameš v socializem, ki je še povsod propadel, tam, kjer še ni, so pa ljudje lačni in zatirani, kurbarije pa je več kot na kateremkoli prostem trgu. Tvoj problem je v tem, da si neumen.

  @P.J.: V tistih penzionih se pa že od malega počutim trapasto 🙂 Nas je foter vedno vlekel v Eisentratten, mislim, da je to malo pred Katschbergom. Je pa res, da se tam iz kupcev ne delajo norca.

  @Zlobni: Kot je povedal dobri prijatelj: kako zelo šprica, veš šele takrat, ko oblečeš kratke hlače 😉

  @Seamus: To je fora klinčevih avtocestnih postajališč (in letališč). Kaj pa boš drugega naredil? Zapeljal z avtoceste in iskal najbližjo vaško kafeterijo (kjer je kakovost prav tako vprašljiva). Boš s Charles de Gaulla na hitro skočil v center Pariza? Pač greš na pumpo, plačaš 20 centov za scanje, 50 jih pa zatavžaš za zanič kofe, ki sicer stane 3,80 evra 🙂 In potem te v Nemčiji vprašajo, če boš kapučino s smetano.

  Sem pa našel dobro alternativo, reče se ji Buna Cold Brew, link imaš pa spodaj. Ena doza zaleže za dve kavi, kava je prva klasa, pa še črnci zaslužijo pošteno. Tole rukneš na pol poti v družbi Romunov, ki bašejo sendviče, kar iz flaše, in se smeješ v brk šalabajzerjem, ki pijejo svinjarijo.

 • Odgovori Kalimero 28. 7. 2014 at 6:46

  @Matej Zalar “Seveda ima vsak možnost izbire, to je lepota prostega trga – da mi nečesa ni treba kupiti. Če se nategnem, je pa seveda normalno, da bom pizdil.”

  Ja, tako naj bi bilo v svobodi. Ti pa si na tisti pumpi moral plačati zanič kavo, kakršne si nisi želel. To je pa že tržna diktatura, v kateri ima prodajalec vedno prav. Na koncu si pa še prepričan, da si se nategnil sam, ne pa, da te je okoli prinesel ponudnik, ki ti je prodal sranje. Takole potrošnike zmanipulira ta cinični sistem komercialnega stalinizma, ki se skriva pod ogrinjalom navideznega prostega trga.

 • Odgovori Natasa 28. 7. 2014 at 12:33

  Kava na teh postajaliscih je (relativno) slaba, ker se stanca na kavnih avtomatih, ki po mojem znanju ne proizvajajo kave, ampak nek kavi podoben napitek, ki je nekaterim celo vsec. Ravno ta vikend sem si eno taksno na avtrijski strani tudi sama privoscila in medtem ko me je kelnarca stregla je se kasirala mojemu predhodniku, pripravljala mojo kavo in ze sprasevala naslednjega kaj bo. Ko sem odhajala sem bila se najbolj zadovoljna nad cistim wc-jem z rampo za 0,50 EUR.

 • Odgovori darja 28. 7. 2014 at 18:17

  Chef – res sem šla študirat in res piše, da mora bit dunajc čimtanjši. Ojoj, le zakaj so tako zasloveli?

  Jaz prisegam na naše slastne zrezke po dunajsko:-)

 • Odgovori Janč 28. 7. 2014 at 18:33

  50,00 EUR za kilo mlete kave?

  In temu rečejo pravična trgovina?

 • Odgovori Seamus 28. 7. 2014 at 21:44

  @Janč – saj zato pa potem obstajajo zgoraj omenjena postajališča, ki ti servirajo brozgo. In nekaterim je to celo všeč.
  Ali pa recimo takole – Barcafe je baje tudi super kava al pa Hoferjeva (vse pod 10€). Illy pa je že rahlo dražja – tam od 30€ naprej za kilo, sam tista je pa res dobra.

  Sam sicer ne pijem kave (tako, da težko komentiram kolk je to dobra kava za to ceno), je pa podobna štorija pri viskijih – tist k pije viski iz Špara mu je že Ballantine's top šit, da ne omenjam Red Label za 20€. Kaj pa porečeš glede viskija za 40-50€ (recimo Lagavulin) ali pa kaj bolj divjega za 100€? itd?

  Zato pa potem ne moreš pričakovati nobene spremembe v našem sistemu / okolju, če se vsak zgraža nad kilo svinjine (viskija / kave / karkoli že), ki stane več kot 4€/kg. Sam kupujem meso za 7€/kg – pomeni da je kotlet skoraj X2, pa se mi to ne zdi nič posebnega, ker mi je enostavno jasno, da za 4€/kg ne morem dobit mesa, ki je zraslo naravno.

 • Odgovori Seamus 28. 7. 2014 at 21:50

  Na, sm že zahebal – Lagavulin je omenjena cena za 0,7l, torej je 1l 70€, pri nas pa še več. Za 40/50€ dobiš kakšen 10letni Laphroaig al pa Glenmorangie.

 • Odgovori Janč 28. 7. 2014 at 23:13

  @Seamus Illy tudi sam kupujem, nisem se pa ravno zavedal, da znese 30€+ na kilo. Da je kvaliteten, se strinjam, ali pa je tudi vreden tega denarja, pa si še nisem povsem na čistem 🙂

  Ne moreš pa primerjati whiskeya (končni izdelek) s praženo kavo (polizdelek).

  Če je Buna boljši kot Illy, potem nimam nič proti. Samo malo dvomim. Najprej zato, ker za Illyjem stoji dolga tradicija kvalitete in znanja. Predvsem pa zato, ker je cena očitno postavljena arbitrarno – okroglih 5 EUR za vse Buna izdelke.

  Ampak treba bo poskusiti, vse drugo je ugibanje.

 • Odgovori Matej Zalar 29. 7. 2014 at 1:37

  Ne morem verjet, da še vedno obstajajo DEBILI (poudarjam, DEBILI – s tem mislim Janča ipd. skrajno omejene cepce), ki ne razumejo, da je njihova dobrobit (poceni – a kakovostna – kava z drugega konca sveta – ali poceni superge in kavbojke) posledica izkoriščanja cenene delovne sile brez vsakršnih pravic, ki, se vam, kretenom, zdi nekaj popolnega normalnega.

  Mar je res mogoče, da obstajajo omejenci, ki ne razumejo, da je nizka cena kave posledica izkoriščanja cenene delovne sile (na primer otrok), je mar res mogoče, da obstajate debiloidi, k ne razumete vaše sreče, da ste se rodili v konec sveta, kjer se lahko zanašate na gospodarsko rast na račun revežev?

  Mar, kreten, misliš, da je obiranje zrn kave in tovorjenje na drugi konec sveta tako poceni, da boš za sedem do deset gramov kave + transport + davek + svašta -(stroški gostinca, na primer najem prostora, strošek za vodo, 4 do 5 evrov za študentko) . – plačal nekaj deset centov?

  Oprostite.

  Ampak.

  Ob takšnih preprostežih mi gre na kozlanje.

  Prosim, vklopite razu, kolikor vam ga je v stoletjih kolonialističnega mišljenja sploh še ostalo.

 • Odgovori azra 29. 7. 2014 at 13:24

  To pri Janču pa sem že jaz nameravala komentirati, pa me je Matej prehitel. In sicer komentar : kila kave 50 eur.
  Kje pa so vsi ostali stroški? Voda, elektrika, postrežba-natakar, čistilka, najemnina, računovodstvo, davki itd.

 • Odgovori Janč 29. 7. 2014 at 14:51

  @Azra: Najbrž mojega komentarja nisi dobro prebrala, saj govorim o 50€ za kg pražene mlete kave (polizdelka), ti pa o postrežbi pripravljene kave (napitka).

  @Chef: Sicer sem pričakoval reakcijo (sploh glede na tvoj zadnji mizogini zapis – izgleda, da si malo nataknjen te dni), ampak tako radikalne pač ne.

  Ne vem, ali imaš trenutno kakšno novo maoistično orientirano bejbo, ali si ravno sveže včlanjen v stranko za Mesecem, brez dvoma pa gre pri tem komentarju za močno projekcijo lastne ekološko-socialne slabe vesti na nekoga drugega.

  Preberi si kakšnega od naslednjih komentarjev, pa ti bo hitro jasno, kakšne tokrat klatiš, in kako si sam tokrat na strani podpornikov striženja ovac:

  http://www.katmmiller.com/2011/05/fair-trade-coffee-is-a-ruse/

  http://www.fastcompany.com/1706189/why-illycaffe-doesnt-sell-fair-trade-coffee

  http://maisonneuve.org/article/2005/09/9/how-fair-fair-trade/

  http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2007/may/26/isfairtradefairenough

  http://www.dissentmagazine.org/article/hijacked-organic-limited-local-faulty-fair-trade

  http://freeliberal.com/archives/001645.php

  Rezime:

  Fair trade is not fair at all. It's a scam to “steal” money from rich hipsters.

 • Odgovori Seamus 29. 7. 2014 at 16:08

  @janč – zakaj ne moreš primerjati? Res je, da je pražena kava suha, brez vode, narejena pa nekaj drugega. Samo cena kave določa zrno, cena viskija pa flaša viskija. Vsak ima svojo ceno. Saj tudi meso primerjam polizdelek – sveže meso, ne pečeno.
  Tudi viski je na koncu koncov potrebno postreči prav.
  Kar se mene tiče, je zadeva primerljiva, s tem da je viski veliko dražji – za eno dozo viskija (0,5dcl) porabim ene 3-4€+ za kavo pa sigurno manj. torej je kava še relativno poceni, ker tudi en zrezek stane 3-4€.

 • Odgovori azra 29. 7. 2014 at 17:50

  Janč, se opravičujem.

 • Odgovori Janč 29. 7. 2014 at 19:40

  @Seamus: Iz istega razloga, kot ni primerno primerjati žaganega lesa s pohištvom. Če pogledaš postopek pridelave whiskyja in postopek pridelave kave, boš videl, da bi bilo kavo primerneje primerjati s sladom, iz katerega proizvajajo whisky.

 • Odgovori Simon 2. 8. 2014 at 22:55

  Najprej okrog liberalnega kapitalizma: tudi sam ga zagovarjam, to kar pa se gredo v avstriji, nemčiji. italiji in ostali evropi, v oštarijah, avtocestnih postjališčih,… pa veze nima z liberalnim kapitalizmom ampak je navadno nategovanje? A zakaj?

  Liberalni kapitalizem pomeni: cena je znana, kaj boš za njo dobil tudi, potem pa vzemi ali pusti.

  Kaj pa se dogaja v nam tako ljubih zahodnih državah: cenikov nikjer, računov vsaj v Nemčiji in Avstriji tudi ne, torej ti lahko računa kolikor hoče, rečeš da bi vodo pa ti prinese mineralko in ti jo krepko zaračuna, podatkne ti kak dodatek in ga zaračuna, v italiji pa si še kar sam vzame naptnino (t.i. servizio) čeprav mu je glede na njegovo nonšalantnost in počasno postrežbo niti pod razno ne bi dal (pa jo, če se le da zaokrožiti račun ponavadi dam ali pa pustim kaj kovancev na mizi).

  Oprosti @Kalimero, sem zagovornik liberalizma ampak to kar sem zgoraj naštel je daleč od njega, to je kriminal!

  Če je nekaj v Sloveniji dobrega so pa to čisti računi. V glavnem, so v oštarijah, restavracijah,… ceniki, račun dobiš vedno, nategujejo skoraj ne oz. redko. Le zakaj smo tako priljubljeni med tujci, zakaj turizem pri nas kljub krizi raste? Ker tujci šparajo in hodijo v cenejše države? Ker imamo pri nas neokrnjeno in neskomercializirano naravo?

  Ali pa med drugim tudi preprosto zato ker so pri nas tretirani kot ljudje, ne pa kot potujoče denarnice, ki jih je treba oropati na vsakem vogalu!

  Kapitalizem je tako naštiman da se poštenost splača, nepoštenost pa kruto vrača. Vsaj recimo zha italijanski turizem sem slišal, da se iz leta v leto manjšajo prihodki…. Kako je že pela Tereza? Sve se vrača, sve se plača!

 • Odgovori Simon 2. 8. 2014 at 23:07

  Sedaj pa še o moji izkušnji, seveda tudi negativni ,z Landzeitom. Res pa @chef, vedeti bi moral da je kava na avtocesti v avstriji svinjsko draga in preveriti cene.

  No jaz se enkrat ustavim v Landzeitu. Naredim si eno solato za 3.80 (najmanjša). Ke se usedem se mi prijazno prismeji tista v narodni noši in mi podtakne košarico s kruhom in potem da neko kartico s katero naj bi plačal. In pri blagajni mi kartico skenirajo in zaračunajo še 1.70 EUR za kruh. Res sem ga jedel a ga nisem naročil in plačal bi tudi če ga ne bi jedel (ker sem kartico dobil preden sem začek jesti). To sem ugotovil šele pozneje in ker pri meni, če me kdo nategne pač ni milosti, prijavil avstrijski policiji.

  Kaj so naredili nevem, nekaj pa so morali, ker sem čez en mesec ( s tem da sem se tudi na Landzeit pritožil takoj po prihodu domov) dobil dopis od samega gospoda Rosenbergerja (sicer tudi lastnika istoimenskih avtocestnih restavracij) opravičilo (oz. verjetno od njegove tajnice), da se mi za pomoto neznansko opravičujejo in bla bla bla ter da naj jim pošljem naslov da mi bodo poslali vavčer za 5 EUR, ki ga bom lahko vnovčil (verjetno spet kak nateg da bi moral še kaj kupiti zraven ali kaj podobnega). Sem se lepo zahvalil. Eden na sto se pritoži, temu pošljejo vavčer, od ostalih pa prigulfajo par sto evrov Pajade!

 • Odgovori Simon 2. 8. 2014 at 23:25

  Ko že omenjaš Belgijo pa še izkušnja iz tamkajšnjih sanitarij. Hočem se tuširati na počivališču pa mi ona gospa pravi da moram plačati še za sekret, ker je pred vsem skupaj postavljen avtomat (čeprav na sekret nisem šel). To je povedala zelo neprijazno, skoraj nadrla me je. Če bi bila prijazna se morda sploh pritožil ne bi.

  Ker kaj je naredila potem! Kupim žeton za tuš, ona pa pravi naj ji tisto za v avtomat dam kar dam na roko in me spustila notri mimo avtomata! Po prihodu ven sem videl da bi moral dobiti bon tako kot v Nemčiji, ki mi ga ni dala (fajn pride prav znanje francoščine) in jo prosim, no pa mi ga da (drugače ti ga da avtomat)!

  Baba torej tako v svoj žep mimo avtomata pobere lep kupček denarja, redko kateri verjetno prosi za bon (ne vem kako jih je lahko imela kar v žepu) pri tem pa ogoljufa Shell (njihova črpalka je bila) pa še državo za davek.

  Na začetku se brutalno spravi nate da te prestraši oz. da vedeti kdo je gazda in ravno zaradi takega odnosa sem se pritožil. Razumem da je valonija socialna regija, kjer so plače morda le nekoliko višje kot slovenske (a cene tudi), da ima po moji oceni tam plačo nekje okoli 700 – 800 EUR. A to ne opravičuje njene nesramnosti.

  Na Shellu so mi povedali da bodo perpovedali jemanje denarja na roke! Kako so ukrepali mi ni znano in me tudi ne zanima.

  Aja kar se tiče nemčije, avstrije pa tudi petroal ki je v slovenij začel s tem iavtomati. Skoraj na vsakem počivlišču je kak gozdiček, grmovje,… Če bi vsi tako delali bi brez skrbi odstranili tiste avtomate saj ne bi na počivališče zaradi neznosnega smradu niche več hodil!

 • Odgovori Janč 3. 8. 2014 at 21:02

  @Simon: Nemci ne bi bili Nemci, če ne bi hkrati z uvedbo pišarine uvedli tudi visoke kazni za divje pišanje na avtocesti.

  Namreč s tarifo 0,70 za malo potrebo se po anketi 1000 vprašanih ne strinja kar 80 % voznikov.

  Zato le poglej levo-desno, preden se spraviš k “povzročanju zgražanja”, saj te lahko zadene do 1.000,00 EUR kazni.

  Sicer če tega ne boš ravno počel zraven mize z obedujočo družino, je verjetneje, da boš plačal 100 EUR.

 • Odgovori Janč 3. 8. 2014 at 21:08

  Za pristaše brezplačnega pišanja:

  http://www.freepee.org/

  http://www.gratispinkeln.de/

 • Odgovori Simon 4. 8. 2014 at 20:04

  @janč: hvala za informacijo. Itak da paziš ko to počneš na črno ampak bom sedaj še bolj 😉

 • Komentiraj