Za totalitarizme, proti ZDA

Strinjam se, da je postavljanje obeležja na ograji ambasade ne samo drzna, ampak z vidika diplomacije tudi kritična poteza, kakršno si lahko privoščijo samo Američani ali Rusi. A po drugi strani mi je Mussomelijevo domnevno vmešavanje v slovenske notranje zadeve simpatično, tako kot izkrcanje zavezniških sil na obali Normandije, ko so se ZDA vmešale v evropsko politiko. Seveda so bili v ozadju višji ekonomski cilji, pa vendar – v Evropi so umirali sinovi ameriških mater, ki so posredno prispevali tudi k miru na našem območju. Ali pa mislite, da bi Slovenijo v resnici lahko osvobodile partizanske enote? Vsa čast borcem za gverilo, ampak, lepo vas no prosim …

Kot razumem, obeležje na ograji ameriškega veleposlaništva ni uperjeno v nič drugega kot v fašizem, nacizem in komunizem, torej v tri totalitarizme, ki so brez dvoma prinesli več gorja kakor dobrega. Fosili, ki niso sposobni niti racionalnega razmisleka, kaj šele sprave, seveda ne razumejo, da je normalnemu človeku, ki bi rad samo čim bolj udobno živel, malo mar za različne bolj ali manj izkrivljene interpretacije zgodovinskih dogodkov. Utopično je pričakovati, da se bodo fosili in njihovi sinovi ter vnuki kdaj spravili. Ne da se spravijo, fašisti, nacisti in komunisti morajo čim prej umreti.

O ZDA si lahko mislite kar hočete, toda oni imajo nekaj, česar mi očitno še dolgo ne bomo sposobni, tako kot tega ne bodo sposobni v Tuniziji, Iranu, Egiptu, Iraku, Jemnu, Libanonu, Pakistanu in v Palestini ter podobnih državah, kjer imajo za slabo mnenje o ZDA dosti boljše razloge kot sta to preprosto obeležje in veleposlanik, ki misli s svojo glavo. Neverjetno je , kako zelo normalen izpade Mussomeli v primerjavi s Titom Turnškom, za katerega se zdi, da sploh nima treh čistih.

Da smo si na jasnem: če bi mene vprašali, ali sem s politiko ZDA in njenimi dejanji zadovoljen, bi se prav tako nagnil proti negativnemu polu. Ne mislim pa vreščat, da bi morali zamrzniti članstvo v zvezi NATO, češ, zaveznica se nima kaj vtikat v naše notranje zadeve. Kakšne notranje zadeve? Kako zelo tipično, da se politizira zgodovinske dogodke, ki v nobeni normalni državi nimajo nobene zveze s politiko. Kaj imajo nacizem, fašizem in komunizem s sedanjostjo? Bore malo! So samo opomin, kakšnih napak ne smemo več početi. In spominska obeležja so pri tem kvečjemu v pomoč.

Mussomeliju lahko zamerim samo to, da je spet dvignil prah tam, kjer to ni treba. Toda po drugi strani smo mu lahko hvaležni za to, da je pokazal, kako zelo majhni smo v svoji državotvornosti.

Zdaj pa spijte požirek kokakole in na iPhone zadnje generacije napišite kakšen protiameriški tvit!

Prejšnja objava Naslednja objava

15 komentarjev

 • Odgovori Feri Naf 17. 4. 2014 at 18:29

  Da je tale ameriška gesta napačno interpretirana vidiš že samo po tem, kdo od politično aktivnih ljudi se je na dogodku prikazal. V glavnem so bili sdsovci, za katere vemo kam vlečejo. Na koncu bo njihov argument, da imajo celo Američane na svoji strani. Velik fail Mussomelija je to, da ni uspel kakega vidnega “partizana” tja pripeljat.

 • Odgovori Alojz 17. 4. 2014 at 21:36

  Mussomeli ni naredil nobenega faila. To je kvečjemu fail levice, ki se kaže v tem, da se ni sposobna distancirati od komunizma, ki je zlo.

  Tako bo pa desnica lahko to uporabila sebi v prid. Če bi bila tam tudi levica, tega ne bi mogla.

 • Odgovori Matej Zalar 17. 4. 2014 at 21:48

  Jaz sem prepričan, da je Mussomeli povabil levico in desnico. Je pa res, da se ta golazen na takih dogodkih noče pojaviti skupaj, ker potem pade kulturni boj in bomo ugotovili, da so razen zgodovinskega vprašanja pač podobno zahojeni.

  Vemo pa s katere strani so bebci, ki danes ustanavljajo stranke, pred nekaj meseci so pa po Ljubljani paradirali s titovko in majico z napisom “Mussomeli, go home”

 • Odgovori McFly 17. 4. 2014 at 22:09

  Eni postavljajo obeležje že 3 leta… https://t.co/hB0lF0WlgP eni ga pa pač postavijo in je.

 • Odgovori Aleph 17. 4. 2014 at 22:25

  Za zlo, ki ga kapitalizem povzroča po Aziji, Afriki in vedno bolj tudi v Evropi, na tej plošči verjetno ni bilo prostora?
  Sicer pa, jaz sem se rodil več kot 40 let po vojni in se nimam z nikomer kaj za spravljat. Če se pa fosili in hujskači nočejo spravit pa predlagam, da se dobijo v kakšni hosti in tam obnovijo dogajanje v letih 41-45 po katerem očitno tako hrepenijo. S pravimi metki, seveda. Verjamem, da bi bila to še najboljša “sprava”.
  In seveda, če so besedo komunizem Tito, Stalin in podobni zlorabili tako kot so jo, to še ne pomeni, da je komunizem zlo.

 • Odgovori Rado K. 17. 4. 2014 at 23:47

  “Jaz sem prepričan, da je Mussomeli povabil levico in desnico”.
  Tako Evropska resolucija o totalitarnosti, kot tudi Mussomelija gesta sta čista provokacija zoper evropsko socialno demokracijo in priklon neoliberalizmu. Žal mnogi ne vidite tega. . .

 • Odgovori Matej Zalar 18. 4. 2014 at 5:26

  @Rado: Prav imaš, vsi so proti nam: ZDA, Evropa … pa še neoliberalizem! Kje si zdaj našel neoliberalizem, mi ni jasno.

 • Odgovori Feri Naf 18. 4. 2014 at 6:56

  Jaz sem tudi prepričan, da je povabil oboje. Ampak če “organiziraš” spravo, se je treba malo bolj potrudit ali pa v primeru, da se ena stran ne odzove, pač odnehaš. Tole je potem žal izpadlo malo kot en pokroviteljski f*** you.
  Še na debilna palestinsko-izraelska pogajanje je Američanom vedno uspelo kakega Palestinca zraven dobit, da so ga lahko nategnili.
  V resnici bi za spravo rabil “športne” zmagovalce in “športne” poražence. Mi pa nimamo ne enih ne drugih.

 • Odgovori Kalimero 18. 4. 2014 at 7:03

  Upam, da bodo zgodovinarji enkrat sešteli tudi vse žrtve “demokratičnega” kapitalističnega imperializma od vojaških operacij osvajanja kolonij, zatiranja uporov v njih, žrtve prekupćevanja s sužnji, pa vse do današnjih neokrižarskih vojnih lomastenj po svetu. Samo za primerjavo, da vidimo, koliko “ta vzorne” države zaostajajo od totalitarističnih v intenzivnosti zločinov. Potem pa lahko postavijo še kakšno obeležje v spomin na te zgodbe.

 • Odgovori dadi 18. 4. 2014 at 7:56

  Bistvo je, da večini sploh ni jasno bistvo. Veliko lažje je spljuvat nekoga, ki ti je nastavil ogledalo, kot pa priznati, da je odsev resničen in ti ni všeč.
  Mene v bistvu ne briga, kakšen je ta Mussomeli in koga zastopa, meni se zdi veliko večji problem to, da nam mora tujec postaviti tablo, ki bi jo mogli sami najkasneje pol leta po osamosvojitvi.

 • Odgovori 1RTM 18. 4. 2014 at 9:20

  G. Mussomeli je jasno na TV-SLO povedal, da NI VABIL nobenega politika.

 • Odgovori Tana 18. 4. 2014 at 10:34

  Če in ko bomo smatrali Slovenci za potrebno, bomo na svoji zemlji sami postavili še kakšno tablo; itak pa jih je po mojem mnenju, že dovolj, če ne že preveč.

  Mussomeli pa naj takšne in podobne table postavlja tam v Ameriki.:)

 • Odgovori Matej Zalar 18. 4. 2014 at 21:40

  Glede na to, da očitno na odkritje table res ni povabil nikogar, je torej jasno, da je v tem političnem spopadu absolutno zmagala desnica, medtem ko se levica še vedno šlepa na preživete parole. Očitno levici ni jasno, da njihovim neumnostim kljub vsemu naseda čedalje manj ljudi.

 • Odgovori Riki 20. 4. 2014 at 3:46

  Mussomeli je jasno in glasno povedal, da ni povabil nikogar od politikov. Dodal je celo, da politikov sploh ni želel na otvoritvi napisa.

  »Nobenih politikov nisem povabil. Nisem si jih želel tam.«

  http://www.rtvslo.si/mmc-priporoca/joseph-a-mussomeli-razlicnih-odtenkov-sive-ne-morete-pojasniti/334818

  Ni mi jasno zakaj nekateri s takim veseljem komentirate stvari, ki jih ne poznate? Kot Marko Crnkovič, hitreje in raje pišete kot mislite.

  Dva zapisa iz iste medijske hiše, z enakom naslovom “Dva milijona in Mussomeli”, en odličen drugi primitiven:

  Odličen: http://nov.vecer.com/clanek.aspx?id=201404196021792

  Primitiven: http://nov.vecer.com/clanek.aspx?id=201404196021791

 • Odgovori masad masad 21. 4. 2014 at 10:55

  Moj predlog je:

  – Prvo omenjanje partizanov ali domobrancev na javnem mestu, na spletu, ali v medijih = 500 evrov denarne kazni.

  – Drugo omenjanje = 1000 evrov denarne kazni.

  – Tretje omenjanje = zaporna kazen tri mesece.

  Pa da vidimo…

  Ampak kje, “človekove pravice” od Hanžka dalje ne omogočajo takim delilcem in nergačem niti izrek opomina…

  In grem stavit, da bo še čez 30 let enaka situacija: beli vs. rdeči, naši vs. vaši.

 • Komentiraj