Zamorke so prišle po vas

Seveda jih razumem, bolj kot namrgodeni salonski levičarji, ki o strpnosti razpredajo po ljubljanskih kavarnah, kamor ljudje z družbenega dna ne vstopijo niti slučajno. Ljudje, ki niso nikdar bili nikjer, ki niso nikdar niti poskušali razumeti drugačnih kultur, ki se zgražajo že zaradi italijanskega, avstrijskega ali balkanskega načina življenja, ki jih niti malo ne zanima okus indijske hrane, ampak vsako nedeljo srebajo govejo juho, so pač šokirani, ko na domači ulici zagledajo v rute zavito črnko, kakršno so doslej videli samo na televiziji.

Mala Afrika v srcu Evrope

Navsezadnje se tudi jaz nisem počutil prav prijetno, ko sem v Bruslju zataval v četrt Molenbeek. Ne da bi se počutil ogroženega, samo nekoliko nenavadno se je sredi Evrope počutiti tuje. Nihče me seveda ni ogrožal, idioti, ki se razstreljujejo na letališčih, nimajo časa za nadlegovanje turistov. Je pa nekoliko nenavadno vstopiti v malo Afriko.

Tako je, če vsega polne evropske riti zaničujejo svojo lastno tradicijo in skušajo ustvariti lepi novi svet, v katerem je bojda dovolj prostora za vse in so vsi dobrodošli, razen skeptikov do integracijskih politik, ki jih hitro ozmerjajo za fašiste in nestrpneže.

Babilon na Dolgem mostu

Po okolici Dolgega mostu se klati etnično pisana populacija in verjetno nikomur med njimi ni lahko v življenju. A nihče me ne bo prepričal, da so vsi med njimi begunci, ki so v Evropo pribežali zaradi vojne ali zato, ker oblast tepta njihove človekove pravice kaj bolj kot sodržavljanom. Preveč dobre volje delujejo, kot ljudje, ki so pač dosegli svoj cilj. Prišli so v svet, kjer se cedita med in mleko. Brezdelno postopajo, ampak brezdelno bi postopali tudi v domači deželi. Samo da lahko s klopce na PST, tako kot avtohtoni prebivalci Slovenije, buljijo v riti mimoidočih tekačic. To je ena od prednosti življenja v Evropi.

Človek bi jim dal delo, a so bojda hudo nezanesljivi, če se izrazim politično korektno, tako da je z njimi več dela kot koristi. Ko ga po birokratskih zapletih le dobiš za kuhinjski pult, se vsakih pet minut ureže ali sanjari tja v tri dni. Ne moremo od Eritrejca pričakovati, da bo čez noč ponotranjil tukajšnjo delovno etiko in tempo življenja, ki je prehud celo za večino domačinov.

Somalka na ljubljanskem avtobusu

Dogodek na mestnem avtobusu me je včeraj vseeno šokiral. Na napol praznem avtobusu nisem sedel k mladi Somalki z ruto na glavi. Kaj vem kako bi to razumela, ko so tako občutljivi. Je pa tudi res, da nisem sedel k znani mladi kurbici skoraj enako temne polti in s skoraj enako velikimi, čeprav umetno nabreklimi ustni, ki je sedela diagonalno od Somalke, in je postavljala na ogled razgaljena tetovirana stegna, tako da se je videlo tudi gubo pod zadnjico. Simpatičen kontrast, to sem si moral priznati. V ruto zavita Somalka na eni in razgaljena Bolgarka na drugi strani.

Avtobus se je počasi polnil, tudi h kurbici je prisedla neka teta. Čeprav se je zgrbila, kot se znajo samo muslimanke, in je bilo zraven nje razkošno veliko prostora, je bil prostor zraven Somalke še vedno prazen. Potem je vstopila babica. Napotila se je mimo praznega sedeža in nekaj časa buljila v mojo malenkost, potem pa zagodrnjala, da bi bilo lepo, če bi se umaknil starejšim.

Vedno se vtaknejo vame. Lahko bi sitnarila komurkoli na avtobusu, a je bevskala name, ki sem sedel tik za edinim praznim sedežem na avtobusu.

»Sedež pred menoj za vas ni dovolj dober?«

Namrgodila se je. Kakšna nesramnost, zdaj bo pa še jezikal. Pritegnil sem pozornost in situacija mi ni šla v prid, izpadlo je, kot da betežni potnici ne odstopim sedeža.

»Izvolite, stara, jaz se bom pa usedel zraven črne gospe z ruto, ker nisem kreten.«

Mislim, da sem požel nekaj simpatij zainteresirane javnosti.

Prejšnja objava Naslednja objava

16 komentarjev

 • Odgovori Katarina 9. 5. 2018 at 21:01

  Umrla od smeha

 • Odgovori Meta 9. 5. 2018 at 21:16
  • Odgovori Meta 9. 5. 2018 at 21:17

   Eh…
   😉
   Takole je bilo mišljeno zgoraj…

 • Odgovori Boki 9. 5. 2018 at 21:35

  Odlicno! Bravo!! Nasmejal sem se pa na polno tudi jaz. Seveda moram ponovno reci…kaj takega se lahko zgodi samo tebi 😀

 • Odgovori Fotr 9. 5. 2018 at 22:44

  Na našem lepem vrtičku smo skeptični celo do novega železniškega tira, kaj šele do črnk in črncev…

 • Odgovori jazsembog 9. 5. 2018 at 23:39

  Like a boss

 • Odgovori filmoljub 10. 5. 2018 at 7:06

  Situacija je tako prisrčno anekdotična, kot bi bila izmišljena (ali vsaj nekoliko prirejena), ampak ja. Tebi se res vse zgodi. 😎

 • Odgovori Matej Zalar 10. 5. 2018 at 8:30

  Eh, saj se je to zgodilo vsem. Samo da sem jaz opazil.

 • Odgovori BigBoss 10. 5. 2018 at 12:53

  Peseneča me, da se voziš z avtobusom.

  • Odgovori Jani 10. 5. 2018 at 15:32

   Avtobus pozelenja…
   Matej pa je imel manjšo dilemo…kam se usest?
   Ta stara mama je bila mogoče kritična ker ni sedel zraven Muslimanke? 😉
   Moje mnenje pa…ccc. Mate ti ti tiha voda!!

 • Odgovori Andrej Baraga 10. 5. 2018 at 12:56

  Heh, tale epizodica me spominja na neko podobno situacijo, pred skoraj 30 leti. Takrat sem na mestnem avtobusu v pariškem predmestju sedel zraven nekega črnca, sicer običajno, za evropske kraje, oblečenega. Nakar na avtobus pride starejša ženica, domačinka (prava), na avtobusu ni bilo niti enega prostega sedeža in s pogledom išče, oziroma čaka, da bi se je kdo usmilil. Pa sem vstal in ji vljudno ponudil svoj sedež. Gospa mi je sicer takoj prijazno prikimala v zahvalo, vendar je potem nekaj sekund mencala in se ni mogla takoj odločiti, da bi sedla na ponujeni sedež. Čez par trenutkov pa je vseeno sedla, čeprav sumim, da bolj zato, da ne bi kakor mene užalila. Ampak, kdo ve, kakšna bi bila reakcija na takšno situacijo tu, pri nas?

 • Odgovori Mah 11. 5. 2018 at 6:58

  Pri Kliničnem centru vstopi par, ona visoko noseča, on slabe volje.
  Avtobus je nabito poln zato ji ponudim sedež.
  Ona: „Janez, daj usedi se?“
  In tako sva midva z nosečnico stala.
  Janez pa je sedel, verjetno utrujen od čakanja v ambulanti, pregleda pri ginekologu, UZ ….

 • Odgovori NZ 13. 5. 2018 at 7:43

  Bi upal stavit, da sva isti Gospe so sodelavcem na Dolgem Mostu enkrat pomagala nest voziček z za to precej neprilagojene trole. Je bilo tudi kar nekaj čudnih pogledov.

 • Odgovori Kalbo 14. 5. 2018 at 13:31

  @chef: Če bi bil na tem avtobusu prisoten jaz bi mamca zagotovo zatežila meni, ne vem, pomoje vohajo nergače 🙂

 • Odgovori pač jaz 22. 5. 2018 at 9:06

  Aj, aj, nergač, takoj bi zraven somalke sedel, ne pa da jeziš uboge mamce, ki imajo energijo za celodnevno najedanje, pohajkovanje po mestu in še marsikaj, ampak na avtobusu, so pa revce stare in težko hodijo in se ti morajo smiliti.

 • Odgovori Matej Zalar 22. 5. 2018 at 11:52

  Saj pravim, v tako rekoč praznem avtobusu se pač ne bom usedel zraven muslimanke, ker nimam pojma kako bo to sprejela. Saj si v tem svetu na praznem avtobusu ne bi upal usesti niti zraven tiste cipe, ker kaj pa vem kako bi odreagirala na to.

 • Komentiraj