Salzburški ZOO

ti si en nepoboljšljiv romantik, šefe … sem že povedala, pa še bom, če bo treba

To trdi Sadie. Saj v resnici tudi sem, samo ne znam pokazat!

Zato me je pač vleklo v dvorec Hellbrunn – enostavno sem predvideval, da bo Bibi všeč park, fontane in ostalo, kar so si privoščili škofje v časih, ko se jim še niso upali gledat pod prste, ker bi slej ko prej pristali pod mečem ali sekiro. No, ona bi šla raje v živalski vrt, ki je sicer poleg palače. Po Berlinu in Ljubljani torej še Salzburg, za katerega sem sicer slišal, da ni nič posebnega. To seveda ni čisto res.

Želva

Živalski vrt je preprosto najti – če seveda ne vklopite Garminove navigacije. Zadnjič je manjkalo približno desetinko sekunde, da bi škatla letela skozi okno. Pravzaprav ga je rešilo zaprto okno, tako da sem ga samo zagnal v tla. To sranje je kot sovjetska roba – vse preživi. In ko se je odbijal po tleh, je Berta še naprej sitnarila, naj čimprej polkrožno obrnem. S pomočjo dobrega starega zemljevida – vanj sem nekaj minut bolščal le zato, da sem se umiril – sem potem našel takorekoč iz prve. Itak je vse označeno.

Pred časom je Surs izdal raziskavo o obiskanosti izbranih slovenskih turističnih znamenitosti. Na prvem mestu je trdno zasidrana Postojnska jama, ki jo je obiskalo dobrih 60 tisoč turistov, drugi je ZOO Ljubljana s 35 tisoč obiskovalci. Ne ljubi se mi iskat, kakšne so številke za ZOO v Salzburgu ali celo Berlinu, vem pa, da se za vstop pred obema čaka vsaj deset minut, če ne več (ob tem, da so v Berlinu obratovale vsaj tri blagajne – in to na ponedeljek!), medtem ko v Ljubljani prideš na vrsto takorekoč takoj oziroma bi prišel še prej, če se ne bi vrivali Italijani. Ob tem je vstopnina povsod bistveno dražja.

Za nekatere zverine je poskrbljeno zelo primerno, kolikor seveda dopuščajo okoliščine, nekatere so žal najebale na celi črti. Problem salzburškega živalskega vrta za obiskovalce vidim predvsem v tem, da praktično ni sence in da ni krožne poti. Problem naravnih danosti, pač. Ara je na prostem, pa vseeno ne pobegne:

Ara

Opic je malo morje. Čeprav so praktično izpuščene, prav tako ne pobegnejo:

Opica

Vstopila sva v nekakšno votlino, v kateri sem zašvical že prvo sekundo. Tropska klima. Tik nad menoj pa mala, kosmata, krempljasta in hudobna opica.

Opica

Pa še ena malo bolj prijazna:

Opica

Nekakšen kuščar, tudi v tropih:

Legvan

Prerijski simpatikus:

Prerijski pes

Roza žurka:

Flamingi

Nekaj:

Nekaj?

Life Sucks!

Panter

Srbi:

Polarni leopard

Rit:

Rit

Sreča, da je za ograjo!

Nosorog

Pozer:

Oriks

Gledala sva zakaj leze po skalah, potem pa je stara cvileč malodane skočila v ogrado z oriksi. Slednjič sva ugotovila, da je kolega zataval med antilope! Prestrašen, da je kaj, je slednjič le skočil ven. Odnesel jo je bolje kot trapa, ki je pred kratkim v Berlinu skočila med polarne medvede.

Izgubljenček

V izogib vnovičnim brezpredmetnim in predvsem brezciljnim polemikam, ali so živalski vrtovi mučilnice živali ali vzgojno-izobraževalne ustanove, naj povem, da me to prav malo briga. Vem pa, da v živalskih vrtovih skrbijo tudi za ohranitev nekaterih vrst. S paberkovanjem bomo seveda bolj malo rešili, več pa, če ne bomo na koncu še jamrali zaradi dragih vstopnic, kar je v naši deželi stalnica. Vzdrževanje in razširitve kletk pač stanejo in če tega ne bodo plačali obiskovalci in v velikem delu donatorji, kdo bo? Država? Ja, pri nas je za vse država! Še sreča, da jo imamo!

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori Fotr 17. 4. 2009 at 10:39

  Na Garminu izklopi možnost polkrožnega obračanja, utišaj glas na ničlo in nanj poglej le, kadar se popolnoma izgubiš in ne veš več niti, kje si.
  Nosorog je pa zelo lisast.

 • Odgovori alcessa 17. 4. 2009 at 12:07

  Leguan.

 • Odgovori Nastja 19. 4. 2009 at 16:01

  Full lepe fotke 🙂

  Z Robijem sva si lani ogledala Lj živalski vrt (ker sem si ga nazadnje nekkje pri 10 letih). Sem bila kar zadovoljna, hranla sem slona, za kar sem doplačala pri vstopnini, pa bi še 1x, če bi še šla. Imava pa v načrtu obiskat še kak živalski vrt v sosednjih državah …

 • Odgovori Vanja 19. 4. 2009 at 17:00

  jaz sem v Barceloni flirtala z albino gorilo, la Nieve, ki je sedaj že umrl, v spominu pa mi je ostal tudi nek zelo potreben kozel, ki je napadal vse obiskovalke ZOO in ker sem ravno takrat imela menstruacijo sem bila njegova najljubša squo. Najbolj pa me je impresioniral killer whale, ki je poznal mojo kolegico, ki je delala v ZOO kot oskrbnica, takoj ko jo je videl se je pognal naravnost proti njej in kamor koli je šla ji je sledil, kljub množicam turistom , ki so zijali vanj. ker je bilo preko steklo in ker ni bila v uniformi, se mi je zdelo, da si je pač zapomnil njen obraz in sem bila nad njim povsem očarana.

 • Odgovori andraz182 20. 4. 2009 at 16:26

  Hehe, dober zapis 😀

  Pa ja, lušne fotke. Tista “grozljiva” opica mi je še najboljša 🙂

 • Odgovori chef 21. 4. 2009 at 8:34

  @Fotr: Zdaj ga ne vozim več s seboj.

  @Alcessa: Točno!

  @Nastja: A si mu dala lubenico? Kako to slon požre, haha, kot jaz lešnik.

  @Vanja: Ti si tipična ženska, ki lahko reče: “Mene pecajo same opice in kozli!”

  @Andraž: Opice so tudi na splošno blazno zlobne živali. Da ne govorim o njihovem libidu.

 • Odgovori babica Zlatka 21. 4. 2009 at 12:56

  Želva na prvi slikci je pa najbrž malce večja od Irenine Zofi, a ne? 🙂

 • Odgovori chef 22. 4. 2009 at 7:31

  To ja, sitna je pa lih en tolk!

 • Odgovori Nastja 27. 4. 2009 at 14:53

  Ne, za slona sem dobila kilo banan …. ki jih je maznila v minutki 🙂 Ko nisem imela banane, mi sploh ni dala rilca … samo izkorišča! 😀

 • Komentiraj