Kako ste kaj spali?

Pred časom se mi je na Twitterju zapisala provokacija: »Bojte se ljudi, ki so jim vzorniki Steve Jobs, Jeff Bezos ali Elon Musk.« Zakaj? Ker si verjetno nihče pri zdravi pameti ne želi biti obseden z delom. Elon Musk, ki ga marsikdo postavlja za zgled delovnega človeka, se na primer hvali, da dela tudi po 120 ur na teden. Za prosti čas, vključno s spanjem, mu torej ostane samo slabih sedem ur na dan. Seveda je vprašanje, ali tvezi in koliko tega časa dejansko dela oziroma kaj razume kot delo. Brez dvoma pa je garač. In brez dvoma človeštvo potrebuje tudi genialce, ki premikajo meje.

Vseeno je večina narejena drugače in jim delo predstavlja le del vsakdanjika, a gonilo razvoja je postala konkurenčnost, tekma pa je neizprosna in človek včasih dobi občutek, da tudi običajne posameznike sistem žene, kot se vrhunski športniki ženejo v pripravah na olimpijske igre. V globalni konkurenci s svojimi socialnimi pravicami težko tekmujemo s kitajskim sistemom, kjer so ljudje očitno pripravljeni delati po formuli 996: od devetih zjutraj do devetih zvečer, šest dni na teden.

Vprašanje je, ali je po tej formuli sploh mogoče učinkovito delati in moj laični odgovor je: seveda. Če pomislimo, koliko v svoje uspehe vložijo vrhunski športniki, se formula 996 niti ne zdi tako strašljiva. Toda res je tudi, da vrhunski športniki v uspeh vložijo vse in da imajo zelo omejen rok trajanja. V nekem trenutku odnehajo. Mnogi se zlomijo, še preden jim uspe.

Delo pa se tako ali drugače zažira tudi v naš spanec. Spimo manj in slabše. In potem morda spimo še manj, ker smo pridni, vstanemo še prej in že navsezgodaj tekamo po svetu. Ampak, kot boste lahko prebrali v članku Spati ali vstati, to ni nujno dobra taktika, če se prej ne naspimo. Junaki menda kar precej tudi … spijo.

uvodnik v reviji Tekac.si

Revija Tekac.si

V hribe se hodi zgodaj. Tudi lahkoten tek ali sprehod s psom mi prija zgodaj. Kakšna resna telovadba pa pride zame v poštev, šele ko drugič odložim blato. In ker zadnje čase spim manj, kot bi si želel, mi je kristalno jasno kako pomemben je spanec. Spodaj uvodnik v reviji Tekac.si. Na naslovnici je tokrat nihče drug kot Marko Roblek, ki je dal poleg kolumne tokrat še odličen intervju.

Prejšnja objava Naslednja objava

12 komentarjev

 • Odgovori Jani 14. 6. 2019 at 21:00

  Zakaj mali ljudje kritizirako Velike..
  Po moje.. ker jih ne razumejo.
  Facking little people… Lou Reed

 • Odgovori Matej Zalar 15. 6. 2019 at 11:07

  Ker veliki ne razumejo večine. Ker veliki morda niso tako veliki. Ker so veliki pogosto psihopati, sociopati ali pa imajo v resničnem življenju celo zelo hude težave.

 • Odgovori filmoljub 15. 6. 2019 at 18:03

  Priporočam tole knjigo vrhunskega strokovnjaka, ki razbija mite o tem, kako “geniji potrebujejo malo spanja” in kako je malo spanja nasploh nekaj dobrega. V resnici je seveda prav nasprotno.
  https://www.emka.si/webapp/wcs/stores/servlet/sl/emkasi/zakaj-spimo-p-9789610153092

 • Odgovori Matej Zalar 16. 6. 2019 at 8:25

  Problem je, ko zaradi stresa ne zaspiš. In ti potem kdo reče, da kaj se pa imaš ti za sekirati 🙂

  • Odgovori Jani 16. 6. 2019 at 13:40

   Aaaahh… tut mene so včasih tolk noge bolele da nisn mogu zaspat…
   So pa tud drugačni stresi…. Hujši 🙂

 • Odgovori filmoljub 16. 6. 2019 at 12:48

  Kakšna neumnost. Seveda stres ≠ sekiranje

 • Odgovori Branko B 17. 6. 2019 at 9:10

  Nekoč idoliziran L. Armstrong je večkrat povedal, da običajno spi devet ur od polnoči do devetih.

 • Odgovori Matej Zalar 17. 6. 2019 at 12:53

  @Filmoljub: Razloži to ljudem, ki niso bili nikoli pod stresom oziroma nikoli niso imeli težav, zaradi katerih si ne morejo pomagati. Kot da bi rekel bolniku z rakom, naj vendar ne tarna, ampak naj se vzame skupaj.

  @Branko B: Seveda, saj ni bil neumen. Menda kenijski tekači sploh cele dneve prespijo, ker niti ni okoli njih motečih faktorjev.

 • Odgovori UrošO 17. 6. 2019 at 15:08

  Za Armstronga mi sploh ni jasno, kje je lahko našel čas za spanje, pri vsem, kar je počel. Odlično je igral trobento, bil je prvi na luni, pa še Tour je 7x zmagal. Za nekaj časa 🙂

 • Odgovori Jani 18. 6. 2019 at 14:20

  Uroš
  Ko boš z lastnimi nogami al mogoče tud z glavo zasluzil tolk k Lens..
  Bodi pa kritičen… Nismo vsi enaki kot so te učili…

 • Odgovori UrosO 18. 6. 2019 at 20:01

  @Jani: Nikogar ne obsojam, samo vic sem povedal. Priznam pa, da je že star.

 • Komentiraj