Kupiti belo srajco … ni lahko

Oblačila kupujem kampanjsko. Ampak ne na zalogo, pač pa takrat, ko zaloge zmanjka. Spodnjih hlač nisem kupil že več let in jih ne bi še vsaj nekaj mesecev. Navsezadnje je za spodnje perilo poskrbela Lisica, čeprav je še pred kratkim trdila, da ne bo kot mamica, ki odraslemu moškemu kupuje gate. Na koncu je svoj poraz zapakirala v rojstnodnevno darilo. Da, za rojstni dan sem dobil gate. Šest kosov.

Zmanjkalo pa mi je tudi srajc, ker sem, za razliko od večine moških mojih let, v zadnjem času shujšal in so mi vse preširoke. Zdaj je moja postava, četudi krasna, precej neskladna. Od pasu navzdol sem videti kot grški olimpijci, od pasu navzgor pa precej bedno. Hlače sem pred časom prej kot v pol ure kupil v prvi trgovini. Dva kosa. Ene mi po krajšanju pristajajo kot ulite, kavbojke pa so sicer deset centimetrov predolge, deset centimetrov preširoke v pasu, tri centimetre preozke v mečih, a ravno prav široke okoli zgornjega dela okončin, da jih lahko nosim.

Kupovanje srajce je bilo zadnjič precej bolj zagatno.

V Maxi marketu, kjer sem dobil suknjič – zanimivo, z velikostjo suknjičev nikdar nisem imel težav –, sploh niso imeli moje številke. V Nami je bilo bolje, a se je kreatorju zdelo dobro monotonost bele srajce – od katere sicer pričakujem prav to, da bo monotona – razbiti s šivoma v prednjem delu, ki sta dajala vtis, da se je šivilja zmotila.

Prodajalka Svetovalka me je skušala prepričati, da je to imeniten dodatek. Na vztrajanje, da »me moti in mi ni všeč«, si je drznila izjaviti, da ta elementa podaljšata postavo. Še sreča, da zaradi nizke rasti nisem zakompleksan, sicer bi bil užaljen.

Druga bela srajca, ki se je kitila z vzorcem okoli notranje strani ovratnika in manšet, se mi je zdela nekoliko pretenciozna, a je bila edina alternativa. Do ugotovitve, da je prosojna kot kombineža. Kot da še nikoli nisem nosil srajce, me je prodajalka učila, da se pod srajco nosi spodnjo majico. A potem se pač vidi tiste butaste naramnice, med njimi pa dlakovje, s katerimi sem obdarjen vse do vratu.

Prepričevala me je, da tako pač je. Ni pomagala vljudna razlaga, da moja prejšnja bela srajca ni bila prosojna. Ni me hotela slišati, ko sem razložil, da se počutim kot butec. Da me moti, tudi če se skozi tkanino vidi spodnjo majico. Da sicer razumem, da ljudje raje kupujejo srajce iz tankih materialov, a da jaz raje kupujem srajce iz debelejših materialov. Ko sem ji povedal, da se mi zdi srajca pač grda in da me ne bo nikoli prepričala, me je začela tolažiti, kot da sem srajco že kupil.

Vmes je svetovala – ker niso imeli spodnje majice moje velikosti, vse so mi bile preširoke –, naj greva pogledati še na otroški oddelek. Bil bi užaljen, če se ne bi ob njej počutil tako superiorno. Vseeno me je mikalo, da bi epsko poživinil, ker me je z osladnostjo in slabimi štosi spravljala ob živce že od samega začetka, torej že več kot pol ure. Na koncu sem ji moral, vljudno, kolikor sem mogel, razložiti, da sem postal preveč slabe volje, da bi lahko kupil karkoli. A tudi to ji ni prišlo do živega. Svetovala mi je, da se oglasim jutri. Kot da bo imela naslednji dan boljšo ponudbo.

Na koncu me je žrla še Lisica, češ da se obnašam kot otrok. Da sem jo sramotil. Res sem se počutil kot otrok, ampak to je bilo zato, ker se je dvajset ali trideset let starejša prodajalka do mene vedla kot sitna mama, ki otroka prepričuje, da rdeča pesa sploh ni tako zanič. Sicer pa … preklemanske ženske! Če bi tisto, kar – zelo neposredno – rečem, razumela tako kot rečem, bi prihranili petnajst minut časa in veliko živcev.

Morala sva po avto in na drugo stran tega mesta z eno najbolj zahojenih ponudb oblačil. Tam sem dobil belo srajco, ki mi je prav, in ki ni videti kot oprava cenenega striptizerja. Dobil sem tudi spodnje majice. Na oddelku za odrasle.

Prejšnja objava Naslednja objava

32 komentarjev

 • Odgovori Meta 27. 6. 2018 at 23:47

  😉
  Tole me je pa nasmejalo.

  Jaz doživim blažji živčni zlom vsakič, ko grem z možem po nakupih zanj – 188 cm, 80 kg, z nenormalno dolgim trupom in presenetljivo močnimi stegni.
  Vse majice prekratke in presiroke, hlače tesne na stegnih, presiroke v pasu.
  Poleg tega začne sitnariti, če mora poskusiti več kot dva kosa oblačil. Če pa mora v več kot eno trgovino, bi se pa menda najraje kar ločil…

  Tako da… sočustvujem z Lisico.
  🙂

 • Odgovori Štruklji über alles 28. 6. 2018 at 8:04

  Mrtvo hladno ti bom sunila domislico, da se da svoj poraz zapakirati v rojstnodnevno darilo. V praktičnem in prenesenem pomenu. Avtorja bom seveda navedla, kot se to spodobi. O prodajalki v omenjeni trgovini pa rajši ne bi. Jaz sem vsakič na robu živčnega zloma isto sekundo, ko me neizogibno z leve izza ovinka preseneti katera od teh kreatur in se ne pusti odgnati. Nad Maxijem sem že davno obupala, nad Namo tudi. Najrajši bi kupovala cunje kar po spletu, da se mi ne bi bilo treba ukvarjati z njimi, ampak specifika določenih delov moje anatomije mi preprečuje izkoriščanje tega sodobnega luksuza. *svetoboljni vzdih*

 • Odgovori Beach_boy 28. 6. 2018 at 9:03

  Bil v Nami, hotel kupit belo srajco, pomeril sem identične kot ti in prišel do enakih zaključkov: imeli so eno prozorno, pod katero bi moral nositi spodnjo majico ali kar majico s kratkimi rokavi, in eno načičkano z nekimi šivi. Smeh
  Bohve koliko je še takih sotrpinov.

  • Odgovori Aleš 28. 6. 2018 at 9:27

   Podobne težave…
   …ampak a mi zna kdo pojasniti “smisel” teh tankih, prozornih belih srajc s kratkimi rokavi??
   Menda “dizajnerji” ne mislijo, da naj bi tudi pod srajcami s kratkimi rokavi(!) nosili spodnje majice??
   .
   Ali pa sem samo jaz tako modno neosveščen, da ne rečem, zarukan?
   .
   Razkritje:
   Imam eno tako “prozorno” belo srajco s kratkimi rokavi in pod njo ne nosim spodnje majice. Imam pa to srečo(?), da nisem kosmat kot medved:-).

   • Odgovori Beach_boy 28. 6. 2018 at 12:30

    Srajce s kratkimi rokavi so hecne. Zmagaš pa, če nanjo obesiš kravato. 🙂

    • Odgovori Anonimno 28. 6. 2018 at 12:38

     🙂 itak + nogavice na sandale.
     .
     Mi je pa prav neverjetno koliko tega človek še vidi, mislim srajca s kratkimi rokavi + kravata.

     • Antietatist 28. 6. 2018 at 16:21

      Ravno včeraj videno na enem ljubljanskem notarju. V službenem času, da ne bo pomote. 🙂

    • Odgovori jani 29. 6. 2018 at 6:48

     Srajce niso smešne, so pa v njih smešni kolesarčki s svojimi atrofiranimi rokcami… 🙂

 • Odgovori kren 28. 6. 2018 at 9:16

  Evo mene, isti 🙂 k sreči sem našel eno zakotno štacuno v Lescah, kjer ponavadi najdem te bolj resne zadeve za obleč brez problema.
  Drugače se pa za “casual” zadeve poslužujem recepta “ne menjaj kar je dobro”. Kavbojke, na primer, kupim enak model in številko, kot jih imam doma. In-out trgovina sistem 🙂 če moram v več kot dve trgovini, potem stvari ne rab več.

 • Odgovori Matej Zalar 28. 6. 2018 at 11:01

  @Meta: Zamočil sem že v prvi fazi. Jaz sem urbani človek in veliki trgovinski centri se mi gnusijo, zato povsem iracionalno rinem v središče mesta, ki pa seveda še zdaleč ni tako simpatično kot si mislijo mimobežni turisti, ki si med svojim dvo- ali trodnevnim obiskom mislijo, da bi imeli kaj videti in doživeti tudi še četrti in peti dan. Ponudba na področju mode je pač katastrofalna. Če bi šla takoj z avtom na Rudnik, bi zadevo rešila v največ eni uri, s potjo vred. Sploh ne bom omenjal tega, da nama je na poti v mesto prvi bus spizdil (nalašč), drugi pa naj bi po voznem redu prišel šele čez 15 minut, potem pa je prišel že čez 7 minut (a nisva šla z njim, ker sva šla raje peš in naju je dohitel med dvema postajama).

  In potem mi neki politikanti in maretingarji in ubogljivi volivci, ki vsemu verjamejo, v glavo mečejo havel turistov, kot da oni bolje od mene vedo, da je Ljubljana krasno mesto.

  @Štruklji über alles: Izvoli uporabiti domislico! Poznam tri tipe prodajalk cunj, o tem bi morda lahko napisal poseben prispevek: a) nezainteresirane kao študentke, ki v trgovini delajo za silo, čakajoč sponzorja, b) vsiljive starejše gospe, ki funkcionirajo kot pred 40 leti, ko je bila ponudba še bolj bedna kot je zdaj, c) geji, ki so edini korektni svetovalci in ne samo prodajalci. Dvakrat lahko ugibaš s katerimi imam najraje opravka. In v pomoč: to niso sponzoruše.

  @Beach_Boy: No, tako. Meni se zdi pri vsem tem najbolj šokantno, da človek ne more kupiti fakin bele srajce. Recimo za pogreb ali državno proslavo ali kaj podobno morbidnega. Koliko je še sotrpinov? Mislim, da niti e tako veliko, več je tistih, ki se pač sprijaznijo z bedno ponudbo ali pa kupujejo čez mejo, kot v dobrih starih časih. Večina pa itak nosi trenirke in podoben šit.

  @Aleš: Ta tvoja srajca je po mojem še posebej simpatična, ko zašvicaš, in pokažeš tista nekosmata knofa. Kar se tiče srajc s kratkimi rokavi, sem pa jaz z njimi opravil, ker so mi lepo razložili, da je to grdo – in se z njimi strinjam. Ali majica ali polo majica ali srajca z dolgimi rokavi. Tudi šlap ne nosim več.

  @Kren: Ja kje pa dobiš v razmaku leta dni ali petih let identične hlače? Hudiči jih vendar spremijajo vsake pol leta … dobro, vem, da obstaja nekaj klasičnih modelov, ki so enaki že 100 let … in to je odlična rešitev!

  • Odgovori KREN 28. 6. 2018 at 14:11

   Jah, pač ne sledim modi in se da… poslovno se oblačim konzervativno, tako da najti isto obleko čez leto, dve, tri niti ni problem. Za prosti čas pa uporabljam veliko jeans (C&A) in pohodniška oblačila, ki pa se tudi ne menjajo prav veliko.

 • Odgovori Boki 28. 6. 2018 at 11:01

  Glede spodnjih gat. Tudi sam jih uporabljam, dokler v njih ni luknje. Ne vidim razloga, zakaj bi nosil tiste spodnje gate s Tommy Hilfiger napisom na elastiki in to razkazoval naokoli. Spodnje gate se nosi pod hlacami in je prav vseeno, kaksne so. No, vsaj meni. Verjamem da Moji ni vseeno, tako kot tudi jaz na njej rad vidim seksi spodnje perilo 😀 In zgodilo se mi je isto…v zadnjih treh letih, odkar sva skupaj, se je moja kolekcija spodnjih gat do polovice prenovila in “zmodernizirala”.

  Glede srajc pa ne vem, zakaj ne probas nositi spodaj raje bele majce s kratkimi rokavi. Te nimajo tistih bednih naramnic v katerih potem izpades kot nek fizicki radnik ki si je cez delovno spodnje perilo oblekel srajco. Ne recem, da imajo zahodnjaki kot privzeto odlicen stil oblacenja, ampak res nisem videl se nikogar nositi majice brez rokavov pod srajco. Majica s kratkimi rokavi posrka tudi nekaj pota izpod pazduh in tako dlje traja preden se ti na srajci pojavijo tisti stereotipni fleki.:D

  Suknjicev mi hvala bogu ni treba nositi vec, ceprav ne morem reci, da jih nisem rad nosil. Ampak vedno me je mikalo, da bi se zacel oblaciti isto kot ameriski kongresniki. 5 suknjicev zelo podobne ce ne celo iste barve in 10 istih, belih srajc. To je to, nic kompliciranja in gas. Vedno zgleda dobro.

 • Odgovori Anonimno 29. 6. 2018 at 14:08

  @Matej…če pri nas srečaš kakšnega geja v trgovini s tekstilom takoj sporoči kje. Pred leti sem v tujini naletel na tipa (geja), ki mi je v rekordno kratkem času prodal par hlač, suknjič in več srajc. Vrhunska usluga!

 • Odgovori slovon 29. 6. 2018 at 14:51

  Delim muke… ce bi obogatel, bi bila prva zadeva to, da mi sluge “rodi stvori” zrihtajo obleko, da ne vidim vec trgovine od znotraj. 🙂

 • Odgovori facko 29. 6. 2018 at 15:11

  V Zari MB je bil eden gej. Ko me je začel oblačiti sem bil malo skeptičen. Na koncu me je tako oblekel, da so mi vsi zavidali na poroki…Škoda, da ne dela več. Ker ostali , ki so tam zaposleni mu niti do kolen ne sežejo.

 • Odgovori Boki 29. 6. 2018 at 16:06

  Ce malo provociram…torej zakljucek je, da smo deci boljsi prodajalci od zensk 😀

  Oziroma, feministke bodo hitro oznacile to za dokaz, da enakost dejansko obstaja…..drv pa se vedno ne bodo sle nasekat, ko bo dec dojil otroka.

 • Odgovori Manca Zupancic 30. 6. 2018 at 0:40

  Ne. Pomeni, da naceloma tip bolje oblece tipa (spoh, ce je gay in morda celo predvsem zato) in da zenska bolje oblece zensko.

 • Odgovori Anonimno 30. 6. 2018 at 17:06

  Vsi se imate za ne vem kakšne intelektualce, a bedaki še parih kosov oblačil ne znate sami kupiti.

  • Odgovori kakik 1. 7. 2018 at 13:28

   Saj razumes razliko med “znati” in “imeti vokjo za to” ? Ali ti tvoj bes na ves svet v trenutku zamegli sliko?

   • Odgovori Anonimno 1. 7. 2018 at 14:31

    Ti se prvo tipkati nauči ;).

 • Odgovori filmoljub 4. 7. 2018 at 6:59

  Po naključju videl tale prispevek na dopustu na morju pri zahodnih sosedih. V naključnem obcestnem lokalu dobiš neskončno boljšo kavo, špagete in/ali pico kot v najbolj izbranem lokalu pri nas (po veliko boljši ceni), medtem ko ima trgovinica v samem avtokampu po mojem širšo ponudbo vsega (od mode do tehničnih pripomočkov) kot polovica ljubljanskega BTCja. No, tako je pač v razvitih državah, kaj čmo. Prija se za nekaj tednov odklopiti od butalske “normalnosti”, dasiravno se potem hočeš-nočeš vrneš vanjo. 😎

  • Odgovori Uroš Stipič 4. 7. 2018 at 9:38

   Po naključju videl ja :). Nek trapast izgovor, da tudi na dopustu visiš na internetu. In kljub vsem tvojim napredkom, se še vedno klatiš po avtokampih.

  • Odgovori Jani 4. 7. 2018 at 14:50

   Ja.. a Kolo ti pa na Gardi čist isto ukradejo k pri nas..

   • Odgovori Uroš Stipič 4. 7. 2018 at 20:11

    Saj vidiš njegovo zagrenjenost. Država je kriva, da si ni nič ustvaril. Star pa verjetno 40 +.

 • Odgovori filmoljub 5. 7. 2018 at 6:52

  He he, ko že mislim, da pa mogoče pretiravam s cinizmom in pizdenjem nad Butalci (konjiček pač), se vedno najde par komentatorjev, ki potrdijo, kako zelo prav imam. Zagrenjen? Kar brez skrbi — časa mi ostaja toliko, da še na dopustu čekiram Nergača, namesto da bi bral kakšne novice izza debilne strani Alp, kjer vsi prežijo drug na drugega, koliko in kaj “si je ustvaril”. Ha ha, bedaki. 😆

  • Odgovori Uroš Stipič 5. 7. 2018 at 8:20

   Znaš biti kar ti največji bedak :). Na zahodu se vse blešči, doma pa smetišče – tako zveniš. Ne vem sicer, kje na zahodu sicer si, ampak kulinariko se da tudi pri nas najti precej dobro. Za normalen denar. Kave ne pijem, tako da ne vem :). Čistoča je pa pri nas na precej visokem nivoju napram tujini. Mogoče se kar ti najdeš kot tipičen Slovenec – užaljen in jezen na vse druge, ker ti je šlo življenje že malo mimo, pa ni po tvojih planih. Pa skrivanje pod nekimi psevdonimi.

 • Odgovori filmoljub 6. 7. 2018 at 7:15

  Ha ha, samo še večji avtogol si zabijaš. 😆 Kot žaba v loncu vode, ki se počasi segreva, in do konca ne opazi, da se v resnici kuha. Je treba kdaj skočiti ven, da objektivno vidiš tisto svojo normalnost in “visok nivo”. Ne morem verjeti, da se komentarji in komentatorji niso spremenili v 10 letih, odkar pišem blog (vsi butalizmi po vrsti, od užaljenosti zaradi kritike nekih zlaganih načel, do “skrivanja za psevdonimi”), še Pizdok Fartner je občasno bolj izviren in celo zabaven. 😆

  • Odgovori filmoljub 6. 7. 2018 at 7:35

   p.s. Kakšno naključje, prav danes: TOLE si recimo preberi o tem, kako je pri nas vse okej in krasno (za Butalce).

   • Odgovori Uroš Stipič 6. 7. 2018 at 8:18

    Tistemu tvojemu skropucalu se ne more reči blog. Nekateri res mislite, da ste liriki in poeti. Matej Zalar vsaj napiše zanimive stvari, ti pa kot sem videl ocenjuješ filme, kot mnogi kvazi strokovnjaki. Verjetno končan filo faks a? 🙂 Tudi po kakšnih starih komentarjih ni kaj dosti od tebe. Najboljši ti je 7 Burger, in potem meni govoriš, da je treba skočiti ven :). Kredit v frankih – pet avtogolov, kot sam praviš :). Kot sem napisal zgoraj – verjetno kar bedak.

    • Odgovori filmoljub 7. 7. 2018 at 6:29

     No saj, tipičen ruralni intelektualec. Dosežek in ideal (tisto kar “si si ustvaril”) je verjetno hiša ali prizidek na parceli od staršev ali tasta, trampolin pred njo, vrtni palčki, očala z belim okvirjem, mogoče celo lastno podjetje Balkan Import-Export in passat na lizing ter seveda vsakoletne počitnice na Hvaru, da se deca nauči plavat. Bravo, to je uspešen človek! 😆

     • Uroš Stipič 7. 7. 2018 at 10:40

      Za tebe gospod :). In nisem špekuliral s franki :). Torej tudi precej pametnejši od tebe. Mogoče te imam celo kje zaposlenega, da v škatle kaj zlagaš :).

  Komentiraj