Piflarček

Služba, ki omogoča preizkušanje vrhunskih koles in opreme, včasih še pred uradno predstavitvijo in včasih na atraktivnih prizoriščih, je za kolesarskega zanesenjaka luksuz, ki pa vendarle ni odvisen samo od nekakšne sreče, kot pogosto slišim. Tudi sam v svoji skromnosti, kolikor je premorem, pogosto pozabim, da je bilo za to treba tudi marsikaj znati, napisati, narediti, prebrati in izvohati. Poleg tega je še tako dobra služba navsezadnje še vedno služba in večino svojega delovnega časa preždim v pisarni, pred računalnikom, vožnja koles pa se bolj ali manj uvršča v kategorijo prosti čas – kar je seveda tudi normalno.

Foto: Alex Quesada

Najboljši del službe je seveda spoznavanje tujih krajev in podobno mislečih, pogosto ali večinoma bolj izkušenih, pametnejših in bolj razgledanih kolegov z vsega sveta. Nazadnje sem tako dobil priložnost za kolesarjenje po ameriških cestah. Po drugi strani je res, da sem v šestih dneh, kolikor sem bil na poti, kolesaril precej manj kot bi doma in res je tudi, da sem spil precej več piva in tekile. K sreči pa so me fotografirali tudi med besnim zapisovanjem. Osebno se sicer nimam za blazno marljivega, kar je verjetno tudi posledica zmerjanja med osnovnim in srednjim šolanjem, ki me je utrdilo v prepričanju, da sem pač lenuh, ampak Lisica je komentirala, da sem v bistvu blazno priden – dokler me stvari seveda zanimajo. V nasprotnem primeru naj bi bil pač nemogoč. Pravi piflarček.

Foto: Alex Queasada

Definitivno pa ne bom več skromen. V svetu bleferjev, ki vse znajo in ki vse znajo najbolje, je to karierni in poslovni samomor, ki me tepe že zadnjih nekaj let.

Prejšnja objava Naslednja objava

12 komentarjev

 • Odgovori Seamus 8. 7. 2017 at 18:25

  Torej blog ne bo več zastonj?
  Sploh se pa ne strinjam, da si piflarček, če si priden v zadevah, ki te zanimajo. To bi ja moglo biti samoumevno. Zadeve, ki te ne, naj pa dela nekdo drug, z vsaj podobno kvaliteto, kot ti svojo. Yeah sure.

 • Odgovori Matej Zalar 8. 7. 2017 at 19:08

  No ja, zastonj ni bil ta blog nikdar. Recimo, da imam kakšnih 100 evrov fiksnih stroškov in še kakpnih 7.000 evrov časovnih, ampak to je moj problem. Težava pa je, ko določene zadeve delaš preveč marljivo glede na to kar iztržiš. Pri čemer potem niti ni videti, da si marljiv, ker tako ali tako delaš tisto kar ti je všeč. Eno je raznašati pošto, načrtovati avtomatizacijo ali poučevati osnovnošolce – nihče si ne zna predstavljati, da bi nekdo v tem dejansko užival in temu se potem reče šiht. Ko pa nekdo nima jasno določenega urnika, sem ter tja kam potuje in na splošno uspe združiti konjiček in delo … se bo tričetrt ljudi spraševalo ali se od tega preživi, tričetrt jih bo pa menilo, da je vse skupaj tako ali tako zajebancija. Ja, napisal sem dvakrat tri četrt.

  • Odgovori Dejan 8. 7. 2017 at 22:31

   Skromnost si hitro premostil. Čestitam.

 • Odgovori RTM 8. 7. 2017 at 21:07

  2 * (3/4) = 1,5

  Le kje “najdeš” toliko ljudi?!

 • Odgovori jazsembog 9. 7. 2017 at 11:28

  There is no free launch.
  Ne vem, nikoli nisem mel 9 to 5 joba, ja no, v res rosnih letah sem delal po razlicnih slovenskih fabrikah, in ze kot mulc spoznal, da smo pac drugorazredni narod evrope. Delati kot freelancer ma svoj car, pucutis se kot v transu, ne mores se mentalno odklopiti, skoz si not, drugim se pa vse zdi kot neka zajebancija. Gres malo sem, malo tja. In imas se fajn. In recejo lahko tebi, ti lahko. Jebani socialisti, ki ze celo zivljenje glumijo majmune. No jst vsaj psa nimam. Z tako obveznostjo bi pa res znorel.

  Problem je, da nikoli nisem bil zares delaven v moji podzavesti, kar je posledica socialisticne vzgoje, kot reces ti generacija rojenih zmagovalcev. Delaven na silo, hehe. Vsi so nas delali mehkuzne, od starsev, starih starsev, uciteljev in medijev, ki vsakega papka prikazujejo kot najvecjo zrtev.

  Dost sveta sem videl, da me nikjer vec ne rajca od navdusenja. Najvecji strah, da bi si doma naredil druzino, pa je da bi mojega otroka vsi delali mehkuznega.

 • Odgovori Primož Mulec 9. 7. 2017 at 15:46

  @TISIBOG – “lunch” bo bolj prav, razen, ce si se mislil kam izstrelit.

  • Odgovori Lešnik 11. 7. 2017 at 18:42

   Tudi jaz sem se zaustavila pri tej besedi. 😀 Iščoč pomen; ali bi vendarle lahko šlo skozi. Lahko bi bil, po kontekstu spodaj, launch v smislu kariernega preboja, do katerega ne pride zlahka. There is no free launch. Kar v redu, ne?

 • Odgovori Matej Zalar 9. 7. 2017 at 18:17

  @Dejan: Saj pravim … dovolj je tega. Saj sem vendar najboljši slovenski bloger!

  @Zdenka: Hvala. Hvala. Ša poudaril sem, da mislim točno takol kot sem napisal. Ah, ja …

  @Jazsembog: Tako nekako. Ampak ko se zapisane besede meri tako, kot se meri jabolka … in je ob tem vseeno ali gre za slaba ali za dobra jabolka, včasih pa tudi ali gre za jabolka ali hruške … je pač tako.

 • Odgovori Anonimno 19. 7. 2017 at 11:13

  Ja, piflarček si, še dobro, da imaš brado (čeprav ti ne paše), drugače bi te šolski avtobusi pobirali. 😉

 • Odgovori Tina Malina 7. 8. 2017 at 4:07

  Mogoče pa si tu kjer si tudi zato, ker si stvari delal enako marljivo ne glede na iztržek. Prej ali slej pa vsi pridemo do tega, da je produktivnost na prvem mestu in vsega ne moreš naredit tako dobro kot bi si človek želel. Pa bo ravno tako šlo skozi. Iskanje tega ravnovesja koliko dela za kaj in kdaj se ustavit pa je zame izziv no. 1 ..

 • Odgovori Rok Vizovišek 3. 9. 2017 at 13:11

  Matej, tole pa v celoti podpišem:

  Definitivno pa ne bom več skromen. V svetu bleferjev, ki vse znajo in ki vse znajo najbolje, je to karierni in poslovni samomor, ki me tepe že zadnjih nekaj let.

  Sam sem prišel do enakega spoznanja … (y)

 • Komentiraj