Ta lepi svet stranišč: Egipt

Težko rečem, da sem bil v Egiptu. Za kolikor toliko pristno spoznavanje dežele in kulture je namreč bistveno uporabljati lokalna stranišča. Seveda ne tistih v hotelih in na letališčih, ampak javne sekrete, v krčmah ali na bencinskih črpalkah. Ker je metanje straniščnega papirja v ladijsko stranišče strogo prepovedano, sem si v skladu z muslimanskimi običaji rit teden dni umival s priročno cevjo, ampak to ni isto kot sesti na školjko v zanikrnih toaletah nekje ob cesti.

V Keniji sem videl enega boljših, nekaj krasnih primerkov sem zabeležil v Tuniziji, fotografij čučalic z Maroka pa mi mi žal ni uspelo objaviti. V Egiptu sem prišel na račun šele zadnji dan, na poti domov, in še to mi ni bilo treba niti sesti oziroma počepniti, zato niti ne šteje. Sanitarije na bencinski črpalki so bile pravzaprav precej evropskega tipa, neurejene približno tako kot v Italiji ali južni Franciji, samo da pred vhodom ni sedela debela snažilka s krožničkom za kovance.

Drugič smo se ustavili pri baru ob plaži, kjer so nas najprej zaskočili lokalni mulci. Od nekaterih jim je celo uspelo izprositi nekaj drobiža in kokakolo, potem pa jih je mladoletni birt napodil, naj gredo raje kaj delat.

Bar, El Qoseir

Stranišče v vegasti kolibi je bilo nekoliko manj, a ne povsem neurejeno. Nekaterim se je malo gnusilo, jaz pa sem že videl precej boljše primerke.

Stranišče, Egipt

Voda teče samo v školjko, čeprav ta požira bolj slabo, v lijak pa ne. Tako niti ni cevi za umivanje. Verjetno domači uporabljajo drugo infrastrukturo.

toilet, Egypt

Ogledalo opravlja svojo nalogo le delno. Sebki s pomočjo ogledala niso kaj prida.

Mirror selfie

Prejšnja objava Naslednja objava

9 komentarjev

 • Odgovori Kekec 27. 1. 2019 at 21:08

  A to z zadnjo fotko je nekakšen selftest? Ker dejansko sem pogledal če se nisi res slikal med scanjem s tičem v roki.

 • Odgovori Matej Zalar 27. 1. 2019 at 21:35

  Nikoli ne bomo izvedeli.

 • Odgovori Bič 28. 1. 2019 at 16:26

  In osebkov s tako higieno je zdaj pri nas na tisoče. Le kdo čisti za njimi?
  Ali ženskam dajejo v roke papirnate robčke, da pucajo šipo 2 x 2 m, da jih novinarji pofotkajo, kako se že preživljajo z delom?
  Dec pa itak ne prime niti štila od lopate, kaj šele metlico za wece.

 • Odgovori Matej Zalar 28. 1. 2019 at 17:54

  Ja, približno tako je, moraš pa tudi vedeti, da so tvoje besedi že na napačni strani strpnosti, tako da si v bistvu po kriterijih 21. stoletja že fašistka. Kakorkoli, na koncu povzročajo nestrpnost banalnosti, kot so na primer različni standardi higiene. Ampak verjetno so vseeno bolj problematični različni standardi strpnosti in enakopravnosti, ki so v bolj tradicionalnih družbah precej nižji in celo tako nizki, da jih tukaj sploh ni mogoče tolerirati. Ampak, s tem se bomo ukvarjali čez petnajst ali dvajset let, ko se bodo fantje že zdavnaj naučili čistiti stranišča.

 • Odgovori Andrej 28. 1. 2019 at 20:38

  Niti ni tako slabo.

 • Odgovori kekec 29. 1. 2019 at 7:49

  Glede na to, da gre za “javni” sekret na plaži, še dobro izgleda. Sicer je pa hecno, ko praviloma vedno tisti, ki si rit drgne s papirjem uči higiene nekoga, ki za enako opravilo uporablja vodo.

 • Odgovori Matej Zalar 29. 1. 2019 at 8:44

  Saj ni javni, to je sekret tistega bara in tudi meni se ni zdel pretirano slab, razen, da recimo ni bilo tekoče vode.
  Glede higiene se pa absolutno strinjam. Tam dol jim pač dol visi za čisto ogledalo, po drugi strani pa sem se v hamamih vedno umil bistveno temeljiteje kot kjerkoli na zahodu.
  Vseeno pa je kultura stranišč pomembna za razumevanja sposobnosti za sobivanje različnih kultur.

 • Odgovori Niko Zagode 30. 1. 2019 at 9:05

  Kultura stranišč, haha. Pokaži svoje stranišče in povem ti, kdo si.

 • Odgovori Boki 30. 1. 2019 at 16:12

  Eno je to, da sekretov ne pucajo na splosno. Drugo pa je, kako ga pusti vsak sam po opravljeni taki ali drugacni potrebi. Ko se pogovarjamo kdo svinja in kdo ne…juznjaki in azijci ja, zahodnjaki in severnjaki ne, itd. bla bla bla., naj omenim svojo izkusnjo iz Nizozemske. Skratka sekreti so tam cisti, ker jih pac redno pucajo cistilke. Tudi v javnosti nizozemci ne svinjajo, ulice so relativno ciste, bajte pa urejene. No, potem pa vidis, kaksne sekrete za sabo puscajo nizozemski deci (za zenske ne vem, ne zahajam ravno v njihove WC-je, spraseval pa tudi nisem prevec)….po moji pavsalni oceni bi rekel, da jih tretjina sploh nikoli ne uporabi scetke za sekret, pa ceprav bi bilo to se kako potrebno. Obupno in ogabno, pa sploh nisem na obcutljivejsi strani. In naj se omenim, delal sem v cenjenem storitvenem sektorju, kjer je bila v pisarni povprecna izobrazba magisterij (ce je to sploh merilo?)…

 • Komentiraj