Tekac.si 365: Razgibajte svoj tek

Lani sem si rekel, da bo treba vsaj čez zimo raztegniti ude in okrepiti trup, četudi na pilatesu ali celo na jogi. Seveda iz tega ni bilo nič. V pomlad sem vstopil še bolj zategnjen. Naslednje leto pa res!

Razgibajte svoj tek

Dobri in uspešni tekači vedo, da rekreativni tek ni le mučno nabiranje kilometrov. Ne gre le za ure znojenja na cesti, v gozdu in na stadionu. Za napredek tudi ni dovolj, da tek popestrimo s hitrejšimi intervalnimi treningi ali s fartlekom. Ne, za zdrav napredek in za ohranjanje bistre glave skozi vse leto vsi najboljši kombinirajo tek tudi z drugimi športi na prostem, spremljevalno vadbo v telovadnici in predvsem s počitkom. Tudi z daljšimi počitnicami, ko mirne duše pozabijo na tek ali vsaj snamejo uro in tekajo po občutku, avanturistično. Bolje si je pravočasno vzeti dva tedna prostovoljnega počitka kot tri mesece prisilnega, potem ko se po nepotrebnem poškodujemo ali se ujamemo v začarani krog, ki ne vodi v napredek, ampak v stagnacijo, če ne v nazadovanje.

Rešitve za vse te zagate najdete v pričujočem priročniku, ki vas nauči, kako uspešno in brez prekomernih naporov načrtovati celo športno sezono – od novega leta pa do silvestrovanja. Kdaj počivati. Kako preživeti zimo. Kako premagati spomladansko utrujenost in se spraviti ven. Pa tudi, kako preživeti poletje, ne da bi se na dopustu zredili še bolj kot med velikonočnimi prazniki. In nazadnje, kako trenirati zadnje tri mesece pred tekmo.

Ker bodo vsaj tri četrtine tekačev povedale, da jih vaje za gibljivost, ravnotežje in moč strašno dolgočasijo, smo poiskali rešitev tudi za to zagato. Priznajmo, za ljubitelje svobodnega gibanja res ni hujšega od hoje po prstih, počepanja z utežjo na ramenih in ležanja na tleh z nogo, iztegnjeno v neprijetno boleč položaj. Nič ni hujše, a tudi nič ni bolj nujno, ne le za uspešno tekmo s prijatelji iz tekaške skupine, temveč tudi za dolgoročno zdravje brez jutranjih bolečin in težav, ko moramo pobrati s tal tisti prekleti svinčnik.

Pozabite na dolgočasne vaje! Gibljivost, ravnotežje in moč trupa lahko izboljšamo s šolsko uro joge ali pilatesa – velja tudi za moške, ki so na zahodu precej bolj pogosti obiskovalci skupinskih vadb, kot to velja za slovanske tradicionaliste. Za pridobivanje moči pa ni treba trpeti z utežmi: obesite trakove TRX na balkon ali na vejo domače jablane – ne boste jih samo gledali, ampak tudi uporabili. In če res ne gre drugače, vas bodo motivirale vodene vadbe. Spomnite se: tudi prvi tek je prava muka, z napredkom pa naraste tudi veselje. Nič drugače ni z drugimi športi. Naj postane vadba užitek in ne nujno zlo!

uvodnik v priročniku Tekac.si 365

Najdete ga pri vseh boljših prodajalcih časopisov, naročite pa ga tukaj.

Tekac.si 365

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

Komentiraj