Združeni narod

Moj prijatelj dr. Andraž Teršek mi je včeraj z zanosom pisal o Prevcanju in omenil komentar ne vem katerega strokovnjaka za komuniciranje, ki je izjavil, da bi moralo biti dogajanje v Planici vzor politikom, kako se združi Slovence. Tega ne razumem najbolje, morda je mislil, da bi morala vladna ekipa ali kar cel parlament leteti v Planici? Kakorkoli, o mokrih sanjah po enotnem narodu sem pisal že v nedeljo in kolikor se strinjam, da bi morali slovenski politiki pri svojem ravnanju vzor iskati v najboljših na svetu, me natolcevanje o slovenskem narodu na enem in slovenskih politikih na nasprotnem bregu vsakič znova raztogoti. Izzval me je, da odgovor, ki sem mu ga namenil, objavim v dobesednem prepisu, a z dovoljenjem, da izpustim imena in pikantne podrobnosti, za katere žal nimam dokazov. V tem primeru da bom zanj kralj. Evo ti, prijatelj:

Sorry, ampak razpizdi me to pametovanje o združevanju Slovencev v Planici pa kako so za vse krivi politki … KURAC!!! A brez politikov bi bili pa Slovenci normalni? Ne me jebat no, kakšne neumnosti so pa to? In potem pravkar urejam intervju z Janjo Vidmar, ki je povedala točno to, kar mislim:1

Moralna obveza vsakega posameznika je, da ohranja visoke kriterije in standarde pri vsem, kar počne. Samo tako lahko daje zgled prihodnjim rodovom. Osebna svoboda pomeni odgovornost do sebe, sočloveka in družbe in tega nam primanjkuje. Moralni postulati so temelj zdrave družbe in odnosov, zato je politika žal samo naše ogledalo. Vodijo nas tisti, ki reflektirajo to, kar smo.

Politiki niso nič posebnega, so predstavniki naroda, ja, res se prilagodijo sistemu, v katerem funkcionirajo in res se izpridijo, ampak pred izvolitvijo so bili mogoče čisto simpatični, morda rahlo zabiti Pukšiči in Anderliči  in mogoče so tudi zdaj čisto normalni, ko v bifeju pijejo pivo.

To je tako kot tisti varilec, ki je med nekim pogovorom na vso moč pizdil, kako so menedžerji okradli, pokradli in ukradli fabriko in izčrpali milijone … čez deset minut je pa vprašal, če kupimo nekaj jeklenih cevi, ki jih je počasi švercal ven iz skladišča. Ker menedžerji, ki kradejo milijone, so barabe, mali človek, ki je za velike pizdarije prezabit in krade samo jeklo, je pa revež, ki pač mora nekako preživet. Kurac, oba sta lumpa, samo da eden zna bit velik lump, drugi pa ne.

Aaaaaa. Združevanje naroda v Planici, ja … enako združeni smo, če se ga nažremo ob katerikoli drugi priložnosti.

Konec citata.

Že dva dni poslušam vzneseno natolcevanje o planiškem prazniku. Že res, da je bilo lepo, ampak če verjamete, da so bili ljudje tam v želji po združevanju in prisostvovanju nekakšni novi pomladi slovenskega naroda, se žal krepko motite. Deset tisoči ljudi so bili od četrtka do nedelje v Planici zato, ker je pod Poncami pač fajn in ker je udeležba na tem dogodku za Slovence enako nujna kot za Ljubljančane prerivanje na Pivo & Burger Festu.

 1. Objavljen bo v aprilsko-majski številki revije Tekac.si. []
Prejšnja objava Naslednja objava

11 komentarjev

 • Odgovori filmoljub 22. 3. 2016 at 18:49

  No seveda, to je pač samoumevno: nihče ne pride v Planico zato, da bi bi zaužil državotvorni duh in patriotska čustva, ampak zato, da bi žural. Kar pa zadeva politike: negativna selekcija deluje na vseh ravneh, od podjetij in državne uprave do parlamenta. Moja teza je ta, da smo enostavno premajhni, da bi lahko družbeni samoregulirajoči mehanizmi pri nas delovali normalno. Če vsakdo pozna vsakogar, seveda ne moreš biti objektiven in stvaren.

 • Odgovori Urska R 22. 3. 2016 at 21:57

  Nekateri smo gledali skoke. Z velikega hriba. Ki jih fantje prezivijo brez posledic (velika vecina) in so rezultat treninga, talenta, karakterja … Enostavno.

 • Odgovori nč se bat 22. 3. 2016 at 23:19

  Butasti ste vsi. In bolj gre to proti vrhu, bolj ste butasti. Neverjetno samovšečni in pogumni.
  Čeprav niste sposobni preživet niti treh dni – sami.
  Zanimivo, kako sikate.
  Pa bi bilo dovolj samo to, da delavec dvigne roke in vas pošlje v pm!

 • Odgovori Matej Zalar 23. 3. 2016 at 0:43

  @Filmoljub: Med bolj smešnimi so trditve, da so neki ljudje v politiko vstopili zato, d abi nekaj spremenili. To je tako debilna izjava, da sploh ne vem, kaj je huje: laž, ali dejstvo, da so tako neumni, da v to res verjamejo. Spominja me na paniko v zvezi s Trumpom, češ, če bo Donald predsednik ZDA, bo propadel svet, pri čemer je ta norec med vsemi tremi kandidati še najmanj problematičen. Donald bo spremenil točno toliko kot je spremenil Miro. Nič.

  @Urška: Si ob tem doživela katarzo in očiščenje, si morda oprostila dejanja domobrancem in partizanom?

  @Nč se bat: Kaj je pa tebe popadlo? Mar mi hočeš leta 2016 povedati, da je svet odvisen od manualnih delavcev?

  • Odgovori Urška 23. 3. 2016 at 8:41

   Smešno. Pri ogledu skokov sem doživela občudovanje do skakalcev, pri prerivanju po Planici pa mnogo grebatorstva za sedež na avtobusu po odhodu, nerazumevanja, ker 2 in pol letna deklica z mahanjem z zastavico ni popolnoma obvladovala svojih gibov in se je z njo nekajkrat dotaknila nervozne sosede … Pa tudi zadovoljstvo množice ob “naši” zmagi. Ker je verjetno lažje gledati, kako drugi zmagujejo za nas. Za Naše zmage je potrebno veliko več truda. O katarzi in očiščenju ne duha ne sluha …

   • Odgovori Matej Zalar 23. 3. 2016 at 10:40

    Odlično! Seveda ni bilo nič rečenega o primitivizmu množice. Ker Slovenci v resnici ne znamo živeti drug z drugim, ne samo, ko se govori o velikih temah, ampak tudi v vsakdanjem življenju. Promet, parkiranje po pločnikih, prerivanje, obiranje v trgovinah (nespoštovanje prostega časa drugega), pizduliranje ker sosed zakuri roštilj, klicanje policije, ker ob 22.15 v bloku še ni tišine …

    In tale tekst bo prijetno potegnit iz naftalina, če Prevcu ne bo šlo. Takrat se bo šele videlo veličino tega naroda, ki zna biti narod samo takrat, ko je pijan, najsibo od alkohola ali sreče, ker “smo zmagali”.

  • Odgovori Marko 23. 3. 2016 at 15:37

   Matej: Svet je 2016 odvisen od tistih, ki trošijo. In tako bo nemara tudi leta 2026, pa naj bodo akterji “manualni delavci”, inženirji ali fancy akademiki. Menda ne bodo v prihodnje vsi dr. spredaj in izumitelji zadaj? Bodo nasledniki ex “manualnih delavcev” sposobni inženirskih in izumiteljskih poslov? Seveda, samo na fakultete jih pošljemo in bomo dobili goro izumiteljev in nasploh najboljših v njihovih branžah. Ja pa ja de. Res je, da poslušamo puhlice o družbi znanja že dalj časa, nikomur pa se očitno ne sanja, kakšna je ta družba znanja in kaj prinaša. Brez sektorja, ki bo nekaj proizvajal, tudi pri nas ne bo šlo več dolgo. V znanju pa nas določene velike države tako sramotno prekašajo, da človek ostane brez besed.

 • Odgovori filmoljub 23. 3. 2016 at 6:14

  @nč se bat: glede preživetja: smo preživeli in doživeli že marsikaj, nč se bat. 😆 In čeprav izpadem cinično, nikoli nisem rekel, da mi je vseeno za dosežke naših skakalcev ter da nisem navijal zanje. Prav nasprotno: vrhunski športniki so edini ljudje, ob katerih se s pozitivnimi čustvi sploh še spomnim na narodno pripadnost. Ampak to, da se tam kažejo politiki in mahedrajoč z zastavami nabirajo populistične točke, se mi zdi skoraj tako sprevrženo kot tisti groteskni reality show, ki mu Američani rečejo “predsedniška kampanja”.

 • Odgovori Matej Zalar 23. 3. 2016 at 10:43

  Ta je tudi lepa – ko človek na vso kolobocijo okoli Planice pogleda z objektivne distance, ga razni fičfiriči označijo malodane za izdajalca naroda. Tudi jaz sem vsak dan gledal skoke in tulil kot žival. Na tekmovanje v Planico me pa še dolgo ne bo.

 • Odgovori Uroš 23. 3. 2016 at 13:54

  Ha ha, med prenosom sem slišal navijača, ki je hvalil nordijski center: “Planica je super, Planica je naša!”. Drugi navijači so ob drugem dogotku komentirali Stožice. “To ja pa Jankovičevo”. Pa smo imel pri obeh projektih enako prstov zraven…
  Nerkako tako kot “Smo zmagali!!” in “So izgubili…”.
  Tako si vedno zraven, brez tveganja 🙂

 • Odgovori Urška Petek 24. 3. 2016 at 19:47

  Vau, spet odlično spisano!

 • Komentiraj