Zobate pičke*

Nikoli si nisem mislil, da me bo sredi mesta vsako jutro pozdravila … pička.

Pozdravite vagino dentato, vizualno podobo letošnjega festivala Mesto žensk.

vagina dentata

»Naša Dentata opozarja na nasilje nad ženskami in predstavlja grožnjo – a brez skrbi, Dentata ve, kje grize, pri korenini, in ve, kaj grize, sistem, ki jo je proizvedel,« piše umetniška vodja festivala Teja Reba.

Brez skrbi? Kdo sploh še potrebuje moške?

Program sem le ošvrknil. V oči pade performans Charlotte Jarvis In Posse: ženska sperma in Festival Thesmophoria – 1. del.

Za kaj gre?

Gre za »večletni proces, v katerem umetnica s pomočjo biotehnoloških postopkov razvija spermo iz svojih maščobnih celic. S tem maje tradicionalno patriarhalno strukturo in izprašuje pomen spola v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Posamezne faze projekta izvaja kot serijo ritualov, povezanih s starogrškim festivalom plodnosti Thesmophoria.«

To je v vsej svoji bizarnosti naravnost genialno.

Pred javnim dogodkom k sodelovanju pri prvem delu Thesmophorie vabijo v tridnevno klavzuro v gozdu ženske, trans in nebinarne osebe. Moški so izključeni. Razen, če so nebinarne osebe: če sicer imajo moške genitalije, a se ne počutijo kot moški … a tudi ne kot ženske.

Brez skrbi! Taktika je zgrešena.

Za ohranjanje supremacije moškega spola verjetno ni boljšega kot radikalni feminizem, ki ga z gnusom zavračajo tudi napredne ženske. Tiste, ki se kar solidno znajdejo tudi v okrutnem moškem svetu. Drugačno mnenje ni zaželeno. Tako zelo ni zaželeno, da so borke za pravice žensk in vseh drugih spolov – razen moškega! – pripravljene storiti vse za to, da propade nek drugi festivala za neke druge ženske.

Kar tako naprej! Škoda samo, da se ni dovoljeno posmehovati niti tem ljudem. Njihove neumnosti je namreč lažje prenašati s humorjem kakor pa s srdom, ki je tako značilen za konservativne zadrteže.

Sam bi v znak podpore feminističnemu prizadevanju za boljšo družbo po širnem svetu prav rad nosil priponko v obliki stiliziranega klitorisa, a je žal še nisem uspel pridobiti. Noro. Simbol feminističnega festivala je … pička.

* Puristom se opravičujem za rabo prostaške jezika. Ne morem drugače, ne gre.

Prejšnja objava Naslednja objava

15 komentarjev

 • Odgovori Paternina 1. 10. 2019 at 19:54

  Vidim da prazna glava ni več prazna. Objava (skoraj) vsak dan. Pa še primerno družbeno kritična.
  Fino. Lepo je spet (skoraj) vsak dan preveriti, če je kak nov zapis in z zadovoljstvom ugotoviti da je. In da si nazaj. Upam, da ostane tako.

  • Odgovori Ema 1. 10. 2019 at 21:39

   Vse gre v maloro…

 • Odgovori Tomaž 1. 10. 2019 at 20:19

  Matej lepo da spet redno pišeš.
  Ker sem sam malo bolj primitivne sorte in se ne izražam z finimi besedami lahko samo rečem: Vse gre lepo v tri picke materne

 • Odgovori Matej Zalar 1. 10. 2019 at 20:28

  Me veseli, da me imate radi.
  Zdaj, ko še enkrat berem, vidim, da bi moral prispevek nasloviti Brezzobe pičke.

 • Odgovori Boki 1. 10. 2019 at 22:39

  Vrhunsko:)

 • Odgovori Marko 2. 10. 2019 at 8:11

  Imas prav. Take iniciative (katere mimogrede ne podpira vecina zensk – nimajo casa za take neumnosti) je potrebno obravnavati s humorjem. A taki osebki so se ze infiltrirali tudi v slovensko politiko. Zaradi tragikomicnih razmerij moci med strankami imajo tudi nadpovprecno politicno tezo. To pa ni smesno.

 • Odgovori HIDŽERA 2. 10. 2019 at 9:50

  Pa poslušajmo kako zveni med drugim “ustanoviteljica” #jaztudi na državni proračun prisesana zblaznela feministka z FDV,

  https://soundcloud.com/val202/sociologinja-in-antropologinja-nika-kovac

 • Odgovori HIDŽERA 2. 10. 2019 at 9:55

  hahaha izbrisali so

  https://val202.rtvslo.si/iskanje/?isci=Nika%20Kova%C4%8D

 • Odgovori Efemit 2. 10. 2019 at 10:37

  Odličen zapis, se popolnoma strinjam, humor je najboljša izbira za takšne “kalibre”.
  Ob dopoldanski malici te je odlično brati.
  Dobrodošel nazaj.

 • Odgovori NatasaPr 2. 10. 2019 at 13:51

  Oooooooo…. Pri številnih moških tepcih v mojem življenju sem dejansko mislila, da je v meni nekaj feministke, ampak vidim, da še zdaleč ne dosegam nivoja, haha. Luštn.

 • Odgovori Matej Zalar 3. 10. 2019 at 10:44

  Ženski je največji sovražnik ženska.
  Danes sem v Dnevniku bral kolumno Tanje Lesničar Pučko. Na otvoritev festivala je prišel tudi minister za kulturo, ki je v govoru izjavil, da svet potrebuje “toplo, mehko”, tj. esencialno ženskost. Dvorana je v “globokem začudenju in smehu zabrbotala: ali smo spet v 19. stoletju, kjer ženske, po naravi tople in mehke, blažijo udarce trde realnosti, ki jo obvladujejo hladni in neupogljivi moški?”
  Noro, kaj izpeljejo iz nedolžne izjave, ki je pravzaprav točno tisto, kar si želimo, tako pač je, in ženska toplost in mehkoba niti pod razno ne izključuje enakopravnosti. Ne vem pa kaj je minister mislil, ali res ne razume kaj se gre ta klika, ali pa jih je zajebaval. Dejstvo je, da je potem hitro odšel s tega freak showa.

 • Odgovori Matej Zalar 4. 10. 2019 at 8:29

  Mimogrede: po novem komentarje debilov brišem. Poln kurac vas imam, bolniki zahojeni.

  • Odgovori Tana 4. 10. 2019 at 12:54

   Sem se nasmejala. A je to znak, da se vrača se stari Nergač? 😉

 • Odgovori Boštjan Cafuta 6. 10. 2019 at 9:47

  Matej končno si začel pisat….do zdaj sem vztrajal in izplačalo se je, da nisem na browseru zbrisal zavihka tvoje strani…..super, da si, upam da, dal končno to skozi in se bolje počutiš…..in se že veselim da bom lahko vsako jutro pred službo prebral kaki tvoj zapis……drugače pa super zapis…..pa uživaj…..

 • Odgovori Matej Zalar 7. 10. 2019 at 8:34

  Hvala. Verjetno bom pisal precej manj. In manj kontinuirano.

 • Komentiraj