3. obletnica samostojnega Nergača

Uspešna pot blogerja v neki točki razvoja terja osamosvojitev bloga in neodvisnost od portalov, kjer si je ustvaril ime, sledilce in sovražnike. Pred dobrimi tremi leti sem vendarle tudi jaz zapravil nekaj denarja za domeno, gostovanje in pričujočo predlogo, na današnji dan pa objavil prvi prispevek na tem naslovu.

V treh letih so orodja naštela krepko več kot dva milijona ogledov oziroma več kot milijon unikatnih obiskovalcev. Na Facebooku ima Nergač več kot 1500 sledilcev ne da bi kadarkoli izvedel plačano nagradno akcijo v slogu všečkaj, komentiraj in deli. Po svoje mi godijo tudi grožnje s tožbo – in celo grožnja, da bi se moral nekoga bati – ter očitek, da naj bi bil kriv za propad nekega podjetja. Torej sem morda celo vplivnež, in to kljub temu, da nisem modna blogerka.

V teh letih mi je zrasla brada, pa sem se še naprej predstavljal s fotografijo, na kateri si več nisem podoben, zato obletnica prinaša oblikovno prilagoditev strani. Mislim, da je zdaj preglednejša in s fotografijo moje malenkosti v glavi tudi prepoznavnejša. Fotografiral je Tit Košir, lobanjo in brado pa je uredil Loko Design.

Vesel sem, da me še vedno berete, čeprav sem vsakega posebej v več kot desetih letih bloganja gotovo nekajkrat bodisi užalil bodisi zjezil. Za prebiranje Nergača je treba imeti debelo kožo. Nergač vas jezi in okrepi.

Navajam še najbolj brane prispevke v zadnjih treh letih.

10.) Samec

Dve leti po  maši za samske, da bi našli svoje sorodne duše, se ukvarjamo z adaptacijo stanovanja, v katerem naj bi živela naslednjih nekaj desetletij. Ni pravi Slovenec, kdor ne zgradi ali obnovi bivališča. In kdor tega ni počel skupaj z žensko, nima pojma o ženskah.

9.) Kako najhitreje zaceliti odrgnino

Dobro so brani tudi Nergačevi nasvetni članki. Odtlej me je avto zbil samo še enkrat, lani pa sem odnesel celo kožo.

8.) Rojstnodnevna nesnaga

Ne le vijolične in oranžne fasade ter ekološki otoki sredi vaških trgov: slovensko krajino onesnažuje tudi glomazno rojstnodnevno okrasje.

7.) Rojeni zmagovalci

Ob neki drugi priložnosti sem napisal, da ljudem ne bi smeli čestitati ob rojstvu otroka, kajti delati jih znajo tudi opice in žabe. Čestital bom čez dvajset ali trideset let, če bodo vzgojili normalne pripadnike družbe.

6.) Neapelj v Ljubljani

V Verace smo šli samo enkrat in takrat je bilo odlično. Skrbi me, ko gostilne postanejo mini gostinske verige z več obrati, ampak doslej še nisem slišal kritik v zvezi s hrano.

5.) Pričakujete pošto?

Pošta Slovenije po novem za paketno dostavo najema pogodbenike. Tako pride – ali pa tudi ne pride – na dom poštar v neoznačenem avtomobilu, brez uniforme, ki nima pojma o slovenščini. S pošto se torej dogaja podobno kot z marsikaterim slovenskim podjetjem, ki ne opravlja več svojega osnovnega posla, ampak vse ostalo. Tako lahko na pošti kupite žvečilke čunga lunga in očala za branje ali vplačate loterijo, pošto pa razvažajo dostavne službe.

4.) Pasja menstruacija

Malo je tistih, ki vam bodo brez dlake na jeziku povedali kaj vas čaka, ko dobi psica menstruacijo. Jaz sem brez dlake na jeziku.

3.) Cinque Terre – Riomaggiore

Danes bi vam svetoval, da se temu kraju izognete kadarkoli med počitnicami. Gneča je bila grozna že takrat, zdaj pa je menda neznosno. Zgodnja pomlad ali pozna jesen.

2.) Išče se sponzor

Ko sem pred kratkim posedal ob kavi, sem se ob opazovanju okolice zavedel, da je Ljubljana tako polna keš pičk, da jih sploh ne opazimo več in da se nam niti več ne gnusijo, ker so postale povsem normalen pojav.

1.) Marketinški nateg malo drugače

Tudi zaradi tega prispevka mi je pred časom nekdo grozil s tožbo. Za zdaj se še ni zgodila.

Prejšnja objava Naslednja objava

15 komentarjev

 • Odgovori Ales 26. 1. 2018 at 19:17

  “Fotografiral je Tit Košir, lobanjo in brado pa je uredil Loko Design, za designerja pa je zmanjkalo proračuna”. Toplo priporočam, da ti sliko na stran postavi nekdo z malo več občutka.

 • Odgovori filmoljub 26. 1. 2018 at 19:58

  Čestitam za obletnico. 🙂 Jaz bi se odločil za večjo sliko in manjši naslov bloga, če že. Menda si zdaj že prepoznaven in se tvoja bradata podoba povezuje s tem blogom, ne le naziv. In čisto preveč prijazen si videti na sliki, kot če bi bil to blog “Objemalec dreves” ali “Nejevoljni drvar” — in ne “Nergač”.

 • Odgovori filmoljub 26. 1. 2018 at 20:07

  p.s. A bejž no, zdaj ko te vidim podrobneje in od blizu, se mi pa sploh zdiš preveč prijazen za “Nergača”.

 • Odgovori Matej Zalar 26. 1. 2018 at 20:28

  @Aleš: Jebenti, ampak odzivi so bili dobri!

  @FIlmoljub: Hvala! Izbral sem srednje neprijazno sliko. Prvi osnutek je sicer predvideval bistveno večjo sliko in bistveno manjši logotip, a sem – zaradi pomanjkanja samozavesti, seveda – kot popolni amater na področju dizajna za mnenje povprašal prijatelje in sledilce na Facebooku. Izakazalo se je – in s tem se strinjam – da bistvo bloga vendare ni brada, ampak vsebina. Navsezadnje nisem niti modna blogerka niti predsednik Pahor, da bi v ospredje postavljal formo. Kdor se želi naslajati nad neprijaznim obrazom objemalca dreves, lahko pa še vedno najde sliko v resoluciji 1200×900 🙂

 • Odgovori Uv 26. 1. 2018 at 21:15

  Na Facebooku je bilo drugače zastavljeno. Nergač na sredini, napis Matej Zalar in slika. Tisto je bilo res kul.

 • Odgovori Matej Zalar 26. 1. 2018 at 21:47

  Eh … saj … zdaj mi je žal, da sem sploh spraševal ljudstvo. OK, tudi meni se je zdela glava prevelika, to bi tako ali tako zmanjšal, a mora ne tako drastično. Spraševati ljudstvo o takih zadevah je isto, kot vprašati ljudstvo ali naj Jakov Fak nosi slovensko zastavo.

 • Odgovori Luka Mervič 27. 1. 2018 at 14:44

  Lepo

 • Odgovori slovon 27. 1. 2018 at 22:37

  Meni je pa razmerje velikosti všeč, deluje tako nekako v stilu “tudi majhen bradač je lahko velik nergač” al kako bi to reku, tudi recimo “strup je v mejhnih flaškah” pa to. 🙂

  • Odgovori slovon 27. 1. 2018 at 22:37

   Aja, pa čestitke, pa … berem dalje v glavnem 🙂

 • Odgovori Spela 28. 1. 2018 at 13:12

  Čestitke za obletnico!
  Mi je pa dizajn resnično všeč-tako, da tudi pohvale glede tega! 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 28. 1. 2018 at 18:09

  @Slovon, @Špela: No, zdaj dejansko razmišljam, da bi sliko vseeno malo povečal. Hvala!

 • Odgovori HelgaG 28. 1. 2018 at 18:23

  Lepo prosim, Matej, upoštevaj vsaj osnovno pravilo pri oblikovanju- zlati rez. Saj bo šlo. Tako kot si ti umetnik za besede, kar dokazuješ s pisanjem (na blogu), tako imamo eni (tvoji bralci) smisel za vizualno lepoto. Prosi, zadovolji nas, vsaj malo, tudi v tem smislu, ko kliknemo na to stran. Ti si takšen kot si, saj smo te videli že v vseh pozah, (oprijetih, kratkih, prešvicanih) hlačkah, bradah, pričeskah … ampak tokrat, ja, tokrat je velikost pomembna. Prosim, povečaj se!!!

 • Odgovori Matej Zalar 28. 1. 2018 at 18:56

  Bom!

 • Odgovori Janja 28. 1. 2018 at 21:53

  Se strinjam – povečat fotko.

  Drugače pa… mene vsako tvoje omenjanje modnih blogerk spravi v smeh.

  Redno berem že nekaj let (našla sem te pri Ireni Sireni), upam da bom še dolgo. Razumem “nove” prioritete, ampak mi je bilo prej bolj všeč, ker si bolj redno pisal…

 • Odgovori Anonimno 31. 1. 2018 at 10:47

  Bravo Matej. Kar nadaljuj in nas vpletaj v debate :). Pa lepa vizualna sprememba bloga.

 • Komentiraj