Budget traveller? Neoliberalec si tudi ti

Ekscesno udobje me prej moti kot pomirja, toda s hoteli so me nekoliko razvadili, tako da v trizvezdičnih že privzdigujem obrvi, razen v izjemnih razmerah pa me ne boste videli spati tam, kjer nimam vsaj svoje kopalnice ali nekje, kjer bi moral surfati na kavču, razen, če gostitelja poznam zelo dobro.

Z razvajenostjo je hudič, ker veliko stane, ampak če prideš nekam spat samo za štiri ure, je trapasto plačati karkoli več kot najnižji možni standard. V zadnjem trenutku se je v Gradcu za najboljšo možnost izkazal Ibis Budget Hotel, kjer so za dvoposteljno sobo brez zajtrka vzeli 48 evrov … pičlih 20 manj kot v štirizvezdičnem hotelu kilometer severneje. Prek Bookinga so omogočali brezplačno odpoved do šestih zvečer, kar se mi je zdelo skoraj neverjetno, a je prišlo prav, saj sem okrog treh popoldne odpovedal eno od dveh sob.

Zakaj so nočitev zaračunali vnaprej, mi je bilo jasno šele dopoldne, ko je bil pult recepcije še vedno zamrežen, v hotelu pa očitno ni bilo nikogar, razen sobaric. A receptorka je bila zvečer izredno uslužna: za opis poti do diskača si je vzela toliko časa, da mi je bilo navsezadnje nerodno, da sem sploh vprašal. Varčni lastnik hotela bi ob tem gotovo vihal nos.

Potem je na neugleden in nekoliko malomarno odrezan listek formata A6 z zelenim markerjem označilo številko sobe, zadnji čas odhoda in šestmestno kodo za odklepanje sobe. Če bi kodo izgubil, bi imela za vstop v hotel zelo malo možnosti, za vstop v sobo pa nobenih. Na vrhu listka je, očitno kot nekakšen slogan, pisalo, da v hotelih Ibis Budget spijo prebrisanci. Če si že revež, ker si ne moreš privoščiti hotela s tremi zvezdicami, se torej lahko tolažiš vsaj s to vrlino.

V sobi sva ugotovila, da bi šlo lahko zraven tudi peto kolo, saj je dvoposteljna soba pravzaprav triposteljna, nad zakonsko posteljo je namreč še pograd. Kovinsko okovje je dajalo precej varen občutek in mislim, da še nisem spal na udobnejšem modrocu, le blazina bi bila lahko višja.

Gradec_DSC_2789

Kopalnice so včasih v istem prostoru kot postelja tudi v precej višje kategoriziranih hotelih, kjer težnji po nižanju stroškov sledijo enako učinkovito kot v cenenih nastanitvah, zato me ni motilo niti to. Nekoliko nadležno je bilo le tuširanje, ne samo, da skoraj ni bilo pritiska, ampak je bila okrnjena tudi možnost reguliranja temperature vode. Uravnava je bila možna po le dveh stopnjah, tik pod vreliščem ali tik nad lediščem. Toda osnovnim željam je bilo zadoščeno: Lisica se je oprhala z vrelo, jaz pa z ledeno.

Gradec_DSC_2790

Pri nizkocenovnih ponudnikih me najbolj navdušuje njihov obupen trud, kako izpasti še bolj ceneno kot so v resnici. S hotelom namreč ni bilo nič narobe, ampak kompleks manjvrednosti se lahko v gostu prebudi že zaradi uniform osebja. Sposobnost, kako prihranijo na popolnoma vsakem centimetru, je občudovanja vredna, ob tem pa je zanimivo, da udobje na splošno ne trpi. Pri izbiri hotela je navsezadnje najpomembnejša lokacija.

Seveda nas bo varčevanje pokopalo.

Če se razburjate zaradi neoliberalizma, potem pa v Londonu, kamor letite z Easyjetom, prenočujete v Ibis Budget Hotelu, se ob naslednji kritiki varčevalnih programov za vsako ceno, ugriznite v jezik in se vprašajte, koliko k nižanju stroškov na vseh področjih prispevate kar vi sami, ker gledate na vsak prekleti evro in vam je pri tem prav malo mar za plače pilotov in stevardes ali za brezposelnost receptorjev, ki jih v hotelu ne potrebujejo, ker je recepcija odprta enoizmensko.

Prejšnja objava Naslednja objava

7 komentarjev

 • Odgovori katarina 16. 2. 2016 at 21:23

  v zadnjih letih sem se razvadila…ugotovila, da če dvigneš budget minimalno lahko najdeš besne zadeve. Decembra sem bila v Berlinu v Adlonu…za 70€ 😀 no do berlina sem pa prišla z Ryanairom za 99 centov…nisem se mogla upret…ampak za 1 uro leta mi je res gladko vseen…čepki pa v vsakem slučaju ubijejo vse napovedi/igre/blebetanje na letalu

 • Odgovori Matej Zalar 16. 2. 2016 at 21:47

  @Katarina: Ti si neoliberalistična svinja. Se pa strinjam, vsakič, ko iščem hotel, naletim na dilemo: 50 evrov za ***, 62 evrov za **** ali 82 za ***** ??? OK, pet zvezdic odpade, ker mi grejo na živce, potem pa dileme sploh ni več.

 • Odgovori Boki 17. 2. 2016 at 10:47

  V Ibis Budget hotelih prenocujem precej pogosto ko sem nekje na poti in mi je prav vseeno za dodaten luksuz. Kot si rekel, gre se za tistih nekaj ur spanca, ki pa se navsezadnje izkaze za zelo udobno, tako s pogleda udobnega modroca kot tisine v teh hotelih, ponavadi brezplacnega parkirnega prostora, pa se s cistoco in tus kabinami imam dobre izkusnje. Imajo pa Ibis budget hoteli se to prednost, da omogocajo avtomatski check-in kadarkoli pac prispes, kar se izkaze za izredno prednost pred konvencionalnimi hoteli, ki nimajo 24-urne recepcije. Prispes ob enih zjutraj, z nekaj kliki na avtomatu placas in dobis kodo za vstop v sobo. Si utrujen in se ti ne da pogovarjati z receptorji, kaj boljsega si se lahko zelis? Zjutraj ti se vrat ni potrebno zapreti za sabo, saj se zaprejo na tisto potisni vzmet in odpeljes se naprej. Skratka, samo dobre izkusnje! Sicer pa lahko se vedno vse pripises moji subjektivnosti, kot posledici moje vohrnosti 🙂

 • Odgovori Boki 17. 2. 2016 at 10:52

  Bodi pa preprican, da bi Luka Mesec takoj nasel izgovor, da v kolikor gldi gldi neoliberalizem ne bi stiskal pri placah delavcev, bi si lahko vsi privoscili dostojanstveno nastanitev v hotelih s stirimi zvezdicami. Seveda mi je pa jasno, da je Luka padel z Meseca in da dobrsen del svoje nic kaj slabe poslanske place verjetno ne nameni za donacije raznoraznim dobrodelnim organizacijam ampak si privosci tudi kaj vec luksuza kot pred tem, ko je verjetno se zivel od zepnine ali minimalca prisluzenega s studentskim delom.

 • Odgovori Matej Zalar 17. 2. 2016 at 12:36

  Saj o tem govorim. Lahko je nabijat o neoliberalizmu, ko mora z denarjem šparat vlada, kar seveda ni všeč niti upokojencem niti zdravnikom niti bolnikom … nekaj drugega je pa zapravljanje svojega denarja. Ali, kot je razliko med seboj in politiki opisal moj foter: “Jaz moram denar služit, politiki ga pa zapravljajo.”

  Če to ljudstvo v parlament izvoli bebce, ki po ekskurziji v Venezueli razlagajo, da se tam cedita med in mleko in da življenje v favelah funkcionira demokratično, situacija ne more biti nič drugačna. Živimo od demagogije.

 • Odgovori katarina 18. 2. 2016 at 8:49

  @Matej ja, mam svoje trenutke…sej pol bom verjetno kompenzirala s kakšno absolutno predrago varianto, tako da se na dolgi rok izravna 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 18. 2. 2016 at 18:25

  S tem boš pa povečevala propad med najbogatejšimi in najrevnejšimi!!!

 • Komentiraj