Drago je biti bogat

Razumljivo je, da razkritja množičnega izogibanja davkom s poslovanjem prek držav z nizkimi davki vzbudi slabo voljo pri zglednih davkoplačevalcih, ki vedno pošteno plačajo vse davke, ki obrtnikom nikdar ne plačajo na roke, ki nikdar ne opravijo storitve ne da bi izdali račun, ki niso fiktivno razvezani, da bi prihranili pri vrtcu, ki ne plačujejo najnižjih možnih prispevkov za s.p. in si ne pišejo fiktivnih potnih nalogov in žena ne vabijo na večerje na stroške podjetja.

A ne glede na to bi veljalo razmisliti kako je mogoče, da se premožnim – in ne nujno bajno bogatim – davkoplačevalcem, naj bodo poslovneži, športniki, glasbeniki, monarhi ali politiki, namesto preprosto plačati davek v državi, kjer živijo oziroma poslujejo, bolj splača plačevati drage davčne strokovnjake in potovati ali celo fiktivno živeti na drugem koncu sveta, ob tem pa še tvegati, da jih bodo zasačili in jim za nazaj pobrali denar, ki ga morda sploh nimajo več.

In seveda se jim splača. Zelo se jim splača. Tako kot se splača zanesljivemu pleskarju odšteti denar na roke ne da bi tvegali očitke, ko se v krogu znancev s tem podvigom hvalimo in se zaklinjamo, da bi bilo plačilo davka popolna norost,saj država že tako preveč vzame poštenemu delovnemu ljudstvu.

Vprašanje pa je ali se državi splača drakonsko obdavčevati premožne, ki se plačilu davka raje izognejo in ne plačajo nič, ko pa bi lahko plačali malo in prihranili z malverzacijami nastale stroške, državi pa se ne bi bilo treba ukvarjati z nadzorom – ki navsezadnje sploh ni učinkovit – in izterjavo prek dolgotrajnih sodnih postopkov. Ob tem redno beremo še o visokih davčnih rabatih na poslovanje multinacionalk, ki se dogajajo, ne v tako imenovanih davčnih oazah, ampak kar v Evropski uniji, medtem pa Slovenija premožnim kazensko, ker imajo denar, zaračunava davek na luksuz.

Kupiti letalo v Veliki Britaniji, ga uvoziti na otok Man, in pobrati 3,3 milijone funtov povračila zaradi razlike v DDV, je seveda svinjarija. Je pa tudi res, da je to ogromno denarja. Človeku se res zdi noro, da bi moral ob nakupu letala, ki stane 13,2 milijona funtov, plačati 3,3 milijone funtov še državi. Večina v davčno blagajno toliko ne vplača v celem življenju, ima pa precej več socialnih ugodnosti kot kupec letala za 16,5 milijonov funtov. Ob tem nekako dvomim, da kupec tega letala državo prinaša naokoli tudi pri pleskarskih delih, kjer lahko prihrani mogoče nekaj sto evrov davka, kolikor verjetno zapravi, če povabi ven punco.

Ampak pravila so za vse enaka, kajne? Če plačuje davke uboga raja, naj jih pa še premožni!

In potem pravijo, da je življenje bogatašev preprosto. Revež je vesel že, če državo okrade, ko mu gume na črno zamenja lokalni vulkanizer. Bogataši lahko državo nategnejo samo s pomočjo strokovnjakov.

Prejšnja objava Naslednja objava

15 komentarjev

 • Odgovori Ena državljanka 9. 11. 2017 at 18:16

  Jaz priznam!
  Čisto nič se mi ne zdi kriminalno, če pride kdo k nam poštimat peč brez računa. Pršparam 25 €.
  Ali pa frizer. Ali pa mehankar. Ali pa rčunalničar.

  Dokler bodo kradli pri koritu, si izpačevali…….. ma goljufam kjer se da, bom jaz tudi. Še več, sam to ne smem napisat. 😛

  • Odgovori Aleš 9. 11. 2017 at 19:32

   Se strinjam.
   Do popolnosti ti manjka ti samo še Serpentinšek za predsednika

 • Odgovori Ena državljanka 9. 11. 2017 at 18:22

  Pa če bi bili na vrhu strokovnjaki……… zaupanja vredni, bi jaz še mal razmišljala.
  Tako pa, ko vidim te ksihte debele zapite butaste……….. ga ni, ki me ne bi z veseljem teral v goljufije!

  Vsi ti ksihti bodo verjetno ćez ene 5 let (hahahaha) na tapeti zaradi goljufij. Pa odštejmo vse pojedine, turistična potovanja in en sam žur! 😛

 • Odgovori jazsembog 9. 11. 2017 at 20:16

  Davki gor ali dol. Meni se zdi najbolj svinjsko to, da so tako obdavcene male place. In majhni speji. Zatirati drobno ekonomsko dejavnost je zlocin. Ne vem, mogoce sem prezivel prevec cas v aziji, ampak, da ti od jurja vzamejo vec kot 10 % – zlocin. In pol se nic ne dobis od drzave… Da imas depresiven folk doma, skoda teh ljudi.
  Da bogati slovenci ne placujejo davka, naceloma ni najvecji problem. Prvo, nimamo veliko bogatih, in to je ze vecji problem.
  V bistvo na svetu, obstaja dve vrsti drzav, v ene se kapital pritaka oz se ustvarja, v drugih pa odtaka. In to je res velik problem.

 • Odgovori Ena državljanka 9. 11. 2017 at 20:21

  @ Aleš – rajši Serpentinšek.
  Kot ta hinavec Pahor. Če smo kmetavzarji, hlapci…… naj bo še predsednik na našem nivoju.

  Samo ne hinavit! Pa blebetat.

 • Odgovori Cecil 9. 11. 2017 at 20:57

  Če vsak ne počisti pri sebi in ne živi (vsaj za silo) zgledno, nima kaj jamrat, da (če) bogati kradejo. Ker – če jaz lahko (ker sem na minimalcu), potem lahko tudi moj sosed. In njegov sosed (čeprav on dobi že 1,5k, je še vedno mali človek). In potem smo hitro pri njegovem bratrancu, ki ima firmo (uspešno), pa teti, ki je v Stranki in svakinji, ki je direktorica v državni firmi. Čakat druge, da se bojo začel lepo obnašat pač ne prinese spremembe …

 • Odgovori Ena državljanka 9. 11. 2017 at 22:04

  Oh @ CECIL – kje smo še mi?
  Mene ne bo nihče prepričal ….. ukradli so SLOVENCEM 80 MILIJARD.
  Uničili podjetja. Iz Švice number 2 jim je uspelo nadrit ŠVIC:

  Danes bi se lahko VSI imeli top. Pa je keš na otokih, faconrji v arestu. Raja laka.

  Mene bi bilo v dno duše sram. Itak so zdaj že vsi stari – nč nauš nesu v grob. Zjebali so pa dve geneiciji.
  In še zdaj so – ker ne smeš nehat! Ker te dobijo. Ker grejo domine.

 • Odgovori Cecil 10. 11. 2017 at 10:46

  @drzavjlanjka
  80 mrd v koliko letih? 26?

  Če vsak državljan vsako leto ukrade (vulkanizer, malar, popravljalec peči, računalničar, branjevka, parketar, avtoklepar, ločeno življenje za poceni vrtce, republiška štipendija na račun “nenavadnih” podatkov, neupravičene subvencije, in še in še) 1500 € (dobrih 100 € na mesec) neplačanega davka, najdemo še novih 80 mrd … Ravno tako ukradenih

 • Odgovori Anonimno 10. 11. 2017 at 11:36

  Nimate vi blage veze. Davčne oaze so sestavni del neoklasične teorije privatiziranja vsega javnega. Manj ko država pobere davkov za financiranje javnih sistemov, več je denarja v neobdavčenih skladih v oazah, ki čaka na priložnost, da od države poceni odkupi infrastrukturo, ki je ta ne more več vzdrževat. Tako pridemo počasi do zanesljive komercialne družbe. Nič ni to slučajno.

  • Odgovori jazsembog 10. 11. 2017 at 18:15

   sok, oh moj bog, naso infrastrukturo hocejo. Apple hce nase zeleznice. Kdo nima appla ne bo smel na vlak. Pol pa boste meli, ko se boste po luknasti cesto vozli do sluzbe

   • Odgovori Mietzsche 13. 11. 2017 at 19:26

    No, glede na to, kako večje firme delajo s svojimi uporabniki in prekarno zaposlenimi, češ če ti kaj ni všeč, adijo v Banovce… ja.

 • Odgovori Tina 10. 11. 2017 at 13:56

  Žalostno. Vse skup.
  Tistih nekaj, ki dejansko plačuje davke (vestno) nastrada. Namesto, da bi se narod spametoval, plačeval, davki bi se posledično lahko znižali in bi vsi bili na boljšem. Slovenci smo idioti-vedno polna usta “država mi nič ne da”. Pol se pa naj preseli kam drugam. Ali p ukinit vse davke za tiste, ki nočejo plačevat, pa naj za vsako storitev plača iz svojega žepa.
  Sloveniji gre slabo zaradi nepoštenosti vseh njenih prebivalcev (ne samo politikov in gospodarstvenilov), egoizma in požrešnosti.

 • Odgovori Matej Zalar 10. 11. 2017 at 15:29

  Težava je v tem, da bi precej velik delež tistih, ki z s.p.-ji popravljajo statistiko brezposelnosti, propadel, če bi začeli plačevati davke.

 • Odgovori Uroš 10. 11. 2017 at 21:22

  Dobra poanta v tekstu. Mi imamo problem nerazumevanja, dejstvo je da bogatejši plačujejo večji delež davčnega zajema in prav je tako. Mora pa imeti vse neko mejo. Največji problem je v javni potrošnji države, ta država je pač nenasitna, javna poraba denarja je pač prevelika, glede na to kaj država nudi. Problem je tudi v naši mentaliteti, najbolj slikovito jo opiše izjava bivše premierke Bratuškove, češ Slovenci se počutimo varne, če plačujemo visoke davke. Mislim kakšna neumnost je to, ampak a je kdo sploh problematiziral to neumno izjavo??? Problem je, da je v naši državi preveč ljudi odvisno od javnega sektorja, ti ljudje hodijo na volitve in zagotovijo da se nič ne spremeni in da se brani status quo.

 • Odgovori Matej Zalar 13. 11. 2017 at 14:28

  Te neumne izjave seveda ne bodo problematizirali ljudje, ki ne ločijo med neto plačo in bruto bruto plačo in ki morda tudi ne razumejo sistema socialne države, ki naredi vse za čim manjše razlike v plačah, pri čemer je bistvena težava v tem, da so vse plače enako nizke – in ne enako visoke.

  Če bi bila Republika Slovenija socialna država, se recimo o dvigovanju minimalne plače ne bi pogovarjali kot o izključni odgovornosti delodajalcev. Glede na slabe minimalne plače bi bilo edino pravilno, da bi država predpisala isti bruto bruto, a znižala davščine. Pa tega ne naredijo. Seveda, ker z vsakim dvigom minimalca tudi država dobi več.

 • Komentiraj