Ekološko v Pulj

Če želite v Istro priti z vlakom ob 10.42, morate iz Ljubljane ob 6.10. Skratka, imeti morate kar precej časa, v nasprotnem primeru pa predvsem jeklene živce. Cena enosmerna vozovnice 25 evrov se zdi ob predpostavki, da vožnja traja skoraj dvakrat toliko kot z avtomobilom, precej zasoljena, je pa res, da povratna stane samo pet evrov več. V tem primeru se splača razmisliti o vlaku, saj se lahko potem hvalite, da ste potovali s praktično ničelnim ogljičnim odtisom.

IMG_20150716_060417

Vzdušje na četrtem peronu je bilo živahno. Vsaj na videz ni nikogar skrbelo, da je vlak zamujal debelih sedem minut, torej minuto več kolikor naj bi imeli časa za prestop na Kozini. Upanje, da si bom kupe delil s študentkami, se je izjalovilo, je pa res, da v mojem kupeju ni smrdelo po že od predvčerajšnjim neumitih nahrbtnikarjih, ampak bolj domače, po alkoholu

Prvi je vstopil suhljat možiček v zgodnjih šestdesetih letih, morda tudi mlajši. Življenje ga je verjetno nekajkrat krepko udarilo čez hrbet, saj je v svet gledal skrajno ponižno, tako da se mi je kar malo zasmilil. Zgrbil se je v sedež nasproti mene, bisage pa ni spravil na polico nad glavo, temveč pod sedež, tako da ergonomije sedenja ni okrnil samo meni, ampak tudi sebi. Ker ni izgovarjal samoglasnikov, nisem razumel niti besede, tako da sem mu samo nekajkrat vljudno prikimal.

Za njim je precej odločneje vstopil krepkejši brkač, verjetno ne dosti mlajši od prvega, a precej bolj vitalen in zdrav na pogled. Torbo s puško je odložil na polico nad glavami in se zavalil zraven prvega možička, s katerim sta očitno potovala družno. Brkač se je razburjal zaradi gneče, potniki iz Maribora, ki so verjetno potovali že saj dve uri, so namreč vehementno ležali čez tri sedeže, z ogromnimi nahrbtniki pod glavami in sezutimi čevlji pod sedeži.

Skupen jezik smo spregovorili v trenutku, ko je momljač iz borše potegnil tri pločevinke. Ko sem še pred pol sedmo zjutraj zadovoljno potegnil nekaj dolgih požirkov tople laške scalnine, sta bila videti zadovoljna, tako da smo se prav prijetno zaklepetali. Med drugim smo ugibali, kaj se je zgodilo s šoferjem tovornjaka, ki je bil udeležen v nesrečo na avtocesti. Brkač je z argumentom, da je bil umrl romunski tožilec, menil, da je bila nesreča nameščena, šofer pa da že uživa na tropskih otokih. Momljač v to ni verjel, jaz pa sem modro ugotovil, da je možno čisto vse.

Vztrajno naraščanje zamude že globoko čez petnajst minut v Divači me ni skrbelo, sprevodnik mi je namreč že v Ljubljani razložil, da nas bo vlak za Pulj počakal. Bal sem se, da bo drugi vlak še bolj zatohel, a me je presenetila prijetna klima pa tudi precej udobnejši sedeži se mi niso pretirano gabili – ugotavljam, da razvijam precejšen odpor do tapeciranih sedal, ki mi gredo na živce že zato, ker se močno potim.

IMG_20150716_080038

Sopotniki pa so bili precej bolj dolgočasni. Na drugi strani prehoda je nekdo prežvekoval kot govedo, tako da sem iz torbe izvlekel slušalke, pri tem pa ugotovil, da leva ne deluje. K sreči je govedo v Buzetu izstopilo. Nasproti pa je sedel Nemec s krasno usnjeno torbo ter nekoliko manj krasno kombinacijo nogavic kožne barve in sandal, ki so primerni kvečjemu za še dvajset let starejše može. Pot skozi eksotične kraje ga je navduševala, zvedavo je gledal skozi okno in fotografiral prav vse balkanske nemarnosti, slovenskega policista, ki je v Rakitovcu na svojo prisotnost opozarjal z gestapovskim dretjem, navajam: »Alo, passport control!«, pa je prosil, da mu v potni list pritisne žig. »Only no EU peoples,« mu je odločno razložil obmejni organ, tako da je gospodu kar sapo vzelo. Ne se zajebavat s slovenskimi policisti, pizda. Pa tudi s hrvaškimi ne, pizda! Nema štempelja!

Pulj, točno 10.42, brez zamude.

Prejšnja objava Naslednja objava

19 komentarjev

 • Odgovori filmoljub 21. 7. 2015 at 18:09

  A ha ha, 😆 neprecenljivo.

 • Odgovori lešnik 21. 7. 2015 at 20:28

  😆 krasno. zgodba za v knjigo, ti povem!

 • Odgovori Matej Zalar 21. 7. 2015 at 20:54

  Mogoče enkrat. Saj znam, samo časa nimam in premalo donosno je 😀

 • Odgovori Seamus 21. 7. 2015 at 21:49

  Odlično!

 • Odgovori Jana 21. 7. 2015 at 22:16

  :)))). Kok si me nasmejal. Ta z EU peoples in štemplom zmaga :). Imej se lepo še naprej, da ne bo vožnja z vlakom najboljši del dopusta 😉

 • Odgovori Volos 22. 7. 2015 at 1:00

  Preklete p**** policajske, ko pa ni treba, se pa igračkajo Schengen (no, žigov resda ne dajejo tudi takrat) in delajo nepotrebno gužvo na južni meji.

 • Odgovori Iztok 22. 7. 2015 at 6:49

  Kako malo potrebuje človek, če hoče.

 • Odgovori Volos 22. 7. 2015 at 15:42

  Drugače pa respect za “Pulj”. Večina ritolizniških Slovenčkov to mesto imenuje Pula. Ker seveda hodijo tudi v Klagenfurt in Udine. Bruh.

 • Odgovori Matej Zalar 22. 7. 2015 at 18:09

  Najbolj me jezita Gerlitzen in Nassfeld. Pula mi je, po drugi strani sicer všeč in pogovorno večkrat uporabim hrvaški izraz – nikoli ga pa ne bi napisal.

 • Odgovori Volos 23. 7. 2015 at 11:21

  Mene pa najbolj podre Filah.

 • Odgovori Matej Zalar 23. 7. 2015 at 14:03

  Ha, točno! Ampak ta je še boljša: Filaš!

 • Odgovori Janč 23. 7. 2015 at 19:12

  “S praktično ničelnim ogljičnim odtisom” je močno pretiravanje. Povsem mogoče je, da si porabil celo več, kot če bi šel z avtom (odvisno od št. potnikov in diesel/elektro).

  Razen seveda, če primerjaš z letalom, v tem primeru bi bila trditev povsem primerna.

  http://www.theguardian.com/sustainable-business/greener-travel-car-or-rail

 • Odgovori Matej Zalar 23. 7. 2015 at 20:14

  No, to z ogljičnim odtisom je bila bolj šala. Redno se posmehujem ljudem, ki računajo svoj ogljični odtis, na primer tisti s solarnimi paneli imajo praktično negativnega – dokler ne vkalkuliraš svinjarije, ki nastane ob proizvodnji in deponiranju teh zadev.

  Me pa ne prepriča niti linkan članek … če vprašaš proizvajalce avtomobilov, bodo trdili eno. Če vprašaš železnice, bodo trdili drugo. Resnica pa je samo ta, da bi bilo najbolje, če sploh ne bi potovali.

 • Odgovori darja 23. 7. 2015 at 20:54

  Chef bo nekoč svetovno znan pisatelj.

 • Odgovori Janč 24. 7. 2015 at 20:03

  Glavni problem pri železnici je teža. Celo pri sodobnih vlakih (ICE 3) je teža še vedno 1000 kg na potnika, seveda pod pogojem, da je polno zaseden. Izjema je Šinkansen, kjer so težo spravili na 500 kg na potnika, kar je že bližje avtobusom (200-400).

 • Odgovori Matej Zalar 25. 7. 2015 at 9:34

  Že mogoče … ena izmed glavnih prednosti železnice pa naj bi bila tdi hitrost oziroma učinkovitost – ne v Sloveniji. Je pa res, da je potovanje z vlakom po razvitem zahodu vedno dolgočasno, pri nas pa nikdar.

 • Odgovori Jan 29. 7. 2015 at 20:16

  He he he, tudi sam imam lepe spomine na to pot z vlakom – pred nekaj leti, ko še ni bilo treba nikjer prestopati. Razgled s Kraškega roba in kasneje na Buzet je čudovit.

  To, da smo se vračali isti dan, pa je že mejilo na mučenje. Sploh glede na dejstvo, da sem ob neupoštevanju železniških nasvetov (“nagniti se ven je nevarno”) v glavo dobil precejšen odmerek neznane tekočine, ki jo je nekdo med vožnjo zlil skozi okno v sosednjem kupeju …

 • Odgovori sdadadadasd 6. 8. 2015 at 17:22

  Super objava! Končno sem se nasmejal! Še več takih objav!

 • Odgovori Matej Zalar 6. 8. 2015 at 19:39

  Hehe, moral bi imet letno karto za SŽ in bi bile zgodbe tedensko 🙂

  V nedeljo spet potujem z vlakom in že vidim, da bo veselica, ker bom tovoril bicikel.

 • Komentiraj