Joburg evening

Pravkar sem na Google Maps preveril koliko bi moral prevoziti, če bi se hotel do postelje na spodnji fotografiji pripeljat z avtomobilom. Rezultat: 13.131 kilometrov. Čez Italijo, Francijo, Španijo, Alžirijo, Niger, Nigerijo, Čad, Srednjeafriško republiko, Demokratično republiko Kongo, Zambijo in Zimbabve na Rivonia Road, Johannesburg v Republiki Južni Afriki. Najverjetneje do tja sploh ne bi prišel – za vse naštete afriške države namreč MZZ odsvetuje potovanje, še posebej v Srednjeafriško republiko, kjer se menda koljejo kot živali.

Johannesburg Hotel

Za Republiko Južno Afriko pa piše, da je v Johannesburgu priporočljivo prenočiti v varnih predelih mest, med katere spada tudi Sandton.

Sandton, Johannesburg

Sodeč po številu bank je videti kot da bi bil na Cipru. S tem da se ljudje tam ne pogovarjajo o recesiji, kar je precej fletno. Dokler te ne vprašajo, kako je kaj z recesijo. Pogled iz sobe:

Johannesburg

Zvečer, ko smo prišli, je bilo vreme obupno, jutro pa krasno. Nelson Mandela Square je na drugi strani ceste:

Nelson Mandela Square

Dobrovoljni Nelson od blizu:

Nelson Mandela statue

Kongresni center na levi in Michelangelo Towers:

Michelangelo Towers

Nekaj takega (z več gneče) sem pričakoval od dubajskega letališča:

Trg in nakupovališče je tudi vse, kar smo videli od Johannesburga. Smo pa dobro jedli. The Butcher Shop & Grill. V mesariji pred oštarijo sem videl nekaj res izjemnih kosov mesa. Govedina kot se šika, v izložbi visijo kar celi kosi. Pa ribe! Jebenti, si rečeš, to je to. Kot se hvalijo, naj bi bila južnoafriška goveda bistveno bolj suha kot evropska, ki naj bi imela v povprečju 23 % maščobe, ameriška celo tretjino, južnoafriška pa je ima 11 %. Meso starajo od tri tedne do 40 dni. Poskusil sem sicer samo v pogrinjek vključene pikantne koščke mletega govejega mesa – in ja, to je to.

Potem se nisem mogel upret divjačini dneva. Bila je neka antilopa, domnevam, da impala. Teh živali je ogromno, kar same kličejo k odstrelu. Majhne so, samec ima kakšnih 50 kilogramov, samica še deset manj.

Impale

Postrežejo z v kosu pečenim krompirjem, precej brezokusno skuto in nekim jagodičevjem, ki precej spominja na brusnice. Meso je točno tako, kot od antilope pričakuješ: okus po srnjadi, struktura pa bolj rahla in tudi bolj surov se kar stopi v ustih. Cena je kar smešno nizka: dobrih deset evrov. Če natakarja trikrat ne opozoriš, da se je zmotil pri računanju, pa še manj.

Impala steak

Za poobedek nam je ostala torta, ki smo jo od Nataše Mahkovec (agencija int. Thalatta, kot vidim, so vendarle propadli) po vseh peripetijah, ki nam jih je povzročila z nategovanjem njenih poslovnih partnerjev, dobili po pristanku v Johannesburgu. Hvala za pozornost, ampak, kot je rekel legenda slovenskega turističnega novinarstva: “Če vas s kosilom kupijo, ste pa res en kurc vredni!”

Torta

V Afriki se dobro spi. Prišlo je samo do manjše nerodnosti zaradi prepametnega telefona. Ravno iz 27. na 28. oktober smo pri nas premaknili uro na zimski čas, v Južni Afriki (ki leži v istem časovnem pasu kot Slovenija) pa tega ne delajo. Tako sem se zjutraj fletno zbudil in v miru gledal MotoGP ne da bi sploh vedel, da zamujam zajtrk. Saj bi naročil bujenje1, ampak imam afriške izkušnje iz Kenije, kjer nas kljub naročilu preprosto – niso zbudili.

 1. Prepričan sem, da bi vsaj en komentator predlagal, naj naslednjič naročim bujenje. []
Prejšnja objava Naslednja objava

10 komentarjev

 • Odgovori Seamus 11. 4. 2013 at 19:32

  Najbolj hecno je ko te zunaj Evrope gledajo kot čudaka, ko omeniš premik ure. Še zastopijo ne, kaj jim sploh hočeš dopovedati.
  Na srečo pametnim telefonom v večini lahko nastaviš državo v kateri si 😉

 • Odgovori miran 11. 4. 2013 at 21:18

  Barvita je tale Afrika, ni kaj. Lepo. 🙂

 • Odgovori primoz 12. 4. 2013 at 9:13

  Tistile čufti pa ne zgledajo glih apetitlih

 • Odgovori chef 12. 4. 2013 at 10:51

  @Seamus: OK, če je prekleti telefon tako pameten, naj se tudi sam locira.

 • Odgovori seamus 12. 4. 2013 at 19:09

  Ja sj mogoče se že. Na žalost nimam tako pametnega. Bo mogu kakšn lastnik opeke povedat, sam ne vidim razloga, da se ne bi.

 • Odgovori Aaaaaa 13. 4. 2013 at 7:42

  Tocno! Sedaj si me spomnil: ko sva midva s partnerjem menjala denar v neki banki v Joburgu, nama je blagajnicar ob slovesu rekel le: well I hope you live close. Good luck! Samo kislo sva se mu nasmehnila 😀 Na sreco sva pot po JAR prezivela le z manjso krajo v nekem hostlu, prijatelji, katerim sva priporocila to drzavo za dopust so pa dobili pistolo na glavo, ja. Za taka potovanja je priporocljivo, da vzames tudi kako strgano majco in ne lakaste solne 😀

 • Odgovori chef 14. 4. 2013 at 18:50

  @Aaaaa: Mi smo bili veseli vedno, ko smo imeli opravka z belci – rasizem gor ali dol, ampak vsaka interakcija s črncem je pomenila bodisi poskus natega bodisi njihovo popolno nerazumevanje situacije. Pri čemer seveda tžeko razločiš, gdaj gre dejansko za poskus natega in kdaj za nerazumevanje.

  Dobro izkušnjo smo imeli samo s šoferjem Vincentom, čeprav smo sredi poti že mislili, da bi nas rad vse skupaj pobil, ampak to je že druga zgodba.

 • Odgovori Vanja 15. 4. 2013 at 9:14

  Ha, ha, tudi naš šofer po Južni Afriki je bil Vincent. Vinko smo mu pravili. 🙂

 • Odgovori chef 15. 4. 2013 at 9:58

  Mi smo mu pravili Šumaher.

 • Odgovori Nergač » Fototrofeje 28. 6. 2013 at 18:01

  […] je ogromno, celo poskusil sem jo. 480 […]

 • Komentiraj