Kitajske minimalke

Z naročanjem kitajske robe je verjetno podobno kot z najemanjem kreditov v švicarskih frankih. Če gre vse po načrtih, se z uspešno špekulacijo hvališ, češ, poglejte vi mene, kako sem dobro skozi prišel, v nasprotnem primeru pa je v izogib privoščljivemu posmehu po mojem najbolje ostati tiho in svojo težavo diskretno zaupati izključno bančnemu svetovalcu. Seveda je lahko kitajska roba odličen nakup, v najslabšem primeru pa se zgodi, da jo cariniki sežgejo na grmadi, čeprav jo je špekulantski kupec pošteno plačal in se ob tem še dobro počutil, ker ni dal denarja lopovskim evropskim trgovcem.

Še bolj banalen je jezikovno-terminološki nesporazum. Človek je v dobri veri naročil minimalistične športne copate in dobil tole.

IMG_20150120_140745

Ne more se pritoževati, da niso minimalistični.

Dokler za nekaj parov zapraviš dvajset ali petdeset evrov, je to še smešno, ne pa, če kupiš paleto ali cel kontejner. Posledice za podjetnika so v tem primeru približno take kot za finančne trge razpočeni nepremičninski baloni.

Mimogrede: zadnjič sem prvič v življenju vstopil v kitajsko trgovino, kjer sem se počutil še bolj ponižanega kot v Kiku. Za starše, ki otrokom tam kupujejo igrače, za katere pristojne službe po nekaj mesecih ugotovijo, da so strupene, bi morali po mojem odrediti nadzor socialnih služb. Tistim,ki kupijo uro v podobi zlate mucke, ki v nedogled niha maha s tačko, pa bi morali odvzeti volilno pravico.

IMG_20150109_141652

Prejšnja objava Naslednja objava

5 komentarjev

 • Odgovori Mmml 8. 2. 2015 at 18:16

  Sem malo poguglal o tej “zlati mački”, pa zadeva ni kar tako… Pazi na barvo in roko s katero maha (niha).

  https://luckymanekineko.wordpress.com/2012/10/01/left-paw-or-right-black-white-or-red-decoding-the-lucky-cat/

 • Odgovori katarina 9. 2. 2015 at 7:11

  kaj se pa da počet s temi minimalkami?

 • Odgovori Matej Zalar 9. 2. 2015 at 8:15

  @mmml: Neverjetno, jaz sem pa mislil, da je to čisto navaden kič. Ne, to je nenavaden kič.

  @katarina: Kaj vem, mogoče so za kakšno lažjo aerobiko OK. Če seveda izključiš posmeh prisotnih.

 • Odgovori Tana 9. 2. 2015 at 8:49

  Me pa res zanima, kaj si sploh iskal v tej trgovini. 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 9. 2. 2015 at 12:05

  Rubikovo kocko (strupene snovi vključene v ceno).

  Kupovalo se jo je zato, ker je bila prejšnja (kupljena v Kiku, haha) menda pokvarjena. To pomeni, da so bile ploskve kockic narobe pobarvane in jo je bilo nemogoče sestavit. Vse sorte …

  Aja, Kitajec je imel čisto vse … razen kocke 🙂

 • Komentiraj