Licenca za vzgojo

Na forumih lahko redno beremo srdite komentarje o delu vzgojiteljic, ki naj bi otroke v vrtcih zanemarjale oziroma slabo opravljale svoje delo. Slišal sem, da naj bi bilo za nekatere starše rojenih zmagovalcev nesprejemljivo že to, da sta dve vzgojiteljici istočasno obrnjeni stran od otrok. Kot da doma eden od staršev ves čas opazuje kaj počno njihovi lastni otroci. Kot da morajo biti otroci v okolju, ki naj bi bilo samo po sebi varno, ves čas pod nadzorom, sicer se lahko med seboj pobijejo.

Kamere za zaščito otrok

Seveda pa je noro sklepati, da v slovenskih javnih vrtcih, ki naj bi sloveli kot eni najboljših na svetu, ne more prihajati do strokovnih napak ali celo zlorab. Navsezadnje so tudi vzgojiteljice samo ljudje s svojimi težavami. V Italiji naj bi začeli delo v vrtcih nadzorovati s kamerami. To se mi zdi bizarno, a je po drugi strani jasno, da noben inšpekcijski nadzor ne more preprečiti malih zlorab. Sploh, ker vemo iz izkušenj, da se ljudje tako bojijo za svoje bedne službe, da si ne upajo spregovoriti niti, ko so priča trpinčenju nemočnih otrok.

Glede na gonjo proti vsemu zasebnemu, od kapitala pa do šol, ni nenavadno, da po trpinčenju otrok v vrtcu, ki to ni bil, dežurni varuhi javnega izpostavljajo zasebne vrtce kot bolj rizične od javnih. Češ da ni nobenega razloga, da bi otroka vpisali v zasebni vrtec. Češ da gre za nekakšen snobizem.

Stiska, interpretirana kot snobizem

V resnici pa v tej socialni državi vrtec ni dostopen vsem, vedno in povsod. Ko se je župan Janković hvalil z dostopnostjo ljubljanskih vrtcev, so v medijih pozabili opozoriti na tisto, kar menda vedo vsi starši: če je otrok rojen po roku za prijavo, ki naj bi bil marca, starši nimajo druge izbire, kot plačati za zasebno varstvo do naslednjega leta oziroma naslednjega septembra. Nesubvencionirano.

Druga težava je po izkušnjah znancev v tem, da mora biti otrok v vrtec prijavljen na naslovu stalnega bivališča, obenem pa je čas varstva omejen. Če se oba starša vozita iz spalnega naselja v Ljubljano, v tem času enostavno ne moreta oddati in prevzeti otroka. V drugih državah je to menda rešeno tako, da je življenjsko in prilagojeno življenjskemu tempu. Je pa res, da so vrtci slabši kot slovenski.

To sta primera klasične zbirokratiziranost sistema, ki rojeva stisko staršev, ta pa poceni rešitve, zaradi česar potem beremo o umirjanju otrok s povijanjem. Sami ste si krivi! Kaj ste pa prepozno seksali in rodili otroka šele aprila! In zakaj se vozite v službo petdeset kilometrov daleč? Ker v vaši vasi ni služb in ker nimate za stanovanje v Ljubljani? Sami ste si krivi!

Stisko staršev potem označujejo za snobizem.

Tudi strokovnjak je lahko psihopat

Bizarno je tudi, da se vzrok za inkriminirani primer trpinčenja otrok išče v neki nestrokovnosti. A v točno tem primeru bi za otroke verjetno bolje skrbel celo jaz, čeprav nimam nobenih izkušenj in mi gredo na živce, ker se derejo. Težava ni bila v tem, da lastnica zavoda ni bila strokovno podkovana, ampak v tem, da je trpinčila otroke. Poznamo tudi primere usposobljenih učiteljev v javnih šolah, ki so spolno napadali deklice. Nikoli ne bi smeli delati v šoli. Pa so vseeno. Se zgodi. Tudi v zasebnih ustanovah. Tudi v javnih ustanovah.

Jasno je, da bi karkoli, sploh otroka, raje zaupal certificirani ustanovi s šolanim kadrom. Tudi psa. Po drugi strani pa psico, raje kot certificirani ustanovi s šolanim kadrom, zaupam prijatelju, za katerega vem, da psice ne bo maltretiral, in se bo z njo ukvarjal celo bolj zavzeto, kot se jaz. Predvsem pa bolj zavzeto, kot bi se z njo ukvarjali v prestižnem pasjem hotelu, kjer imajo na grbi deset ali dvajset psov.

Vsak norec lahko naredi otroka

Ne pravim, da je v javnih vrtcih za otroke poskrbljeno slabo, niti ne, da je je izobrazba vzgojiteljic nepomembna. Ker je seveda pomembna. Ampak ko se moram odločati med izobraženim kretenom in neizobraženim, a srčnim človekom, bom izbral prav tega, ki nima nobene izobrazbe, a mu je jasno, da se otroka ne povija v rjuhe. In da varstvo otroka pomeni, da otroka varuje, ne pa da pije kavo v drugem prostoru.

Zdaj se bomo panično spravljali na varuške, medtem ko lahko otroka naredi vsak tepec in vsak psihopat, da je le ploden. Tak norec lahko otroka zafura še bistveno bolj pa tega nihče ne bo opazil, dokler ne bo prepozno. Bržkone je mama tudi tista ženska, ki je nasilno pitala v varstvo zaupane ji otroke. Nobenih kvalifikacij za vzgojo svojih ali tujih otrok ni imela, a nimajo jih niti milijoni staršev, ki za otroke skrbijo, kot se pričakuje.

Prejšnja objava Naslednja objava

35 komentarjev

 • Odgovori kv_mozart 11. 10. 2018 at 19:16

  “dežurni varuhi javnega izpostavljajo zasebne vrtce kot bolj rizične od javnih”
  Mislim, da si morajo ogledati pravi zasebni vrtec!

 • Odgovori Danijel 11. 10. 2018 at 21:04

  Saj nam gre kar v redu, družbeni sistem deluje. Nezaželeno vedenje je vzbudilo obsojanje in zgražanje, storilec bo deležen določenih sankcij, vsi pa bomo še naprej vedeli, da se z otroki ne dela tako.
  Vsak, ki je povedal svoje negativno mnenje o dogodku, je prispeval k potrditvi obstoječe norme.
  Enako, le z drugačnim izidom, se dogaja z npr. z uveljavljanjem LGBT skupnosti. Norma je bila postavljena na preizkušnjo in ni bila potrjena, uveljavlja se nova. Tudi tu stvari funkcionirajo.
  Paziti pa je treba, da teh družbenih procesov ne izkoristijo krvoločneži in oportunisti. Slovenci imamo s tem slabe izkušnje.
  BTW, kako so končali oni mučitelji mačk, so se integrirali v družbo?

 • Odgovori FV 11. 10. 2018 at 21:32

  VVG je s to kolumno postala ekvivalent tistim, ki so se s članki naslajali nad primerom ravnatelj ipd. In hkrati izraža točno to kar očita staršem… nek levičarski snobizem brez bistvene podlage v realnosti. No, poznam tudi primere, ki pač morajo v waldorf/montessori/vegan/xy. Ampak so v manjšini, večina je bolj praktične narave.

  V najinem (prisilnem) iskanju zasebnega vrtca sem jih obredel kar nekaj in veš kaj? Najboljši je javni v katerem je otrok trenutno! Da ne bo pomote, nič ni bilo narobe ne z zasebnimi, ne z javnimi. Vsi so bili povsem OK za moje pojme. Takrat je odločila bližina službi in še sprejemljiva cena enega od tistih, ki so imeli prostor. Ampak v primerjavi s trenutnim so bili vsi vsaj eno stopničko nižje v različnih pogledih. Toliko o nadstandardu in snobizmu zasebnih pobud. Če res želiš nadstandard, od custom prehrane do neskončne fleksibilnosti, potem boš za ta privilegij konkretno plačal v obliki individualnega varstva oz. varstva manjše skupinice na domu.

  Dejansko je največji absurd vsega tega, da pri prvem res ne razmišljaš o tem kaj bo z vrtcem. Če je otrok rojen aprila, začneš o vrtcu razmišljat nekje konec jeseni (ker ga potrebuješ pri 11. mesecih). In potegneš dol prijavnico, kjer ti piše, da boš uvrščen na čakalno listo, če so mesta zapolnjena. Mesta so seveda zapolnjena, na čakalni listi pa te še vedno ni, kljub temu da si izbral opcijo “vseeno mi je kje”. Tja so uvrščeni vsi tisti, ki niso dobili mesta na redni prijavi (lani jih je bilo ~200 se mi zdi, od tega kar precej z velikim številom možnih točk). Ti pa si s pozno prijavo uvrščen na “interno” čakalno listo posameznega vrtca pod prvo izbiro, kar je enako nič.
  In tako otroka marca vpišeš v privat vrtec, ponovno izpolniš prijavo na rednem roku, in upaš, da septembra ne konča na čakalni listi ampak v izbranem vrtcu. Ne dvomim, da je kar nekaj staršev z mularijo rojeno pred sredino marca v istem zosu, ker v prvih tednih/mesecih res ne razmišljaš kdaj je rok za prijavo, čeprav bi ga vsaj teoretično lahko ujel. Najlažje je pač jesenskim z dovolj časa za prijavo in potrebo po vrtcu ravno v času formiranja novih skupin. Vmesni padalci niso zaželeni. Zato greš pa potem računat kdaj je lahko akcija za vse morebitne naslednje 🙂

 • Odgovori katarina 11. 10. 2018 at 22:47

  to je največja neumnost slovenskega sistema – v vrtec se gre 1x na leto??? se pravi, če nisi uspel z razmnoževanjem septembra/oktobra, tough titties ali kaj. Sorry, res nisem vedela za to noro foro. Kaj pa če nočeš/ne moreš izkoristiti celega leta porodniške? A pred 11m ne more otrok v vrtec, kot sem razbrala iz komentarjev?
  Res uporabniku prijazen servis…

 • Odgovori jazsembog3 11. 10. 2018 at 22:50

  Jao kere štorije za vrtce, in vpisne datume. Pa to dobro res, da noben ne popizdi.
  Tudi dobro da noben ne popizidi, ker mora vrtec plačati, medtem ko na tisoči študirajo FDV in ostalo meglo na račun davkoplačevalcev? Pa še subvencije zraven dobijo.
  Se je kdo vprašal kaj pa imajo davkoplačevalci od vseh teh silnih diplom in bodočih diplomantov? Res povejte mi. Plačo imajo ponavadi nižjo, kot da bi delali takoj po srednji šoli? Pa še dela ne dobijo. Pa stanovanj ne morejo kupiti.
  Mlada družina, začne z nizkimi prihodki, v službi se morajo dokazati, stanovanja ne dobijo, pa še vrtec morajo plačati. In vrtci samo odprti do treh. Pa to je depresivno.
  Veliko lažje bi bilo mulariji in staršema z dolgoletnimi kariernimi izkušnjami plačati 3 tisoč šolnine na leto. Seveda, bi si potem vsi naredli kalkucijo in se za ta denar pobrali študirat v tujino.
  Naši profesorji – dinozavri pa v jok na drevo, Štrukelj in mašinerija pa v propagando. Sociala in politika po slovensko.
  Ampak glavno, da so slovenski vrtci najboljši na celem svetu. Kot da je otroku kaj jasno? Se je kdo zadnje čase igral z otroci. Nič jim ni jasno. V svojem svetu so. Rabijo samo mir in normalno okolje. Se je kdo vprašal zakaj imamo najboljše vrtce, ne pa najboljših srednjih šol?

 • Odgovori FV 12. 10. 2018 at 7:03

  Katarina: V vrtec lahko načeloma pride kadarkoli med letom, ampak prijavo moraš oddat na redni rok, da lahko upaš na prosto mesto. 11 mesecev je minimalna starost. Če je rojen decembra, oddaš prijavo marca, začne lahko v novembru, ko gre mama/fotr običajno nazaj v službo.

  Bog: večina vrtcev je odprtih najmanj do 16.30 (naš do 17.30), nekateri imajo tudi popoldanske skupine (do 21?) za tiste, ki pač delajo popoldan. Je pa omejitev, da otrok ne sme biti tam več kot 9 ur skupaj. Najbrž ti noben ne teži, če občasno ostane kaj dlje. Mi kombiniramo s pobiranjem starih staršev in stricev z navodilom, da pred 15 nimajo kaj hodit tja. Ker imaš tudi redne primere, ko je tvoj otrok že ob 14 edini v skupini, ker se ostali dedki/babice usmilijo ubogih revčkov in pridejo “malo” prej.

  • Odgovori Anonimno 12. 10. 2018 at 9:02

   Tudi mi delamo tako.

  • Odgovori Jazsembog3 12. 10. 2018 at 13:01

   Potem pa urnik ni tako slab. Hvala za indo

  • Odgovori Anonimno 13. 10. 2018 at 8:20

   Tipično – zanašanje na stare starše. Potem pa mogoče še jamranje, kako kaj narobe delajo. Otroci pa lepo nahranjeni in urejeni. Ob vikendih pa slikice idiličnih družin, kako ne morete brez svojih sončkov. Kak vikend jih mogoče celo spet pustite pri starih starših, da imate na off, ker je tako naporno.

 • Odgovori somersault 12. 10. 2018 at 8:54

  Načeloma je najtežje otroka vpisati v jasli, saj so te skupine manjše. Od 2 leta dalje navadno ni problemov. Tudi če je otrok rojen septembra, starši prijavljeni v LJ, vsi okenčki pokljukani, ne prideš zraven. Otroka sem tako prvo leto imela v zasebnem varstvu. Dva tedna pri nekom, ki je kasneje prišel v medije in so mu vrtec zaprli. Otroka sem tja vpisala po priporočilu dobre prijateljice. Preostanek leta je bil spet v zasebnem vrtcu, ki ga je vodila ena oseba. Spet malo posebna, ampak otrok ni nikoli jokal, v vrtec je rad hodil, skratka ni bilo kakšnih sprememb v vedenju, ki bi pričale o otrokovi stiski. Vozili smo ga z enega konca Ljubljane na drugega, cena vrtca 400 EUR mesečno. Druga opcija je bil vrtec za 600 EUR ali dvojezični za 800. Pri otrokovih dveh letih smo končno dobili mesto v javnem vrtcu. Zdaj je tam tudi drugi otrok. Ne vem sicer, če imamo samo mi to srečo, a v štirih letih nisem imela ene pritožbe. Lahko jih samo pohvalim, tako ravnateljico kot tudi vzgojitelje in pomočnike vzgojiteljev. Morda še predvsem slednje, ker imajo res mizerne plače. Je pa v našem vrtcu v vseh skupinah vzgojitelj in vzgojiteljica, torej vedno mešan par, kar se mi zdi dodaten plus. Sem prepričana, da je tudi to razlog odlične klime.

 • Odgovori Luka Oblak 12. 10. 2018 at 9:07

  @Matej, točno tako. Ni za povedat nič več.

 • Odgovori filmoljub 12. 10. 2018 at 9:29

  Kot že rečeno in poudarjeno v omenjenem prispevku: birokratska načelnost, da so starši upravičeni do javnega vrtca izključno v kraju stalnega bivanja, je še eden izmed absurdov te zavožene, z zdravo pametjo popolnoma skregane države. V Ljubljano in še nekaj večjih mest vsakodnevno migrira 3/4 države, vendar ti ljudje nimajo pravice do vrtca tam, kjer preživijo praktično ves dan (in so otroku bližje). Zato po službi panično dirkajo nazaj, da bodo po urniku vrtca še pravočasno prevzeli malčka, ali pa v Ljubljani namenjajo skoraj polovico svoje plače za zasebno varstvo. In TO je realnost Slovenistana.

 • Odgovori Matic 12. 10. 2018 at 9:46

  Drugače pa: vpis je septembra, zato ker je tudi izpis v šolo septembra. Skupine so po velikosti omejene in če je prostor, je možen vpis naknadno.
  Javni vrtci v LJ so zakon in kar to država nudi, gre potem samo na dol.
  Kar se pa “grde Ljubljane” tiče: občina krepko subvencionira ceno vrtca. Za prvo obdobje je cena varstva z vsem 16€ na dan, od tega občina plača najmanj 25%. In logično se mi zdi, da imamo rezidenti prednost pred vozači. Je pa zanimivo, da ni komentarja na okoliške občine, ki dopuščajo, da toliko otrok ne more biti vpisanih v vrtec…ampak kriv je pa itak Zoki, nje.

 • Odgovori Matic 12. 10. 2018 at 9:52

  Filmoljub: otroka lahko vpišeš tudi v Lj, vendar občini ni v interesu graditi in plačevati prekomernih kapacitet. Lahko bi A vrtce poskrbele firme, ampak to tudi ni njihov problem.
  Poleg tega se mi zdi, da je fino da je otrok v domačem okolju, verjetno bo tudi v šolo hodil tja? Ali pa je problem v starših, ki se selijo ven, da bo otrok na svežem zraku in v naravi in miru in kaj jaz vem kaj še?
  Pač ne morš met vsega…al kaj

 • Odgovori filmoljub 12. 10. 2018 at 10:25

  Seveda ni občinam v interesu graditi vrtcev za otroke vozačev (četudi jim slednji vsak dan pustijo veliko denarja in časa), in tudi Janković ni čisto vsega kriv. Trdim, da bi morala celotno vzgojno, varstveno in šolsko področje ločeno pokrivati država, ne posamične občine. Je otrok kriv, da se je slučajno rodil v revnem Prekmurju in ne recimo v bogatem Kranju, in bo zato skupaj s starši prikrajšan na celi poti vzgoje in izobraževanja?
  .
  Je pa to tipično vprašanje tistih, ki imajo s tem problem. Kdor ga nikoli ni imel, se mu kajpak jebe za te reči.

 • Odgovori Matej Zalar 12. 10. 2018 at 10:32

  @KV _Mozart: Verjetno je pri zasebnih vrtcih načeloma tako, da več ko plačaš, več je muzike.

  @Danijel: No, tako. Seveda pa moremo in moramo od države pričakovati, da te primere tudi zaključi, kar je, za razliko od vsesplošnega zgražanja, žal manj pogosta praksa.

  @Matic: Morda si spregledal, da komentatorji tarnajo zaradi težav pri vpisu najmlajših otrok – če prav razumem, so to prav tisti, ki so bili v varstvu pri Kengurujčku in ki so se, po besedah lastnice, sami zavijali v rjuhe, modrocki so pa sami padali nanje, ker so se očitno nekako izmaknili spod njih.

  Seveda je težava tudi v tem, da v okoliških občin, od koder ljudje migrirajo na delo v Ljubljano, ni dovolj vrtcev. A težava je tudi v tem, da preprosto v devetih urah fizično ne morejo otroka oddati in dvigniti, ker delajo osem ur, dodatno uro pa jim vzame vožnja. Kaj ti ni jasno? Pomanjkanje občutka za realnost? Ali samo pametuješ, ker so pač javni vrtci zakon – kot da so vsi enako vrhunski. Predolgo že živim v Sloveniji, da bi verjel kako je tukaj vse najslabpše, a tudi predolgo, da bi verjel, da je tukaj vse najboljše. Če bi bilo, bi bil standard pač višji.
  Država bi pač morala poskrbeti za to, da so vrtci dostopni tudi realno za tiste, ki so se v faking Logatec preselili zato, ker nimajo za stanovanje v Ljubljani. Če se zida stanovanjske soseske v Logatcu, mora biti tam tudi dovolj vrtcev. In če imamo butasti sistem, v katerem vrtce financirajo občine, hzaradi česar pač dajejo prednost rezidentom občine, bi morali poskrbeti tudi za dolgotrajnejše varstvo.
  Drugo je vprašanje ali je sistem, kjer je otrok devet, deset ur v vrtcu, s starši pa samo še tri, štiri ure, sploh dober. Ker ni.
  Zanimivo pa je, da v tujini menda poznajo drugačen sistem varstva v vrtcih in da tam očitno župani nič ne tarnajo. Če si imel ti srečo in si zadovoljil svoje in otrokove potrebe po varstvu, to še ne pomeni, da lahko vsem okoli trosiš, da so bebci, ker se drznejo iz Kamnika voziti v službo v Ljubljano. To je ta tipični egoizem: zase sem poskrbel, za druge se mi pa jebe.

 • Odgovori Boki 12. 10. 2018 at 10:40

  Je tisti vodja solskega inspektorata lepo povedal, da se zlorabe pojavljajo tako v javnih kot zasebnih ustanovah in da kaksnih vecjih razlik v pogostosti takih pojavov med obema vrstama zavodov, NI. Je pa res, da se je moral zgleda da malce ugrizniti v jezik, ko je rekel, da je tezko podatki statisticne podatke, ces da se seveda vec zlorab zgodi v javnih zavodih, saj je teh neprimerljivo vec od zasebnih. Hm…kaj pa mogoce stevilo zlorab preprost deljiti s stevilom zavodov, za zacetek? Aja, je bilo pretezko. Oziroma, kalibri kot je Jankovic bi ga javno lincali za take izjave.
  —–
  Seveda je v Sloveniji vse najboljse in vse zastonj. Vprasanje je samo, zakaj potem turdi res se nismo druga Svica. Ali smo pa mogoce po mnenju mnogih ubistvu boljsi kot Svica. Tam so doma izkoriscevalski kapitalisti.

 • Odgovori Boki 12. 10. 2018 at 10:48

  Osnovni problem pa je seveda ravno v tem, kot si napisal, da otroka lahko na svet spravi vsak, vsi pa so potem na tega otroka izredno ponosni, se preden se je razvil do neke mere, ko dejansko lahko nekaj pokaze. “Tako zelo ponosna sva na najinega malega Lukeca, ki je danes dopolnil 1 leto”. Ja madona, zakaj le? Javi se, ko bo star 5 let in bo uposteval vsaj osnove bontona in spostovanja soljudi ter okolice. In taki starsi potem solijo pamet in bluzijo po raznih forumih, socialnih omrezjih itd. ter prihajajo na plan z nekimi absurdnimi idejami, kako bi sedaj oni vzgojiteljice privili. Psihopati so med nami in vedno bodo. Neumno je pricakovati, da na vsakih 20 let pa ceprav v neki majhni sloveniji ne bo nekega primera zlorabe otrok v vrtcu. Danes ni v Sloveniji prav nic manj psihopatskih ali neusposobljenih vzgojiteljic/ev kot jih je bilo pred dvema tednoma. Okej, ena manj. Ampak cirkus se pa zganja seveda samo sedaj.

 • Odgovori Matej Zalar 12. 10. 2018 at 10:52

  @Filmoljub: Točno tako. Lahko je pametovati, recimo iz moje pozicije. Stanovanje sredi Ljubljane naju je koštalo vsega skupaj 50 jurjev, ženska sicer dela v bolnici, jaz pa doma in do vrtca imam 5 minut peš. Recimo da sem blazno zadovoljen s tem vrtcem in veselo volim Jankovića, ker je zadovoljil to mojo mini potrebo, za vse nečednosti pa mi dol visi, ker pač nisem načelen. To je princip fuinkcioniranja klasičnega Ljubljančana, zato lahko ta lump na volitvah zmaguje serijsko.
  Obenem pa lahko pametujem vsem ostalim, ki so imeli malo manj sreče in garajo bolj, a za slabši izkupiček. Kajti, sami so si krivi, kaj so se pa odselili v faking Šenčur, kjer ni dovolj prostora v vrtcu! In sam si si kriv, da živiš v Kamniku in se voziš kot kreten z avtom v službo. Saj si vedel, da vlak vozi 45 minut in da se moraš potem še 30 minut voziti z LPP na končno destinacijo. Vedel si in vedeti bi tudi moral, a se ne bo nič spremenilo. Ker ne potrebujemo sprememb. Ker imam jaz do vrtca 5 minut peš, za Kamničane mi je pa malo mar.

 • Odgovori Matic 12. 10. 2018 at 11:02

  @Matej: glede na to, da imam pač več otrok kot ti, jih pač drugače ocenjujem.
  Slovenska realnost je taka, da država ogromno ampak res ogromno denarja vloži v predšolsko vzgojo. Seveda obstaja razlika v kadru in njihovi usposobljenosti, ampak vrtci so dobro preskrbljeni in takega standarda (za dano ceno) si ne more privoščit noben privatnik.
  @2: v Ljubljani imaš izmen vrtcev še pa još, vsak najde nekaj zase.
  Kljub tvojem žaljivem tonu obsojanja, se pa žal vidi, da otrok nimaš, glede na način razmišljanja bi rekel,.da še dobro. Omejitev vrtčevskega varstva je 9 ur. To je dobro in prav, saj otrok ne more in ne sme bit cele dneve v varstvu. Rabi starše. In otrok mora bit prioriteta. Ne v materialnem smislu in *naš je najboljši in prvi in oh in sploh”, ampak mora biti prva prioriteta staršev. Na kakšen nivo amo padli? Naj bo otrok 10-12 ur v vrtcu, ker se starši vozijo v službo na drug konec države? Ali kdo pri nakupu stanovanja razmišlja, kako bo zanj poskrbljeno za vrtec, šolo ipd? Seveda ne – dokler nisi postavljen pres dejstvo, o tem ne razmišljaš. Stvari se selijo dalje – stari ljudje živijo v vukojebinah vsak na svojem bregu in je potem problem z dostopom.do zdravnika. Zakaj tega ne vidiš, ko se voziš čez tujino? Najlažje je pa vse na državo… Slabe povezave z javnim prometom (čeprav se vsi vozijo z avti, ker na poti opravijo stvari – npr. oddajo otroke v vrtec), prevelika centralizacija (čeprav se vi selijo ven iz centra), grozni šefi (ampak po drugi strani neizmerna odgovornost skrbi za.podjetje…).
  V glavnem smo narod jamračev in nergačev, potem se pa čusimo, od kje ti na vse krivice občutljivi otroci…

 • Odgovori Matej Zalar 12. 10. 2018 at 12:52

  Če boš natančno bral, boš ugotovil,d a sem tudi jaz izpostavil problem, če otrok preživi v vrtcu preveč časa. Ampak to je realen problem, ki se pojavi zaradi neustreznega sistema, o katerem govorimo – da so vrtci v pristojnosti občin. Ni vprašanje ali je javni vrtec v Sloveniji kakovosten ali ne, ker očitno je relativno kakovosten. Vprašanje je ali bi lahko sistem spremenili tako, da bi bili otroci dalj časa s starši že zato, ker se staršem ne bi bilo treba voziti v slućbo na drugi konec Slovenije. In to je dejansko širok problem, ki ga pa ti očitno nisi sposoben prežvečiti. Kako naj Mariborčanka dobi službo v Mariboru, če pa tam služb ni in se mora voziti v Ljubljano. Seveda boš rekel, da naj se preseli. Ampak se ne more, ker njen mož pa ima službo v Mariboru, kjer slučajno dela kot zdravnik in visi v službi cele dneve – ker je slučajno v tej deželi jamračev in nergačev zdravnikov tudi premalo. In ti zdaj te ljudi napizdevaš, da sploh ne bi smeli imeti otrok? Se strinjam, morda bi bilo res bolje, če jih ne bi imeli. Ampak jih imajo. Kaj naj zdaj?

  Smo tudi narod, ki tiste, ki opozarjajo na težave, zmerja z jamrači in nergači, namesto, da bi se potrudili in razmislili o spremembah. Pa sploh ne pravim, da je varstvo predšolskih otrok zelo velik problem, ker v primerjavi z vsem ostalim verjetno res niti ni slabo.

  Mimogrede: če bom imel otroka, bom lahko šel ponj v vrtec že po šestih urah, ker imam pač srečo in ker sem si izbral tako delo, da bi šel lahko svojega sončka pogledati tudi petkrat vmes, če bi hotel. Pa še starše imam blizu, ki lahko tudi pomagajo, če bi zagustilo. Ampak, še enkrat: ne bom pametoval tistim, ki take sreče nimajo in se soočajo z realnimi problemi, VVG jih pa zmerja s snobi.

  Navsezadnje: če bi sistem deloval, bi bilo takšnih rešitev, kot je Zavod Kengurujčki, verjetno precej manj. Čeprav seveda po drugi strani nikakor ne podcenjujem norosti staršev, ki hočejo za svoje rojene zmagovalce vse najboljše, tudi vegansko prehrano, na primer.

  • Odgovori Roman 12. 10. 2018 at 18:54

   Tako nekako.
   Lahko navedem primer, kako je bilo pri starejši hčeri.
   Živimo v “obljubljanski” občini in ko je bilo treba otroka spravit v vrtec, se ni izšlo. Nismo dobili prostora.
   Mimogrede, na to se tudi odgovorno ne moreš pripravit.
   V občini je še ena OŠ in tudi vrtec, ampak je popolnoma od rok (15 km stran od smeri proti Ljubljani), tam smo prostor dobili. V devetih urah priti od vrtca do službe (oddelat min. 8 ur) in nazaj je bila enostavno misija nemogoče. Na srečo so bili v vrtcu razumni in niso težili. Lahko pa bi.
   Dve leti smo bili tako edinstven primer v občini.

   • Odgovori Matej Zalar 12. 10. 2018 at 19:18

    Ja, na koncu te pa nekdo še nadira, da si slab starš, ker si otroka pustil 9 ur in pol v vrtcu 🙂

    • Odgovori Roman 13. 10. 2018 at 7:33

     Kot rečeno, nas ni noben nadiral.
     Hribovci so razumni ljudje. 🙂

 • Odgovori Jazsembog3 12. 10. 2018 at 13:37

  Hja, država res zmeče, ogromno denarja v vrtce, spet se je pa treba zavedati, da je Slovenija po ustavi socialna država in da marsikomu, ista država trga 50% od plače.
  Stroške vrtec bi morala pokriti država in del občina. Ne pa starši.
  Osnovni paket, torej varstvo bi moralo biti pokrito s strani države, malica, hrana in nadstandard pa s strani staršev.
  Koliko otrok potrebuje starše, je vprašanje, otrok potrebuje predvsem materjo, očeta pa kakšno urico na dan in čez vikend. Seveda vsak starš je strogo prepričan v lastni prav.
  In če zdaj oče dela in ustvarja kariero, lahko mati dela polovični delovni čas (misija nemogoče za slovenske šefe).
  In ja kot oče, si odgovoren, da se pripraviš na družino. Kdo bo prevzel odgovornost, če ne ded, tašča? Žena, feministke, slovenska banana država, pa vi ste hecni?
  Mislim, dajte se zavedajte kje živite, da Slovenija ni bogata država, in da so vrtci kvalitetni, se pa zaplete pri osnovni organizaciji. (pa tudi na bogatem zahodu je marsikje živo sranje z vrtci, in vam lahko zahodnjaki zavidajo).
  Ta apel gre predvsem za mlade moške v zgodnjih 20 letih, ki so, namesto da bi razmišljali o prevzemu odgovornosti, močno še prisesani na mamino zizo.
  Preveč mehki ste vsi skupaj. Zdaj imaš dve možnosti, ali se civilno angažiraš ali se pa sam pripraviš na družino. Slovenski vrtci niso slabi, in z malo lastne organizacije se da lepo vzgajati otroke. Tukaj so tudi stari starši. Slovenija je otrokom prijazna država.
  Mi je pa žal, da se več ne ukvarjamo z mladino, srednjimi šolami in vstopom mladih na trg dela.
  Kar se tiče vrtcev še to, lahko bi kje na koroškem in Štajerskem naredili dvojezični vrtec. Naj se navidezni nemški manjšini prizna neki status in naj Avstrijci pošljejo denar za te vrtce, če ga sami nimamo.

  • Odgovori Anonimno 3. 11. 2018 at 7:19

   Ajde, dvojezičnost na Koroškem in Štajerskem še razumem, če je mišljeno, da se otroke že v vrtcu pripravi, da bodo šli študirat ali delat čez mejo, ampak od kdaj imamo pa nemško manjšino v Sloveniji?
   Kolikor opažam, bi prej našli “jugoslovansko” manjšino v bližini večjih (nekdanjih) tovarn, Avstrijci se pa kar svoje strani meje držijo.

 • Odgovori Jani 12. 10. 2018 at 13:52

  Jes pa ne vem zakaj se mora Zoki oglašat na problematiko o kateri nima pojma… Otrocih.
  Mogoče mu pa še kaj rata.. 🙂

 • Odgovori Danijel 12. 10. 2018 at 19:12

  Servis naj bo prilagojen dejanskim potrebam ljudi, ne pa da drgnemo vzorce, ki so funkcionirali 30 let nazaj. Ali pa naj država podaljša porodniško na 5 let. Oziroma naj ima starš možnost imeti otroka pri sebi v službi.
  Ampak, kot ugotavlja Matej, dokler imam jaz porihtano me za druge ne briga. Ali pa bom drugim celo preprečeval, da rešijo svojo situacijo.

 • Odgovori Marko 13. 10. 2018 at 20:22

  Hoces voziti avto? Pokazi izpit. Hoces na avtobus? Imas Urbano? Si hoces izsposoditi knjigo? Pokazi clansko izkaznico? Hoces poloziti denar na TRR? Pokazi oseben dokument. Na vsakem koraku se zahteva nekaj, neko dokazilo. Hoces narediti otroka? No problem! Go for it.
  Vsak norec lahko naredi otroka.

 • Odgovori Anonimno 14. 10. 2018 at 19:58

  @marko: Hočeš biti zraven pri rojstvu svojega otroka? Moraš iti skozi šolo za starše, kjer na koncu dobiš potrdilo, da si kvalificiran foter in lahko prisostvuješ rojstvu svojega otroka.

  • Odgovori Marko 16. 10. 2018 at 13:10

   @anonimno: drži. Preizkušeno:) 2x.

 • Odgovori Kalbo 15. 10. 2018 at 13:08

  @matic: Ja luba duša, koliko imaš pa ti otrok, da si tako blazno pameten, da ti iz ušes ven gleda. Vem pa, da za moje tri je bil problem, ker ni blo šans, da so manj kot 9 ur in pol v vrtcu, ker je naša občina pač rešila problem tako, da so dali moje mulce v 15 minut oddaljeno vas, tako da zjutraj nisi prišel od vrtca do Ljubljane prej ko v 45 minutah. Dodaj pri nas zaenkrat še uzakonjeni 8 urni delavnik in si tam. najbolj mi gredo pa na spolni organ izjave v stilu….ti nimaš pojma k nimaš otrok. Butelj.
  PS: Verjetno se hodi na šiht tudi zato, da maš mulcem kaj v usta dat, pa da jim je toplo, pa da so pod streho in da seveda plačaš jeben vrtec, in kasneje zastonj šolo. Butelj.

 • Odgovori Matic 15. 10. 2018 at 22:08

  Država ti omogoča tudi skrajšan delovni čas. Evo pa je manj kot 8 ur.
  Očitno maš tri otroke preveč…

 • Odgovori Matic 15. 10. 2018 at 23:36

  Se opravičujem za prejšnji komentar, samo tule je debata prešla meje dobrega okusa. Samo zmerjamo se. Razumem, da je za marsikoga težko organizirat stvari, vem da bi vsi radi imeli službo blizu vrtca in blizu doma, po možnosti v Ljubljani…pač ne gre. Lahko bi bile stvari boljše, jaz mislim, da niso slabe in da državi ni treba za vse poskrbet…pač različna mnenja. Ni pa treba da se z butli zmerjamo. Če pa ima kdo kaj meni, pa prosim, naj pove, pa se da vse zmenit.

 • Odgovori Kalbo 19. 10. 2018 at 9:41

  @Matic: Veš, za Butlja se lahko nekomu uspešno opravičiš, čeprav se ti jest ne mislim, ker si dokazal, da pač to si. Da ima pa nekdo tri otroke preveč, kle si ga pa usekal in to bogato. Začel si pa z žaljenjem ti. Kako lahko nekomu rečeš, da ima manj otrok kot ti in da zato ti bolje veš. Ti veš zase in tebi stvari funkcionirajo, nekaterim so določene stvari nemogoče, sploh ta blesarija o 9 ur v vrtcu, pomoje jo je napisal nek birokrat, ki nima blage veze in se lahko vozi na šiht s kolesom. In da si našel skrajšan delovni čas, država že omogoča, delodajalec pa verjetno vriska od veselja. Me zanima kdo te bo gledal v službi za 4 ure. Bo treba mal širše gledat.

 • Komentiraj