Manj kot štanga piva

Kölsch naj bi se tradicionalno pilo v 0,2-litrskem kozarcu, ki mu Nemci pravijo Stange. Očitno pa niti Kölnčani niso več, kar so nekoč bili. Tega je zdaj že več kot deset let, a takrat so mi v Kölnu postregli Kölsch v običajnem 0,3-litrskem kozarcu. Je pa res, da so jih, kot se spodobi, redno menjavali.

Ko si v Rimu, se obnašaj kot Rimljan, ko si v Kölnu ali v Amsterdamu, pij malo točeno, skoraj povsod drugod pa raje naroči čim večje in si ga privošči kot človek. Mislil sem, da manj kot dva deci ne točijo … ampak … Heineken ima tudi 0,15-litrske doze! 15 centilitrov!

15 centilitrov piva

Menda ga prodajajo tudi v steklenicah.

Prejšnja objava Naslednja objava

7 komentarjev

 • Odgovori mmml 25. 1. 2019 at 20:43

  Kölsch je zanimiva vrsta piva, kjer se doda kvasovke spodnjega vretja, fermentira pa na temperaturah okoli 20 stopinj, kar je seveda značilno za kvasovke zgornjega vretja. Lahko bi rekli en tak “ponarejen” ležak.

 • Odgovori filmoljub 26. 1. 2019 at 9:46

  Ha ha, torej nismo edini, ki pijejo “italijančka” (kateri bebec si je to izmislil, res ne vem). Sicer pa se mi zdi pomembna tudi postrežba oz. način priprave kozarca: torej sprotno pomivanje in še zadnja splaknitev nad šobo s hladno vodo, da je krigel svež (v centru LJ to vidiš recimo v Sven burgerjih). Da bi se kdo šel tiste finese z odstranjevanjem pene (s leseno paličico) in zadnjim dolivanjem do optimalne višine, pa pri nas že zaman upaš.

 • Odgovori Boki 26. 1. 2019 at 23:03

  Hja, vsega se clovek navadi. In ne samo navadi, seveda se lahko clovek navadi, celo vsec mu lahko postane. Ko sem se preselil na Nizozemsko, se mi je zdelo izredno butasto, da domorodci pivo pijejo iz 0,25 ali na jugu Nizozemske celo iz 0,2 kozarcev. Ampak potem pac spoznas prednosti tega. Npr., da tisto peno na vrhu kozarca tako dobis 2x in ne samo 1x na “porcijo” piva in da v povprecju pijes bolj hladno pivo. Ter tudi to, kar je seveda bolj psiholoska fora, da lahko spijes 4 pere namesto dveh, ce si z avtom (ceprav nizozemec pravi, da lahko ce vozis spijes samo dva = en nas tavelik). In pa, na koncu, ko ti ne stece vec po grlu tako lahko kot na zacetku, je lazje dozirati.

  Seveda lahko tudi pri nas narocis malo pivo ampak komu to sploh pride na misel?

  No, potem sem se preselil v regijo, kjer ponekod manjsega piva od enega litra sploh narociti ne mores, pa se vsebnost alkohola je vcasih blizje sestim odstotkom od petih. Ceprav mi je tudi ta nacin serviranja po svoje pri srcu, se mi po drugi strani zdi precej neprakticno…

 • Odgovori Boki 26. 1. 2019 at 23:05

  Seveda, naj ne pozabim omenit, da mora biti tudi postrezba na nivoju. Ce od narocila do serviranja v povprecju mine 20 minut, potem tamali kozarci nimajo kaj iskat. Npr. v Kölnu ti pa kelnar prinese nov kozarec avtomaticno v kolikor kozarca ne pokrijes s podstavkom. Posledicno tudi razumem, da v münchenskih biergartnih tocijo samo v litrske kozarce, saj je vecina miz samopostreznih in bi posledicno bile vrste precej daljse.

 • Odgovori Matej Zalar 27. 1. 2019 at 21:34

  @Filmoljub: Dobro, postrežejo kot je pač navada v lokalnem okolju. Od Slovenije ne moreš pričakovati ravno noblese. Me pa razpištoli, ko mi pivo za 4,20 evrov strežejo v neustreznih kozarcih. Žal popuščam in se mi ne ljubi težiti, je pa tudi res, da s teženjem ne bi prišel prav daleč, ker lahko potem neham piti v 95 odstotkih bifejev.

  @Boki: OK, nula dva … dobro. Ampak to je nula petnajst, še četrtino manj manj. In kje se bo to nehalo? Če mene vprašaš, je optimum ravno med 0,3 in 0,5. Liter pira v kriglu … to človek že težko drži in tako sploh ni nobene moćnosti, da se ga ne bi nažrl kot klada. Če piješ počasi, se otopli, ker ga piješ hitro, ga pa tudi takoj zmanjka.

 • Odgovori Boki 27. 1. 2019 at 21:58

  Si pa ziher, da je tole 0,15? Ker meni deluje kot tipicen Heinekenov “fluitje” – 0,2 kozarec. No, pa saj ni vazno na koncu, dejstvo je, da se verjetno vsi strinjamo, da je ze 0,2 pretiravanje. 0,25 se da prenest, je pa res da sem po rekreaciji vedno takoj v susu narocil dva…
  —–
  Se pa strinjam z napisanim. Nekje med 0,33 npr. je kar v redu porcija, pri litercah je pa problem tocno ta, katerega si navedel. Aja, pa menda je se to pravilo, da se mora na koncu v kriglu pustiti pokrito dno. In temu v stosu bavarci recejo…nic kaj drugega kot…ein Kölsch 😀

 • Odgovori Matej Zalar 28. 1. 2019 at 10:46

  No, saj … človek ga je prodal in zaračunal kot 0,15.

 • Komentiraj