Odeja 22

Pred desetletjem sem v najbližji specializirani trgovini odštel celo premoženje za odejo s polnilom iz bambusa. Pojma nisem imel o odejah in še manj, da so to tako kompleksni izdelki in da vplivajo na spanec skoraj tako odločilno kot ležišče.

Dve odeji sta boljši kot ena

Odeja, polnjena z bambusovimi vlakni, naj bi pozimi grela in poleti hladila, mi je razložila prodajalka. Nisem ji verjel niti besede, a sem odejo vseeno kupil in jo uporabljal skoraj deset let. Ne bi rekel, da je poleti hladila, je pa pozimi zadrževala telesno toploto na pravi strani in se solidno obnesla tudi v prehodnih obdobjih.

Potem sva se preselila. Stara odeja ni bila več dobra. To je bilo res, ker je premajhna za posteljo, ki je tako široka, da bi si jo brez zadržkov delil tudi s pijanim, zadetim in okuženim Freddiejem Mercuryjem. Odejo je kupila Lisica. Pravzaprav je kupila dve odeji. Ena je namenjena toplejšim in druga hladnejšim letnim časom. Vse leto pa je vsaj ena odveč in zasede dobršen del prostora v omari. Ni je kupila v specializirani trgovini, ampak sva končno varčevala. Nisva varčevala pri kuhinji, kopalnici, vratih … odeja je pa vsaka dobra, kajneda?

Dve odeji sta boljši kot ena skupna

Začelo se je že poleti. Odeja šumi. Tako naglas in ob tako neznatnem premiku, da sem včasih zaspal s težavo in se sredi noči zbujal, ko se je Lisica obrnila. Pravzaprav že ob malo bolj globokem dihanju nastane teater, kot če pride na vrt jež.

Zimska odeja sicer ne šumi, a vseeno ne spim nič bolje. Pod odejo je vroče kot v peklu! Zbujam se preznojen, posteljnina na moji strani orumeni že po nekaj nočeh, kot bi se tam valjala kaka kosmata opica s precej slabimi higienskimi navadami. Seveda poskusim tudi s tem, da se deloma odkrijem. In tu je kavelj 22. V skladu s priporočili in tudi najinimi preferencami – vsaj v tem se strinjava – je v spalnici hladno. Izrazito hladno. Še bolj, kot bi si želel sam: ventil radiatorja je največkrat kar zaprt, čeprav je fasada stara vsaj šestdeset, če ne sedemdeset let.

Če se torej odkrijem, me takoj zazebe. Tako imam samo dve možnosti: ali se potim pod odejo ali pa zmrznem, četudi spod odeje pomolim le eno nogo ali zgornji del trupa.

Saj se imava rada. Ampak ena široka odeja je bila najbolj butasta zamisel v zgodovini najinega skupnega življenja.

Prejšnja objava Naslednja objava

17 komentarjev

 • Odgovori Ema 10. 1. 2019 at 18:41

  Kakor jaz vem, je ena odeja ameriška pogruntavščina in se čudijo, če sta na zakonski postelji dve odeji.

 • Odgovori Kavka 10. 1. 2019 at 18:53

  Kako ti zavidam glede hladne spalnice. Pri nas je 19 najnižja temperatura, pri kateri se še kao da spati. Ko sem bil še sam gospodar splanice, sem tudi pozimi imle odprto okno, zaprt radijator in lopato zraven postelje za vsak slučaj. Bolj je bil mraz, bolje sem spal!

 • Odgovori De 10. 1. 2019 at 19:48

  Sej je enostavna rešitev…iz omare vzameš še poletno in spiš dalje.

 • Odgovori Sardegna 10. 1. 2019 at 20:58

  Sovražim eno odejo za dva! Res je ni bolj butaste ideje, kot je ta. Jaz imam v spalnici 18, kovter ne šumi, ni prevroče niti prehladno pod njim. Edino zjutraj nikakor ne morem zlesti izpod njega kovtra seveda

 • Odgovori Katarina 10. 1. 2019 at 21:34

  Ena oddeja je nujna….debela ampak zracna da se ne svica….in seveda zimske temperature v spalnici

 • Odgovori morska dečva 10. 1. 2019 at 23:13

  Jaz bom naprej napisala:
  Tebe mora imet človek rad, ker si zabaven. Kok se jaz nasmejim….. in vse je res.

 • Odgovori Bič 10. 1. 2019 at 23:25

  Pri nas se včasih izdajo (prizna tko ne nihče) da nihče več po 60 letom spi skupaj. Otroc so šli, placa kuker češ.
  Babi posluša nočni program, dedi gre spat po poročilih in pol hara že ob štirih zjutraj.
  Kaj se boš matral v isti sobi?

 • Odgovori Bič 10. 1. 2019 at 23:38

  Jaz moram imet v sobi za spanje mraz! Sibirski mraz!
  Imam pa flanelasto posteljnino (to je meni pomembno) , kovter in eno težko deko. V postelji 2 x 2 m. Si predstavljam vaše muke, če en zraven smrči, se premetava…. ti krade kovter!
  Zakopljem se pod kovter in mi samo šnofla ven gleda. In zjutraj me zbudijo ptički.

  Če kdaj zakinkam v dnevni sobi, na toplem, sem čist matasta.

 • Odgovori filmoljub 11. 1. 2019 at 6:21

  Najcenejša prešita 2×2 m odeja, kar jih premore IKEA (namesto hipsterske BIO-EKO-afnarije), na povprečni IKEA vzmetnici, plus odprto okno v sicer ogrevanjem in suhem stanovanju, to je recept za dobro spanje. 😎

 • Odgovori Matej Zalar 11. 1. 2019 at 10:23

  Obe odeji sta iz Ikee, ne vem pa, če sta bili najcenejši v njihovem asortimanu.

 • Odgovori siggi 11. 1. 2019 at 11:21

  Jap, drage znajo tu zakomplicirat. Na obali je blo okno odprto tudi pozimi, ob burji itd. Z njo.. je okno pozimi odprto 2x na dan, ko se prezraci, pa se to nebi, ce bi se dalo. Sele ob prihodu otrok, je po prebiranju poljudnoznanstvenih clankov na vsespletu, ugotovila, da je idealna temperatura med 16-18 stopinj.

 • Odgovori afna 11. 1. 2019 at 18:27

  Vso leto razen pri -20 spim pri odprtem oknu. Odeja celoletna iz polnila kamelje volne na ogrevani vodni postelji. Zebe nikoli, poleti včasih pomolim noge ven, da s tem “poreguliram”. Spim odlično….

 • Odgovori Matej Zalar 11. 1. 2019 at 18:59

  Hoho, kamelja volna! Vrhunsko.

 • Odgovori Zmrda 11. 1. 2019 at 23:40

  Jaz sem spal tud pozimi ko je blo 5m smega v spalnici brez ene stene zarit v zelodec mrtve kamele… ‍♂️

 • Odgovori Anonimno 13. 1. 2019 at 16:39

  Čez pernice je ni 🙂

 • Odgovori Tana 14. 1. 2019 at 13:25

  Kot si že sam napisal, dve odeji sta boljši od ene dvojne 😉 Itak, da se imata rada, ampak zato ni potrebna ena velika odeja. Boljš se je stisnit pod eno malo, potem pa spat vsak pod svojo 🙂 🙂 🙂
  Če odeja šumi, če ti je pod odejo vroče … potem je to sintetika, ki pa je nekaj najslabšega in je treba to takoj zamenjat. Za odeje in posteljnino (kot tudi za ostala oblačila) so primerni naravni materiali, kot so: bambus, bombaž, svila …

 • Komentiraj