Plastika je za primitivce

Prepovedali so brezplačne nosilne vrečke in ljudje so se na to nekako navadili. Redki so tako nori, da bi jih kupovali, a za to ni odločilna simbolična cena. Večina se boji odziva okolice. Če se sprehodim po mestu s plastično vrečko, se počutim enako trapasto, kot če bi v zabojnik za papir odvrgel tetrapak. Nerodno bi mi bilo celo vpričo onesnaževalcev, ki se mimo vozijo z avtomobili, čeprav bi šli lahko peš ali s kolesom.

Začne se pri posameznikih. Bulšit.

Naslednji ukrep bo menda prepoved slamic, ki me zadeva še manj oziroma mi je simpatična. Slamice mi gredo na živce že od nekdaj. Ne le zato, ker so plastične in ker niso praktične, pač pa tudi zato, ker žalijo moškost, kolikor je sploh še obstaja. Slamice so za otroke in morda za ženske, verjetno pridejo prav tudi v vesolju in med športnimi aktivnostmi, čeprav tehnično ne gre za slamice, ampak za cevke.

Skratka, ukinili bomo slamice in vrečke in rešili planet.

Ker je popularno nakladati, da moramo začeti pri sebi. Kamenčki v mozaiku pa to. Če bomo že kupili plastično vrečko, jo bomo uporabljali v nedogled in jo, kot naše babice, sušili nad umivalniki nekaj milijonov let, dokler se ne bo razgradila same od sebe.

Ničvredna elektronika

Teže pa je prepričati proizvajalce elektronskega sranja, ki se kvari čedalje hitreje in ga ni mogoče popraviti za ceno, ki ne bi presegala cene nove naprave. Da je mera polna, elektroniko prodajajo v ogromnih plastičnih škatlah, ki so funkcionalne samo do trenutka, ko jih odpremo.

Cherry lahko.

Cherry MW 4500 box

Zakaj ne more Logitech?

Plastika

Njihova plastična embalaža je tudi zoprna za odpiranje, potem pa ni več uporabna za nič. Škatlico iz kartona pa lahko uporabljam za hranjenje predmetov, če bi imel šporget, bi lahko material pretvoril v toploto in če bi imel otroke, bi jo lahko predelal v hišico.

Prejšnja objava Naslednja objava

14 komentarjev

 • Odgovori Anja 12. 4. 2019 at 19:48

  Matej, se dobro da nisi zenska. 🙂 Zenske ti namrec lahko iz prve roke povemo v kaksnih absurdnih embalazah je zapakirana lepotilna in negovalna kozmetika. Cisto takole na kratko: ena navadna “naravna” krema za obraz pride zapakirana v steklenem/ plasticnem loncku, s plasticno zascitno folijo, v potiskani kartonski skatlici, s papirnatimi navodili in plasticno folijo, ki ovija skatlico.

 • Odgovori Matej Zalar 12. 4. 2019 at 20:44

  @Nataša: Da, to je precej očitno, seveda pa ni problem v tvoji vrečki, ki tako ali tako konča v razgradnji. Evropejcev je 700 milijonov. Kitajcev 1,4 milijarde, Indijcev še skoraj enkrat toliko. In tam se jim jebe za ekologijo, tako kot v Evropi recimo Albancem.

  @Anja. Hočeš reši, da so ženske hujše onesnaževalke kot moški? Zanimiva teorija. Sam na primer vem, da je poraba elektrike, če je v gospodinjstvu ženska, očitno višja, in to ne glede na to, da s seboj ne prinese dodatnih velikih porabnikov kot so veliki zasloni ali hladilniki. Malo bolj se greje, malo bolj hladi, v nedogleded se fena in tu je račun 🙂

  • Odgovori Natasa 13. 4. 2019 at 8:11

   90% mojih plasticnih vreck, plastnek, jedilnega pribora, slamic, embalaze vseh vrst itd. itd. konca v odpadkih, ki ne bodo nikoli predelani, reciklirani. To so podatki na svetovni ravni. Navadna plasticna vrecka ali plastenka se v naravi razgraja 100-400 let. S ponorelim potrosnistvom smo prisli do te mere, da konzumiramo toliko plastike, da je okolje/gospodarstvo ze dolgo ne more vec sprejeti tj. predelati za nadaljo uporabo, cetudi bi si vsi to zeleli. (Laicno si predstavljam, da bi v idelnem svetu moralo imeti vsako vecje mesto svoj obrat za predelavo).
   Srz problema je v torej v tem, da s potrosnjo neposredno ali posredno konzumiramo prevec plastike. Pri prepovedi plasticnih vreck vidim preprosto idejo, da se potrosnika pripelje do razmisleka cemu bi sploh kupil plasticni izdelek (popolnodma vseeno kaksen, cetudi samo v plasticni embalazi), ce pa obstajajo alternative in teh je vedno vec, tudi v smeri kakovostnih, vzdrzljivih materialov iz biolosko razgradljivih snovi, ki so v mocnem razvoju. Mogoce bodo cez 10,20 let tovarne na Kitajskem, ki proizvajajo nase plasticne vrecke, te izdelovale iz alternativnih materialov, ker bo povprasevanje trga to zahtevalo.

   • Odgovori Boki 15. 4. 2019 at 14:23

    Ravno to, da je podatek na svetovni ravni, pove veliko. Ce je v Zahodnem svetu recikliranih 95% vreck, v Afriki in Aziji v razvoju pa 5%, pa smo ze blizu svetovnim 90/10.

 • Odgovori Katarina 12. 4. 2019 at 21:30

  Plasticno embalazo odpres z odpiracem za konzerve….tistim ne-moskim uporablja pa res ni za nic

  Slamice za mesanje koktejlov pa nadomescajo s spageti….ni hujsega….

 • Odgovori p 13. 4. 2019 at 7:57

  v bangaloreju v indiji plastičnih vrečk vsaj deset let ni več.

  • Odgovori Zmrda 13. 4. 2019 at 10:29

   Super, zdaj naj pa se Ganges spucajo

 • Odgovori Zmrda 13. 4. 2019 at 8:05

  Slamice sem nehal uporabljat v osnovni šoli ko sem nehal pit Pingo sok :)) mislm, wtf… kje so zdaj nasli slamce, kdo to sploh uporablja?
  Pogooglaj iz kje na svetu pride v morja najvec plastike, kje najvec plastike uide iz sistema ravnanja z odpadki. Kaj ko bi se problema plastike lotili tam kje s kamijoni stresajo smeti v reko. Sam ideja.

 • Odgovori kren 13. 4. 2019 at 14:25

  Sem videl danes zanimivo alternativo za plastično nakupovalno vrečko v Mercatorju…. zložljivo nakupovalno košaro, seveda iz plastike, nova je tudi zavita v plastiko za enkratno uporabo. Evo ti ekološke alternative.

 • Odgovori filmoljub 14. 4. 2019 at 14:16

  “Večina se boji odziva okolice. Če se sprehodim po mestu s plastično vrečko, se počutim enako trapasto, kot če bi v zabojnik za papir odvrgel tetrapak.”
  .
  Saj dojemam ironičnost in celo sarkazem. 😎 Ker sicer ljudem dol visi, kar seveda veš tudi sam.

 • Odgovori Direndaj 15. 4. 2019 at 8:40

  Mene v domačem okolišu gledajo postrani, ko se v market odpravim z navadnim cekarjem. Dozdeva se mi, da me preostali moški svet, izpod čela v bufetu s pogledi očita najmanj ošabnost, če ne že spolne usmerjenosti. V bran vsem tem pritiskom, vanj verno položim vsaj en 6pack.

 • Odgovori Superfly 15. 4. 2019 at 12:02

  Noro je predvsem to, da kdo verjame, da bosta prepoved vrečk in slamic karkoli rešili. Če bi naši ljubljeni vodje mislili resno, bi spodbujalli uporabo povratne embalaže in nakupe izdelkov iz/na rinfuzo ter seveda uredili odlaganje/sežiganje plastike na primeren način. Edini, ki bodo res proftirali od prepovedi vrečk so trgovci, ki se bodo znebili stroška vrečk, ki so bile do sedaj brezplačne. v bistvu bodo še zaslužili s prodajo.

  Če nisi ravno kreten, ki vrže vrečko v naravo, pa tole pove, koliko z vrečkami dejansko obremeniš okolje. Če seveda drži: https://1bagatatime.com/learn/plastic-bags-petroleum/

  Zame to pomeni, da če enkrat delam od doma ne obremenim okolja z ekvivalentom cca. 900 vrečk, kar pomeni, da jih imam dovolj za 5-10 let.

  Verjetno je edina rešitev ta, da katerokoli vrečko že imaš, jo uporabiš čimvečkrat in se je potem tudi ustrezno znebiš.

 • Odgovori Matej Zalar 15. 4. 2019 at 20:08

  @Nataša: Točno tako. 90 odstotkov na svetovni ravni. Poglej, jaz grem po zelenjavo in dobim jo v plastični vrečki. To vrečko uporabim vsaj še enkrat za smeti. Pravzaprav imava v eni od omar cel kup teh prekletih vrečk. Ko je vrečka polna smeti, jo vržem v temu namenjeni zabojnik. Snagi plačujem nekje med 17 in 20 evrov na mesec in mislim, da morem pričakovati, da tega ne stresejo v reko.

  Večja težava so lahko vrečke za pasje dreke, porabim dve do tri, k temu me zavezujejo pravila. Ampak tudi za te vrečke verjamem, da ne pristanejo v morju.

  Naslednji problem: ko se bomo v Ljubljani odločili za obrat za predelavo plastike, bo cel halo. Protestirala bo četrtna skupnost, oblikovala se bo civilna iniciativa, izsiljeval bo tisti zavaljeni okoljevarstvenik.

  Medtem sem prisiljen v smeti metati embalaže mišk in pravkar pred menoj leži revija, avtorski izvod, ki sem ga dobil po pošti, zavita je v celofan. Revija med drugim otroke uči okoljevarstva.

  Je pa res, da lahko iz protesta ne bi kupil Logitechove miške, ampak konkurenčno. Potem bi to naredilo samo še milijon ljudi in morda bi se kaj spremenilo.

  Hočem povedati, in na to opozarjajo tudi komentatorji, da so preklemanske vrečke najmanjši problem, če ga primerjamo s transportom in že s tem, da vsaki dve leti kupimo nov telefon. Nič hudega, če je miška zapakirana v plastiko. Težava je v tem, da jo moram kupiti vsaki dve, tri leta. Pa da za menoj povsod mečejo neke plastične kulije, ki jih enako vneto mečem v smeti. Da ne govorim o vodi v plastenkah pa jogurtih pa mleku … In vse to kupujemo. Narezane salame v plastičnih embalažah. Rešili smo pa svet, ker smo to odnesli domov v cekarju.

  @Direndaj: No, evo! Pravi dedec nosi okoli isto Sparovo vrečko tudi celo leto.

 • Komentiraj