Tovariško okrog Ljubljane

Vsakič znova si rečem, da ne bom šel nikoli več okoli Ljubljane po Poti spominov in tovarištva, s kolesom ne zato, ker je preveč pešcev in psov, peš pa ne zato, ker se preveč vleče.

Včeraj smo šli okoli Ljubljane po PST.

Tokrat v smeri urinega kazalca in ker na Dolgem mostu gradijo, smo začeli pri viškem britofu. Pot do Kosez je malenkost, med bloki je bilo tudi še kar zanavno, na Litostrojski pa sem imel, še preden smo prehodili tretjino poti, vsega dovolj. Če bi bil sam, bi šel na avtobus. V dobro voljo me je spravil šele tale primerek poskusa neoklasicizma. Doktorica je diagnosticirala hipertrofijo m. serratus anterior in in agenezo m. rectus abdominis. Šele doma sem opazil, da ima tudi nenavadno velika stopala.

01_IMG_20160123_105939

Okolica postane spet prijetnejša šele v Stožicah, če bi seveda dokončali stadion. Dvomim, da bi za zazidavo župana poskrbel Tyson. Svoje je tam že naredil. Beton stoji in Roku Furlanu ne gre slabo.

02_IMG_20160123_112406

Nisem vedel, da so Petru Božiču že postavili kip in k sreči je Mirsad Begić delo opravil precej bolje od umetnika, ki je oblikoval tistega delavca. Kip stoji na križišču Božičeve in nesojene Titove.

Naslednji brutalno dolgočasen odsek vodi čez Javna skladišča in potem čez ter tik ob obvoznici.

Prstan okoli Ljubljane spet ozeleni šele v Štepanjskem naselju in najlepši je prav gotovo odsek čez Golovec. Vzpon s severne strani urejajo in po novem s kolesom sploh ne bo več izziv, na drugi strani je pa še vse po starem.

IMG_20160123_145001

Na terenu smo bili vsega skupaj slabih osem ur, od tega smo hodili 6 ur in pol, preostanek časa pa zabijali med nakupovanjem raviolov v Kosezah in česna v Novih Jaršah, tam sva si, približno na polovici poti, v neki krasni beznici privoščila tudi malico in kuhano vino. Mislim, da me lahko v pohajanje okoli Ljubljane prepričajo samo še s kakšno pivsko akcijo, na primer s pohodom okoli Ljubljane od pajzla do pajzla. Sploh, če bo spet tako mraz. Mislim, da vseeno ni junaka, ki bi včeraj dopoldne po Ljubljani tekal v kratki opravi.

Prejšnja objava Naslednja objava

2 komentarja

  • Odgovori Simon 3. 2. 2016 at 20:00

    Vzpon s kolesom čez Golovec pa res ni problem če greš z njim po PST, greš pač po sosednji cesti, ki gre več ali manj vzporedno. Na moščanski strani ju loči le par sto metrov vožnje po Hruševski cesti, na drugi strani pa se stakneta ali razideta (odvisno od kod prideš) tik pred Dolenjsko cesto (see GoogleMaps).

    Po samem PST-ju pa je čez Golovec seveda jeba.

  • Odgovori Matej Zalar 3. 2. 2016 at 20:50

    S kolesom se raje vozim tam, kjer je problem (in reče se izziv!). Če ne bi iskal izzivov, bi ostal doma 😀

  • Komentiraj