Umazani policaji

Razkritje komunikacije policistov, ki so se – čisto po policajsko – prek Facebooka dogovarjali, kako bodo vrgli oko na sovražnika, končno razkriva način dela pokvarjenih policistov, ki mečejo slabo luč tudi na dobre policiste. Ali lahko po vsem tem še verjamete, da so slučajno ustavili tudi šoferja Katarine Kresal? Glede na lahkotnost dogovarjanja sindikalistov in pridnost izpolnjevanja ukazov fantov s terena, me nihče ne bo prepričal, da je pritisk na ministra Koprivnikarja osamljen primer takšnih zlorab moči in da neformalni dogovori o takšnih ali drugačnih zlorabah ne potekajo kar naprej, samo da pač ne pridejo v javnost. Če dobro poznam policista, ga lahko prosim, da nekoga malo potipa in upam, da bo napihal dovolj za začetek postopka diskreditacije.

Primer.

Po ne prav dobro razjasnjenem spletu okoliščin je na pločniku sedel okrvavljen človek z razbito glavo, očitno zmeden in nemočen, še pred nekaj minutami je bil zaradi udarca z glavo ob tla nezavesten. Čez čas so prišli policisti in ga, očitno nemočnega, obvladali s strokovnim prijemom. To vem zato, ker sem bil tam. In ker sem videl posnetek. Naslednji dan in pol sem zaradi pretresa možganov preležal na travmatološki kliniki in čez nekaj dni raje plačal položnico zaradi kršenja javnega reda in miru.

Policisti se ob vsakovrstnih bebavostih sprenevedajo s še bolj bebavimi izgovori, da samo izpolnjujejo naloge, ki jim jih nalaga zakonodaja. Ampak če jim tako bolj ustreza, brez pomisleka prikrojijo pravila in se znesejo nad nemočnim. Taka zloraba pooblastil ni opravičljiva ne glede na težo prekrška, ki je bil v navedenem primeru po edinih uradnih informacijah – razbitje kozarca. Zakaj sem imel potem razbito glavo, policije ni zanimalo, tega v zapisniku ni bilo. Ob tem se – podobno kot Koprivnikar – ne morem znebiti občutka, da so policisti malo bolj pritisnili zato, ker jih je nekdo poznal.

Morda se boste vprašali, zakaj se nisem pritožil. Odgovor najdete v naslednjem odstavku.

Takoj po postopku policistov proti ministru Koprivnikarju so na kranjski policijski upravi uvedli nadzor nad postopkom, ki ni pokazal na nepravilnosti – in to kljub nekaterim informacijam med policisti, ki so dejansko nakazovale na sporna dejanja. Kot je za slovensko razumevanje integritete značilno, lumpom pač ni mogoče stopiti na prste brez dokazov.

So nam na PU Kranj z nadzorom glede postopka s Koprivnikarjem vzbudili občutek, da je institucija policije vredna zaupanja? Ali mi s tem dajejo upanje, da bom s pritožbo na ravnanje policistov lahko uspešen ali da bom celo dosegel kakšno spremembo? Seveda ne! Če je videti čudno, če so govorice čudne in če zdrava pamet pravi, da je čudno … eh, pozabite! Predložite dokaze! Potem pa upajte, da vas ne bodo zajebavali tudi naslednjič, ko se boste usedli v avto, kar bodo utemeljevali s suhoparnim navajanjem seznama zakonsko določenih pooblastil.

Seveda niso vsi policisti slabi, ampak tudi zanje velja enako kot za ostale – če so ob nepravilnostih tiho, so sokrivci za slab sloves. Sindikalista nosita le del bremena. Drugi del bremena nosita Vojc in Denis, tretjega policista, ki sta zlorabila svoja pooblastila, četrti del pa pristojni, ki niso postopali zaradi kršitev. Kar malo preveč jih je, da bi lahko zaupal tej instituciji.O splošni klimi znotraj policijskih vrst in o dojemanju njihovih pooblastil pa dovolj pove naslednji, kao šaljiv citat moža s kučmo:

»Sm blizu…k bom dost nabit, ga grem pretepat 🙂«

Prejšnja objava Naslednja objava

21 komentarjev

 • Odgovori Anatrop 2. 3. 2016 at 8:16

  Še par podobno grozljivih zgodb zlorabe pooblastil:

  https://podcrto.si/mocni-indici-da-je-sova-nezakonito-prisluskovala-slovenskemu-drzavljanu/

  https://podcrto.si/policisti-z-vsemi-topovi-nad-studenta-ki-je-razkril-varnostne-ranljivosti-tetre/

  https://podcrto.si/policija-pri-pridobivanju-podatkov-o-bralcih-portalov-spet-sistematicno-krsila-ustavo/

  Kdorkoli je imel s policijo in kriminalisti kaj več opravka kot kakšno kazen ali vabilo na pričanje je slej kot prej ugotovil, da ima opravka s topoglavimi uradniki najhujše sorte. Od dvoumnega ali pomanjkljivega beleženja faktov in izjav prič, do vključevanja lastnih intepretacij brez podlage v dokazih ter predstavljanja mnenj za dejstva, in vobče zabitosti.

  Ko pa pride zadeva na sodišče pa je pokrivanje hrbta šlampariji na preiskovalnem nivoju tihi dogovor, ki potem bremeni obrambo da tekom postopka opravlja delo policistov in dokazuje negativna dejstva.

  Zanimivo bi bilo vedeti koliko policistov je bilo sankcioniranih/degradiranih/odpuščenih za v prispevku omenjene in podobne nepravilnosti.

 • Odgovori Matej Zalar 2. 3. 2016 at 10:55

  Točno tako. Ob tem sem imel enkrat, ko sem prijavil krajo identitete, tudi občutek, da živijo v prejšnjem stoletju in še niso slišali za internet.

  Ker sem eden tistih, ki ne pogledajo stran, sem policijo klical večkrat (pa ne zaradi svojih težav), ampak samo enkrat sem imel dobro izkušnjo: ko sem prijavil nekega norca, ki se je izdajal za kriminalista. Takrat so seveda zadevo rešili ekspresno hitro – le zakaj? Ker je seveda šlo za njihov interes.

  Ko sem včeraj v Odmevih videl tega butca Petroviča, kako misli, da so ljudje še bolj zabiti ob njega samega, mi je šlo rahlo na bruhanje, ampak ne zaradi njega, temveč zaradi institucije, ki takega osla sploh tolerira v svojih vrstah.

  Glede zadnjega odstavka sem pa prepričan, da bi prej odpustili žvižgača kot tiste, ki prekoračujejo pooblastila dan na dan. Še enrkat poudarjam: to je priplavalo na površje, ker so se spravili na ministra in o tem klepetali na FB. Koliko je primerov takšnih dogovorov na štiri oči, ne ve nihče, razen tistih, ki so zraven. In so tiho.

 • Odgovori Matej Zalar 2. 3. 2016 at 10:57

  Ha, ob tem bi spomnil še na policijsko reakcijo ob Vojnovićevi knjigi Čefurji raus!

 • Odgovori primoz 2. 3. 2016 at 11:26

  DA nisi zamešal s Pikalom in Modrim E? ko ga je policaj tožil, ker se je prepoznal? (in čez par let poskusil ubit svojo ženo)

 • Odgovori Seamus 2. 3. 2016 at 20:41

  Pa sj se delajo norca: Sodelujoče policiste lahko doleti odpoved
  A mogoče bodo celo koga odpustili? V zapor in odpoved iz krivdnih razlogov in to vsi sodelujoči.
  Vedno se grejo kakšna funkcija je biti policaj, sedaj pa mogoče odpoved.
  Seveda se strinjam, da je pomebna funkcija, ravno zato ne sme biti milosti!

 • Odgovori Jamu 2. 3. 2016 at 21:15

  Jaz sem pa mislil,da ima naslov kaj povezave s tem “http://www.imdb.com/title/tt0103759/?ref_=nm_flmg_act_80″…

 • Odgovori Matej Zalar 2. 3. 2016 at 22:06

  @Primoz: Sorry, ne vem o čem govoriš …

  @Seamus: Najbolj, ampak res najbolj od vsega me moti sprenevedanje, kot da gre za prvi tak primer, kot da se to sicer sploh ne dogaja. >Ker to ni res, ker se to fogaja kar naprej, se ta bebec Petrovič dejansko ne počuti krivega. Kwer so funkcijo policista razvrednotili kar policisti sami. Žal mi je za tiste, ki želijo biti drugačni. Predvsem zato, ker ne bodo več dolgo.

  @Jamu: Ta primer me bolj spominja na Serpica.

 • Odgovori filmoljub 2. 3. 2016 at 22:45

  Prav gotovo. ツ Serpico (1973)

 • Odgovori opazovalec 3. 3. 2016 at 7:36

  Ja, umazani policaji, zagotovo… pa otročji minister. Najbolje bi bilo, da v zakon vnesejo pravilo, da ministrov policija ne sme ustavljati. Koprivnika je ustavila policija, pa kaj zato. Ne, ampak on namesto da bi normalno živel naprej to stalno izpostavlja. Obnaša se kot ena Tončka, ki ji Francka v vrtcu reče da ima grdo kikelco, ona pa priteče k mamici in ji potoži kaj ji je Francka rekla. Tudi mene je že policija ustavila, pa kaj potem. A če je minister potem misli, da je nedotakljiv? Ustavili soga pred meseci, on pa to še stalno drka, kot da nima kaj bolj pametnega početi. Ja ful so ga maltretirali, hudo, pihati je moral, revež ubogi. Je že tako, da vsakdo dobi pet minut pomembnosti, ki jih izkoristi tako kot ti policaji. Samo bolj diskretno bi se lahko dogovorili. To je kot mariborski radarji, cela galama zaradi njih. Pač voziš enostavno po omejitvi, pa klinc jih gleda.

 • Odgovori Matej Zalar 3. 3. 2016 at 10:10

  Čim več ovc kot si ti, si želi vsaka vlada in vsak organ pregona. Takim sploh ne bi dal volilne pravice. Naj ubogajo.

 • Odgovori Matej Zalar 3. 3. 2016 at 10:15

  Težava seveda ni v tem, da so ministra ustavili, ampak v tem, da so ga ustavili načrtno, v upanju, da je spil eno pivo preveč. Medtem ko so ga čakali, je šlo lahko mimo patrulje deset pijancev. Želim si policijo, ki ljudem pomaga in ne policijo, ki jih zajebava. Po naročilu.

 • Odgovori opazovalec 3. 3. 2016 at 13:07

  Jaz ovca seveda nisem, so pa ovce tisti, ki se s tem vprašanjem tako intenzivno ukvarjajo ob vseh drugih problemih. In kot vidim, je glavni problem ravno to, da so ministra ustavili, saj če ga ne bi ne bi bilo tudi aferice. Glavna ovca pri temu je pa minister, ki so mu prizadeli ego in to se sedaj razpravlja v čredi, ovce pa meketajo. Kot razprave v parlamentu, kjer se ukvarjajo izključno sami s seboj na nivoju otroškega vrtca s tretjerazrednimi vprašanji, ker prvorazrednih zaradi nesposobnosti niso sposobni obravnavati.

  Še večji problem pa je to, da je policija druga čreda ovc, ki ob vseh “posebnih metodah in stredstvih” ni sposobna nečesa narediti tako, da se druge ovce v to ne bi vtikale. V zakon vnesti določilo, da se ministrov ne sme ustavljati, pa bo problem rešen za vse čase, do takrat naj bi bili pa vsi enaki pred zakonom, ali pač. Minister je pač politik, ki se mora znati obnašati vlogi ustrezno. Če si politik pač enostavo paziš, da ne delaš sranja s svojim obnašanjem in se potem lahko sladko smeješ ostalim neumnim ovcam.

  Če pa je že potrebno nekoga zajebati, ga je potrebno tako učinkovito, da še sam ne bo vedel, da je bil zajeban. Ker zajeban je že itak, s strani narave.

 • Odgovori Matej Zalar 3. 3. 2016 at 14:16

  Mislim, da je celo največjim oslom jasno, da težava ni v tem, da so Koprivca ustavili kljub temu, da je minister, ampak ZATO, KER JE minister. Žal mi je, da skozi tekst nisi razbral, da je ta dogodek manjši del težave in da je postala komunikacija javna ravno zaradi tega, ker gre pač za ministra. Glavna težava je v tem, da se to lahko jutri zgodi tebi – zakaj? Ker nekomu nisi bil všeč in je poznal policaja, ki je bil voljan prekoračiti svoja pooblastila. Težava je v tem, da se to dejansko dogaja – ne samo ministrom, ampak slehernikom. Verjemi, da ni prijetno.

  Ne vem ali zadeve spremljaš ali nabijaš tjavendan, ampak Koprivec se je izkazal kot oseba, ki iz zadeve v javnosti ni zganjala cirkusa, kakršnega bi ob takem dogodku na primer zagnal Janša, prav tako je izjavil, da glede tega, da se je nekdo nad njim znesel z zlorabo moči, ki mu jo podeljuje zakon, ne bo ukrepal. V tem primeru je popoln zmagovalec: ni napihal, ni zmerjal policajev (kot neki drugi kreten, ki noče odstopiti) in ne bo se tožaril, čeprav bi se lahko.

  Od ljudi, ki jih plačujemo, bi pač pričakoval, da bodo vse obravnavali enako in da se do ministrov ne bodo vedli drugače kot do ostalih, ne glede na to, ali jim popuščajo ali jih še bolj privijajo.

 • Odgovori Jernej 3. 3. 2016 at 14:38

  Nad njimi sem obupal od kar na MB protestih niso reagirali na idiota, ki je s kamni razbijal policijski avto nekaj metrov stran od najmanj 10 brezdelnih policajev (še pred tem je pa v policijskega konja vrgel kanto). Če sem imel jaz čas stopiti mu za hrbet in posneti več fotografij obeh dejanj, bi enako lahko storili oni. Ampak lažje je bilo aretirati naivneže, ki so se slučajno znašli pred njimi, prave huligane so pa mirno pospremili domov.

 • Odgovori opazovalec 3. 3. 2016 at 15:41

  Jaz itak nisem osel ampak menda ovca. Komunikacija je postala javna, ker jo je Koprivnikar sam lansiral v javnost. Bila je interakcija med policaji in Koprivnikarjem, za tretjega ne vem. Meni se to ne vsekakor ne bo zgodilo, tega se pa res ne bojim. Sicer se pa tudi Koprivcu tako ali tako ni nič zgodilo, to pa res ni bilo nobeno znašanje ali maltretiranje. Zloraba moči je če ti nekdo razsuje gobec, ne pa da te ustavi na cesti. Ali pa je morda imel slabo vest, ker je popival.
  Alkotestov se nikakor ne bojim, ker imam sam kadar vozim avto bistveno nižji prag alkoholne tolerance kot jo sploh predpisuje zakon in preganja policija. Mi je bolj škoda svojega zdravja in dragega avtomobila. Se bolj bojim končnih zmogljivosti avta in popuščanja psiholoških zavor, kot pa bi se sploh lahko bal policije. Sicer je pa glavni čar življenja v tem, da je smrtno nevarno. Trotlziher je lahko samo v risanki. V praksi je potrebno znati vsako situacijo ustrezno nadmudriti in pri tem kar se da uživati.
  Ampak ne, Koprivnikarju se je pa krivica zgodila. Se mu kar oči svetijo, ko ga vidiš na TV kako razlaga o dogajanju.

 • Odgovori Seamus 3. 3. 2016 at 21:21

  @opazovalec – a si mogoče pomislil, da tukaj nikogar ne zanima to, da so ustavili ministra? Ker res ne vem zakaj bi bilo to kaj problematičnega – saj je tudi on samo človek, tako kot Jelinčič ko so ga pred leti ustavili in je ravno tako pravil, da načrtno?
  Narobe pa je, kot ti je Matej želel nekajkrat dopovedati – to so naredili načrtno! Lahko bi bil kdorkoli, ki bi ga ustavili. To je mafijsko in pika, tudi če je bil kao hec, kot se sedaj izgovajrajo. Policaj tega ne more početi iz heca, je pač policaj, on je zakon in pri tem ni heca. S tem policaji izgubijo vso integriteto – tako slabi kot dobri, ker tudi dobri za to vedo in ne reagirijo.
  Kot je napisal Matej – ni prvič, samo sedaj je nekdo potegnil ven dokaze. Briga me za vzrok, zakaj jih je nekdo potegnil ven in zakaj šele sedaj. Bistvo je, da so bili javno objavljeni. Kako naj sedaj verjamem policajem, da niso nastavili pasti Jelinčiču, ko so ga ustavili in je pravil točno to – da so ga načrtno.
  Sedaj to sploh ni več pomebno – ali so ga takrat res načrtno ustavili ali ne.
  Dejstvo je, da to počnejo in je to dokazano. Pika. In to je potrebno kaznovati.

 • Odgovori Matej Zalar 4. 3. 2016 at 9:56

  In še enkrat nekaj, kar se zanemarja: primer je zelo očitno pokazal, da so farsa tudi notranje preiskave. To vem zato, ker sem se zaradi policajev že večkrat pritožil. Vedno, ampak res vedno, na primer, če policaj zmerja natakarico, ki je klicala zaradi nasilnega gosta in se potem z avtoriteto znaša še nad prisotnimi pričami, je odgovor isti: ravnali so v skladu s pooblastili, ki jih določa zakon. In verjetno bo samo še slabše, ker zdaj je pa policaj lahko res že vsak, ki nima boljše možnosti, in naredi nek brezvezen šnelkurs. V kombinaciji z dediščino policije socialistične države je to smrtonosno.

 • Odgovori Seamus 4. 3. 2016 at 16:01

  @Matej – seveda po tem primeru tudi notranje preiskave izgubijo ves smisel (recimo, amapk res recimo, da so ga prej imele). Če policaj laže in uporablja mafijske metode, potem mu pač ni za verjet – naj bo slab ali dober. Zato pa pravim – policaj je zakon (oziroma bi moral biti) in tukaj ni heca, to bi moralo biti izhodišče, ne pa saj smo se samo hecali.

 • Odgovori Seamus 5. 3. 2016 at 12:34

  No, sj nekaj bo očitno vseeno ven pricurljalo:

  V sindikatu policistov so včeraj potrdili, da so se znotraj sindikata dogovarjali o prometni kontroli ministra Koprivnikarja. Pogovori na Facebooku so dejansko bili, priznavajo. Ali je v medijih objavljena korespondenca pristna, pa ne morejo potrditi, saj da z avtentično korespondenco ne razpolagajo.

  So pa zdaj spregovorili tudi drugi policisti, ki pravijo, da načrtno sledenje ni nič neobičajnega. “Na delovnih nalogah imamo napisana imena ljudi, registrske tablice vozila, ki jih moramo kontrolirati,” je za 24ur dejal policist.

  “Dva policista sva bila v uniformi, eden pa je bil v civilu. Ta, ki je bil v civilu je sedel v gostilni za šankom in opazoval ljudi, ki pijejo. Ko je ta oseba zapustila lokal je policist javil patrulji. Patrulja je bila skrita in ga je nato ustavila,” delovanje policistov opisuje eden izmed njih.

 • Odgovori Matej Zalar 5. 3. 2016 at 20:04

  Najboljši je bil pa včeraj Čelik, ki je razlagal, da bi moral policist to korespondenco predložiti organom notranjega nadzora dela policije. Kdor verjame, da bi se v tem primeru karkoli razrešilo … no, takemu pač ni pomoči. Seveda pa Čelika razumem – on je pač (bil) del problema. To bi b ilo tako kot če bi Edward Snowden podatke o nezakonitem vohljanju predal CIA.

 • Odgovori Seamus 9. 3. 2016 at 19:20

  Upam, da se bodo držali in izpeljali tole:
  “Odločitev, ki je bila sprejeta o teh ukrepih, je plod naše načelnosti in naših stališč, da morajo policisti predstavljati moralno avtoriteto že zaradi poslanstva, ki ga opravljajo, in od tega ne bomo odstopali. Ščitili bomo policiste, ki bodo delali zakonito, takšnih motivov pa ne moremo zagovarjati,” pa je dejal prvi mož policije Marjan Fank glede dogovorjenega prometnega nadzora nad Koprivnikarjem.

 • Komentiraj