Vuelta 2016

Recept za zabave polne tri tedne kolesarstva je v bistvu preprost. Kratke etape, začinjene s strmimi klanci in brez možnosti, da bi specialist za vožnjo na čas dirko zaprl že v zgodnji fazi, potem pa samo še nadzoroval dogajanje v gorskih etapah. Je bila Vuelta zaradi tega bolj zanimiva od letošnjega Toura? Glede boja za rdečo majico vsekakor. Belo je oblekel Nairo Quintana, kar samo še potrjuje njegovo premoč. Boj za zeleno in pičkasto pa je bil praktično neopazen in me pravzaprav sploh ni zanimal. Sem Vuelto spremljal z večjim navdušenjem kot letošnja Tour ali Giro? Nikakor.

Vuelta se pozicionira kot dirka specialistov za vzpone, kjer nimajo sprinterji česa iskati. Navsezadnje so, tako kot že lani, tudi rdečo majico od prve do zadnje etape nosili specialisti za generalno razvrstitev, zaradi česar je dirka po svoje še bolj zaprta in tako sploh ne obstaja dober razlog, zakaj bi se tam kurili tudi sprinterji, ne glede na to, da bo – resda pozno – svetovno prvenstvo namenjeno prav njim.

Ker ni bilo velikih imen z dobro podmazanimi sprinterskimi vlaki, je bilo, paradoksalno, tistih nekaj sprintov zelo zanimivih, toda v deseterici najboljših po točkah je bilo sedem specialistov za vzpone in etapne dirke, Fabio Fellini pa je Quintano premagal za pičle tri točke in zeleno majico oblekel kljub temu, da sploh ni zmagal in je bil praktično neopazen, z izjemo dvajsete etape in morda kronometra. Kdo bo oblekel majico, je bilo gledalcu pravzaprav vseeno, lepo pa je bilo v njej gledati Valverdeja, ki je še enkrat več potrdil, da je eden največjih kolesarjev, gospod, ki zna delati za ekipo.

Osebno sem od Vuelte pričakoval nekoliko več kot dvoboj med Quintano in Froomom, ki sta bila od konkurence močnejša kot kažejo rezultati. Zapomnili si bomo deseto etapo s ciljem pri jezerih Covadonga. Quintana me s svojim napadom ni ravno sezul, ves čas sem imel občutek, da ni dal vsega od sebe, vendar je tudi res, da se v klanec pelje kot profesor in da opazovalec nikakor ne more ugotoviti, ali gre na polno ali varčuje z močmi. Za razliko od Frooma, ki je bil ob njegovem boku ob vsakem skoku do konca Vuelte videti še bolj bizarno kot sicer. Eurosportova komentatorja sta ob kronometru sicer verbalno orgazmirala v upanju, da bo Froome Kolumbijca opral tudi v zadnji gorski etapi, ampak za kaj takega je treba pokazati več kot poskakovanje v dve šajbi prelahki prestavi v zadnjih petih kilometrih zadnjega klanca.

Obenem je treba priznati, da je imel Quintana tudi nekaj sreče, ker je ekipa Sky v 15. etapi sanjarila, kot da jim ne bi bilo jasno, da se največja presenečenja zgodijo ravno v etapah, ki niso daljše od treh ur. Contador je sicer razočaral, prepričan sem bil, da bo vsaj v tretjem tednu razbijal vse po vrsti, toda na nek način je dirko v prid Kolumbijca v tej famozni, niti ne pravi gorski etapi, odločil prav on. Z moštvom, kakršno je imel na Touru, bi Froome to Vuelto najverjetneje zmagal. Ravno Sky slovi kot ekipa, ki je ne more nič presenetiti, tokrat pa je bil Froome videti kot izgubljen otrok, drugih pa sploh ni bilo videti in so v cilj prišli 40 oziroma 50 minut za svojim kapetanom. Ponavljam: cela ekipa je prišla v cilj v disko grupi! Prepričan sem, da Kiriyenka, Landa, Henao, Nieve, Poels, Rowe, Stannard in Thomas ne bi dovolili takšne blamaže.

Nekoliko me je presenetilo, da je med ekipami zmagal BMC, sicer pa me je kot najbolj navdušila Orica Bike Exchange. Prvič zaradi štirih etapnih zmag, od tega treh sprinterskih. Drugič zaradi dveh mož v prvi šesterici skupne razvrstitve. Tretjič pa zaradi poguma. Simon Yates je iz etape v etapo napredoval z napadalno vožnjo, Esteban Chaves pa sicer ni bil videti najbolj prepričljiv, na kronometru je bil celo, pričakovano, zelo zanič, ampak v predzadnji etapi je z zgodnjim pobegom pokazal pogum, kakršnega danes na največjih dirkah vidimo bolj redko. Pa še nekaj o Kolumbijcih: dva sta bila med prvimi tremi, Atapuma in Quintana pa sta skupaj rdečo majico nosila 17 dni.

Mi je koncept tritedenske etapne dirke z desetimi ciljnimi vzponi všeč? Po svoje mi je, čeprav nisem eden tistih, ki bi kolesarstvo dojemal samo skozi vzpone. Predvsem so mi všeč kratke gorske etape, kjer si favoriti iz druge vrste upajo pohoditi že na startni črti. Morda ne morejo zmagati, gotovo pa lahko premešajo karte in odprejo dirko. Spektaklov, kakršnega smo videli v 15. etapi letošnje Vuelte, je v sodobnem kolesarstvu malo, zanimivo pa je, da je praviloma udeležen tudi Froome. Kar še enkrat govori, da je trenutno najboljši kolesar za etapne dirke.

Prejšnja objava Naslednja objava

10 komentarjev

 • Odgovori Klemen 12. 9. 2016 at 20:30

  Se bojim, da so organizatorji Gira in Toura bolj tradicionalistične sorte. Ko se je pred nekaj leti zamenjal direktor Vuelte, je tudi sama dirka postala bistveno bolj zanimiva. Prej smo gledali cel kup cijazenja na dolgih puščavskih etapah, sedaj pa praktično vsaka etapa lahko odreže katerega od favoritov za zmago. Kratke, težke etape res naredijo dirkanje bistveno bolj zanimivo. Sploh ni treba veliko; mogoče 3-5 etap, ki niso daljše od 120km in vmes nekaj strmih klancev. Kakorkoli, dokler bosta Prudhomme in Vegni glavna za Tour in Giro, dvomim da se bo kaj spremenilo.

 • Odgovori Matej Zalar 12. 9. 2016 at 23:53

  Daljše etape prinesejo več denarja in navsezadnje sta Giro in Tour še vedno bistveno bolje gledana in odmevna. Zadnje Vuelte prej vidim kot obupan poskus, kako dirko sploh popularizirati. OK, nekaj poznavalcev se veseli klanja na vzponih … pa smo res videli še kaj drugega? Smo videli spuščanje v smrt z zadnjega klanca v cilj? Smo videli najboljše sprinterje na svetu? OK, sprinti so bili napeti, ampak zmagovali so fantje, za katere večina sploh še ni slišala. Če ni Cavendisha, Greipla, Sagana, Matthewsa, Kittla, Kristoffa, Degenkolba, Bouhannija, Vivianija, Hagna … o, madona, kdo je pa sploh bil? Benatti. Pika.

  Osebno mislim, da bodo morali poiskati ravnotežje, ker nekega blaznega spektakla pa vseeno ni bilo niti na klancih. Quintana se je enkrat odpeljal, drugič pa je imel malo sreče, da je raztegnil Contador. In to je bilo to.

  Se pa strinjam, da je bila Vuelta včasih res slabše gledljiva.

 • Odgovori Boki 13. 9. 2016 at 11:02

  Jaz se pa z ugotovitvijo vsekakor ne morem strinjati. Vuelto sem letos pricakoval nestrpno in jo spremljal z navdusenjem. Vsekakor veliko bolj kot Tour. Moje zanimanje in navdusenje za Tour je zadnji dve leti upadlo, letos pa se mi je zgodilo prvic, da sem Vuelto pricakoval z vecjim zanimanjem kot Tour, ceprav sam spektakel in medijska pozornost usmerjena v Tour pripomore k mojemu sicer podzavestnemu zanimanju za Tour. Se vedno trdim, da je bil letosnji, tako kot lanski Tour, dolgocasen. In ce bi bilo dirkanje na letosnji Vuelti taksno, kot sta bila zadnja dva Toura, jo verjetno sploh ne bi bilo vredno omenjati.

  Odkar je organizacijo Vuelte leta 2014 prevzel organizator Tour-a, ASO, je viden velik napreden. Sicer ne vem, kako je to vplivalo na gledanost dirke, ampak glede na startno listo zadnjih let in dejstvo, da tudi Froomeu ni povsem vseeno za Vuelto, pove veliko. Casi zlate majice in popolne neprepoznavnosti Vuelte so mimo. Pod okriljem ASO-a so zaceli iskati niso, ki bo pritegnila gledalce. In po mojem mnenju, so jo nasli. Polovica etap s ciljem v klanec vsekakor dirko popestri. In to se ne pomeni, da morajo biti zaradi tega prikrajsani sprinterji. Tudi letos so imeli sprinterji veliko priloznosti. Sprinterji so imeli na voljo vsaj 5 etap, kar je cetrtina dirke. Tudi 13. etapa bi se lahko zakljucila s sprintom ce bi bile sprinterske ekipe organizirane. Torej priblizno cetrtina etap je bila namenjena sprinterjem. Za moje pojme je to dovolj, saj ravninske etape, v katerih se nekaj dogaja le zadnjih 10 km, vsaj mene ne zanimajo najvec. Neprisotnost Cavendisha, Greipla in ostalih sprinterjev me ne moti, saj njihove lead-out ekipe ne pripomorejo veliko k zanimivosti etape. Imam raje nepredvidljivost. Seveda Giannija Meersmana pravi poznavalci kolesarstva poznamo, priloznosti poznavalec, ki kolesarstvo spremlja vsako leto 3 tedne sredi julija, pa seveda ne. Zato razumem, da nekaterim ni jasno, kaj se dogaja in se jim zdi Vuelta druga liga. Pravi uzitek je gledati Vuelto na flamski TV, kjer sicer poznajo prakticno vsakega profija, ko se v cilju komentatorja dereta “Keukeleire, Keukeleire, Keukeleire, druga zmaga Keukeleira!!!….oooo…to je Nielsen…zmagaj je Nielsen..hm…. “. Odsotnost klasicnih sprinterskih ekip mocnih GC ekip, kot npr. Sky na Touru, pripomore k ze omenjeni nepredvidljivosti. Skoraj vsak pobeg v tej Vuelti je uspel, kar za Giro in Tour ne velja. To definitivno pripomore k zanimivosti same dirke.

  Vuelta zadnjih nekaj let tudi veliko bolje predstavlja samo Spanijo, kot bi jo, ce bi nasli se dodatnih 4 ali 5 ravninskih etap za sprinterje. Spanija je gorata drzava, Francija pa vecinoma ravninska in zato se mi zdi povsem pravilno, da se Vuelta usmerja v gorske cilje. To je pac Spanija! Spoznajmo jo, kakrsna tudi dejansko je! In s tem je Vuelta nasla dobro niso. Zakaj pa bi morale biti vse tri dirke na isti nacin? Tudi ce bi Lidl uvedel poslovni model Mercatorja, bi verjetno slej kot prej propadel. In Vuelta v preteklosti skorajda je “propadla”. V danasnjem svetu se preprosto moras razlikovati od konkurence, pa ceprav so na trgu samo trije ponudniki.

  Manjse zanimanje pelotona za Vuelto ima naceloma tudi samo dober ucinek. Le redkokateri nastopajoci si traso ogleda pred samo dirko. To se je najbolj izkazalo lansko leto, ko so sele na dan ekipne kronometra spozanli, da gre del trase cez nevaren del prekrit z mivko. Na kateri drugi dirki smo se videli kaj takega, kot je bil fenomen Hornerja, ki je v petem desetletju zivljenja nascal favoriziranega Nibalija?

  Froome, Quintana, Valverde, Contador, Chaves, van Gardener, Lopez, Kruijswijk. Razlog za taksno zasedbno me ne zanima, dejstvo je, da je bila zasedba odlicna in da smo videli odlicno dirkanje, katerega na Touru-u nismo. Ko bom naslednjic videl na Touru etapo kot je bila letosnja na Lagos de Covadonga ali na Aramon Formigal, potem se lahko pogovarjamo dalje.

  Glede dirke same pa lahko recem le…odlicne preobrat! Quintana kocno suvereno, Froome koncno ranljiv. Izpostavil bi sportnost, katero je pokazal Froome. Kaj takega ne vidis vsak dan! Kapo dol!

  Ze nestrpno cakam Giro 2017, za tiste, ki radi gledajo sprinterske boje, pa bo kmalu na sporedu SP v Katarju. 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 13. 9. 2016 at 15:57

  @Boki: Točno tako: organizator Vuelte je našel tržno nišo in dirko zreduciral na boj za rdečo majico, kar pač mnogim ustreza, mene pa dolgočasi, ker okrni konkurenco tistih, ki pač niso specialisti za vzpone. Težko bi se strinjal, da je bilo dogajanje na večini letošnjih etap na Vuelti razgibano dosti prej kot zadnjih 10 kilometrov pred ciljem. 15. etapa vsekakor, sicer pa so se vedno butnili na zadnjem klancu, razen ubežnikov, ki pa se skozi celo etapo koljejo tudi na drugih dirkah. Je pa res, da na Vuelti ubežniki večinoma pridejo do cilja, kar je dobro. Kar sta Latour in Atapuma počela na zadnjih klanec, je bila čista poslastica.

  Meersman, Keukeleire in Nielsen so res dobri sprinterji, ampak vsakemu je jasno, da pač sodijo v spodnji del prve lige, zato je – razen nepredvidljivosti – to pač drugorazredna dirka za sprinterje. Pa ne bom rekel, da v sprintih nisem užival, ampak tak nivo lahko navsezadnje gledamo tudi na precej nižje kategoriziranih dirkah. Če ti je všeč ali ne: vlaki so poanta sprintov in mene zadnjih deset kilometrov prec ravninskim ciljem praviloma navdušuje bolj kot umiranje na obroke pri hitrosti 12 km/h.

  Glede Toura se sicer strinjam, da je praviloma dolgočasen, letos pa tako ni bilo, premoči Skyja navkljub.

  • Odgovori Boki 13. 9. 2016 at 21:12

   Slo je, tako kot na Touru ali na Giru, za boj za majico vodilnega v skupnem sestevku, za boj na etapne zmage in za tak malce klavrn boj za majico vodilnega v gorskem tockovanju. Boja za ostale majice pa tako ali tako na nobeni dirki ni (vec), vkljucno z majico vodilnega v tockovanju. Tudi na Touru ne, kjer se za zeleno majico poteguje samo Sagan, saj je tockovanje na vseh treh dirkah zastavljeno popolnoma nesmiselno. Na Touru zaradi umestitve sicer dobro tockovanega vmesnega cilja med dvema klancema, kamor ves da tisti, katere zelena majica zanima, ne bodo prilezli v ospredju (razen in izkljucno Sagana seveda). Na Giru in Vuelti pa so vmesni cilji tockovani tako revno, da vsaj zadnjih 10 let ne pomnim, da bi se kdorkoli kdaj potegoval za tistih 5 tock.

 • Odgovori Gogi 14. 9. 2016 at 8:59

  Boki, lepo si napisal, večinoma delim tvoje mnenje. Tudi mene ni motila odsotnost top šprinterjev. Šprinti so dobili novo dimenzijo, brez vlakov. Tudi to je enkrat fajn videt. Razen šprinterjev je bila ostala konkurenca top. Samo še Sagan je manjkal za češnjo na smetani 🙂
  Ah, Tour. Vedno bo kralj grand tour-ov. Tu sploh ni dileme. Tako je. Tako veleva tradicija, zanimanje, … A žal resnično dolgočasen. Zadnji zanimiv tour nosi letnico 2011. Letos ga je, kako kontradiktorno :), vsaj malo popestril ravno tisti, ki ga zadnja leta dela dolgočasnega s svojo ekipo – Froome seveda. Bilo je tudi še nakaj zanimivih utrinkov (s tem res mislim samo utrinkov) kot so Saganovi vložki, vstajenje Cava iz pepela in nekaj organizacijskih kiksov (ta je tudi dobra, da je potem dirka zanimava zaradi kiksov organizatorja- jao…). Še vedno pa je to vse skupaj daleč, daleč od zanimivosti in nepredvidljivosti Gira in Vuelte.

 • Odgovori Matej Zalar 14. 9. 2016 at 15:38

  Mene to pizdenje nad Tourom že rahlo spominja na hipstersko zmrdovanje nad vsem, kar vsaj malo diši po mainstreamu. V redu, kdor rad gleda drugorazredne sprinterje zato, ker njihove ekipe niso sposobne postaviti normalnih vlakov, bo še najbolj zanimive boje dobil na dirkah kategorije 2.1 ali pa gremo kar v živo pogledat VN Šenčurja.

  S tega vidika so tako ali tako najbolj zanimivi kriteriji, ki sploh nimajo nobene zveze z UCI.

  Strinjam se, da je tekmovanje za točke na etapnih dirkah postalo nekakšna farsa – ne bo me pa nihče prepričal, da se na Touru sprinterji niso fajtali za točke. Njihova težava je bil samo Sagan, ker je pač kompleten kolesar in je toliko boljši, kot je Froome boljši v tekmi za generalno razvrstitev. V nasprotnem primeru bi gledali zelo zanimivo tekmo. Če že pizdimo na Frooma, ker je predober, bi torej lahko z enakim razlogom pizdili tudi na Slovaka.

 • Odgovori Gogi 14. 9. 2016 at 20:43

  Na Slovaka težko pizdimo, ker je v sezoni 3-4x prvi in N-krat drugi 🙂

 • Odgovori Boki 15. 9. 2016 at 0:45

  Naceloma ne pizdimo cez sprinterski del Toura ampak cez gorski del Toura, ki je bil, ogabno dolgocasen z dvema izjemama, katere je opisal Gogi.

  Se najmanj pa pizdim cez medijsko popularnost Toura. Ravno zaradi te ga v veliki meri spremljam tudi jaz. Povsem nehipstersko.

 • Odgovori Matej Zalar 15. 9. 2016 at 8:52

  Mislil sem, da pizdimo na Tour na splošno 🙂

 • Komentiraj